Daewoo Espero opinie, oceny użytkowników, Daewoo Espero spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Daewoo Espero

Liczba ocen: 46

Średnia ocena:

8.24/10

Daewoo Espero spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.09/10.92 -.--
trasa 7.08/8.45 -.--
cykl mieszany 8.52/9.32 -.--

Espero

OCENY DAEWOO ESPERO


Ogólna ocena:  

10/10


Jestem bardzo zadowolona z tego auta,jeżdzę nim od dwóch lat i uważąm że to był bardzo dobry zakup. Auto wyjątkowo wygodne, dużo miejsca z przodu iz tyłu.Zdarza mi się jeździć Skodą Octawią II i Fordem Escortem kombi i uważam że moje Espero się dużo lepiej prowadzi, a przede wszys...
Opinia o układzie napędowym:
Po mieście jeździ się super, niestety, na trasie trochę mu brak mocy, zwłaszcza czuć to przy wyprzedzaniu.
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy super.Auto miękkie, ale nie buja się przesadnie, jak na przykład renault które miałam wcześniej i w którym czułam się czasamijak w kołysce.
Opinia o nadwoziu:
Jedyne minusy,to umiejscowienie zegara - na górze nad lusterkiem - kiepsko widać w słońcu i trzeba speclanie odchylać głowę żeby spojrzeć, oraz trudno składana tylna kanapa.Super duży bagażnik, ale o ile pomieści dużo, to gabarytowo na szerokość niektóre rzeczy które zmieściłyby ...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto łatwo i przyjemnie się prowadzi.Przy parkowaniu brak czujnika z tyłu, zamontowałam samodzielnie i teraz jest o.k. POnieważ jest to sedan, więc bez czujnika trzeba było "wyczuć" gdzie się auto kończy:-)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Duże auto, z bogatym standardowym wyposażeniem. Wygodne i komfortowe z klimatyzacją, dla bezpieczeństwa ABS. Ceny części, filtrów na przyzwoitym poziomie. Z instalacją gazu za 1.500 PLN jazda jest tania. Nie ma różnicy w dynamice i osiągach.
Opinia o układzie napędowym:
Do spokojnej jazdy idał, elastyczny. Do sportowej jazdy potrzeba więcej mocy. Skrzynia biegów trochę "haczy" - ale to podobno cecha charakterystychna tego koncernu. Sprzęgło - 110 tys km - nadal dobrze działa.
Opinia o komforcie:
Bardzo dobry komfort i wyciszenie.
Opinia o nadwoziu:
Korozja wchodzi w dolne części drzwi, przyczyną jest dolna, gumowa uszczelka, która zatrzymuje wodę spływającą z wnętrza drzwi i zawsze jest w tych okolicach wilgoć.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze trzyma się nawierzchni ale warunek - trzeba zmienić opony, fabryczne nie nadają się ani na zimę ani na lato. Zawieszenie trochę za miękkie ale to limuzyna. Za to jest wytrzymałe ponad 100 tys km bez żadnych luzów i napraw, tylko pęknięta sprężyna z tyłu. Wspomaganie ukla...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Jedyną wadą tego samochodu to korozja.Silnik jest niezniszczalny , gdyby nie rdza o wiele więcej modelów Espero jeździłoby na polskich drogach.Przynajmniej ja jeździłbym tym samochodem kolejne 15 lat.
Opinia o układzie napędowym:
Auto jest pełne energii , silnik jest niezniszczalny.
Opinia o komforcie:
Auto nawet nie jest takie głośne , wiadomo ,że coś zawsze słychać a w Esperaku to przyjemny cichy głosik silnika.Auto jest bardzo przestrzenne jest bardzo dużo miejsca , fotele są wygodne prawie jak w Saabie.Jazda z pasażerami to żaden problem jest bardzo wygodnie.
Opinia o nadwoziu:
Niestety , ale korozja dopada prawie wszystkie modele Espero no i mój dopadła również.Są jeszcze egzemplarze bez rdzy.Pierwsze oznaki były na masce , później były progi.Z biegem czasu na drzwiach i bagażniku.
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód ma bardzo dobre hamulce , auto prowadzi się znakomicie jak limuzynę.Jest to duży samochód także jeśli chodzi o parkowanie to wiadomo , że jest trochę trudniej niż z mniejszym samochodem.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
W moim przypadku silnik ma już sporo za sobą i nie ma tyle siły ile mieć powinien. Mimo tego jest dla mnie wystarczająco dynamicznym autem.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie pracuje całkiem ładnie. Przy zamkniętych oknach na postoju silnika niemal nie słychać. W czasie jazdy jest nieco gorzej.
Opinia o nadwoziu:
Auto jest przestronne. Wszystkie wyłączniki (oprócz tych do regulacji lusterek, opuszczania szyb i otwierania bagażnika te znajdują się na drzwiach) umieszczone są tuż przy zegarach. Niestety desce potrafią się robić pęcherze. Uszczelka między tylną szybą a podsufitką często odpada ...
Opinia o układzie jezdnym:
Autko prowadzi się dobrze. Kierownica łatwo się wyciera. Niestety po 13 latach przewody hamulcowe nie nadają się do użytku. Jak na auto tych rozmiarów parkowanie jest bezproblemowe.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Tanie w utrzymaniu, z niezawodnym silnikiem i wytrzymałym zawieszeniem, dosyć wygodne ale strasznie tandetne i żle wykonane - zarówno w środku jak i na zwwnątrz bo rdzewieje!
Opinia o układzie napędowym:
szesnasto-zaworowa jednostka jest dość dobra choć trochę słaba... ale to nie wyścigówka i w noralnej jeździe daje radę :)
Opinia o komforcie:
średnie trzymanie boczne na fotelach i trochę się przechyla na zakrętach
Opinia o nadwoziu:
Kiepskie materiały obiciowe szybko się przecierają, tapicerka odstaje od drzwi i się wypacza. bagażnik nadzwyczaj duży ale z wąskim otworem załadunkowym a brak możliwości rozłożenia oparć i gigantyczne zawiasy tylnej klapy zgniatające wysokie bagaże tylko pogarszają ocenę. W bagażn...
Opinia o układzie jezdnym:
zawieszenie ze starej ascony daje radę... ale wspomaganie za bardzo "ułatwia" prowadzenie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 10


ŚREDNIE OCENY DAEWOO ESPERO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 67.39% głosów 31
Raczej tak 28.26% głosów 13
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 4.35% głosów 2
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.4/10
Układ kierowniczy
8.1/10
Hamulce
7.8/10
Parkowanie
8.0/10
Napęd
Elastyczność
7.7/10
Skrzynia biegów
7.7/10
Silnik
8.4/10
Przyspieszenie 0-100km
7.5/10
Przyspieszenie 60-120km
7.6/10
Przyspieszenie 80-120km
7.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.4/10
Resorowanie z obciążeniem
7.8/10
Fotele przednie
8.6/10
Fotele tylne
8.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.8/10
Wyciszenie
8.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.2/10
Przestrzeń z tyłu
9.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.9/10
Bagażnik
9.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.4/10
Możliwość aranżacji
5.8/10
Karoseria
5.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.1/10
Widocznośc do tyłu
8.4/10
Widoczność w lusterkach
9.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.8/10
Elektronika
6.1/10
Naprawy
Niezawodność
6.2/10
Koszty napraw
6.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 18
Niezawodność 11
Układ jezdny 1
Nadwozie 1
Widoczność 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 10
Nic 9
Inne 5
Spalanie 3
Napęd 2
Awaryjność 1
Komfort jazdy 1
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Daewoo Espero brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Daewoo Lanos.

  Daewoo

  Espero

  Daewoo

  Lanos

Najciekawsza opinia użytkownika o Daewoo Espero

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Krzysztof

liczba głosów: 106

Daewoo Espero CD 2000 SOHC 105KM 1997r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Duże auto, z bogatym standardowym wyposażeniem. Wygodne i komfortowe z klimatyzacją, dla bezpieczeństwa ABS. Ceny części, filtrów na przyzwoitym poziomie. Z instalacją gazu za 1.500 PLN jazda jest tania. Nie ma różnicy w dynamice i osiągach.

Układ napędowy
Do spokojnej jazdy idał, elastyczny. Do sportowej jazdy potrzeba więcej mocy. Skrzynia biegów trochę "haczy" - ale to podobno cecha charakterystychna tego koncernu. Sprzęgło - 110 tys km - nadal dobrze działa.

Widoczność
Duże lusterka boczne zapewniają doskonałą widoczność.

Komfort
Bardzo dobry komfort i wyciszenie.

Nadwozie
Korozja wchodzi w dolne części drzwi, przyczyną jest dolna, gumowa uszczelka, która zatrzymuje wodę spływającą z wnętrza drzwi i zawsze jest w tych okolicach wilgoć.

Układ jezdny
Bardzo dobrze trzyma się nawierzchni ale warunek - trzeba zmienić opony, fabryczne nie nadają się ani na zimę ani na lato. Zawieszenie trochę za miękkie ale to limuzyna. Za to jest wytrzymałe ponad 100 tys km bez żadnych luzów i napraw, tylko pęknięta sprężyna z tyłu. Wspomaganie ukladu kierowniczego na parkingu wspaniałe, przy jeździe trochę za duża siła.

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie wydajne, nawiew chłodnego bez klimy byłby za słaby.

Pełna opinia o Daewoo Espero CD 2000 SOHC 105KM 1997r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Daewoo Espero: hatchback, sedan (limuzyna)

Daewoo Espero: benzyna, benzyna+gaz

Daewoo Espero: 1.5, 1.6, 1.8, 2.0

Daewoo Espero: 1999, 1998, 1997, 1996, 1995