Mitsubishi Colt GLXi 1993r. - opinia użytkownika

nadwozie: hatchback
silnik: 1.6 113KM (benzyna+gaz)
skrzynia biegów: ręczna/manualna
przebieg: 168 000 km
liczba drzwi: 3
pochodzenie: importowany
data oceny: 2010-02-19
liczba wyświetleń: 459

Mitsubishi Colt - ogłoszenia
Spalanie
Jeżdżę pół na pół-teren zabudowany i trasa. Średnie roczne zużycie benzyny to ok. 7,2 l/100 km. Gaz mam od października 2009 roku i nie zdarzyło mi się, by samochód spalił więcej niż 8,1 l/100 km. Niestety wtryskiwacze firmy Valtek nie najlepiej nadają się do tego samochodu-można o tym poczytać na forach (są "za wolne"). Benzyny 98 spalał mniej, niż 95.
  benzyna gaz
Miasto 8.30 9.00
Trasa 6.20 7.00
Cykl mieszany 7.20 8.00
Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Odpowiedź:Tak
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu tego auta?
Sprawdzić, czy na tylnych nadkolach nie ma śladów korozji.
Na co zwrócić uwagę podczas codziennego użytkowania tego auta?
Chyba tylko sprawdzanie płynów i nic więcej.
Komu poleciłbys/poleciłabys to auto?
Osobom, które chcą mieć samochód nie rzucający się zbytnio w oczy, a mający bardzo dobre parametry, przy dość niskim zużyciu paliwa.
Układ jezdny
Przesiadłem się na Colta z Peugeota 106 XS z 93 roku. W Peugeocie nie było wspomagania, w Colcie jest i mimo większych wymiarów, jest on bardziej zwrotny. Średnica zawracania to 10,5 metra, czyli o 0,5 metra mniej niż w 106-tce. Prowadzi się go bardzo dobrze, wspomaganie układu kierowniczego jest w sam raz-nie za słabe i nie za silne. Czasami tylko brakuje ABS-u, ale hamulce są OK.
Prowadzenie auta
GwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdka
Układ kierowniczy
Hamulce
Parkowanie
Napęd
Silnik pracuje cicho i to od początku mi się podobało. Po zamontowaniu gazu nie odczułem spadku parametrów. Biegi wchodzą świetnie i to w tym aucie bardzo mi się podoba. Samochód lubi wysokie obroty, więc żeby był elastyczny, trzeba robić redukcję, co dla mnie jest plusem, bo skrzynia działa świetnie. Od 0-100km/h mało kiedy się przydaje, ale da się "odjechać" prawie każdy samochód.
Elastyczność
Skrzynia biegów
Silnik
Przyspieszenie 0-100km
Przyspieszenie 60-120km
Przyspieszenie 80-120km
Komfort jazdy
Fotele są wygodne zarówno z przodu, jak i z tyłu. Zawieszenie nie jest ani za twarde, ani za miękkie. Wnętrze dobrze wyciszone, ale jeśli chodzi o wyciszenie "od spodu" to mogłoby być lepiej.
Resorowanie bez obciążenia
Resorowanie z obciążeniem
Fotele przednie
Fotele tylne
6.0
Jazda z kompletem pasażerów
6.0
Wyciszenie
Nadwozie i wnętrze
Ilość miejsca z przodu zaskakuje pozytywnie, ale z tyłu jest ciasno. Schowków jest dużo-przed pasażerem, pod radiem, przy kierownicy i w podłokietniku. Dodatkowo kieszenie w drzwiach, które również są dość duże. Jakość materiałów jest dobra, podobno przecierają się boki przednich foteli, ale ja tego nie zauważyłem. Zegary widoczne, przełączniki pod ręką-tylko przełącznik tylnej wycieraczki jest w dziwnym miejscu i trzeba się przyzwyczaić (po prawej, nieco poniżej kierownicy). Zwiększenie/zmniejszenie bagażnika jest bezproblemowe. Ślady korozji widać na tylnych nadkolach i to jest chyba największa bolączka Colta. W innych miejscach śladów korozji nie zauważyłem.
Przestrzeń z przodu
Możliwość aranżacji
Karoseria
7.0
Wentylacja i ogrzewanie
Daję 10, ponieważ samochód nagrzewa się bardzo szybko, a nawiewy są wydajne. Co do chłodzenia-trudno mi cokolwiek napisać, bo nie mam klimatyzacji.
Wentylacja i ogrzewanie
Widoczność
Brak szerokich słupków, duża przednia szyba i duże lusterka-nic dodać, nic ująć, widoczność jest bardzo dobra.
Widoczność do przodu
Widocznośc do tyłu
Widoczność w lusterkach
Elektryka/Elektronika
Do tej pory żadnych zwarć, jedyne na co warto zwrócić uwagę, to dwie żaróweczki w tylnych reflektorach-mało który Colt ma je nieprzepalone z tego co widziałem, a warto je wymienić-stajemy się lepiej widoczni a i samochód przy zapalonych światłach wygląda ciekawiej.
Elektryka
Elektronika
Naprawy
W samochodzie praktycznie nic się nie psuje. Części są dostępne-warto przeszukać i popytać na forum Colta i Mitsubishi gdzie kupić daną część i czy jest jej zamiennik.
Niezawodność
Koszty napraw
Ocena ogólna
Jedyna wada to zbyt mało miejsca dla pasażerów z tyłu.
Ocena ogólna
9.0
Co negatywnie zaskoczyło oceniającego?

Nic
Co pozytywnie zaskoczyło oceniającego?

Napęd