Alfa Romeo 145 opinie, oceny użytkowników, Alfa Romeo 145 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Alfa Romeo 145

Liczba ocen: 31

Średnia ocena:

8.00/10

Alfa Romeo 145 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.91/11.52 6.33
trasa 7.82/8.75 5.17
cykl mieszany 9.18/10.17 5.57

145

OCENY ALFY ROMEO 145


Ogólna ocena:  

9/10


Są i wady. Jeżeli potrzebujesz auto 4 drzwiowe, to ona ma tylko 3 drzwi :). Jak potrzebujesz wozić 7 osób - kup Renault Espace. Zalety nie uwzględnione w ankiecie - bardzo duży spadek wartości w naszym kraju - czyli kupujesz używane auto w miarę młode rocznikowo w atrakcyjnej cenie. Mity...
Opinia o układzie napędowym:
Fajne brzmienie. Elastyczność no i moc - 120KM do tej masy auta :)
Opinia o komforcie:
Fotele przednie są wyjątkowo komfortowe. Auto nie jest duże, w związku z tym na tylniej kanapie spokojnie może podróżować tylko dwoje pasażerów. troje z tyły to przesada. Mówię o dorosłych osobach. Miejsca na nogi jest dość. Szerokie drzwi ułatwiają wsiadanie i wysiadanie. Przedni ...
Opinia o nadwoziu:
Wszystko poprawne.
Opinia o układzie jezdnym:
Rewelacyjna trakcja. Swietnie dobrane przełożenie kierownicy. Koło kierownicy jest wręcz idealne - zarówno pod względem wielkości jak i grubości. Bardzo zwrotny pojazd. Świetnie trzyma się nawierzchni.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Wbrew opinii krążących na temat Alfa Romeo, jest to bardzo dobre auto, a biorąc pod uwagę jego cenę jedno z najlepszych (chyba najlepsze) za ta cenę. Poza tym, Alfa ma duszę i potrafi rozkochać w sobie :)
Opinia o układzie napędowym:
silnik jest bardzo elastyczny, ma dużą moc i moment obrotowy, świetnie przyspiesza szczególnie na 4 i 5 biegu. Całość trochę psuje skrzynia biegów, która mogłaby być precyzyjniejsza i chodzić trochę lżej..
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jest mocna strona auta, ale tylko dla osób które lubią twardsze zawieszenia. Prowadzenie na wprst, trzymanie boczne jest bdb. ale na dziurach jest po prostu twardo. Fotele dobrze wyprofilowane. Wyciszenie nie najgorsze.
Opinia o nadwoziu:
W aucie jest dużo miejsca dzięki dobremu zagospodarowaniu przestrzeni. Jakość plastikowych elementów bardzo dobra, ale jakość materiału foteli nie należy do najwyższych - fotele szybko się marszczą, wycierają itp. Wszystkie przyciski i przełączniki dobrze umieszczone, prócz umiejscow...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się bardzo dobrze. zwarta sylwetka, niskie zawieszenie i niski środek ciężkości sprawiaja, że auto dobrze trzyma sie drogi. Hamulce mogłyby być lepsze ale nie są najgorsze.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Brakuje klimy.
Opinia o układzie napędowym:
Krótkie przełożenia skrzyni biegów są męczące na autostradzie - brakuje 6 biegu, brak synchronizatora wstecznego biegu, silnik rewelacja ale: wariator kłopotliwy - musi pracować (trzeba czasem od czasu do czasu przypiłować samochód inaczej się blokuje), rozrząd podatny na zalanie (to w...
Opinia o komforcie:
Głośno przy wysokich prędkościach (silnik), mały silnik załadowany w pełni z przyczepą 1100 kg daje radę - 2 razy tak jechałem i szczerze mówiąc jestem pozytywnie zaskoczony.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu dużo miejsca (pasażer ma mnóstwo), z tyłu tak sobie. Bagażnik - jest. Materiały dobre ale spasowanie i montaż średni żeby nie powiedzieć, że marny. Fotele są niestety marnej jakości - wycierają się i niszczą w zastraszającym tempie.
Opinia o układzie jezdnym:
Parkowanie utrudnione przez.. nierówną deskę rozdzielczą - parkuję prawie zawsze krzywo i muszę poprawiać. Zawieszenie twarde ale przy nieoryginalnych amortyzatorach nieprzesadnie. Generalnie dobrze się prowadzi.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Tak fajnego auta nie miałem, i pewnie już nie będę miał.
Opinia o układzie napędowym:
Ten silnik boxer to rewelacja. Przyspiesza z każdych obrotów na każdym biegu. Zobaczyć w lusterku wstecznym minę "golfiarza" - bezcenne. Minusy - pali jak smok (10-12). Drobny problem ze smarowaniem mechanizmu zmiany biegów. Mechanizm bardzo "wycudowany". Mnóstwo elementó...
Opinia o komforcie:
Auto generalnie twarde - pseudo sportowe. Konstrukcja foteli przednich - bajka. Z tyłu chyba gorzej, ale rzadko jeździłem. Co do wyciszenia, to dałem 10 za piękne basowe brzmienie silnika. Miód na uszy rajdowca.
Opinia o nadwoziu:
Tyle miejsca z przodu nie widziałem w żadnym kompakcie. Z tyłu normalnie. Ale świetnie działa mechanizm przesuwania foteli przednich. ^ lat gwarancji na karoserię. Design piękny, jak to u Włochów. Niemce i Japońce do lasu.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo lekki tył, skłonności do zarzucania. Ale jak ktoś lubi poślizgi, to idealny. Hamulce słabe - podobno celowo. Rozpędzić to auto nie problem, zatrzymać, tak.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


samochód udany i b.przyjemny, do polubienia, jeździłem nią i w góry w zimę 2m śniegu (łańcuchy) i w wielkie upały nad morze i codzienna jazda do roboty nie zawiodła + super frajda z szybkiej jazdy, oczywiście trzeba brać pod uwagę, że to auto z lat '90.
Opinia o układzie napędowym:
moc niezła, z 1.4 ponad 100KM, b.ładna praca w każdym zakresie obrotów i obciążeń, ze wzgl. na małą pojemność niezbyt duży moment, ale w mieście i w trasie można porządzić, nie do zajeżdżenia, w daleszej trasie 5500-6000 obr. i grama oleju nie brała i ten dźwięk ... ;)
Opinia o komforcie:
to jest samochód dla frajdy z jazdy a nie rodzinna limuzyna
Opinia o nadwoziu:
ergonomia i ilość miejsca dla ludzi rewelacja
Opinia o układzie jezdnym:
zawieszenie o charakterze sportowym, precyzyjne prowadzenie i kontrola w zakrętach, duża przyjemność z jazdy, świetna ale na równe nawierzchnie, na polskich dziurach trochę trzęsie, ale na te zrujnowane nawierzchnie to tylko poduszkowiec się nadaje
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 7


ŚREDNIE OCENY ALFA ROMEO 145

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 45.16% głosów 14
Raczej tak 41.94% głosów 13
Trudno powiedzieć 6.45% głosów 2
Raczej nie 3.23% głosów 1
Nie 3.23% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.6/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
7.7/10
Parkowanie
8.2/10
Napęd
Elastyczność
7.6/10
Skrzynia biegów
6.8/10
Silnik
8.0/10
Przyspieszenie 0-100km
7.7/10
Przyspieszenie 60-120km
8.0/10
Przyspieszenie 80-120km
8.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.5/10
Resorowanie z obciążeniem
7.3/10
Fotele przednie
8.9/10
Fotele tylne
7.4/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.8/10
Wyciszenie
6.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.2/10
Przestrzeń z tyłu
7.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.1/10
Bagażnik
6.8/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.5/10
Możliwość aranżacji
6.5/10
Karoseria
8.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.6/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
7.6/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.1/10
Elektronika
4.9/10
Naprawy
Niezawodność
4.7/10
Koszty napraw
4.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Układ jezdny 5
Komfort jazdy 5
Napęd 4
Niezawodność 3
Inne 2
Nadwozie 2
Wnętrze 1
Spalanie 1
Widoczność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 7
Awaryjność 3
Wentylacja i ogrzewanie 3
Komfort jazdy 3
Nadwozie 2
Inne 2
Układ jezdny 1
Nic 1
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Alfa Romeo 145 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Acura CL.

  Alfa Romeo

  145

  Acura

  CL

Najciekawsza opinia użytkownika o Alfie Romeo 145

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Jarek

liczba głosów: 103

Alfa Romeo 145 LIMITED 500 1600 TS 120KM 2000r. hatchback

Ocena ogólna
Są i wady. Jeżeli potrzebujesz auto 4 drzwiowe, to ona ma tylko 3 drzwi :). Jak potrzebujesz wozić 7 osób - kup Renault Espace. Zalety nie uwzględnione w ankiecie - bardzo duży spadek wartości w naszym kraju - czyli kupujesz używane auto w miarę młode rocznikowo w atrakcyjnej cenie. Mityczna awaryjność działa na korzyść kupującego. Życie weryfikuje ten pogląd - te auta nie psują się bardziej niz VW,renault,peugot,ford,audi czy mercedes. Opinia awaryjnego auta powstała przy okazji silnika boxer, który wymagał od kierowcy szczególnego traktowania i przerósł Włochów jeżeli chodzi o wykonanie. Nie jest to subaru - ale i kosztuje duuużo mniej. Silnik rzędowe i widlaste sa już pozbawione podstawowych wad. Następna też będzie alfa.

Układ napędowy
Fajne brzmienie. Elastyczność no i moc - 120KM do tej masy auta :)

Widoczność
Jest bardzo dobrze.

Komfort
Fotele przednie są wyjątkowo komfortowe. Auto nie jest duże, w związku z tym na tylniej kanapie spokojnie może podróżować tylko dwoje pasażerów. troje z tyły to przesada. Mówię o dorosłych osobach. Miejsca na nogi jest dość. Szerokie drzwi ułatwiają wsiadanie i wysiadanie. Przedni fotel pasażera z pamięcią ustawienia.

Nadwozie
Wszystko poprawne.

Układ jezdny
Rewelacyjna trakcja. Swietnie dobrane przełożenie kierownicy. Koło kierownicy jest wręcz idealne - zarówno pod względem wielkości jak i grubości. Bardzo zwrotny pojazd. Świetnie trzyma się nawierzchni.

Naprawy
Śmiesznie niskie ceny nowych podzespołów. Praktycznie wszystko jest wymienialne z fiatami. (wspólna płyta podłogowa). Nie zmieniałe nic, ale pytałem. Przykładowo: Osłona rozrządu nowa fabryczna 16zł - zmieniłem razem z rozrządem dla kaprysu.

Wentylacja i ogrzewanie
klimatronik - naprawdę jest duża różnice między samą chłodziarką a klimatyzacją automatyczną. Rewelacja zimą.

Elektryka/elektronika
Brak uwag.

Pełna opinia o Alfa Romeo 145 LIMITED 500 1600 TS 120KM 2000r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Alfa Romeo 145: hatchback, kombi

Alfa Romeo 145: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Alfa Romeo 145: 1.4, 1.6, 1.9, 2.0

Alfa Romeo 145: 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994