Citroen C5 opinie, oceny użytkowników, Citroen C5 spalanie sedan (strona 1)

Opinie o samochodach Citroen C5

sedan

Liczba ocen: 34

Średnia ocena:

8.50/10

Citroen C5 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.63/9.23 9.12
trasa 7.58/6.68 6.24
cykl mieszany 8.53/7.55 7.48

C5

OCENY CITROENA C5


Ogólna ocena:  

10/10


Auto bardzo wygodne i sprawiające, że "chce się jechać". Mało awaryjne i w miare oszczędne. Wspaniale trzyma się drogi a system ESP kilka razy "ratował' mnie z poślizgu na zakrętach.
Opinia o układzie napędowym:
Silniki te mają "dziure" przed właczeniem się turbiny i trzeba trochę czasu aby się przyzwyczaić ale przy wiekszych obrotach to miłe uczucie "wciskania" w fotel wynagradza tą "dziure"
Opinia o komforcie:
Bez względu na ilość pasażerów auto spisuje się świetnie. Specjalny system zawieszenia to naprawde coś niesamowitego. Każdego kto przejedzie się C-5 zauroczy, zwłaszcza po poprzedniej jeżdzie autem na alusach "17" ( wóz drabiniasty jest lepszy). Przesiadłem się z Forda z alu...
Opinia o nadwoziu:
Luksus w kazdym calu. Miejsca jak w autobusie a komfort nieporównywalny. W bagazniku mozna zmieścić dwie osoby.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto posiada radar parkowania dlatego wspaniale się parkuje, bez problemów. Jazda to czysta przyjemność. Zwłaszcza jazda po ostrych zakretach z właczona opcją "sport" zawieszenia.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Przestronny, wygodny, komfortowe zawieszenie i ekonomiczny.
Opinia o układzie napędowym:
Przełącznie biegów nieco toporne. Nie wchodzą lekko i bez pewnego czasu koniecznego do synchronizacji. Dziwny efekt przy przyspieszaniu na 2 biegu, przy stałym naciśnięciu pedału przyspieszenia w pewnym momencie następuje gwałtowny wzrost prędkości. Auto dostaje "kopa". trzeba ...
Opinia o komforcie:
Samochód ma bardzo miękkie zawieszenie. Daje to wyjątkowy komfort jazdy. Fotele w tej wersji nie są kubełkowe i trochę słabiej trzymają na bokach. Wyciszenie bardzo dobre (potrójne uszczelki drzwi).
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze trochę za ciemne w tej wersji ale wygodne. Schowki w drzwiach trudno dostępne po zamknięciu drzwi. Pozostałe schowki mogłyby być nieco większe.
Opinia o układzie jezdnym:
Po przejechaniu 2000 km pojawiły się stuki w tylnym zawieszeniu. Auto ma zawieszenie wielowahaczowe.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

3/10


Sprzedałem ten samochód jak najszybciej, tzn gdy już zrozumiałem że jakiekolwiek jego naprawy są bez sensu ponieważ cały czas psuje się coś innego i w krótkim czasie samochód kosztuje użytkownika więcej niż był wart. NIE POLECAM.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik bardzo elastyczny, w końcu ma 320Nm momentu obrotowego. Raczej cichy zwłaszcza na wyższych biegach. Od 2000 obr/min na 2 i 3 biegu wciska w fotel.
Opinia o komforcie:
Auto ze wzgledu na swoje hydrauliczne zawieszenie o zmiennym prześwicie jest bardzo komfortowe i ciche.
Opinia o nadwoziu:
Niby wszystko jest ale te francuskie materiały za przyjemne nie są. Takie jakieś tanie te plastyki itp.
Opinia o układzie jezdnym:
Hamulce są świetne jak na pótoratonowy samochód. Parkowanie jest utrudnione ponieważ auto jest duże a lusterka wsteczne raczej małe.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


ladne i przyjemnie wyposazone wersja exlusive dajace wrazenie dobrej relacji cena - komfort ale jakosc produktu a przedewszystkim brak kontaktu z citroen polska zniecheca do marki, AROGANCJA !!!
Opinia o układzie napędowym:
przejechane 40 000 troche ponad 1,5 roku od zakupu i auto stracilo polowe mocy : wymieniono pompe paliwa , rozrzad ( podobno lancuch sie rozciagnal !!!! ) wgrano nowy soft - w ramach ogolnej akcji serwisowej bo sie palila kontrolka silnika-a po tygodniu w aso wyszlo im ze turbo tez padlo i trzeba wy...
Opinia o komforcie:
1.5 roku a zaczyna w srodku skrzypiec
Opinia o układzie jezdnym:
po 1 roku przy przebiegu ok.26000 przy przeglądzie stwierdzono ze klocki są do wymiany- oczywiscie za kase - a nie jezdze zbyt agresywnie wiec trudno abym sie ucieszyl na to dictum.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Wystarczające przyspieszenie dla tej klasy pojazdu. Płynna zmiana biegów. Silnik bardzo elastyczny
Opinia o komforcie:
Znakomite wyciszenie pojazdu .świetna stylistyka wnętrza. Bardzo wygodne fotele z pełną regulacją oparcia. Przednie siedzenie kierowcy z funkcją masażu odcinka lędźwiowego.
Opinia o nadwoziu:
Dużo miejsca dla kierowcy i pasażera z przodu a także dla pasażerów z tyłu. Świetne materiały zastosowane na elementy wnętrza.
Opinia o układzie jezdnym:
Świetne trzymanie się drogi. Czuły układ kierowniczy. Hamulec postojowy elektryczny- bardzo dobra funkacja.Wygodne parkowanie tyłem i przodem
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 7


ŚREDNIE OCENY CITROEN C5

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 67.65% głosów 23
Raczej tak 26.47% głosów 9
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 2.94% głosów 1
Nie 2.94% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.2/10
Układ kierowniczy
9.1/10
Hamulce
9.0/10
Parkowanie
8.5/10
Napęd
Elastyczność
8.5/10
Skrzynia biegów
8.8/10
Silnik
8.9/10
Przyspieszenie 0-100km
8.0/10
Przyspieszenie 60-120km
8.3/10
Przyspieszenie 80-120km
8.4/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.4/10
Resorowanie z obciążeniem
9.4/10
Fotele przednie
9.4/10
Fotele tylne
9.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.3/10
Wyciszenie
8.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.4/10
Przestrzeń z tyłu
8.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.9/10
Bagażnik
9.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.6/10
Możliwość aranżacji
8.1/10
Karoseria
8.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
8.2/10
Widoczność w lusterkach
8.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.3/10
Elektronika
7.0/10
Naprawy
Niezawodność
6.9/10
Koszty napraw
5.9/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 18
Spalanie 2
Nic 1
Niezawodność 1
Napęd 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 7
Inne 6
Napęd 2
Awaryjność 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Spalanie 1
Wnętrze 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Citroen C5 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Citroen

  C5

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Citroenie C5

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 101

Citroen C5 Attraction 2000 136KM 2008r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Przestronny, wygodny, komfortowe zawieszenie i ekonomiczny.

Układ napędowy
Przełącznie biegów nieco toporne. Nie wchodzą lekko i bez pewnego czasu koniecznego do synchronizacji. Dziwny efekt przy przyspieszaniu na 2 biegu, przy stałym naciśnięciu pedału przyspieszenia w pewnym momencie następuje gwałtowny wzrost prędkości. Auto dostaje "kopa". trzeba się przyzwyczaić.

Widoczność
Trochę za szerokie słupki zwiększają martwą strefę zarówno z przodu jak i z boku (szczególnie prawego. Trzeba uważać. Lusterka świetne.

Komfort
Samochód ma bardzo miękkie zawieszenie. Daje to wyjątkowy komfort jazdy. Fotele w tej wersji nie są kubełkowe i trochę słabiej trzymają na bokach. Wyciszenie bardzo dobre (potrójne uszczelki drzwi).

Nadwozie
Wnętrze trochę za ciemne w tej wersji ale wygodne. Schowki w drzwiach trudno dostępne po zamknięciu drzwi. Pozostałe schowki mogłyby być nieco większe.

Układ jezdny
Po przejechaniu 2000 km pojawiły się stuki w tylnym zawieszeniu. Auto ma zawieszenie wielowahaczowe.

Naprawy
Na razie tylko ukadziono mi kolpaki (koszt kompletu 460 PLN). Usterek nie było.

Wentylacja i ogrzewanie
Klimatyzacja działa bardzo skutecznie tak jak i nagrzewnica. Ciepło w środku (przy -10 st. C na zewnątrz) robi się już po 10 min jazdy.

Elektryka/elektronika
Nie zdarzyły się jeszcze żadne usterki.

Pełna opinia o Citroen C5 Attraction 2000 136KM 2008r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Citroen C5: hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna), van

Citroen C5: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Citroen C5: 1.6, 1.8, 2.0, 2.2, 2.3, 2.7, 3.0

Citroen C5: 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000