Citroen C8 opinie, oceny użytkowników, Citroen C8 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Citroen C8

Liczba ocen: 12

Średnia ocena:

8.17/10

Citroen C8 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 13.00/13.50 10.20
trasa 10.65/11.80 7.29
cykl mieszany 12.05/12.20 8.50

C8

OCENY CITROENA C8


Ogólna ocena:  

3/10


Nie polecam nikomu tego modelu, chyba że ktoś lubi często bywać w serwisach. MOżna powiedzieć że w moim egzeplarzu zepsuło się wszystko, począwszy od drobiazgów jak niezamykające się drzwi boczne, rolety w oknach, klimatyzacja, pasek klinowy do silnika, który został rozwalony z powodu...
Opinia o układzie napędowym:
po przjechaniu 96 tys. km nastąpiło poluzowanie napinacza paska klinowego, w efekcie czego wkręcił się pod pasek rozrządu, który całkowicie wyrwał wraz z wszystkimi zaworami, tragedia. Samochód serwisowany w ASO zgodnie z wymogami producenta, awaria nastąpiła 2 miesiące po przeglądzie ...
Opinia o komforcie:
myśl technologiczna foteli w 2-gim i 3-cim rzędzie to fiasko tego modelu, linki umożliwiające składanie i wyjmowanie tych foteli zepsuły się już sześciokrotnie
Opinia o nadwoziu:
sposób zamontowania rolet w oknach beznadziejny, zerwały się już po 10 tys. km., aby je wymienić trzeba rozebrać boczne drzwi co daje koszt wymiany w ASO 1000 PLN
Opinia o układzie jezdnym:
auto jest głośne, po 90 tys. kilometrów pojawiają się luzy na kierownicy, hamulce działają z lekkim opóźnieniem
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Z silnika jestem bardzo zadowolony. Cichy, malo pali w trasie, dobrze przyspiesza ze startu zatrzymanego, przy wyprzedzaniu tez ma zryw po redukcji biegu.
Opinia o komforcie:
Tak jak pisalem w pierwszym punkcie auto bardzo komfortowe. Nie znam komfortu tylnych siedzen bo nie jezdze z tylu. W kazdym razie dzieci sie nie skarza (jezdza w fotelikach). Nie dalem oceny maksymalnej za resorowanie, bo uwazam, ze Octavia II ma lepsze.
Opinia o nadwoziu:
Auto duze to i duzo miejsca z tylu ale przy trzech rzedach siedzen (a tak jezdze zawsze) szerokosc bagaznika jest porownywalna do bagaznika cinquecento. Na szczescie jest duzo wyzszy. Moze bylby akceptowalny ale brak w nim wieszakow na tylnych slupkach zeby zaczepic np. siatke z zakupami. Nie spokta...
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze i komfortowo sie podrozuje, szczegolnie na dluszych trasach. Wspomaganie kierownicy nie zachwyca, kierownica moglaby lzej chodzic. Z uwagi na rozmiary auta parkowanie jest utrudnione. Bardzo sie przydaja czujniki parkowania. Obowiazkowe z tylu z przodu bardzo zalecane gdyz nie widac konca ma...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto wymarzone dla mojej rodziny. dynamiczne (co lubię ja) i przestronne dla potomstwa. Dopracowane szczegóły i drobiazgi. Tanie w eksploatacji (dzięki LPG). C8 jest też bardzo ładny.
Opinia o układzie napędowym:
Pozwala na dynamiczna jazdę, szczególnie, jeśli pasażerowie nie marudzą. Ale na 5 biegu przyspieszanie raczej wolne - przy wyprzedzaniu zwykle redukuję biegi i wtedy nie ma problemów. Silnik podjada olej - około litra na 4000 km. Następnym razem zdecyduję się na V6.
Opinia o komforcie:
Bardzo wygodnie się podróżuje; w czasie jazdy powyżej 90km/h trudno kierowcy porozumieć się z pasażerami z 3-go rzędu. Fotele dopasowane i wygodne, nawet przy dłuższej trasie nie boli kręgosłup.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń umiarkowana, ale jeśli odpowiednio i starannie poprzesuwać fotele można ją dobrze zagospodarować. Dużo schowków, niektóre dość pojemne. Miłym zaskoczeniem są schowki na desce rozdzielczej poręczne na drobiazgi: telefon,portfel, płyty CD.
Opinia o układzie jezdnym:
Na zakrętach trochę się wygina, za to świetnie tłumi nierówności. Parkowanie łatwiejsze niż np. w Carnival'u, ale też trzeba być ostrożnym. Ni mam niestety czujników.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


ogólnie polecam. fajne auto na wypady w większym gronie.dużo części zamiennych w zamiennikach oraz części używanych np.allegro
Opinia o układzie napędowym:
raz na jakiś czas problem z czujnikiem obecności korka wlewu paliwa.jest to poważny problem ponieważ niemożliwa jest automatyczna regeneracja filtra cząsteczek stałych, a w rezultacie konieczna wizyta w serwisie ponieważ silnik przechodzi w tzw, tryb awaryjny czyli osiąganie tylko 2500 obr/...
Opinia o komforcie:
błyskawiczny system wypinania tylnych foteli.bardzo dobra możliwość konfiguracji ustawienia foteli.
Opinia o nadwoziu:
wycieranie lakieru przez uszczelki drzwi zarówno przednich jak i suwanych tylnych. po zamontowaniu kpl 7 foteli mało miejsca na bagaż.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10



Opinia o układzie napędowym:
No cóż - jakość wykonania - rewelacja. Dynamika, kultura jazdy i pracy silnika - super. Poprzednio miałem Hondę CRV benzyna 2.0l 150KM z 2004r. Jak dla mnie dynamika silnika citroena po prostu powala. Wielkie ukłony także za stylistykę, komfort i całokształt.
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY CITROEN C8

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.33% głosów 7
Raczej tak 25.00% głosów 3
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 8.33% głosów 1
Nie 8.33% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.8/10
Układ kierowniczy
8.7/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
7.0/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.2/10
Przyspieszenie 0-100km
7.8/10
Przyspieszenie 60-120km
8.0/10
Przyspieszenie 80-120km
7.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.1/10
Resorowanie z obciążeniem
9.1/10
Fotele przednie
9.5/10
Fotele tylne
7.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.4/10
Wyciszenie
8.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.6/10
Przestrzeń z tyłu
8.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
8.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.2/10
Możliwość aranżacji
9.8/10
Karoseria
9.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.3/10
Widocznośc do tyłu
8.4/10
Widoczność w lusterkach
9.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.5/10
Elektronika
6.7/10
Naprawy
Niezawodność
6.3/10
Koszty napraw
5.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 3
Widoczność 1
Nic 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 3
Spalanie 2
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Citroen C8 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Peugeot 807.

  Citroen

  C8

  Peugeot

  807

Najciekawsza opinia użytkownika o Citroenie C8

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 29

Citroen C8 2200 158KM 2004r. van

Ocena ogólna
Auto wymarzone dla mojej rodziny. dynamiczne (co lubię ja) i przestronne dla potomstwa. Dopracowane szczegóły i drobiazgi. Tanie w eksploatacji (dzięki LPG). C8 jest też bardzo ładny.

Układ napędowy
Pozwala na dynamiczna jazdę, szczególnie, jeśli pasażerowie nie marudzą. Ale na 5 biegu przyspieszanie raczej wolne - przy wyprzedzaniu zwykle redukuję biegi i wtedy nie ma problemów. Silnik podjada olej - około litra na 4000 km. Następnym razem zdecyduję się na V6.

Widoczność
Lusterka dobrze położone, ale gdyby była kamera z tyłu wyświetlająca obraz za zderzakiem... Obecnie po prostu staram się cofać ostrożnie, powoli i tylko kiedy jest to konieczne.

Komfort
Bardzo wygodnie się podróżuje; w czasie jazdy powyżej 90km/h trudno kierowcy porozumieć się z pasażerami z 3-go rzędu. Fotele dopasowane i wygodne, nawet przy dłuższej trasie nie boli kręgosłup.

Nadwozie
Przestrzeń umiarkowana, ale jeśli odpowiednio i starannie poprzesuwać fotele można ją dobrze zagospodarować. Dużo schowków, niektóre dość pojemne. Miłym zaskoczeniem są schowki na desce rozdzielczej poręczne na drobiazgi: telefon,portfel, płyty CD.

Układ jezdny
Na zakrętach trochę się wygina, za to świetnie tłumi nierówności. Parkowanie łatwiejsze niż np. w Carnival'u, ale też trzeba być ostrożnym. Ni mam niestety czujników.

Naprawy
Może lepiej poczekam z pozytywna oceną ze dwa lata. Ale na razie wszystko gra.

Wentylacja i ogrzewanie
Klimatyzacja chłodząca jest rewelacyjna, natomiast o ogrzewaniu napiszę zimą.

Elektryka/elektronika
Na razie wszystko działało bez zarzutu, z wyjątkiem jakiejś kostki pod fotelami przyłączającej poduszki powietrzne. Naprawili w ASO za 250 zł. Aha, świetne reflektory.

Pełna opinia o Citroen C8 2200 158KM 2004r. van »

Zobacz również opinie:

Citroen C8: mini-van, van

Citroen C8: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Citroen C8: 2.0, 2.2

Citroen C8: 2008, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002