Citroen Xsara opinie, oceny użytkowników, Citroen Xsara spalanie 1.4 (strona 1)

Opinie o samochodach Citroen Xsara

1.4

Liczba ocen: 29

Średnia ocena:

7.07/10

Citroen Xsara spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 7.85/9.13 -.--
trasa 5.94/7.43 -.--
cykl mieszany 6.96/8.40 -.--

Xsara

OCENY CITROENA XSARA


Ogólna ocena:  

7/10


bardzo wygodne i ekonomiczne autko. nie nadaje się do szybkiej i agresywnej jazdy ( zbyt słaby silnik i bardzo miękko zestrojone zawieszenie). Ilość miejsca w środku wystarczająca, bagażnik bardzo pojemny. trochę zbyt dużo taniego plastiku na desce rozdzielczej.
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia biegów działa bez zarzutu, co do silnika 1,4 to minimum i niestety czuć to wo czasie codziennej eksploatacji o ile w warunkach miejskich jest wystarczający to w czasie jazdy na trasie stanowczo brakuje mu mocy co szczególnie jest odczuwalne w czasie wyprzedzania. natomiast na pochwał...
Opinia o komforcie:
Citroen zawsze dbał o komfort i wygodę pasażerów co jest tu wyraźnie odczuwalne. bardzo wygodne fotele, miękkie zawieszenie i dość cichy silnik sprawiają że na naszych Polskich drogach jeździ się znakomicie,
Opinia o układzie jezdnym:
bardzo trzeba uważać na zakrętach, autko jest bardzo miękkie i komfortowe, ale do jazdy sportowej czy nawet bardzo szybkiej zwłaszcza w koleinach i na zakrętach się nie nadaje.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


W autku przez 280000tys.km. wymieniłem łożyska tylnej belki-150tys., dwa razy tylne amory(przednie orginalne cały czas), swożnie, końcówki drążków,tulejki w przednich wachaczach, sprzęgło-180tys,uszczelka pod głowicą-260tys, do końca chodzi na syntetyku i przez 20000 od wymiany do wym...
Opinia o układzie napędowym:
silnik dośc elastyczny, jednak do xary kombi zdecydowanie za słaby, min. 1,6, a najlepiej 1,8.
Opinia o komforcie:
w kwesti komfortu xara bije na łeb niemieckich konkurentów, jest komfortowo zawieszona, a przy tym doskonale trzyma się drogi( oczywiście jak na samochód turystyczny-kombi)
Opinia o nadwoziu:
samochód jak na swoją klasę bardzo przestronny z dużym bagażnikiem. Bardzo dobra jakośc materiałów(nowsze modele miały gorszą tapicerkę- twardy plastik). Karoseria ocynkowana, po 8 latach zero korozji.
Opinia o układzie jezdnym:
W porównaniu do vw, czy opla xara jest naprawdę komfortowa, a przy tym całkiem nieżle radzi sobie w zakrętach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Awarie zdarzają się rzadko. Auto jest bardzo wygodne, odbrze się prowadzi, dłuższa podróż nie męczy. Jest też duże.
Opinia o układzie napędowym:
Jest ok. Przecież to nie jest sportowy samochód, ale zryw ma. Ze świateł ruszam pierwszy, a wcale nie jestem rajdowcem.
Opinia o komforcie:
Jazda jest bardzo komfortowa. Fotele i przednie i tylne są wygodnie i miękkie. Wyciszenie ok.
Opinia o nadwoziu:
Miejsca dla pasażera i kierowcy z przodu jest bardzo dużo. z tyłu normalnie jak w większości aut. Auto jest wygodnie w obsłudze. Bagażnik bardzo duży. Jakość materiałów zadowalająca, nie blaknie.
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód bardzo dobrze trzyma się nawierzchni, ma miękkie zawieszenie, jazda jest bardzo komfortowa, nierówności są mało odczuwalne.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

1/10


koszmar! Myślę, że dwa razy spalona uszczelka pod głowicą + wypłynięcie płynu hamulcowego to wystarczający powód aby auto wrzucić na złomowisko!
Opinia o układzie napędowym:
NIE KUPOWAĆ!Koszmarnie awaryjne auto!!! Po kolejnych kilku tysiącach przejechanych kilometrów wypaliła się uszczelka pod głowicą! po roku czasu kolejny raz ta sama awaria! Auto sprzedałem zaraz po naprawie!
Opinia o komforcie:
To chyba jedyny dobry punkt w tym aucie oprócz spalania benzynki!
Opinia o nadwoziu:
Nie można się przyczepić w tej rubryce
Opinia o układzie jezdnym:
Koszmar!Najbardziej awaryjne auto jakie miałem! Po kilku tysiącach kilometrów rozsypał się tłoczek tylnego hamulca i wylał się płyn hamulcowy!Dobrze że było to w nocy bo mogło dojść do wypadku! NIE KUPOWAĆ TEGO ZŁOMU!
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


bardzo ekonomiczny, bardzo dobrze zabezpieczony przed korozją,
Opinia o układzie napędowym:
zużycie oleju 0.00 l na 1000km do przebiegu ok. 80 000 km. Potem trochę zaczęło się pojawiać. Po koniec ostatnia wymiana przy 200000 km. silnik zużył 1 l oleju na 20 000 km. Cały czas używałem dobrego oleju syntetycznego.
Opinia o komforcie:
ciekawy efekt: pod wpływem obciążenia o kilka ząbków wcześniej działał hamulec ręczny.
Opinia o układzie jezdnym:
Co jakiś czas wymieniałem końcówki drążków. Klocki co 40tyś km, tarcze co 80 tyś km.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY CITROEN XSARA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.62% głosów 17
Raczej tak 20.69% głosów 6
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 6.90% głosów 2
Nie 13.79% głosów 4
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.0/10
Układ kierowniczy
8.0/10
Hamulce
6.9/10
Parkowanie
7.3/10
Napęd
Elastyczność
6.0/10
Skrzynia biegów
6.4/10
Silnik
6.5/10
Przyspieszenie 0-100km
5.6/10
Przyspieszenie 60-120km
5.6/10
Przyspieszenie 80-120km
5.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.2/10
Resorowanie z obciążeniem
8.2/10
Fotele przednie
8.2/10
Fotele tylne
8.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.4/10
Wyciszenie
7.4/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.3/10
Przestrzeń z tyłu
7.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
8.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.8/10
Możliwość aranżacji
7.3/10
Karoseria
8.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
6.9/10
Widoczność w lusterkach
8.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
3.9/10
Elektronika
3.8/10
Naprawy
Niezawodność
3.7/10
Koszty napraw
3.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 12
Spalanie 6
Układ jezdny 3
Wentylacja i ogrzewanie 1
Wnętrze 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 4
Napęd 4
Widoczność 4
Awaryjność 4
Wentylacja i ogrzewanie 2
Spalanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Citroen Xsara brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Renault Megane.

  Citroen

  Xsara

  Renault

  Megane

Najciekawsza opinia użytkownika o Citroenie Xsara

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 20

Citroen Xsara kombi 1400 benzyna-gaz 75KM 2000r. kombi

Ocena ogólna
W autku przez 280000tys.km. wymieniłem łożyska tylnej belki-150tys., dwa razy tylne amory(przednie orginalne cały czas), swożnie, końcówki drążków,tulejki w przednich wachaczach, sprzęgło-180tys,uszczelka pod głowicą-260tys, do końca chodzi na syntetyku i przez 20000 od wymiany do wymiany nie dolewam.

Układ napędowy
silnik dośc elastyczny, jednak do xary kombi zdecydowanie za słaby, min. 1,6, a najlepiej 1,8.

Komfort
w kwesti komfortu xara bije na łeb niemieckich konkurentów, jest komfortowo zawieszona, a przy tym doskonale trzyma się drogi( oczywiście jak na samochód turystyczny-kombi)

Nadwozie
samochód jak na swoją klasę bardzo przestronny z dużym bagażnikiem. Bardzo dobra jakośc materiałów(nowsze modele miały gorszą tapicerkę- twardy plastik). Karoseria ocynkowana, po 8 latach zero korozji.

Układ jezdny
W porównaniu do vw, czy opla xara jest naprawdę komfortowa, a przy tym całkiem nieżle radzi sobie w zakrętach.

Wentylacja i ogrzewanie
Autko bez klimy, grzeje i wentyluje bardzo dobrze- miałem wiele samochodów(36) i xara nie odstaje.

Pełna opinia o Citroen Xsara kombi 1400 benzyna-gaz 75KM 2000r. kombi »

Zobacz również opinie:

Citroen Xsara: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Citroen Xsara: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Citroen Xsara: 1.3, 1.4, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0

Citroen Xsara: 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997