Fiat Stilo 2002r. - opinia użytkownika

nadwozie: hatchback
silnik: 1.9 115KM (olej napędowy)
skrzynia biegów: ręczna/manualna

diesel gaz
Miasto 6.80 -.--
Trasa 4.60 -.--
Cykl mieszany 5.80 -.--
Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Odpowiedź:Tak
Układ jezdny
Bardzo udany zakup. Na początku byłem rozczarowany, dużo musiałem wkładać w auto jednak po czasie stwierdzam, że to były rzeczy eksploatacyjne typu, tarcze, klocki, opony, rozrząd. Generalnie po zakupie auta miałem do renowacji zawieszenie oraz koło pasowe do wymiany co jest standardem w tym roczniku. oprócz tego i delikatnych problemów z elektryką nie odnotowałem nic co by mogło być straszne. Nie twierdzę, że stilo to najlepsza fura. Wiem, że są lepsze jednak stilo ma swoje plusy, których póki co nie oddam. Fantastyczne kierowanie, dociążenie auta co sprawia dobre trzymanie się drogi. Z kilku poślizgów auto same wyszło dzięki kontroli trakcji oraz jak sądzę dociążeniu. Bardzo pasuje mi zawieszenie. Niektórzy twierdzą, że buja za dużo - mi się to podoba, nie przepadam, za twardym zawieszeniem. Duża przestrzeń, wysoko się siedzi - wyżej niż w astrze classic , lexusie is200 czy megance III... Funkcja city - jak dla mnie bomba. Myslę, że to był dobry zakup, jeszcze trochę stilo u mnie zostanie.
Prowadzenie auta
GwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdka
Układ kierowniczy
Hamulce
Parkowanie
Napęd
Elastyka pierwsza klasa - na 5 biegu mozna jechać już od 40 na godzinę. Dzięki turbo auto ma kopa nawet przy 120 jak się wciśnie pedał do końca. Każdy użytkownik JTD powie to samo.
Elastyczność
Skrzynia biegów
Silnik
Przyspieszenie 0-100km
Przyspieszenie 60-120km
Przyspieszenie 80-120km
Komfort jazdy
Mi bardzo pasuje takie zawieszenie jak ma stilo. trochę buja ale to właśnie jego urok. Wyciszenie akurat trochę kuleje. JTD do najcichszych silników nie należy co słychać w kabinie. Dziurki też są słyszalne bardziej niz np w oplach. Ale mimo wszystko oceniam wszystko na plus
Resorowanie bez obciążenia
Resorowanie z obciążeniem
Fotele przednie
Fotele tylne
10.0
Jazda z kompletem pasażerów
Wyciszenie
Nadwozie i wnętrze
Tu trochę stilo łapie minusów - bagażnik niby duży ale zawsze mi go trochę brakuje, z tyłu ludzie czesto mają za mało miejsca na nogi co owocuje przesuwaniem przednich foteli. jakośc materiałów dobra ale nie bardzo dobra. lexus z końca lat 90 jest o przynajmniej 1 ligę wyżej w jakości wykonania. Ale z drugiej strony to jest fiat - cena przestępna więc nie można wymagać jakości merca itd.
Przestrzeń z przodu
Przestrzeń z tyłu
Wygoda obsługi (ergonomia)
Bagażnik
Jakość materiałów i wykończenia
Możliwość aranżacji
Karoseria
Wentylacja i ogrzewanie
Brak zastrzeżeń - wydajna klima - przy upałach ponad 30 stopni - 2 osoby w samochodzie 2 bieg klimy na szybę i samochód jest przyjemny. To samo zimą - 2 bieg - szybko się grzeje. Jak wszystko działa to nawiewy są bardzo wydajne.
Wentylacja i ogrzewanie
Widoczność
Zawsze jak podjadę do świateł to nie widzę ich... muszę się schylać by je dostrzec - jednak mam siedzenie dośc wysoko ustawione. Reszta bez zastrzeżeń. Chciałbym mieś w stilo wyższą przednią szybę :)
Widoczność do przodu
Widocznośc do tyłu
Widoczność w lusterkach
Elektryka/Elektronika
Tu jest kiepsko. Dużo błędów komputera. błąd air bagów nie wiadomo skąd. No cóż. Jakieś wady musi mieć.
Elektryka
5.0
Elektronika
5.0
Naprawy
kosztu napraw są dobre - to jest fiat więc i części nie są drogie.
Niezawodność
Koszty napraw
Ocena ogólna
9 na 10. Tak mi się autko podoba, że mój następny samochód to najprawdopodoniej też bedzie fiat.
Ocena ogólna
9.0
Co negatywnie zaskoczyło oceniającego?

nic
Co pozytywnie zaskoczyło oceniającego?

nic