FSO 1500 opinie, oceny użytkowników, FSO 1500 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach FSO 1500

Liczba ocen: 7

Średnia ocena:

7.43/10

FSO 1500 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.87/8.63 -.--
trasa 7.20/7.38 -.--
cykl mieszany 8.97/7.88 -.--

1500

OCENY FSO 1500


Ogólna ocena:  

7/10


Pomimo tego że polonez jest uważany za "grata" to ja swojego kochałem. Miałem w swoim życiu 6 polonezów i każdego wspominam bardzo dobrze. Jak każde auto potrafi zajść za skórę ale całokształt jest dla mnie idealny. Polecam młodym kierowcą ze względu na banalne naprawy i k...
Opinia o układzie napędowym:
W polonezie miałem silnik 2.0 V6 od Lancii jeśli mnie pamięć nie myli. Silnik był świetny i potrafił rozpędzić tego "stwora" do 200km/h bez większych problemów. (do roku 93 polonezy miały mocniejsze blachy i konstrukcje) więc polecam modele z przed 93 roku. Poza tym silnik z o...
Opinia o komforcie:
Polonez jest idealnym autem na nasze Polskie równe drogi. Jadąc nim nie czuć dołków ani nierówności. Po prostu to auto płynie jak stary krążownik... Ja osobiście miałem tylko problemy z wyciszeniem w środku ale to była wina mojej głupoty (miałem założony sportowy tłumik ;])
Opinia o nadwoziu:
Miejsca było dość aby podróżować komfortowo przez długie kilometry. Byłem moim poldkiem a to w górach a to nad morzem i ani razu żaden z pasażerów nie był obolały a auto nie dostawało awarii. Blachy dość słabe ale po 93 roku były jeszcze słabsze więc polecam starsze egzemplarze....
Opinia o układzie jezdnym:
Układ jezdny w moim polonezie pracował bardzo dobrze. Nigdy nie miałem z nim problemów ani powodów do narzekań. Polonez to jednak polonez i za taką cenę nie należy spodziewać się Mercedesa z Polski;]
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


eksploatacja tego auta nie sprawia problemu czesci sa tanie kazdy kowal naprawi a do tego nie czesto sie psuje
Opinia o układzie napędowym:
nie jest najgorzej jak na auto tej klasy z tym motorem i z ta iloscia koni
Opinia o komforcie:
super w tym samochod z zerania wygrywa z niejednym
Opinia o nadwoziu:
baaaaaaaaaaaaaardzo wygodne auto zwlaszcza w dalekie trasy
Opinia o układzie jezdnym:
nie jest najgorzej
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10



Opinia o układzie napędowym:
Rakieta
Opinia o komforcie:
komfort
Opinia o nadwoziu:
super
Opinia o układzie jezdnym:
Super mimo tego że ten Polonez ma 600.000 tysiecy przbiegu i nadal jeździ bez broblemu ciągle serwisowany
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Nostalgia...
Opinia o układzie napędowym:
zaglodzone chabety, a nie konie mechaniczne
Opinia o komforcie:
Tylna kanapa super
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
ujdzie
Opinia o układzie jezdnym:
jak na takiego "kanta" to prowadzenie bez zarzutu
» pełna opinia
 
1 2 z 2


ŚREDNIE OCENY FSO 1500

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 71.43% głosów 5
Raczej tak 14.29% głosów 1
Trudno powiedzieć 14.29% głosów 1
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
6.3/10
Układ kierowniczy
5.6/10
Hamulce
5.9/10
Parkowanie
5.7/10
Napęd
Elastyczność
6.6/10
Skrzynia biegów
5.7/10
Silnik
6.3/10
Przyspieszenie 0-100km
6.1/10
Przyspieszenie 60-120km
6.1/10
Przyspieszenie 80-120km
5.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
6.7/10
Resorowanie z obciążeniem
7.1/10
Fotele przednie
6.6/10
Fotele tylne
7.6/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.7/10
Wyciszenie
4.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.7/10
Przestrzeń z tyłu
7.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.0/10
Bagażnik
7.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
5.1/10
Możliwość aranżacji
6.3/10
Karoseria
4.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
7.7/10
Widocznośc do tyłu
7.6/10
Widoczność w lusterkach
7.1/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
3.4/10
Elektronika
3.6/10
Naprawy
Niezawodność
3.6/10
Koszty napraw
4.9/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 3
Komfort jazdy 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 2
Napęd 1
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem FSO 1500 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Mercedes 200-500 (W123).

  FSO

  1500

  Mercedes

  200-500 (W123)

Najciekawsza opinia użytkownika o FSO 1500

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Mateusz

liczba głosów: 89

FSO 1500 Borewicz Classic 2000 V6 146KM 1980r. hatchback

Ocena ogólna
Pomimo tego że polonez jest uważany za "grata" to ja swojego kochałem. Miałem w swoim życiu 6 polonezów i każdego wspominam bardzo dobrze. Jak każde auto potrafi zajść za skórę ale całokształt jest dla mnie idealny. Polecam młodym kierowcą ze względu na banalne naprawy i koszty remontów w przypadku rozbicia auta.

Układ napędowy
W polonezie miałem silnik 2.0 V6 od Lancii jeśli mnie pamięć nie myli. Silnik był świetny i potrafił rozpędzić tego "stwora" do 200km/h bez większych problemów. (do roku 93 polonezy miały mocniejsze blachy i konstrukcje) więc polecam modele z przed 93 roku. Poza tym silnik z oznaczeniem GLE jest ekonomiczniejszy oraz bardziej elastyczny. Polecam 1.5 [http://polskajazda.pl w wyszukiwarce Cbskut]

Widoczność
Widoczność dobra, pozycja za kierownicą też. Lusterka dobre można je było dobrze ustawić. A nawet jak się zdarzyło puknięcie w co innego to części do poloneza BANALNIE TANIE!

Komfort
Polonez jest idealnym autem na nasze Polskie równe drogi. Jadąc nim nie czuć dołków ani nierówności. Po prostu to auto płynie jak stary krążownik... Ja osobiście miałem tylko problemy z wyciszeniem w środku ale to była wina mojej głupoty (miałem założony sportowy tłumik ;])

Nadwozie
Miejsca było dość aby podróżować komfortowo przez długie kilometry. Byłem moim poldkiem a to w górach a to nad morzem i ani razu żaden z pasażerów nie był obolały a auto nie dostawało awarii. Blachy dość słabe ale po 93 roku były jeszcze słabsze więc polecam starsze egzemplarze... "Polonez jak wino, im starszy tym lepszy"

Układ jezdny
Układ jezdny w moim polonezie pracował bardzo dobrze. Nigdy nie miałem z nim problemów ani powodów do narzekań. Polonez to jednak polonez i za taką cenę nie należy spodziewać się Mercedesa z Polski;]

Naprawy
Jedyna rzecz jaka mi się popsuła (a nie była to wymiana użytkowa taka jak np. klocki czy oleje) była kostka stacyjki. Za nową zapłaciłem 32zł i założyłem ją w 3 minuty. Banalne ale potrafi zdenerwować jak padnie gdzieś na trasie 250km od domu;]

Wentylacja i ogrzewanie
Latem było chłodno i przyjemnie (w borewiczu bo w carówce to tragedia) a zimą grzały jak wściekłe. Można było jechać w samym podkoszulku.

Elektryka/elektronika
W moim poldku elektryki było troszkę i nigdy na nią nie narzekałem. El.szyby i centalny zamek z alarmem działał znakomicie. Bez awarii. Nie polecam jedynie wbijać się w kałuże ze zbyt dużą prędkością. Można auto chwilowo zalać i trzeba czekać (niekiedy po 3 godziny) na osuszenie się przewodów. Chyba że ktoś woli je podgrzewać zapalniczką;] (jak ja)

Pełna opinia o FSO 1500 Borewicz Classic 2000 V6 146KM 1980r. hatchback »

Zobacz również opinie:

FSO 1500: hatchback, sedan (limuzyna)

FSO 1500: benzyna, benzyna+gaz

FSO 1500: 1.5, 1.6, 2.0

FSO 1500: 1998, 1994, 1988, 1987, 1985, 1980