Citroen BX opinie, oceny użytkowników, Citroen BX spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Citroen BX

Liczba ocen: 6

Średnia ocena:

8.33/10

Citroen BX spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.10/10.50 6.00
trasa 6.35/8.40 4.53
cykl mieszany 7.55/10.00 5.23

BX

OCENY CITROENA BX


Ogólna ocena:  

7/10


generalnie były to części używane, z wyjątkiem łożysk pasków itp. ale raczej rzadko coś się psuło
Opinia o układzie napędowym:
silnik i skrzynia bardzo dobrze zgrana, można było np. jechać 50km\\h na piątym biegu i nie było uciążliwe. 1.6 na jednopunktowym wtr. 89KM dawał świetnie rade
Opinia o komforcie:
myśle że każdy kto eksploatował autko z chudro-pneumatycznym zawieszeniem zgodzi się ze mną że we wszystkich kategoriach zaznaczyłem 10, zawieszenie nie miało sobie równych, lecz wymagało trochę troski
Opinia o nadwoziu:
bardzo praktyczne: dzielona tylna kanapa dużo schowków, wyposażone w zagłówki na tylnych fotelach,w standardzie roletki tylnej szyby w półce bagażnik płytki, słaby materiał na fotelach
Opinia o układzie jezdnym:
auto na pewno nie może konkurować z nowymi limuzynami ale był to mój pierwszy samochód, no i muszę powiedzieć że w 1995 roku robił wrażenie zaledwie 4letnia cytryna miała ABS i elektrykę. wyposażenie i komfort jazdy przewyższało auta jeżdżące wówczas po naszych drogach
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Spore, komfortowe auto zz naprawdę niewielkie pieniądze. Trzeba tylko szukać nie bitego (ocynk daje b.dużą odporność na korozję), z zadbaną hydrauliką (pan Henio od naprawy mlotkiem sobie z tym nie poradzi, tylko spieprzy i wtedy "te Francuzy to badziew, psują się").
Opinia o układzie napędowym:
W porównaniu do dzisiejszych jednostek napędowych to jednak inna epoka. Ale z 1,6 na gaźniku 94 kuce to calkiem niezly wynik.
Opinia o komforcie:
Zawiecha hydro!!. Ale cicho to nie jest. To w końcu już leciwe autko. Tlumik też już swoje ma.
Opinia o nadwoziu:
Dostęp do przelączników ok. Tylko radio zbyt nisko. Fotele welur, ale plastiki po tylu latach zaczynają pękać. Blachy obustronnie cunkowane, więc jeżeli nie byl bity, to mimo lat rudej raczej nie widać.
Opinia o układzie jezdnym:
zawieszenie hydropneumatyczne daje niesamowity komfort, ale nie nadaje się do sportowego stylu prowadzenia.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Zawieszenie daje duży plus w ocenie.Nie bez powodu nazywany jest też kanciasto pięknym.
Opinia o układzie napędowym:
Dynamiczny silnik i mocny jak na taką kaste.
Opinia o komforcie:
Z tym zawieszeniem nie groźna jest jakakolwiek nierówność.Jeśli chodzi o zawieszenie,to bx może się równać z mercedesem albo i na odwrót.
Opinia o nadwoziu:
Podwójny ocynk mówi sam za siebie.Jednak wnętrze bagażnika jest narażone w miejscach spawów ale to jest kwestia dobrej konserwacji.
Opinia o układzie jezdnym:
Ocenę prowadzenia bx-a można wystawić jadąc autostradą i opuszczając podwozie lub w zwyczajnym ruchu miejskim na Polskich drogach gdzie to zawieszenie wydaje się być cudem techniki.Parkowanie? gdy w grę wchodzą dość wysokie krawężniki,to auto nie ma z nimi najmniejszego problemu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
Autko do wożenia, nie do wyścigów.
Opinia o komforcie:
Wygodny, układ hydrauliczny niweluje zmiany obciążenia.
Opinia o nadwoziu:
Karoseria to ocynk i plastik, 17-to letnie auto bez rdzy ( bezwypadkowe ).
Opinia o układzie jezdnym:
Przy spadku sprawności układu hydraulicznego, kłopoty ze wspomaganiem oraz hamulcami.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


mam go6 lat i nie narzekam
Opinia o komforcie:
co tu pisac komfort za małe pieniądze jak w klasie S
Opinia o nadwoziu:
luksus w dobrym wykonaniu
Opinia o układzie jezdnym:
super auto im starsze tym lepsze odpowiedni serwis i bez awaryjne
» pełna opinia
 
1 2 z 2


ŚREDNIE OCENY CITROEN BX

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 83.33% głosów 5
Raczej tak 16.67% głosów 1
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.7/10
Układ kierowniczy
8.8/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
8.8/10
Napęd
Elastyczność
8.7/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.7/10
Przyspieszenie 0-100km
7.7/10
Przyspieszenie 60-120km
7.5/10
Przyspieszenie 80-120km
7.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.5/10
Resorowanie z obciążeniem
9.3/10
Fotele przednie
9.8/10
Fotele tylne
9.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.8/10
Wyciszenie
8.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.5/10
Przestrzeń z tyłu
9.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.3/10
Bagażnik
8.8/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.3/10
Możliwość aranżacji
8.8/10
Karoseria
9.5/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.3/10
Widocznośc do tyłu
8.7/10
Widoczność w lusterkach
9.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.8/10
Elektronika
4.3/10
Naprawy
Niezawodność
4.3/10
Koszty napraw
3.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 3
Spalanie 1
Niezawodność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Wnętrze 1
Nic 1
Układ jezdny 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Citroen BX brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Dacia 1310.

  Citroen

  BX

  Dacia

  1310

Najciekawsza opinia użytkownika o Citroenie BX

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 94

Citroen BX 1600 tgi 89KM 1991r. hatchback

Ocena ogólna
generalnie były to części używane, z wyjątkiem łożysk pasków itp. ale raczej rzadko coś się psuło

Układ napędowy
silnik i skrzynia bardzo dobrze zgrana, można było np. jechać 50km\\h na piątym biegu i nie było uciążliwe. 1.6 na jednopunktowym wtr. 89KM dawał świetnie rade

Widoczność
widoczność z za kierownicy super

Komfort
myśle że każdy kto eksploatował autko z chudro-pneumatycznym zawieszeniem zgodzi się ze mną że we wszystkich kategoriach zaznaczyłem 10, zawieszenie nie miało sobie równych, lecz wymagało trochę troski

Nadwozie
bardzo praktyczne: dzielona tylna kanapa dużo schowków, wyposażone w zagłówki na tylnych fotelach,w standardzie roletki tylnej szyby w półce bagażnik płytki, słaby materiał na fotelach

Układ jezdny
auto na pewno nie może konkurować z nowymi limuzynami ale był to mój pierwszy samochód, no i muszę powiedzieć że w 1995 roku robił wrażenie zaledwie 4letnia cytryna miała ABS i elektrykę. wyposażenie i komfort jazdy przewyższało auta jeżdżące wówczas po naszych drogach

Wentylacja i ogrzewanie
nigdy nie było problemu z zaparowaniem itp.

Pełna opinia o Citroen BX 1600 tgi 89KM 1991r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Citroen BX: hatchback, kombi

Citroen BX: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Citroen BX: 1.6, 1.9

Citroen BX: 1992, 1991, 1987, 1986