Fiat Doblo opinie, oceny użytkowników, Fiat Doblo spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Fiat Doblo

Liczba ocen: 26

Średnia ocena:

7.08/10

Fiat Doblo spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.50/9.50 7.00
trasa 7.00/7.75 5.02
cykl mieszany 8.70/8.30 6.06

Doblo

OCENY FIATA DOBLO


Ogólna ocena:  

8/10


Porządne uniwersalne auto, trochę toporne ale trwałe. Za słaby slinik do tego modelu, ale wersja 1,9 która daje rade wciąga litr paliwa więcej... Twój wybór
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo dobry ekonomiczny silnik, ale za słaby do tego auta szczególnie jak ktoś lubi ostrą jazdę. Do wożenia ludzi jest ok do towarów słabo.
Opinia o komforcie:
Typowe auto ciężarowe przerobione na osobowe. Z tyłu resor piórowy. Jeśli go nie \\\\\\"przełamiesz\\\\\\" jakimiś 100-150 kilogramami na tyle auta to na kanapie podskakujesz jak pingpong. Z przodu bez obciążenia znośnie, pod obciążeniem nawet bardzo przyjemnie. Jak na dizla ci...
Opinia o nadwoziu:
Miejsca na maxa i to dosłownie wszędzie. Na nogi, nad głową itp. Bagażnik największy w swojej klasie, łatwo dostępny, niska podłoga, zadnych progów, wchodzi paleta euro. Jakość materiałów, karoseria? jak u fiata, średnio, ani dorze ale też nie jest tragicznie
Opinia o układzie jezdnym:
Auto bardzo sztywne, świetnie się prowadzi i trzyna drogi w zakrętach, niestety wrażliwy na podmuchy bocznego wiatru z racji kształtu nadwozia. Hamulce przeciętne, Parkowanie super, w obu bocznych lusterkach widać tylne koło
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


jak na tą klasę auta to na 8/9 największa zaleta to silnik JTD naprawdę mocny/niezawodny i bagażnik
Opinia o układzie napędowym:
silnik JTD jest elastyczny na każdym biegu przyspieszenia naprawdę dobre -trzeba wybrać tylko z odpowiednią mocą od 100 km pojedzie do 190 km/h
Opinia o komforcie:
Fotele przednie za krótkie, na długich trasach trochę męczące, ale to jest auto towarowe a nie limuzyna więc to tak musi być
Opinia o nadwoziu:
Przełączniki, regulacja nawiewu, skrzynia biegów w zasięgu kierowcy. Nie ma potrzeby się specjalnie nachylać, przekręcać. Bagażnik poprostu wielki,duża ładowność, składane tylne siedzenia. Dobre auto rodzinne jeśli ktoś nie zwraca zbyt dużej uwagi na wygląd.
Opinia o układzie jezdnym:
auto prowadzi i trzyma się nawierzchni dobrze nawet po załadunku - sztywne zawieszenie(pióro z tyłu). Po załadunku ok 100-150 kg do bagażnika Fiacik robi miększy przez co na naszych dziurawych drogach jedzie się przyjemniej. Lusterka duże - widać sporo ale jest martwe pole, trzeba się...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


super gablota. cena/jakość/gabaryty bez konkurencji. można lepsze ale nieporównywalne cenowo.
Opinia o układzie napędowym:
silniczek troszkę za mały do tej wagi ale spokojnie wystarcza do spokojnej jazdy
Opinia o komforcie:
3 dorosłe osoby spokojnie wchodzą do tyłu. powyżej 90 km/h dość głośno
Opinia o nadwoziu:
idealna pozycja za kierownicą (wysoko się siedzi) z tyłu spokojnie 3 osoby usiądą. nie widać lampki klimatyzacji nie odłącza grzania lusterek i szyby po jakimś czasie tylko grzeje cały czas. jakość jak to we fiacie. jak się dba to się jedzie. co jakiś czas jakieś pierdołki
Opinia o układzie jezdnym:
bardzo przyjemnie płynie ale trzyma się drogi
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


jak na auto towarowo osobobe,naprawde fajne, bardzo przyjemne w prowadzeniu,niskie spalanie,spora ladownosc,tania eksploatacja
Opinia o układzie napędowym:
wersja 1.3 multijet,to auto do przewozenia ludzi czy towaru,nie mozna mowic o osiagach siwetnych,ale na trasie bez problemy 120 km na godzine , wyprzedzanie wiekszy rozped
Opinia o komforcie:
auto towarowe,wysokie,przy wietrze czuc jak nosi,tylna belka powoduje skakanie pasazerow
Opinia o nadwoziu:
auto proste,ale z duza iloscia miejsca,materialy typowo fiatowskie,raczej marne
Opinia o układzie jezdnym:
wersja bez ABSu ciezka do opanowania w sliskich warunkach,parkowanie bardzo wygodne i przyjemne dzieki sporym lusterkom
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


ZALETY auto pojemne,wygodne WADY wad jest wiele nie będę wymieniał ponieważ zabrakło by czasu POSUMOWANIE szczerze nie polecam doblo z dieslem wolnossącym
Opinia o układzie napędowym:
lekki problem z wodzikami skrzyni biegów po dłuższym użytkowaniu podczas jazdy lekko rusza się dźwignia zmiany biegów najczęściej na czwartym biegu
Opinia o nadwoziu:
najczęściej rdza występuje na tylnych drzwiach dzielonych
Opinia o układzie jezdnym:
największym problemem jest poranny rozruch poza tym auto ok
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY FIAT DOBLO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 53.85% głosów 14
Raczej tak 19.23% głosów 5
Trudno powiedzieć 7.69% głosów 2
Raczej nie 7.69% głosów 2
Nie 11.54% głosów 3
Układ jezdny
Prowadzenie auta
7.7/10
Układ kierowniczy
8.0/10
Hamulce
7.5/10
Parkowanie
8.0/10
Napęd
Elastyczność
7.5/10
Skrzynia biegów
7.5/10
Silnik
7.5/10
Przyspieszenie 0-100km
6.8/10
Przyspieszenie 60-120km
6.8/10
Przyspieszenie 80-120km
6.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
6.1/10
Resorowanie z obciążeniem
7.2/10
Fotele przednie
7.7/10
Fotele tylne
5.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.4/10
Wyciszenie
5.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.5/10
Przestrzeń z tyłu
8.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.9/10
Bagażnik
9.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
5.4/10
Możliwość aranżacji
7.0/10
Karoseria
7.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
6.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.1/10
Widoczność w lusterkach
9.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.7/10
Elektronika
6.6/10
Naprawy
Niezawodność
6.1/10
Koszty napraw
5.8/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 9
Napęd 3
Wnętrze 2
Komfort jazdy 2
Nadwozie 1
Niezawodność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Widoczność 1
Nic 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Awaryjność 5
Komfort jazdy 4
Nic 3
Inne 2
Wentylacja i ogrzewanie 2
Napęd 1
Spalanie 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Fiat Doblo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Citroen Berlingo.

  Fiat

  Doblo

  Citroen

  Berlingo

Najciekawsza opinia użytkownika o Fiacie Doblo

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 28

Fiat Doblo 1300 Multijet 0KM 2004r. mini-van

Ocena ogólna
Porządne uniwersalne auto, trochę toporne ale trwałe. Za słaby slinik do tego modelu, ale wersja 1,9 która daje rade wciąga litr paliwa więcej... Twój wybór

Układ napędowy
Bardzo dobry ekonomiczny silnik, ale za słaby do tego auta szczególnie jak ktoś lubi ostrą jazdę. Do wożenia ludzi jest ok do towarów słabo.

Widoczność
Centralne wsteczne lusterko jest zasłaniane przez dzielone drzwi tylnie i środkowy zagłówek, za to boczne wsteczne lusterka są świetne.

Komfort
Typowe auto ciężarowe przerobione na osobowe. Z tyłu resor piórowy. Jeśli go nie \\\\\\"przełamiesz\\\\\\" jakimiś 100-150 kilogramami na tyle auta to na kanapie podskakujesz jak pingpong. Z przodu bez obciążenia znośnie, pod obciążeniem nawet bardzo przyjemnie. Jak na dizla ciężarowego bardzo cicho. Jak na osobowe auto to w środku stawki. Po rozgrzaniu silnika jest cichszy

Nadwozie
Miejsca na maxa i to dosłownie wszędzie. Na nogi, nad głową itp. Bagażnik największy w swojej klasie, łatwo dostępny, niska podłoga, zadnych progów, wchodzi paleta euro. Jakość materiałów, karoseria? jak u fiata, średnio, ani dorze ale też nie jest tragicznie

Układ jezdny
Auto bardzo sztywne, świetnie się prowadzi i trzyna drogi w zakrętach, niestety wrażliwy na podmuchy bocznego wiatru z racji kształtu nadwozia. Hamulce przeciętne, Parkowanie super, w obu bocznych lusterkach widać tylne koło

Wentylacja i ogrzewanie
Bardzo dobre i wydajne grzanie oraz wentylacja. Trochę długo sie nagrzewa silnik

Pełna opinia o Fiat Doblo 1300 Multijet 0KM 2004r. mini-van »

Zobacz również opinie:

Fiat Doblo: bus, kombi, mini-van, van

Fiat Doblo: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Fiat Doblo: 1.2, 1.3, 1.4, 1.8, 1.9

Fiat Doblo: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001