Daewoo Matiz opinie, oceny użytkowników, Daewoo Matiz spalanie benzyna+gaz (strona 1)

Opinie o samochodach Daewoo Matiz

benzyna+gaz

Liczba ocen: 16

Średnia ocena:

7.19/10

Daewoo Matiz spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 7.21/7.83 -.--
trasa 6.13/6.51 -.--
cykl mieszany 6.68/7.30 -.--

Matiz

OCENY DAEWOO MATIZ


Ogólna ocena:  

9/10


Było to moje pierwsze auto - wiele przygód, sporo przejechanych kilometrów, dużo mnie nauczył :) Tanie w utrzymaniu, jak się o niego dba będzie się odwdzięczał. Ja kupiłem dosyć zjeżdżony egzemplarz, ale i tak miło go wspominam. Bardzo dobrze wspominam to auto i chętnie kupił bym ...
Opinia o układzie napędowym:
Matiz ma tylko 51KM ale i fajnie się nim jeździ do powiedzmy 80km/h. Przy wyższych prędkościach jest już słaby i ciężko się wyprzedza w trasie. Ale z drugiej strony to typowo miejskie auto więc po mieście przemieszcza się bardzo sprawnie, jak trzeba szybko włączyć się do ruchu to da...
Opinia o komforcie:
Przednie fotele są wygodne, jazda 300km w jedną stronę bez bólu pleców :) Jeżeli ma się sprawne zawieszenie to komfort jazdy też jest OK. Na dziurach nie trzęsło jakoś specjalnie. Z kompletem pasażerów jeździ się kiepsko, bo po prostu silniczek nie daje rady na taką wage. W samo...
Opinia o nadwoziu:
Z przodu jest dużo miejsca, jak na tak małe auto jest nawet bdb. Mam prawie 2m wzrostu i spokojnie się rozsiadałem w przednim. Z tyłu dla wysokich osób jest ciasno, i podróżowanie 3 osób na tylnej kanapie raczej mało wygodne. Jeżeli chodzi o ergonomię to mi wszystko odpowiadało. Baga...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto fajnie się prowadzi, był to mój pierwszy samochód i nie miałem problemów np. z parkowaniem w ciasnych miejscach. Hamulce są jakie są, bez ABS trzeba uważać przy awaryjnym hamowaniu bo koła się blokują :)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Matizem bardzo dobrze sie jezdzi i jest bardzo ekonomicznym autem. Szczegolnie na gazie sa to bardzo niskie koszty. Czesci eksploatacyjne oraz zamienne sa smiesznie tanie i to tez jest wielkim jego plusem, tylko prosze nie korzystac z autoryzowanych serwisow bo te potrafia przesadnie kasowac...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 0,8 MPI jest bardzo dynamiczny, a dzieki dobrze dobranej skrzyni biegow jest elastyczny i zapewnia doskonale przyspieszenie. Moc jego jest dobrze dobrana do wagi auta.
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jak na male auto jest wysoki. Zarowno na fotelach przednich jak i tylnich siedzi sie wygodnie. Auto idealnie nadaje sie do jazdy na 3-4 osoby.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzen wewnatrz auta oraz wygoda jazdy jest bardzo dobra. Ladnie zaprojektowane i ergonomiczne. Niestety bagaznik zbyt maly, a przy instalacji gazowej kiedy wozi sie kolo zapasowe to miejsca jest bardzo niewiele.
Opinia o układzie jezdnym:
Matiz jest super autkiem do jazdy po miescie. Prowadzi sie idealnie a dzieki wspomaganiu kierownicy jazda i parkowanie jest lekkie i nie sprawia zadnego problemu. Hamulce dzialaja prawidlowo i pewnie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Jak na tą klasę- rewelacja. Żadnych awarii przez 280000 km. Mały,wygodny, ekonomiczny. Dużym plusem jest wysokie zawieszenia, zwłaszcza w mieście i w lesie. Minus, to miękkie seryjne zawieszenie tyłu.
Opinia o układzie napędowym:
Seryjnie było nieźle, oczywiście jak na tą klasę auta. Po wymianie filtra powietrza na stożkowy i układu wydechowego na sportowy oraz strumienicy wstąpił w niego nowy duch. Koszt zmian 500 zł. Ma teraz około 70 KM. Przyspiesza fantastycznie. Żeby było ciekawiej jeżdżę nim z Polski do...
Opinia o komforcie:
Mam wersje van, a więc 2-osobową, Fotele przednie wymieniłem na Sparco, bo z oryginalnych wypadałem na zakrętach. Zawieszenie wymieniłem na Bilstain-a. Teraz to inne autko.
Opinia o nadwoziu:
po 13 latach od produkcji wystąpiły pierwsze ślady korozji.
Opinia o układzie jezdnym:
za główną wadę uważam miękkie zawieszenie, zwłaszcza tylne, hamulce też mogłyby być mocniejsze.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Całkiem niezły samochodzik jak za te pieniądze. I co najważniejsze nie zepsuł się nigdy tak aby nie dojechać do domu na własnych kołach nawet na dwuch garach.
Opinia o układzie napędowym:
skrzynia ok ale nie wytrzymuje więcej niż 120-150 tys.Silnik jak na tak małą pojemność ok. Przy 200 tys. zaczął brać olej. Przy 300 tys. nawet litr na 2-2,5 tys. kilometrów przejechanych.
Opinia o komforcie:
Dwie osoby można jechać ale spróbujcie w 4 dorosłe! Można bo jeździłem ale każdy wybój to tragedia. Ale najgorsze były fotele przednie,niewygodne za krótkie siedziska .
Opinia o nadwoziu:
Blacharka w tym samochodzie to pomyłka lub żart producenta.Łatwiej i lepiej byłoby zrobić nadwozie z tektury,łatwiej ją łatać.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się dobrze ale wahacze to pomyłka,aby cokolwiek wymienić trzeba demontować cały wahacz a potem robić zbieżność.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Bardzo dobrze zachowuje się na wysokich obrotach, przy przeciąganiu na biegach. Przy jeździe oszczędnej jest bardzo mułowaty.
Opinia o komforcie:
Przy dużej prędkości jest bardzo głośno w środku ok. 120km/h.
Opinia o nadwoziu:
Gnije na nadkolach oraz progi.
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze trzyma się drogi, bardzo dobre zawieszenie od nowości nie było wymieniane przejechałem na nim 170tys. km !
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY DAEWOO MATIZ

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 31.25% głosów 5
Raczej tak 43.75% głosów 7
Trudno powiedzieć 6.25% głosów 1
Raczej nie 12.50% głosów 2
Nie 6.25% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
7.5/10
Układ kierowniczy
7.4/10
Hamulce
6.9/10
Parkowanie
8.9/10
Napęd
Elastyczność
6.7/10
Skrzynia biegów
6.4/10
Silnik
7.1/10
Przyspieszenie 0-100km
5.8/10
Przyspieszenie 60-120km
5.7/10
Przyspieszenie 80-120km
5.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
6.9/10
Resorowanie z obciążeniem
5.6/10
Fotele przednie
7.1/10
Fotele tylne
5.8/10
Jazda z kompletem pasażerów
5.1/10
Wyciszenie
4.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.6/10
Przestrzeń z tyłu
5.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.2/10
Bagażnik
4.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
5.7/10
Możliwość aranżacji
5.8/10
Karoseria
6.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.3/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
7.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.1/10
Elektronika
5.1/10
Naprawy
Niezawodność
4.9/10
Koszty napraw
4.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 5
Wnętrze 3
Spalanie 2
Widoczność 1
Nadwozie 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Układ jezdny 3
Inne 2
Nic 2
Nadwozie 1
Napęd 1
Widoczność 1
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Daewoo Matiz brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Fiat Seicento (600).

  Daewoo

  Matiz

  Fiat

  Seicento (600)

Najciekawsza opinia użytkownika o Daewoo Matiz

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Krzysiek

liczba głosów: 26

Daewoo Matiz 800 51KM 1999r. hatchback

Ocena ogólna
Było to moje pierwsze auto - wiele przygód, sporo przejechanych kilometrów, dużo mnie nauczył :) Tanie w utrzymaniu, jak się o niego dba będzie się odwdzięczał. Ja kupiłem dosyć zjeżdżony egzemplarz, ale i tak miło go wspominam. Bardzo dobrze wspominam to auto i chętnie kupił bym go po raz drugi.

Układ napędowy
Matiz ma tylko 51KM ale i fajnie się nim jeździ do powiedzmy 80km/h. Przy wyższych prędkościach jest już słaby i ciężko się wyprzedza w trasie. Ale z drugiej strony to typowo miejskie auto więc po mieście przemieszcza się bardzo sprawnie, jak trzeba szybko włączyć się do ruchu to daje rade :)

Widoczność
Z przodu duża szyba i bdb widoczność, lusterka ogromne i wszystko widać jak na talerzu. Przy cofaniu - trochę obrotu w stronę tylnej szyby trochę lusterek i wjedziesz wszędzie.

Komfort
Przednie fotele są wygodne, jazda 300km w jedną stronę bez bólu pleców :) Jeżeli ma się sprawne zawieszenie to komfort jazdy też jest OK. Na dziurach nie trzęsło jakoś specjalnie. Z kompletem pasażerów jeździ się kiepsko, bo po prostu silniczek nie daje rady na taką wage. W samochodzie jest głośno przy wyższych prędkościach.

Nadwozie
Z przodu jest dużo miejsca, jak na tak małe auto jest nawet bdb. Mam prawie 2m wzrostu i spokojnie się rozsiadałem w przednim. Z tyłu dla wysokich osób jest ciasno, i podróżowanie 3 osób na tylnej kanapie raczej mało wygodne. Jeżeli chodzi o ergonomię to mi wszystko odpowiadało. Bagażnika, szczególnie przy posiadaniu butli od LPG w kole, praktycznie nie ma, trzymałem w nim jakiś płyn do spryskiwaczy, koło zapasowe, mała skrzynka z narzędziami i był pełen. Środek jest wykończony z plastików które są twarde i łatwo się rysują, mnie to nie przeszkadzało :) Karoseria, zależy czy był robiony w Polsce czy Korei, te z Korei podobno mają lepsze blachy, ja miałem Koreańca i po 10 latach rdza weszła na próg.

Układ jezdny
Auto fajnie się prowadzi, był to mój pierwszy samochód i nie miałem problemów np. z parkowaniem w ciasnych miejscach. Hamulce są jakie są, bez ABS trzeba uważać przy awaryjnym hamowaniu bo koła się blokują :)

Naprawy
Koszty napraw są mega śmieszne. Pasek rozrządu z wymianą trochę ponad 100zł :) Najpoważniejsza awaria to uszkodzenie czujnika przepustnicy (tps) ok 250zł. Awaryjność - jak dbasz tak masz :)

Wentylacja i ogrzewanie
Z tego pamiętam z nagrzewaniem nie było problemu.

Elektryka/elektronika
Wszystko OK, nie było żadnych problemów.

Pełna opinia o Daewoo Matiz 800 51KM 1999r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Daewoo Matiz: coupe, hatchback, liftback, mini-van, sedan (limuzyna)

Daewoo Matiz: benzyna, benzyna+gaz

Daewoo Matiz: 0.7, 0.8, 3.0, 5.6

Daewoo Matiz: 2006, 2005, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999