Chrysler PT Cruiser opinie, oceny użytkowników, Chrysler PT Cruiser spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Chrysler PT Cruiser

Liczba ocen: 17

Średnia ocena:

8.35/10

Chrysler PT Cruiser spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 11.21/13.60 9.65
trasa 8.68/8.93 6.35
cykl mieszany 9.78/11.17 7.65

PT Cruiser

OCENY CHRYSLERA PT CRUISER


Ogólna ocena:  

9/10


PT to nie samochód - to styl życia :-) I ponoć kierowcy dzielą się na dwie grupy: tych którzy go kochają i tych którzy go nienawidzą :-)
Opinia o układzie napędowym:
Trzeba pamiętać, że PT to nie maszyna do ścigania, ale z silnikiem 2,4 jest dosyć dynamiczny. Skrzynia automatyczna bardzo precyzyjna i zmienia biegi bardzo delikatnie.
Opinia o komforcie:
Jest trochę miękki, więc należy uważać na polskich dziurach (potrafi się ciut "rozbujać"). Dla 4 osób komfort jazdy należyty. 5 osób w PT to jednak przesada... Wyciszenie bardzo dobre - jak się nie depnie w pedał do oporu, to silnika niemal nie słychać w ogóle.
Opinia o nadwoziu:
Ze względu na stylizację PT nie oferuje dużej przestrzeni, ale miejsca jest dosyć i nikt nie siedzi z kolanami pod brodą. Bagażnik średni - w końcu to nie bagażówka ani van. Plusem jest ciekawa możliwość kilku aranżacji bagażnika przez sztywną półkę montowaną na kilka sposobów.
Opinia o układzie jezdnym:
Mimo iż w wersji US auto nie ma ABS, to staje dęba. Minusem jest zbyt mały jak na wymiary autka promień skrętu, co na parkingu skutkuje często do tym że trzeba niektóre manewry wykonywać "na dwa razy". Prowadzi się świetnie i jak na takie autko bardzo komfortowo
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
Silnik 1,6 benzyna z gazem to nie furiat, pamietajcie. Nie mniej jednak spalanie na poziomie 8 l benzyny i 10-11 l gazu w mieście uważam za rozsądny komprommis. Generalnie raczej na swiatłach nie próbuj startować w tej konkurencji.
Opinia o komforcie:
Do resorowania nie mam zastrzezeń, byle by nic nie stukało.Siedzi się wysoko niczym w Żuku, tak też ustawiona jest kierownica i dźwignia zmiany biegów. Silnik zdecydowanie za głośny, zamierzam indywidualnie go wyciszać bo to wstyd w tej klasie auta.
Opinia o nadwoziu:
Wszystko wynagradza wygląd zewnętrzny. Plastiki w środku nie trzeszczą lecz są wszędzie. Szkoda. Bagażnik- rzecz potrzeby, mnie wystarcza. Bardzo łatwo wyjmowane siedzenia a mozliwość aranżacji wnętrza nadzwyczaj duża i sprytnie pomyślana.
Opinia o układzie jezdnym:
To prawda co inni piszą - promień skrętu znacznie mniejszy niż w innych "normalnych" samochodach.Mam jeszcze Passata kombi i zawraca duużo lepiej choć dłuższy jest znacznie. Przyzwyczaiłem się jednak po miesiącu ( jazda w mieście, jakieś 3000km) i teraz mi absolutnie nie przes...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Stylistyka 10, wykonanie trochę słabsze ale jest to samochód, którym jazda sprawia prawdziwą frajdę. Być może są szybsze, są oszczędniejsze, są cichsze i lepiej wykonane ale mając PT czujesz, że masz coś wyjątkowego :)
Opinia o układzie napędowym:
Mimo 141 KM nie jest to demon prędkości i na trasie trzeba go "wkręcić" przy wyprzedzaniu. Zresztą to nie samochód sportowy a na mieście spisuje się dobrze.
Opinia o komforcie:
Wysoka pozycja i długie siedziska foteli zapewniają duży komfort. Przy większych prędkościach robi się trochę głośno ze względu na duże opory powietrza.
Opinia o nadwoziu:
Z zewnątrz nie wygląda ale w środku na bardzo dużo miejsca. Mały minus za mało miejsca przy lewej stronie kierowcy co utrudnia trochę manewrowanie. No i plastiki widywałem lepsze :))
Opinia o układzie jezdnym:
Przyciemniane szyby i szerokie słupki z tyłu nie ułatwiają parkowania. Promień skrętu też mógłby być mniejszy. Po mieście prowadzi się dobrze lecz trasa to nie jego żywioł.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Świetny samochód!!!
Opinia o układzie napędowym:
Mój samochód wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów. W zasadzie wydaje się, że ta skrzynia "intuicyjnie" wyczuwa na co mam ochotę w zakresie przyspieszania i zwalniania, natomiast w przedziale 110 km/h do 170 km/h nie zawsze wyczuwa. Może to jednak ja nie wyczuwam, o co c...
Opinia o komforcie:
Samochód jest przestronny i wygodny. Jeżeli już szukać dziury w całym, to pozwolę sobie zarejestrować, że przy pełnym obciążeniu nieco zmniejszają sie tzw. osiągi - spada przyspieszenie itd.
Opinia o nadwoziu:
Nie wiem jak w innych PT, ale w moim te elementy wnętrza, które powinny być metalowe są z plastikowej imitacji metalu. To, oczywiście nie jest wada w samochodzie tej klasy, ale - biorąc pod uwagę stylizację na "antyk: miło byłoby mieć metalową konsolę itp.
Opinia o układzie jezdnym:
Doskonały samochód. W lekko pretensjonalnej, archaizowanej, ale sympatycznej powłoce, znajduje się bardzo mężne serce.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Super samochód dla ludzi którzy nie lubią masówki. Ma co prawda pewne drobne wady, ale to kochane auto.
Opinia o układzie napędowym:
Dwa litry to trochę mało na całkiem w końcu spory samochód. Ale mimo wszystko daje sobie nieźle radę. Typowa przypadłość to zużycie oleju ok. 100g/1000 km.
Opinia o komforcie:
Bardzo wygodny samochód. Super auto na długie trasy. Powyżej 120 km/h zaczyna być głośno wewnątrz.
Opinia o nadwoziu:
Rzecz niby drobna ale dokuczliwa - umiejscowienie wyłącznika tylnej wycieraczki. Mistrzostwo świata!
Opinia o układzie jezdnym:
Trochę duży promień skrętu, ale to w końcu "amerykaniec".
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY CHRYSLER PT CRUISER

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.82% głosów 10
Raczej tak 17.65% głosów 3
Trudno powiedzieć 11.76% głosów 2
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 11.76% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.8/10
Układ kierowniczy
8.2/10
Hamulce
8.9/10
Parkowanie
6.3/10
Napęd
Elastyczność
8.4/10
Skrzynia biegów
8.4/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
8.2/10
Przyspieszenie 60-120km
8.3/10
Przyspieszenie 80-120km
8.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.4/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
8.8/10
Fotele tylne
8.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.9/10
Wyciszenie
7.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.2/10
Przestrzeń z tyłu
8.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.2/10
Bagażnik
8.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.8/10
Możliwość aranżacji
8.9/10
Karoseria
9.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.1/10
Widocznośc do tyłu
6.2/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.9/10
Elektronika
6.8/10
Naprawy
Niezawodność
6.8/10
Koszty napraw
5.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Wnętrze 4
Komfort jazdy 4
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 2
Inne 2
Spalanie 2
Widoczność 2
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Chrysler PT Cruiser brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Cadillac Escalade.

  Chrysler

  PT Cruiser

  Cadillac

  Escalade

Najciekawsza opinia użytkownika o Chryslerze PT Cruiser

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Jarek

liczba głosów: 34

Chrysler PT Cruiser 1600 115KM 2005r. hatchback

Układ napędowy
Silnik 1,6 benzyna z gazem to nie furiat, pamietajcie. Nie mniej jednak spalanie na poziomie 8 l benzyny i 10-11 l gazu w mieście uważam za rozsądny komprommis. Generalnie raczej na swiatłach nie próbuj startować w tej konkurencji.

Widoczność
Mam dodatkowo czujniki cofania i być może stąd nie widzę żadnych mankamentów w kwestii parkowania. Jedynie ta mała zwrotność przyzwyczaiła mnie do parkowania tyłem, jako wygodniejsze i prostsze rozwiązanie

Komfort
Do resorowania nie mam zastrzezeń, byle by nic nie stukało.Siedzi się wysoko niczym w Żuku, tak też ustawiona jest kierownica i dźwignia zmiany biegów. Silnik zdecydowanie za głośny, zamierzam indywidualnie go wyciszać bo to wstyd w tej klasie auta.

Nadwozie
Wszystko wynagradza wygląd zewnętrzny. Plastiki w środku nie trzeszczą lecz są wszędzie. Szkoda. Bagażnik- rzecz potrzeby, mnie wystarcza. Bardzo łatwo wyjmowane siedzenia a mozliwość aranżacji wnętrza nadzwyczaj duża i sprytnie pomyślana.

Układ jezdny
To prawda co inni piszą - promień skrętu znacznie mniejszy niż w innych "normalnych" samochodach.Mam jeszcze Passata kombi i zawraca duużo lepiej choć dłuższy jest znacznie. Przyzwyczaiłem się jednak po miesiącu ( jazda w mieście, jakieś 3000km) i teraz mi absolutnie nie przeszkadza.

Naprawy
Koszty napraw w serwisie raczej spore. Duży przegląd, teoretycznie po 32 000 kosztuje bodajże 2100 zł( w tym wymiana wszytkich olejów, płynów eksploatacyjnych, świec, przewodów wys. napięcia i coś tam jeszcze). Niektóre części w cenach astronomicznych.

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie i wentylacja bez zarzutu.

Elektryka/elektronika
Przejechałem na razie niewiele bo 25 000 ale nie było żadnych usterek. no, moż ezaparowane klosze tylnich lamp. Okazuje się, że od ciepła żarówek topią sie wewnętrzne plastiki i potzrebny był silikon.

Pełna opinia o Chrysler PT Cruiser 1600 115KM 2005r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Chrysler PT Cruiser: hatchback, kombi, mini-van, van

Chrysler PT Cruiser: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Chrysler PT Cruiser: 1.6, 2.0, 2.2, 2.4, 2.5

Chrysler PT Cruiser: 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000