Citroen C5 opinie, oceny użytkowników, Citroen C5 spalanie 2005r. (strona 1)

Opinie o samochodach Citroen C5

2005r.

Liczba ocen: 21

Średnia ocena:

8.43/10

Citroen C5 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.10/12.40 7.58
trasa 7.60/8.70 6.02
cykl mieszany 8.97/10.00 6.86

C5

OCENY CITROENA C5


Ogólna ocena:  

10/10


Naprawdę dobry samochód z bogatym wyposażeniem. Chwalę sobie nasz wybór i polecam to autko każdemu, który się waha. Na pewno trzeba mieć szczęście, żeby nie trafić na jakiś pechowy egzemplarz. My nasze auto kupiliśmy ze sprawdzonego źródła i jesteśmy z niego zadowoleni.
Opinia o układzie napędowym:
Jak to z dieslem bywa - spora dynamika silnika pozwala na przyjemną jazdę tym samochodem. Skrzynia biegów jest mniej precyzyjna niż w Skodzie Fabia, którą często jeżdżę i dlatego obniżam jej ocenę. Dla silnika też obniżyłem ocenę, gdyż po podpowiedzi mojego mechanika muszę wlewać ...
Opinia o komforcie:
Tutaj większych uwag nie mam, bo z zawieszeniem hydroaktywnym samochód sam dostosowuje zawieszenie do obciążenia oraz jakości nawierzchni. Całkiem fajna sprawa :) Wyciszenie z oceną obniżoną, gdyż spodziewałem się całkowitej ciszy wewnątrz limuzyny, nie mniej jednak można dogadać si...
Opinia o nadwoziu:
W c5 zasadniczo nie ma żadnej możliwości aranżacji, no chyba, że rozkładana tylna kanapa jest składnikiem tego parametru. Do pozostałych parametrów nie mam żadnych zastrzeżeń. Miejsca wszędzie jest sporo.
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie jest bardzo wygodne (Hydroaktywne) jednak czasami mam wrażenie, że auto jest trochę za miękkie. Dlatego też obniżam trochę ocenę za prowadzenie auta i układ kierowniczy. Hamulce mogłyby być lepsze, chociaż po wymianie prawie zużytych klocków powinno być lepiej. Parktronic ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Za te pieniądze można mieć albo starszego i ciasnego Golfa, marną Astre, albo C5 na pełnym wyposażeniu. Odpowiedź sama się nasuwa. Nic lepszego nie znajdziecie.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 2.0 HDI 136KM jest silnikiem bardzo elastycznym. Oczywiście ocena przyspieszenia jest odpowiednia do mocy i masy pojazdu. Jak dla mnie super. Nie jeden się zdziwił ile to auto potrafi.
Opinia o komforcie:
Komfort to klasa sama w sobie. Hydropneumatyczne zawieszenie, idealne wyciszenie wnętrza i fotele jak domowe kanapy. Jeździłem wieloma autami, w tym uznawanymi za super komfortowe Mercedesy S-Class, ale to co daje Citroen C5 jest nie do przebicia.
Opinia o nadwoziu:
Ilość miejsca w zupełności wystarczająca. Biorąc pod uwagę mój wzrost 188 cm to ciężko znaleźć coś lepszego. Bagażnik, no cóż w wersji kombi to mała ciężarówka.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie auto jest bardzo przyjemne. Auto zachowuje się bardzo pewnie na drodze i świetnie trzyma się na zakrętach. Jedynie trzeba się przyzwyczaić do przechyłów nadwozia. Układ kierowniczy trochę za "miękki", a duży promień skrętu nie pomaga przy parkowaniu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Troszke duże zużycie paliwa można wytłumaczyć to: automatyczna skrzynią biegów praktycznie cały czas włączona klima i przy predkościach (jak warunki pozwalają) 110-150 przy ruszaniu mógłby być bardziej zrywny
Opinia o nadwoziu:
Przydatne "obniżemie" tylnego zawieszenia podczas załadunku. auto utrzymuje stały przeswit bezwzględu na obciążenie
Opinia o układzie jezdnym:
Troszke mały promień skrętu, zawieszenie hydroactiv na nasze drogi rewelacja . Auto "płynie"
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


autko ok polecam - nowac5 w porównaniu z tym modelem jest malutka i ciaśniuta
Opinia o układzie napędowym:
Szybko się rozbuja do 150 to potem to już wolniej. przyspieszenie do 120 Super
Opinia o komforcie:
przy tym silniku ja sie jedzie pod obciążeniem szybciej ponad 140 to zaczyna być głośno
Opinia o nadwoziu:
Miejsca ful. aranżacja kosztuje, ale to zalezy od wersji co się chce, na tylnych drzwiach z bagaznika po istwo koroduje , ale to ponoć taka ich uroda
Opinia o układzie jezdnym:
Autko super , mało ali przy ostrej jeździe tak 6,3 , jak jeżdziła zona to ponizej 5 średnio wg. wskazań komputera. Przydałyby sie czujki parkowania z tyłu ale poza tym super. Problemen jest wmiana zarówek z przodu , sam nie dam rady w serwisie 5minut ale trrezba zapłacić 10zł.Do tej po...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


to mnie wkurza. gdy kupiłem ten samochód, marzyłem o jego szybkiej sprzedaży. ale kurde: nie psuje się, mało pali, dynamicznie jeździ, a do tego jest bardzo wygodny - po kilku godzinach jazdy wychodzę świeży i nie połamany.
Opinia o układzie napędowym:
niby tylko 136 KM, ale na do wyprzedzania starcza. szósty bieg jest super zwłaszcza na autostradzie.
Opinia o komforcie:
niesamowicie wygodne auto. miękkie, a przy tym nie kołysze. fajna jest też jazda po polnych drogach - tu hydropneumatyka daje radę
Opinia o nadwoziu:
znów bez zarzutu. aż trudno uwierzyć, że to francuz
Opinia o układzie jezdnym:
z czujnikami parkowania super!
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 5


ŚREDNIE OCENY CITROEN C5

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 66.67% głosów 14
Raczej tak 19.05% głosów 4
Trudno powiedzieć 9.52% głosów 2
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 4.76% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.3/10
Układ kierowniczy
8.9/10
Hamulce
9.1/10
Parkowanie
7.9/10
Napęd
Elastyczność
8.5/10
Skrzynia biegów
9.0/10
Silnik
8.7/10
Przyspieszenie 0-100km
8.2/10
Przyspieszenie 60-120km
8.6/10
Przyspieszenie 80-120km
8.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.7/10
Resorowanie z obciążeniem
9.8/10
Fotele przednie
9.7/10
Fotele tylne
9.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.5/10
Wyciszenie
9.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.4/10
Przestrzeń z tyłu
8.7/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.8/10
Możliwość aranżacji
7.9/10
Karoseria
8.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
8.0/10
Widoczność w lusterkach
8.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.4/10
Elektronika
7.3/10
Naprawy
Niezawodność
7.6/10
Koszty napraw
5.9/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 10
Spalanie 2
Napęd 2
Wnętrze 1
Inne 1
Układ jezdny 1
Niezawodność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 7
Inne 4
Awaryjność 1
Układ jezdny 1
Spalanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Citroen C5 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Citroen

  C5

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Citroenie C5

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 84

Citroen C5 Exclusive 2000 2.0HDi 138KM 2005r. liftback

Ocena ogólna
Naprawdę dobry samochód z bogatym wyposażeniem. Chwalę sobie nasz wybór i polecam to autko każdemu, który się waha. Na pewno trzeba mieć szczęście, żeby nie trafić na jakiś pechowy egzemplarz. My nasze auto kupiliśmy ze sprawdzonego źródła i jesteśmy z niego zadowoleni.

Układ napędowy
Jak to z dieslem bywa - spora dynamika silnika pozwala na przyjemną jazdę tym samochodem. Skrzynia biegów jest mniej precyzyjna niż w Skodzie Fabia, którą często jeżdżę i dlatego obniżam jej ocenę. Dla silnika też obniżyłem ocenę, gdyż po podpowiedzi mojego mechanika muszę wlewać V-Power z Shella, które jest znacznie droższym paliwem od zwykłego ON. Na zwykłym ON czasami silnik łapał zadyszkę i tracił na kilkanaście sekund moc (z prędkości 130km/h zwalniał do 90km/h). Odkąd wlewam V-Power, to problem na razie ucichł.

Widoczność
Jak na tak duże auto nie można mieć zastrzeżeń. Parktronic z przodu i z tyłu zdecydowanie ułatwiają wyczucie obrysu auta.

Komfort
Tutaj większych uwag nie mam, bo z zawieszeniem hydroaktywnym samochód sam dostosowuje zawieszenie do obciążenia oraz jakości nawierzchni. Całkiem fajna sprawa :) Wyciszenie z oceną obniżoną, gdyż spodziewałem się całkowitej ciszy wewnątrz limuzyny, nie mniej jednak można dogadać się mówiąc do siebie ciut głośniejszym szeptem.

Nadwozie
W c5 zasadniczo nie ma żadnej możliwości aranżacji, no chyba, że rozkładana tylna kanapa jest składnikiem tego parametru. Do pozostałych parametrów nie mam żadnych zastrzeżeń. Miejsca wszędzie jest sporo.

Układ jezdny
Zawieszenie jest bardzo wygodne (Hydroaktywne) jednak czasami mam wrażenie, że auto jest trochę za miękkie. Dlatego też obniżam trochę ocenę za prowadzenie auta i układ kierowniczy. Hamulce mogłyby być lepsze, chociaż po wymianie prawie zużytych klocków powinno być lepiej. Parktronic z przodu i z tyłu pozwala na precyzyjne parkowanie tym sporym samochodem.

Naprawy
Jak do tej pory, to wymieniałem jedynie felgi na komplet letni.

Wentylacja i ogrzewanie
Bardzo wydajny nawiew. Poza tym klimatronic 2-strefowy to super rozwiązanie dla zmarzlaka oraz gorącego człowieka, którzy podróżują wspólnie :)

Elektryka/elektronika
Jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń.

Pełna opinia o Citroen C5 Exclusive 2000 2.0HDi 138KM 2005r. liftback »

Zobacz również opinie:

Citroen C5: hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna), van

Citroen C5: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Citroen C5: 1.6, 1.8, 2.0, 2.2, 2.3, 2.7, 3.0

Citroen C5: 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000