Citroen C8 opinie, oceny użytkowników, Citroen C8 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Citroen C8

Liczba ocen: 12

Średnia ocena:

8.17/10

Citroen C8 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 13.00/13.50 10.20
trasa 10.65/11.80 7.29
cykl mieszany 12.05/12.20 8.50

C8

OCENY CITROENA C8


Ogólna ocena:  

3/10


Nie polecam nikomu tego modelu, chyba że ktoś lubi często bywać w serwisach. MOżna powiedzieć że w moim egzeplarzu zepsuło się wszystko, począwszy od drobiazgów jak niezamykające się drzwi boczne, rolety w oknach, klimatyzacja, pasek klinowy do silnika, który został rozwalony z powodu...
Opinia o układzie napędowym:
po przjechaniu 96 tys. km nastąpiło poluzowanie napinacza paska klinowego, w efekcie czego wkręcił się pod pasek rozrządu, który całkowicie wyrwał wraz z wszystkimi zaworami, tragedia. Samochód serwisowany w ASO zgodnie z wymogami producenta, awaria nastąpiła 2 miesiące po przeglądzie ...
Opinia o komforcie:
myśl technologiczna foteli w 2-gim i 3-cim rzędzie to fiasko tego modelu, linki umożliwiające składanie i wyjmowanie tych foteli zepsuły się już sześciokrotnie
Opinia o nadwoziu:
sposób zamontowania rolet w oknach beznadziejny, zerwały się już po 10 tys. km., aby je wymienić trzeba rozebrać boczne drzwi co daje koszt wymiany w ASO 1000 PLN
Opinia o układzie jezdnym:
auto jest głośne, po 90 tys. kilometrów pojawiają się luzy na kierownicy, hamulce działają z lekkim opóźnieniem
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Z silnika jestem bardzo zadowolony. Cichy, malo pali w trasie, dobrze przyspiesza ze startu zatrzymanego, przy wyprzedzaniu tez ma zryw po redukcji biegu.
Opinia o komforcie:
Tak jak pisalem w pierwszym punkcie auto bardzo komfortowe. Nie znam komfortu tylnych siedzen bo nie jezdze z tylu. W kazdym razie dzieci sie nie skarza (jezdza w fotelikach). Nie dalem oceny maksymalnej za resorowanie, bo uwazam, ze Octavia II ma lepsze.
Opinia o nadwoziu:
Auto duze to i duzo miejsca z tylu ale przy trzech rzedach siedzen (a tak jezdze zawsze) szerokosc bagaznika jest porownywalna do bagaznika cinquecento. Na szczescie jest duzo wyzszy. Moze bylby akceptowalny ale brak w nim wieszakow na tylnych slupkach zeby zaczepic np. siatke z zakupami. Nie spokta...
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze i komfortowo sie podrozuje, szczegolnie na dluszych trasach. Wspomaganie kierownicy nie zachwyca, kierownica moglaby lzej chodzic. Z uwagi na rozmiary auta parkowanie jest utrudnione. Bardzo sie przydaja czujniki parkowania. Obowiazkowe z tylu z przodu bardzo zalecane gdyz nie widac konca ma...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto wymarzone dla mojej rodziny. dynamiczne (co lubię ja) i przestronne dla potomstwa. Dopracowane szczegóły i drobiazgi. Tanie w eksploatacji (dzięki LPG). C8 jest też bardzo ładny.
Opinia o układzie napędowym:
Pozwala na dynamiczna jazdę, szczególnie, jeśli pasażerowie nie marudzą. Ale na 5 biegu przyspieszanie raczej wolne - przy wyprzedzaniu zwykle redukuję biegi i wtedy nie ma problemów. Silnik podjada olej - około litra na 4000 km. Następnym razem zdecyduję się na V6.
Opinia o komforcie:
Bardzo wygodnie się podróżuje; w czasie jazdy powyżej 90km/h trudno kierowcy porozumieć się z pasażerami z 3-go rzędu. Fotele dopasowane i wygodne, nawet przy dłuższej trasie nie boli kręgosłup.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń umiarkowana, ale jeśli odpowiednio i starannie poprzesuwać fotele można ją dobrze zagospodarować. Dużo schowków, niektóre dość pojemne. Miłym zaskoczeniem są schowki na desce rozdzielczej poręczne na drobiazgi: telefon,portfel, płyty CD.
Opinia o układzie jezdnym:
Na zakrętach trochę się wygina, za to świetnie tłumi nierówności. Parkowanie łatwiejsze niż np. w Carnival'u, ale też trzeba być ostrożnym. Ni mam niestety czujników.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


ogólnie polecam. fajne auto na wypady w większym gronie.dużo części zamiennych w zamiennikach oraz części używanych np.allegro
Opinia o układzie napędowym:
raz na jakiś czas problem z czujnikiem obecności korka wlewu paliwa.jest to poważny problem ponieważ niemożliwa jest automatyczna regeneracja filtra cząsteczek stałych, a w rezultacie konieczna wizyta w serwisie ponieważ silnik przechodzi w tzw, tryb awaryjny czyli osiąganie tylko 2500 obr/...
Opinia o komforcie:
błyskawiczny system wypinania tylnych foteli.bardzo dobra możliwość konfiguracji ustawienia foteli.
Opinia o nadwoziu:
wycieranie lakieru przez uszczelki drzwi zarówno przednich jak i suwanych tylnych. po zamontowaniu kpl 7 foteli mało miejsca na bagaż.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10



Opinia o układzie napędowym:
No cóż - jakość wykonania - rewelacja. Dynamika, kultura jazdy i pracy silnika - super. Poprzednio miałem Hondę CRV benzyna 2.0l 150KM z 2004r. Jak dla mnie dynamika silnika citroena po prostu powala. Wielkie ukłony także za stylistykę, komfort i całokształt.
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY CITROEN C8

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.33% głosów 7
Raczej tak 25.00% głosów 3
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 8.33% głosów 1
Nie 8.33% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.8/10
Układ kierowniczy
8.7/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
7.0/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.2/10
Przyspieszenie 0-100km
7.8/10
Przyspieszenie 60-120km
8.0/10
Przyspieszenie 80-120km
7.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.1/10
Resorowanie z obciążeniem
9.1/10
Fotele przednie
9.5/10
Fotele tylne
7.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.4/10
Wyciszenie
8.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.6/10
Przestrzeń z tyłu
8.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
8.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.2/10
Możliwość aranżacji
9.8/10
Karoseria
9.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.3/10
Widocznośc do tyłu
8.4/10
Widoczność w lusterkach
9.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.5/10
Elektronika
6.7/10
Naprawy
Niezawodność
6.3/10
Koszty napraw
5.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 3
Widoczność 1
Nic 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 3
Spalanie 2
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Citroen C8 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Peugeot 807.

  Citroen

  C8

  Peugeot

  807

Najciekawsza opinia użytkownika o Citroenie C8

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Beata

liczba głosów: 24

Citroen C8 elegance 2200 16V 0KM 2002r. van

Ocena ogólna
Nie polecam nikomu tego modelu, chyba że ktoś lubi często bywać w serwisach. MOżna powiedzieć że w moim egzeplarzu zepsuło się wszystko, począwszy od drobiazgów jak niezamykające się drzwi boczne, rolety w oknach, klimatyzacja, pasek klinowy do silnika, który został rozwalony z powodu złego napinacza paska klinowego, co jak twierdzą Panowie z serwisu głównego Citroena w Warszawie mogło się zdarzyć podczas normalnej eksploatacji. Koszt naprawy wyliczony przez ASO 10900 PLN. To chyba wystarczy aby zniechęcić każdego, komu przemknie przez myśl chęć zakupu tego modelu....

Układ napędowy
po przjechaniu 96 tys. km nastąpiło poluzowanie napinacza paska klinowego, w efekcie czego wkręcił się pod pasek rozrządu, który całkowicie wyrwał wraz z wszystkimi zaworami, tragedia. Samochód serwisowany w ASO zgodnie z wymogami producenta, awaria nastąpiła 2 miesiące po przeglądzie na 90 tys.

Komfort
myśl technologiczna foteli w 2-gim i 3-cim rzędzie to fiasko tego modelu, linki umożliwiające składanie i wyjmowanie tych foteli zepsuły się już sześciokrotnie

Nadwozie
sposób zamontowania rolet w oknach beznadziejny, zerwały się już po 10 tys. km., aby je wymienić trzeba rozebrać boczne drzwi co daje koszt wymiany w ASO 1000 PLN

Układ jezdny
auto jest głośne, po 90 tys. kilometrów pojawiają się luzy na kierownicy, hamulce działają z lekkim opóźnieniem

Naprawy
Samochód totalnie nie dopracowany w szczegółach, ciągle coś się w nim psuje, producent zapraszał mnie 3 razy na zmianę oprogramowania w komputerze, zużywa ok 1l oleju na 1000 km, tak więc trzeba go ciągle uzupełniać, no i przeglądy co 30 tys. są niewystarczające, tzw. komplet dywaników dostarczony przez producenta pochodzi chyba z innego modelu bo nie ma ani jednego miejsca w samochodzie, do którego by pasował, o jakości nie będę się wypowiadać, bo po 96 tys. przebiegu w domu mam lepsz ścierki do podłóg.

Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja OK, po 50 tys.km gumy w przednich drzwiach nadają się do wymiany w przeciwnym razie tak wieje, że nawet latem pasażer musi jeździć z poduszką w celu ochrony nerek Ogrzewanie automatyczne uniemożliwia jazdę, chyba że ktoś cierpi na wadę układu krążenia i lubi wysoką temperaturę nawiewu na stopy, dla zdrowego człowieka nie do wytrzymania

Elektryka/elektronika
obojętne od tego co się dzieje w samochodzi zawsze pojawia się komunikat o zbyt małym poziomie oleju, mam wrażenie że jest to jedyny wyświetlany komunikat. Pomiar ciśnienia w oponach również do bani, wyświetla się tak często bez powodu, że po 20 razie przestajemy na niego zwracać uwagę

Pełna opinia o Citroen C8 elegance 2200 16V 0KM 2002r. van »

Zobacz również opinie:

Citroen C8: mini-van, van

Citroen C8: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Citroen C8: 2.0, 2.2

Citroen C8: 2008, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002