Citroen C5 opinie, oceny użytkowników, Citroen C5 spalanie (strona 5)

Opinie o samochodach Citroen C5

Liczba ocen: 169

Średnia ocena: 8.27/10

Citroen C5 spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
10.25/12.05
8.48
trasa
7.98/8.93
6.26
cykl mieszany
9.09/10.31
7.38

Oceny CITROENA C5

Roman2010-02-19

Ogólna ocena:

9/10

Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu
Opinia o układzie napędowym:
2,0 HDi nie daje nadmiaru mocy, ale bardzo dobry automat częściowo wynagradza te braki. Samochód jest wystarczająco dynamiczny do bezpiecznej jazdy
Opinia o komforcie:
To CITROEN! na hydro-pneumatycznym zawieszeniu - to powinno wystarczyć za cały komentarz. Stała wysokość podwozia, niezależna od obciążenia i specyficzna charakterystyka zawieszenia powoduje to, że nie ma różnicy w prowadzeniu pustego i obciążonego samochodu
Opinia o nadwoziu:
Fotele wygodne, z indywidualnymi podłokietnikami, bardzo dużo miejsca w środku tak wzdłuż jak i wszerz. Olbrzymi bagażnik o regularnym kształcie, a po rozłożeniu tylnych siedzeń przestrzeń ładunkowa jak w ciężarówce - no prawie :)
Opinia o układzie jezdnym:
Dobra stabilność, nie "wozi" w koleinach. Hydro-pneumatyczne zawieszenie zapewnia komfort i stałą charakterystykę niezależną od obciążenia

2010-02-18

Ogólna ocena:

10/10

Przestronny, wygodny, komfortowe zawieszenie i ekonomiczny.
Opinia o układzie napędowym:
Przełącznie biegów nieco toporne. Nie wchodzą lekko i bez pewnego czasu koniecznego do synchronizacji. Dziwny efekt przy przyspieszaniu na 2 biegu, przy stałym naciśnięciu pedału przyspieszenia w pewnym momencie następuje gwałtowny wzrost prędkości. Auto dostaje "kopa". trzeba ...
Opinia o komforcie:
Samochód ma bardzo miękkie zawieszenie. Daje to wyjątkowy komfort jazdy. Fotele w tej wersji nie są kubełkowe i trochę słabiej trzymają na bokach. Wyciszenie bardzo dobre (potrójne uszczelki drzwi).
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze trochę za ciemne w tej wersji ale wygodne. Schowki w drzwiach trudno dostępne po zamknięciu drzwi. Pozostałe schowki mogłyby być nieco większe.
Opinia o układzie jezdnym:
Po przejechaniu 2000 km pojawiły się stuki w tylnym zawieszeniu. Auto ma zawieszenie wielowahaczowe.

Janek2019-02-15

Ogólna ocena:

10/10

Jestem zadowolony z zakupu. Kiedyś jeździłem tylko benzynami. to był pierwszy diesel. Mam nadzieję że jeszcze długo nim pojeżdżę bo wszystko działa dobrze, karoseria też a i sylwetka jest nadal ładna.
Opinia o układzie napędowym:
Tu chyba nie ma się do czego przyczepić. Silnik jest dynamiczny, oszczędny, a co najważniejsze trwały i bezawaryjny.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jest nieporównywalne z innymi pojazdami. Na leżących policjantach to nawet nie trzeba zwalniać. Siedzenia przednie są wygodne, co do tylnych to też są ale nie tak jak z przodu. Dlatego dałem 9 a nie 10
Opinia o nadwoziu:
Samochód obszerny, bagażnik jak na hatchback to bardzo duży. Lakier i karoseria trwała, ocynkowana. Sterowanie tempomatem i radiem pod kierownicą intuicyjne. Wadą są kierownice skórzane które się niszczą, jak i wewn. uchwyty drzwi przód które się jakoś dziwnie rysują.
Opinia o układzie jezdnym:
Trochę mniejszy promień zawracania od podobnych aut ale idzie się przyzwyczaić i potem jest ok.

2008-09-01

Ogólna ocena:

9/10

To nie jest pojazd dla ubogich - za luksus trzeba płacić.
Opinia o układzie napędowym:
Przesiadłem się z mocniejszego i bardziej żwawego samochodu, mogę być tendencyjny.
Opinia o komforcie:
Hydropneumatyczne zawieszenie Citroena od dawna stosowane jest w samochodach marki Rolls Royce - to chyba coś znaczy...
Opinia o nadwoziu:
W aspekcie ergonomii przewyższa Opla czy VW. W kwestii aranżacji powiększenia przestrzeni bagażowej (kombi)można znaleźć fajniejsze rozwiązania u innych producentów.
Opinia o układzie jezdnym:
Mam go cztery miesiące, to bardzo komfortowy duży samochód, jak na swoją masę 1500 kg jest bardzo ekonomiczny. Dużą zaletą jest zawieszenie Hydropneumatyczne o regulowanym prześwicie, co pozwala się podnieść do góry podczas jazdy po bezdrożach, natomiast przy szybkiej jeździe jest aut...

2008-02-12

Ogólna ocena:

9/10

auto choc posiada kilka usterek ich diagnoza jest dosc prosta poniewaz sa wszystkie szczegolowo opisane na forum cytrynki. atutem jest niewatpliwie bogate wyposazenie, komfort jazdy. wada natomiast drogi serwis a nie wszystko da sie zrobic u mechaniora zdziska.
Opinia o układzie napędowym:
silnik słabo zbiera sie przy ruszaniu. jednak gdy juz wkreci sie na obroty powyzej 2000 uruchamia sie rakieta :)
Opinia o komforcie:
zawieszenie hydroaktywne 3+ jest bardzo komfortowe. w przypadku opcji sport mozna utwardzić zawieszenie jednak nie ma drastycznego efektu.wbrew opiniom nie jest az takie drogie w utrzymaniu. fotele przednie z elektronicznie ustawianymi położeniami jest bardzo wygodne lecz brakuje opcji pamieci u...
Opinia o nadwoziu:
auto jes bardzo bogato wyposazone, ilosc przelacznikow jest bardzo duza, tak samo jak ilosc schowkow
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzenie precyzyjne, hamulce jak brzytew, nie musze wspominac o abs, esp/asr.

Średnie oceny CITROEN C5

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
61.54%
głosów 104
Raczej tak
26.04%
głosów 44
Trudno powiedzieć
5.92%
głosów 10
Raczej nie
1.78%
głosów 3
Nie
4.73%
głosów 8
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.1/10
Układ kierowniczy
8.8/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
8.1/10
Skrzynia biegów
8.3/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
7.6/10
Przyspieszenie 60-120km
8.0/10
Przyspieszenie 80-120km
8.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.5/10
Resorowanie z obciążeniem
9.5/10
Fotele przednie
9.2/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.2/10
Wyciszenie
8.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.4/10
Przestrzeń z tyłu
8.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.9/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.3/10
Możliwość aranżacji
7.8/10
Karoseria
8.8/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.2/10
Elektronika
6.9/10
Naprawy
Niezawodność
7.2/10
Koszty napraw
5.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
97
Spalanie
9
Niezawodność
8
Nadwozie
4
Napęd
4
Układ jezdny
3
Wnętrze
3
Nic
2
Inne
2
Wentylacja i ogrzewanie
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
38
Inne
17
Spalanie
16
Awaryjność
13
Napęd
9
Widoczność
6
Wnętrze
5
Układ jezdny
5
Wentylacja i ogrzewanie
5
Nadwozie
2
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Citroen C5 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

Citroen C5

Citroen C5

Ford Mondeo

Ford Mondeo

Zobacz również opinie:

Citroen C5: hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna), van

Citroen C5: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Citroen C5: 1.6, 1.8, 2.0, 2.2, 2.3, 2.7, 3.0

Citroen C5: 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000