Citroen C5 opinie, oceny użytkowników, Citroen C5 spalanie 2002r. (strona 1)

Opinie o samochodach Citroen C5

2002r.

Liczba ocen: 33

Średnia ocena:

7.94/10

Citroen C5 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.30/14.00 9.30
trasa 6.87/9.63 6.00
cykl mieszany 8.79/11.53 7.48

C5

OCENY CITROENA C5


Ogólna ocena:  

9/10


Jestem na prawdę zadowolony z zakupu A i nie przejmujcie się plotkami, że niby Hydraulika szwankuje to nie prawda po tylu latach sprzedaży okazuje się, że to akurat najrzadziej się psuje.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik bardzo elastyczny w zasadzie nie odczuwa się żadnych negatywnych skutków jazdy na obrotach w wysokości ok 1200/minutę. Ciągnie już z dolnych zakresów a max moment obrotowy (315Nm) osiąga już przy 2000 obr/min. Jednak aby bardzo dynamicznie przyspieszyć należy to robić przy 2,5 -3...
Opinia o komforcie:
Jak już pisałem samochód posiada Hydrauliczne zawieszenie co powoduje, że nie ma dla niego znaczenia czy jedzie się samemu czy z kompletem pasażerów. Prześwit zawsze jest taki sam. Tylne fotele "tylko" 8 ze względu na to że dach szybko przechodzi w dół przez co osoby o wzrości...
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń z przodu i jej fotele to tak jakby siedzieć w salonie na ulubionym fotelu prawdziwy luksus.Z tyłu tak jak pisałem wcześniej wysokie osoby mogą mieć problem z głową ale kolanami wadzić nie będą no chyba, że z przodu siądzie osoba o wzroście powyżej 190 cm. Wszystko jest po...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto bardzo płynnie się prowadzi, wszelkie nierówności pokonuje niemal że nie odczuwalnie czego powodem jest hydroaktywne zawieszenie. Na zakrętach nie wyrzuca poza tym automatycznie dopasowuje twardość zawieszenia do drogi i prędkości. Parkowanie tylko 6 bo: 1. Bardzo słaby skręt 2....
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Duży, wygodny, bezpieczny, mało pali, bez problemy można zapakować towarzystwo albo spory bagaż, nawet wersalkę. Naprawy elektryki i elektroniki koszmar.
Opinia o układzie napędowym:
Dziwna sprawa, dobrze przyspiesza powyżej 100km\h, silnik za słaby na taką masę ale cichy i przyjemny ma dźwięk. Biegi długie i bez problemu można dobrać przełożenie do prędkości i planów w czasie jazdy.
Opinia o komforcie:
Pełen komfort na maksa tylko francuzi to potrafią. Jedynie przednie, elektrycznie opuszczane szyby zamknięte stukają często, wada fabryczna.
Opinia o nadwoziu:
Za kierownicą jak w fotelu klubowym, wszystko widoczne i pod ręką. Dużo różnych schowków, przemyślane zaczepy do rolety i siatki-kratki, łatwe składanie tylnych foteli, dużo gniazdek do zapalniczki. Materiał nie stwarza problemów z czystością, na razie nie wyciera się.
Opinia o układzie jezdnym:
Przy jeździe powoli b. miękki, nierówności nie czuć, ale długie "fale" mogą spowodować chorobę morską, przy szybkiej jeździe utwardza się i daje poczucie bezpieczeństwa i panowania nad nim. Przy szybkim pokonywaniu ostrych zakrętów za miękki ale to karawan a nie wyścigówk...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

3/10


Naprawde spodziewalem sie po tym aucie duzo wiecej a jestem strasznie zawiedzione w porownaniu z moim porzednim autem ( mondeo 1,8 TD 90KM ) ten wypada bardzo slabo i jest po prostu samochodem do jazdy po prostych odcinkach .W przyszlym miesiacu znowu powracam do MONDEO :))
Opinia o układzie napędowym:
Przyspeszenie przy wiekszych predkoscia i wyprzedzaniu jest calkiem w normie , wyprzedzanie nie sprawia wiekszych problemow , natomiast w ciasnych zakretach po redukcji na drugi bieg autu po prostu brakuje momentu obrotowego !
Opinia o komforcie:
Co do resorowanie to nierownosci miejskie sa naprawde dobrze tlumione , wyciszenie poprawne a przy wyzszych obrota od silnika dochodzi niski warkot ( ale taki przyjemny dla ucha ).
Opinia o nadwoziu:
siedzenia i tylne kanapy naprawde wygodne , wystarczajace nawet dla osob majacych 1,9 m wzrostu.
Opinia o układzie jezdnym:
Podczas jazd probnych bylem zachwycony komfortem zawieszenia ale juz po nie calym miesiacu mialem dosc , poniewaz zawiaszenie hydroaktywne daje radosc tylko jadac powoli przez miasto natomiast na kretych drogach ma sie wrazenie ze przechyl staje sie tak duze ze ma sie wrazenie ze boczne kola sa juz ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto bardzo wygodne i sprawiające, że "chce się jechać". Mało awaryjne i w miare oszczędne. Wspaniale trzyma się drogi a system ESP kilka razy "ratował' mnie z poślizgu na zakrętach.
Opinia o układzie napędowym:
Silniki te mają "dziure" przed właczeniem się turbiny i trzeba trochę czasu aby się przyzwyczaić ale przy wiekszych obrotach to miłe uczucie "wciskania" w fotel wynagradza tą "dziure"
Opinia o komforcie:
Bez względu na ilość pasażerów auto spisuje się świetnie. Specjalny system zawieszenia to naprawde coś niesamowitego. Każdego kto przejedzie się C-5 zauroczy, zwłaszcza po poprzedniej jeżdzie autem na alusach "17" ( wóz drabiniasty jest lepszy). Przesiadłem się z Forda z alu...
Opinia o nadwoziu:
Luksus w kazdym calu. Miejsca jak w autobusie a komfort nieporównywalny. W bagazniku mozna zmieścić dwie osoby.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto posiada radar parkowania dlatego wspaniale się parkuje, bez problemów. Jazda to czysta przyjemność. Zwłaszcza jazda po ostrych zakretach z właczona opcją "sport" zawieszenia.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu
Opinia o układzie napędowym:
2,0 HDi nie daje nadmiaru mocy, ale bardzo dobry automat częściowo wynagradza te braki. Samochód jest wystarczająco dynamiczny do bezpiecznej jazdy
Opinia o komforcie:
To CITROEN! na hydro-pneumatycznym zawieszeniu - to powinno wystarczyć za cały komentarz. Stała wysokość podwozia, niezależna od obciążenia i specyficzna charakterystyka zawieszenia powoduje to, że nie ma różnicy w prowadzeniu pustego i obciążonego samochodu
Opinia o nadwoziu:
Fotele wygodne, z indywidualnymi podłokietnikami, bardzo dużo miejsca w środku tak wzdłuż jak i wszerz. Olbrzymi bagażnik o regularnym kształcie, a po rozłożeniu tylnych siedzeń przestrzeń ładunkowa jak w ciężarówce - no prawie :)
Opinia o układzie jezdnym:
Dobra stabilność, nie "wozi" w koleinach. Hydro-pneumatyczne zawieszenie zapewnia komfort i stałą charakterystykę niezależną od obciążenia
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 7


ŚREDNIE OCENY CITROEN C5

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 51.52% głosów 17
Raczej tak 27.27% głosów 9
Trudno powiedzieć 9.09% głosów 3
Raczej nie 3.03% głosów 1
Nie 9.09% głosów 3
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.1/10
Układ kierowniczy
8.8/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
7.5/10
Napęd
Elastyczność
8.1/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.2/10
Przyspieszenie 0-100km
6.9/10
Przyspieszenie 60-120km
7.5/10
Przyspieszenie 80-120km
7.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.4/10
Resorowanie z obciążeniem
9.4/10
Fotele przednie
9.2/10
Fotele tylne
9.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.0/10
Wyciszenie
8.7/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.6/10
Przestrzeń z tyłu
9.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
7.7/10
Karoseria
8.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.6/10
Widocznośc do tyłu
7.6/10
Widoczność w lusterkach
8.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.4/10
Elektronika
5.7/10
Naprawy
Niezawodność
6.4/10
Koszty napraw
4.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 21
Niezawodność 2
Nadwozie 2
Spalanie 2
Wnętrze 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 6
Awaryjność 4
Inne 4
Spalanie 3
Nadwozie 2
Wentylacja i ogrzewanie 2
Układ jezdny 2
Napęd 2
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Citroen C5 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Citroen

  C5

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Citroenie C5

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Marcin Moj

liczba głosów: 101

Citroen C5 LX 1800 16V 120KM 2002r. hatchback

Ocena ogólna
Naprawde spodziewalem sie po tym aucie duzo wiecej a jestem strasznie zawiedzione w porownaniu z moim porzednim autem ( mondeo 1,8 TD 90KM ) ten wypada bardzo slabo i jest po prostu samochodem do jazdy po prostych odcinkach .W przyszlym miesiacu znowu powracam do MONDEO :))

Układ napędowy
Przyspeszenie przy wiekszych predkoscia i wyprzedzaniu jest calkiem w normie , wyprzedzanie nie sprawia wiekszych problemow , natomiast w ciasnych zakretach po redukcji na drugi bieg autu po prostu brakuje momentu obrotowego !

Widoczność
Jak dla mnie to widocznosc z tylu jest niewystarczajaca , mimo ze jestem wysoki to za tylna szyba nie widze juz ani kawaleczka auta i gdyby nie czujniki parkowania to parkowanie tylem byloby naprawde uciazliwe.

Komfort
Co do resorowanie to nierownosci miejskie sa naprawde dobrze tlumione , wyciszenie poprawne a przy wyzszych obrota od silnika dochodzi niski warkot ( ale taki przyjemny dla ucha ).

Nadwozie
siedzenia i tylne kanapy naprawde wygodne , wystarczajace nawet dla osob majacych 1,9 m wzrostu.

Układ jezdny
Podczas jazd probnych bylem zachwycony komfortem zawieszenia ale juz po nie calym miesiacu mialem dosc , poniewaz zawiaszenie hydroaktywne daje radosc tylko jadac powoli przez miasto natomiast na kretych drogach ma sie wrazenie ze przechyl staje sie tak duze ze ma sie wrazenie ze boczne kola sa juz w powietrzu.Na autostradzie sprawuje sie w miare.

Wentylacja i ogrzewanie
nic dodac nic ujac.

Pełna opinia o Citroen C5 LX 1800 16V 120KM 2002r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Citroen C5: hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna), van

Citroen C5: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Citroen C5: 1.6, 1.8, 2.0, 2.2, 2.3, 2.7, 3.0

Citroen C5: 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000