Citroen C5 opinie, oceny użytkowników, Citroen C5 spalanie (strona 4)

Opinie o samochodach Citroen C5

Liczba ocen: 162

Średnia ocena:

8.22/10

Citroen C5 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.24/11.92 8.45
trasa 7.95/8.73 6.30
cykl mieszany 9.07/10.07 7.40

C5

OCENY CITROENA C5


Ogólna ocena:  

10/10


Za te pieniądze można mieć albo starszego i ciasnego Golfa, marną Astre, albo C5 na pełnym wyposażeniu. Odpowiedź sama się nasuwa. Nic lepszego nie znajdziecie.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 2.0 HDI 136KM jest silnikiem bardzo elastycznym. Oczywiście ocena przyspieszenia jest odpowiednia do mocy i masy pojazdu. Jak dla mnie super. Nie jeden się zdziwił ile to auto potrafi.
Opinia o komforcie:
Komfort to klasa sama w sobie. Hydropneumatyczne zawieszenie, idealne wyciszenie wnętrza i fotele jak domowe kanapy. Jeździłem wieloma autami, w tym uznawanymi za super komfortowe Mercedesy S-Class, ale to co daje Citroen C5 jest nie do przebicia.
Opinia o nadwoziu:
Ilość miejsca w zupełności wystarczająca. Biorąc pod uwagę mój wzrost 188 cm to ciężko znaleźć coś lepszego. Bagażnik, no cóż w wersji kombi to mała ciężarówka.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie auto jest bardzo przyjemne. Auto zachowuje się bardzo pewnie na drodze i świetnie trzyma się na zakrętach. Jedynie trzeba się przyzwyczaić do przechyłów nadwozia. Układ kierowniczy trochę za "miękki", a duży promień skrętu nie pomaga przy parkowaniu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


Wrażenia mieszane dobra ekonomia eksploatacji (paliwo), ale duże koszty drobnych i częstych usterek za 200tys km ok. 12tys za naprawy poza gwarancją, duży komfort jazdy, ale kiepskie materiały wykończniowe pojemny bagaznik słaba elektryka.
Opinia o układzie napędowym:
Dobry silnik bez zarzutu elastyczny i niezawodny bez apetytu na paliwo niezłe przyśpieszenie, ale dziś to juz nie sprinter ale dostojny gość, precyzyjna skrzynia bez zarzutów
Opinia o komforcie:
dobry komfort zawieszenie tłumi efektywnie nierówności miękkie folele męczą przy długich trasach mały wpływ na pojazd ma obciążenie
Opinia o nadwoziu:
duży bagażnik pomieści wszystko, a jak mało to na dachu mośna resztę relingi są w standcarcie kombi, słabej jakości materiały wykończeniowe, obsługa na dobrym poziomie
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się nieźle, ale bardziej jak okręt niż auto z charakterem sportowca świetne hamulce nieprecyzyjny układ kierowniczy, duży promień skrętu utrudnia parkowanie
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu
Opinia o układzie napędowym:
2,0 HDi nie daje nadmiaru mocy, ale bardzo dobry automat częściowo wynagradza te braki. Samochód jest wystarczająco dynamiczny do bezpiecznej jazdy
Opinia o komforcie:
To CITROEN! na hydro-pneumatycznym zawieszeniu - to powinno wystarczyć za cały komentarz. Stała wysokość podwozia, niezależna od obciążenia i specyficzna charakterystyka zawieszenia powoduje to, że nie ma różnicy w prowadzeniu pustego i obciążonego samochodu
Opinia o nadwoziu:
Fotele wygodne, z indywidualnymi podłokietnikami, bardzo dużo miejsca w środku tak wzdłuż jak i wszerz. Olbrzymi bagażnik o regularnym kształcie, a po rozłożeniu tylnych siedzeń przestrzeń ładunkowa jak w ciężarówce - no prawie :)
Opinia o układzie jezdnym:
Dobra stabilność, nie "wozi" w koleinach. Hydro-pneumatyczne zawieszenie zapewnia komfort i stałą charakterystykę niezależną od obciążenia
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Przestronny, wygodny, komfortowe zawieszenie i ekonomiczny.
Opinia o układzie napędowym:
Przełącznie biegów nieco toporne. Nie wchodzą lekko i bez pewnego czasu koniecznego do synchronizacji. Dziwny efekt przy przyspieszaniu na 2 biegu, przy stałym naciśnięciu pedału przyspieszenia w pewnym momencie następuje gwałtowny wzrost prędkości. Auto dostaje "kopa". trzeba ...
Opinia o komforcie:
Samochód ma bardzo miękkie zawieszenie. Daje to wyjątkowy komfort jazdy. Fotele w tej wersji nie są kubełkowe i trochę słabiej trzymają na bokach. Wyciszenie bardzo dobre (potrójne uszczelki drzwi).
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze trochę za ciemne w tej wersji ale wygodne. Schowki w drzwiach trudno dostępne po zamknięciu drzwi. Pozostałe schowki mogłyby być nieco większe.
Opinia o układzie jezdnym:
Po przejechaniu 2000 km pojawiły się stuki w tylnym zawieszeniu. Auto ma zawieszenie wielowahaczowe.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


To nie jest pojazd dla ubogich - za luksus trzeba płacić.
Opinia o układzie napędowym:
Przesiadłem się z mocniejszego i bardziej żwawego samochodu, mogę być tendencyjny.
Opinia o komforcie:
Hydropneumatyczne zawieszenie Citroena od dawna stosowane jest w samochodach marki Rolls Royce - to chyba coś znaczy...
Opinia o nadwoziu:
W aspekcie ergonomii przewyższa Opla czy VW. W kwestii aranżacji powiększenia przestrzeni bagażowej (kombi)można znaleźć fajniejsze rozwiązania u innych producentów.
Opinia o układzie jezdnym:
Mam go cztery miesiące, to bardzo komfortowy duży samochód, jak na swoją masę 1500 kg jest bardzo ekonomiczny. Dużą zaletą jest zawieszenie Hydropneumatyczne o regulowanym prześwicie, co pozwala się podnieść do góry podczas jazdy po bezdrożach, natomiast przy szybkiej jeździe jest aut...
» pełna opinia


ŚREDNIE OCENY CITROEN C5

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 60.49% głosów 98
Raczej tak 26.54% głosów 43
Trudno powiedzieć 6.17% głosów 10
Raczej nie 1.85% głosów 3
Nie 4.94% głosów 8
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.0/10
Układ kierowniczy
8.7/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
7.7/10
Napęd
Elastyczność
8.1/10
Skrzynia biegów
8.3/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
7.5/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
8.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.5/10
Resorowanie z obciążeniem
9.5/10
Fotele przednie
9.2/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.1/10
Wyciszenie
8.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.4/10
Przestrzeń z tyłu
8.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.9/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.2/10
Możliwość aranżacji
7.7/10
Karoseria
8.8/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.1/10
Elektronika
6.8/10
Naprawy
Niezawodność
7.1/10
Koszty napraw
5.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 95
Spalanie 8
Niezawodność 6
Nadwozie 4
Napęd 4
Układ jezdny 3
Wnętrze 3
Inne 2
Nic 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 36
Inne 17
Spalanie 16
Awaryjność 13
Napęd 7
Widoczność 6
Układ jezdny 5
Wentylacja i ogrzewanie 5
Wnętrze 5
Nadwozie 2

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Citroen C5 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Citroen

  C5

  Ford

  Mondeo

Zobacz również opinie:

Citroen C5: hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna), van

Citroen C5: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Citroen C5: 1.6, 1.8, 2.0, 2.2, 2.3, 2.7, 3.0

Citroen C5: 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000