Dodge Caliber opinie, oceny użytkowników, Dodge Caliber spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Dodge Caliber

Liczba ocen: 8

Średnia ocena: 9.13/10

Dodge Caliber spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
10.40/10.35
7.53
trasa
6.75/9.15
6.05
cykl mieszany
8.75/9.45
6.85

Oceny DODGEA CALIBER

Kuba K.2013-09-27

Ogólna ocena:

9/10

Są momenty, kiedy nienawidzę tego auta i chcę się go pozbyć - gdy padnie żarówka i trzeba jechać do ASO, gdy co roku na przeglądzie coś nie "chodzi" w wahaczach, gdy koleiny wypychają mnie z toru jazdy - jednak jak na niego patrzę i siedzę w środku, albo jadę piękną drogą...
Opinia o układzie napędowym:
Trochę krótki 1-szy bieg, plus za 6-tkę.
Opinia o komforcie:
Duże koła = mniejszy komfort resorowania. Minus za skokową regulację fotela kierowcy. 5 osób uda się zapakować, jeżeli wezmą bardzo mały bagaż. Wyciszenie to największa wada auta.
Opinia o nadwoziu:
Miejsca wystarczająco dużo, w porównaniu do Octavii II: z przodu więcej miejsca, z tyłu mniej. Minus za Plastikową osłonę pod kierownicą, która przy wzroście 190+ obija nam kolana. Bagażnik symboliczny, w środku duże koło. Zmieści na długi wyjazd 3 osoby, na weekendowy wypad spakuj...
Opinia o układzie jezdnym:
Uwaga na dziury, auto lubi kołysać się na koleinach. Na prostej drodze jedzie jak czołg, nic go nie wyprowadzi z toru jazdy.

Andrzej2015-04-07

Ogólna ocena:

10/10

Samochód z duszą, świetny wygląd i przyjemność użytkowania. Ponadto - oryginalność, charakter. Nic tylko się zakochać, a wtedy wad się dostrzega
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność i przyspieszenie szosowe silnika 1,8 - wystarczające, ale w leonie było lepiej. Można sobie z tym poradzić redukując bieg. Zazwyczaj na krętej drodze zaczynam wyprzedzać na trójce
Opinia o komforcie:
Jest znakomicie. Oczywiście, powyżej 120 km/h robi się głośniej, ale to nie mercedes S
Opinia o nadwoziu:
Ergonomia bdb z wyjątkiem wkurzających przełączników obrotowych (światła. Czasem włączając kierunek wyłączam światła.Jakość materiałów. Kierownica i fotele - świetnie. Środkowy panel - słaby, łatwo się rysuje.
Opinia o układzie jezdnym:
Spodziewałem się, że będą problemy, bo przesiadłem się z Leona. A tu - pięknie. Oczywiście, trzeba zwolnić na zakrętach, ale przy tej wadze i wysokości - to normalne.

Arti2015-05-13

Ogólna ocena:

9/10

Auto w tej klasie i zza taką cenę?! Tylko polecić. Bardzo dobre silniki które świetnie nadają się pod LPG, solidna konstrukcja, fajne wyposażenie. Minusy : brak ESp i dla mnie to tyle minusów. Ogólnie świetne autko> Polecam
Opinia o układzie jezdnym:
Auto w tej klasie i zza taką cenę?! Tylko polecić. Bardzo dobre silniki które świetnie nadają się pod LPG, solidna konstrukcja, fajne wyposażenie. Minusy : brak ESp i dla mnie to tyle minusów. Ogólnie świetne autko> Polecam

Ela2013-04-08

Ogólna ocena:

10/10

Super samochód, bezpieczny , wygodny nawet w długich trasach. Wysoko położone siedzenia dają komfort jazdy. Niezawodny silnik diesla ! Przy regularnych serwisach ( nie koniecznie u dealera )co ok. 20tys km - auto jest naprawdę niezawodne !
Opinia o układzie napędowym:
bardzo dobre przyspieszenie jak na diesla, można się pościgać z benzynami i zostawić daleko z tyłu, śmiało przyspiesza przy wyprzedzaniu !
Opinia o układzie jezdnym:
samochód bardzo lekko się prowadzi,nie ma problemu z parkowaniem

2008-02-08

Ogólna ocena:

8/10

wygląd "robi" wrażenie. Samochód przy swojej wadze ma niezłe osiągi i "mało pali" gazu. Podane średnie zużycie dotyczy jazdy właśnie "na gazie"...
Opinia o układzie napędowym:
brakuje mocy przy niskich obrotach...
Opinia o komforcie:
słabe wyciszenie nadkoli...
Opinia o nadwoziu:
nadwozie wzbudza powszechne zainteresowanie. Nawet gdy się nie podoba...
Opinia o układzie jezdnym:
17 cali kół robi dobrą robotę...

Średnie oceny DODGE CALIBER

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
75.00%
głosów 6
Raczej tak
12.50%
głosów 1
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
12.50%
głosów 1
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.3/10
Układ kierowniczy
9.0/10
Hamulce
8.5/10
Parkowanie
8.6/10
Napęd
Elastyczność
8.4/10
Skrzynia biegów
8.6/10
Silnik
9.4/10
Przyspieszenie 0-100km
8.3/10
Przyspieszenie 60-120km
8.4/10
Przyspieszenie 80-120km
8.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.8/10
Resorowanie z obciążeniem
8.5/10
Fotele przednie
9.1/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.6/10
Wyciszenie
7.4/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
8.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.6/10
Bagażnik
6.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.1/10
Możliwość aranżacji
7.8/10
Karoseria
9.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.5/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
9.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.3/10
Elektronika
5.1/10
Naprawy
Niezawodność
5.1/10
Koszty napraw
5.8/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność
3
Napęd
2
Komfort jazdy
1
Układ jezdny
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
3
Nadwozie
1
Awaryjność
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Dodge Caliber brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Nissan Qashqai.

Dodge Caliber

Dodge Caliber

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai

Najciekawsza opinia użytkownika o Dodgeu Caliber

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Kuba K.

liczba głosów: 92

Dodge Caliber SXT 2000 CRD 140KM 2006r. hatchback

Ocena ogólna

Są momenty, kiedy nienawidzę tego auta i chcę się go pozbyć - gdy padnie żarówka i trzeba jechać do ASO, gdy co roku na przeglądzie coś nie "chodzi" w wahaczach, gdy koleiny wypychają mnie z toru jazdy - jednak jak na niego patrzę i siedzę w środku, albo jadę piękną drogą w trasie - uwielbiam to auto! Idealne do podróży, świetnie wygląda, no i nie jest to kolejna Skoda (które zresztą lubię, ale ile można ;)).

Układ napędowy

Trochę krótki 1-szy bieg, plus za 6-tkę.

Widoczność

Z przodu nisko linia dachu - mam 190 cm, muszę się czasem garbić na światłach, trzeba się przyzwyczaić i stawać inaczej. Tylna szyba mocno ograniczona - małe lusterko i zagłówki. W lusterkach bocznych widać wszystko, jak w ciężarówce!

Komfort

Duże koła = mniejszy komfort resorowania. Minus za skokową regulację fotela kierowcy. 5 osób uda się zapakować, jeżeli wezmą bardzo mały bagaż. Wyciszenie to największa wada auta.

Nadwozie

Miejsca wystarczająco dużo, w porównaniu do Octavii II: z przodu więcej miejsca, z tyłu mniej. Minus za Plastikową osłonę pod kierownicą, która przy wzroście 190+ obija nam kolana. Bagażnik symboliczny, w środku duże koło. Zmieści na długi wyjazd 3 osoby, na weekendowy wypad spakują się wszyscy. Składane fotele, w tym fotel pasażera - wielki plus.

Układ jezdny

Uwaga na dziury, auto lubi kołysać się na koleinach. Na prostej drodze jedzie jak czołg, nic go nie wyprowadzi z toru jazdy.

Naprawy

Co roku coś do wymiany w zawieszeniu - ale nie wiem, czy to nie wina mojego auta, które raczej co nieco przeszło. Całość dobija g*wniana obsługa w ASO, ceny z kosmosu. Polecam serwisy prywatne, części kupuję samemu przez internet - wtedy naprawa nie jest droższa od mojego poprzedniego Megane 1.4. W ASO naprawdę można oberwać po kieszeni, do tego często oszukują i nie wiedzą co naprawić.

Wentylacja i ogrzewanie

Odparowuje, schładza i ogrzewa w kilka sekund. Minus za brak automatu.

Elektryka/elektronika

Osobista ocena - miałem problem z podświetleniem zegarów, lampkami pod panelem klimy i wszystkie warsztaty poza ASO mają problem z komputerem i wymianą żarówki.

Zobacz również opinie:

Dodge Caliber: hatchback, mini-van

Dodge Caliber: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Dodge Caliber: 1.8, 2.0

Dodge Caliber: 2009, 2007, 2006