Opinie o samochodach Daewoo Matiz
Liczba ocen: 91
Daewoo Matiz spalanie (l/100km)
| benzyna / gaz | diesel | |
| miasto | 6.63/7.68 | -.-- |
| trasa | 5.27/6.37 | -.-- |
| cykl mieszany | 5.97/7.05 | -.-- |
OSTATNIE OCENY DAEWOO MATIZ
• Daewoo Matiz s-line 0.8 0KM 2001r. 701 540km
Opinia o układzie jezdnym:
Jak na tak małego bolida to samochod naprawdę bardzo wdzieczny do jazdy miejskiej » pełna opinia
• Daewoo Matiz 0.8 51KM 1999r. 57 000km
• Daewoo Matiz 0.8 51KM 1999r. 106 000km
Opinia o układzie napędowym:
Silnik wystarczająco żwawy, nad skrzynią biegów mógł ktoś więcej popracowac, ale nie jest źle.
Opinia o komforcie:
Matiz jak każde małe auto jest twardy, ale przeszkadza to głównie tym osobom które wcześniej jeździły dużymi autami. Autem można spokojnie jechac w cztery osoby dorosłe.
Opinia o nadwoziu:
Dla dwojga osób miejsca jest sporo, w czwórke też się da pomieścić. Jeśli złoży się tylne siedzenia to z autka robi się bagażówka, naprawde można bardzo dużo nim przewieźć, osobiście wiozłem dwa fotele naraz i to dość spore...
Opinia o układzie jezdnym:
pomimo że jest to małe autko to wspomaganie jest potrzebne :) zwłaszcza jeśli ma autem jeździć kobieta. Hamulce za słabe. » pełna opinia
ŚREDNIE OCENY DAEWOO MATIZ
Fotele przednie
7.2
Fotele tylne
6.2
Jazda z kompletem pasażerów
5.5
| Wentylacja i ogrzewanie | 2 |
| Widoczność | 1 |
| Awaryjność | 1 |
PRZYDATNE INFORMACJE
Osoby zainteresowane autem Daewoo Matiz brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Fiat Seicento (600).
Inne częste porównania:
użytkownik: Mirek
liczba głosów: 6
Daewoo Matiz 800 0KM 1999r. hatchback
Ocena ogólna
Matizek to fajne autko dla kiepsko zarabiających bo bezawaryjne ja mam go dwa lata moja znajoma pięć lat też go bardzo chwali tanie części pięcio drzwiowy zgrabny świetny miejski samochód przejechane mam 125000 i chodzi doskonale zadnych wycieków wsiadam i jadę przedtem miałem cinkusa 1100 sporting co chwile u mechanika koszmar nagminne wycieki co chwile coś wysiadało studnia bez dna rujnowało mnie to auto a matizek chodzi jak zegarek wszędzie się zmieści wizyta u mechanika to żadkość reflektory ma doskonałe ja mam dodatkowo przeciwmgielne nie można zaniedbać konserwacji bo to bardzo słaby punkt w matizie inaczej korozja go zerzre jak wspomniałem dla słabo zarabiających doskonałe autko małe opłaty jestem bardzo zadowolonym posiadaczem nie dziwie się że sprzedano go bardzo dużo jeśli coś jest dobre to idzie mimo że nie był tani polecam każdemu kto jest na kupnie a się waha trzeba wybrać tylko nie skorodowany egzemplarz pozdrawiam.
Układ napędowy
Elastyczność może być silnik praktycznie bezawaryjny przyspieszenie a tutaj ciekawostka bez wspomagania bardzo zrywny a ze wspomaganiem już tak nie.
Widoczność bardzo dobra
Komfort
Fotele bardzo fajne mogą być nawet wysokie osoby nie moga narzekać wyciszenie takie sobie.
Nadwozie
Przesrzeń jak na te gabaryty auta zadawalające bagażnik niestety mały ale to niewielkie autko.
Układ jezdny
Hamulce wystarczające ale nie brzytwy prowadzenie bardzo przyjemne układ kierowniczy okej parkowanie SUPER
Naprawy
Przez dwa lata żadnej awarii chodzi doskonale wymiana tylko klocków i szczęk hamulcowych i tylnych amaortyzatorów części tanie
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie bardzo dobre klima też dobra ale osłabia autko.
Elektryka/elektronika
Elektronika żadnych problemów
liczba głosów: 6
Daewoo Matiz Joy 800 0KM 2000r. brak danych
Ocena ogólna
Wady:
-słaba blacha jak i zabezpieczenie przed korozją,
-zbyt miękie zawieszenie,
-gumowy układ kierowniczy,
-zbyt wąski i za wysoki co bardzo utrudnia prowadzenie auta w koleinach oraz przy dużym wietrze bocznym,
-za słaby silnik,
-dość duże spalanie (zimą na krótkich odcinkach potrafi wypić nawet do 9l),
-delikatna powłoka lakiernicza,
-utrudniony dostęp przy naprawach mechanicznych silnika,
-szybko padające kable WN,
-mały bagażnik,
-dość trudne wysiadanie z tylnych miejsc,
-krótkie siedziska przednich jak i tylnych kanap co dla wysokich ludzi jest bardzo uciążliwe,
Zalety:
-sprytne małe auto,
-łatwe parkowanie,
-dobra widoczność do parkowania,
-miękie czyli wygodne zawieszenie,
-bezawaryjne auto
(mam je juz prawie 2 lata i jeżeli chodzi o awarie to wyleciały mi 2 śruby od mocow. alternatora(ktoś nie dokręcił jednej a druga się upier:) i poduszka pod skrzynie biegów dostała luzów, pozostałe rzeczy to typowe eksloatacyjne rzeczy: świece, filtry, płyny itp.)
-bardzo ergonomiczna i czytelna deska rozdzielcza oraz konsola środkowa - tu muszę dać duży szacun dla skośnookich,
-małe spalanie w trasie (trochę ponad 5l)
-wygodne dla max średnich osób,
-tanie i dostępne części zamienne,
-składana tylna kanapa,
-żona twierdzi, że o niebo lepiej się jeździ matizem jak nowym renault clio.
Polecam to auto dla nie wymagających, ceniących sobie niezawodność i niskie koszty eksloatacji.
Pełna opinia o Daewoo Matiz Joy 800 0KM 2000r. brak danych »
Daewoo Matiz Joy 800 MPI 0KM 1999r. mini-van
Ocena ogólna
Matizem bardzo dobrze sie jezdzi i jest bardzo ekonomicznym autem. Szczegolnie na gazie sa to bardzo niskie koszty. Czesci eksploatacyjne oraz zamienne sa smiesznie tanie i to tez jest wielkim jego plusem, tylko prosze nie korzystac z autoryzowanych serwisow bo te potrafia przesadnie kasowac...
Układ napędowy
Silnik 0,8 MPI jest bardzo dynamiczny, a dzieki dobrze dobranej skrzyni biegow jest elastyczny i zapewnia doskonale przyspieszenie. Moc jego jest dobrze dobrana do wagi auta.
Widoczność
Z przodu troszke przeszkadzaja slupki, za to widocznosc w lusterkach jest idealna.
Komfort
Komfort jazdy jak na male auto jest wysoki. Zarowno na fotelach przednich jak i tylnich siedzi sie wygodnie. Auto idealnie nadaje sie do jazdy na 3-4 osoby.
Nadwozie
Przestrzen wewnatrz auta oraz wygoda jazdy jest bardzo dobra. Ladnie zaprojektowane i ergonomiczne. Niestety bagaznik zbyt maly, a przy instalacji gazowej kiedy wozi sie kolo zapasowe to miejsca jest bardzo niewiele.
Układ jezdny
Matiz jest super autkiem do jazdy po miescie. Prowadzi sie idealnie a dzieki wspomaganiu kierownicy jazda i parkowanie jest lekkie i nie sprawia zadnego problemu. Hamulce dzialaja prawidlowo i pewnie.
Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie i nawiew jest bardzo dobre. W zimie szybko auto sie nagrzewa i przyjemnie trzyma cieplo.
Pełna opinia o Daewoo Matiz Joy 800 MPI 0KM 1999r. mini-van »
Daewoo Matiz Friend 800 51KM 2003r. hatchback
Ocena ogólna
Jeśli ktoś potrzebuje samochodu do taniego przemieszczania się (niekoniecznie w pięć osób i z wieloma bagażami) to Matiz się do tego świetnie nadaje. Jest tani w utrzymaniu. Na ciasnych parkingach z łatwością zmieści się w każdą lukę.
Układ napędowy
Wiadomo - Matiz to nie sportowy wóz, ale jak na swoją pojemność i konstrukcję to silnik jest dynamiczny i w zupełności wystarczający.
Widoczność
Wysoka pozycja za kierownicą, duże szyby i bardzo duże lusterka powodują, że widoczność jest naprawdę dobra.
Komfort
Z kompletem pasażerów auto trzyma się pewnie drogi, choć przy dużym obciążeniu resorowanie, ale i dynamika znacznie spadają. Trzy dorosłe osoby na tylnej kanapie to na wygodne podróżowanie zdecydowanie za dużo (ale na krótkich odcinkach da się przeżyć).
Nadwozie
Bagażnik mały, na codzienne zakupy, ale po złożeniu tylnej kanapy jest ok. Ergonomia - wszystko jest na swoim miejscu, widoczność dobra. Generalnie zabezpieczenie karoserii jest dobre, ale w miejscach umieszczenia znaczków czy napisów (na przedniej klapie i pokrywie bagażnika) szybko pojawiają się ogniska rdzy.
Układ jezdny
Auto mocno się przechyla na zakrętach, ale wbrew pozorom, nawierzchni trzyma się dobrze.
Naprawy
Generalnie Matiz nie jest jakimś podatnym na awarie samochodem pod warunkiem, że się go dobrze traktuje. W moim przypadku przewody wysokiego napięcia to powtarzająca się awaria. Koszty napraw, czy bieżące utrzymanie (materiały eksploatacyjne - oleje, filtry itp.) są niewielkie.
Pełna opinia o Daewoo Matiz Friend 800 51KM 2003r. hatchback »
Daewoo Matiz friend 800 51KM 1999r. hatchback
Ocena ogólna
Jak na tę klasę auta i na cenę - R E W E L A C J A !!!
Układ napędowy
Wiadomo, że jeśli chodzi o przyspieszenie, to nie należy spodziewać się cudów po tak małym silniczku, ale... jeśli była taka możliwość, prawie zawsze ustawiałem się przed światłami na szybszym pasie i to ja denerwowałem się na tych, którzy blokowali drogę, to ja krzyczałem "nie spać! jechać!".
Generalnie i wbrew pozorom, oceniam, że ze wszystkich manewrów wyprzedzania, w 80% to ja byłem tym, który wyprzedzał. Owszem, większość tych wyprzedzonych przeze mnie samochodów miała większe możliwości, ale właściciele ich nie wykorzystywali.
Komfort
Jak na tę klasę auta, nie mam żadnych zastrzeżeń!
Nadwozie
W tym samochodzie jest naprawdę więcej miejsca, niż mogłoby się wydawać! (I pisze to człowiek, o którym z pewnością nie można powiedzieć, że jest mały, niski, drobny, etc.)
Bagażnik mógłby być nieco większy, ale wtedy całe autko musiałoby być dłuższe. Jeśli potrafi się odpowiednio zapakować bagaże, to zmieści się ich jednak sporo. W przypadku, gdy z tyłu nie ma pasażerów, dość łatwo złożyć kanapę (jedyne utrudnienie, to potrzeba wyjęcia z niej zagłówków) - robi się wtedy "mała ciężarówka".
Karoseria - cud! Auto 11 lat - zero rdzy! Nie było nawet kropeczki! (Może dlatego, że rzadko go myłem?) Aha, auto nie było nigdy garażowane, za czasów pierwszego właściciela również.
Układ jezdny
Brak wspomagania nie był dla mnie zauważalny. Nawet bez niego człowiek nie poci się przy kręceniu kierownicą (no chyba, że ktoś bardzo stresuje się przy parkowaniu).
Jeździłem zawsze dosyć szybko, ale wbrew pozorom nie przechylało mnie na zakrętach ponad miarę. Oczywiście nie polecam brania zakrętu, na którym obowiązuje 50km/h, z prędkością 80km/h. ;)
Naprawy
Zgodnie z sugestią nie wymieniałem tu części eksploatacyjnych (amortyzatory-tył, rozrząd, przepalona żarówka, akumulator, wymiana płynów, etc.)
Pełna opinia o Daewoo Matiz friend 800 51KM 1999r. hatchback »
Daewoo Matiz - ogłoszenia
forum motoryzacyjne