Fiat Sedici opinie, oceny użytkowników, Fiat Sedici spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Fiat Sedici

Liczba ocen: 17

Średnia ocena:

8.47/10

Fiat Sedici spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.63/10.00 8.00
trasa 6.57/8.00 7.50
cykl mieszany 7.71/9.00 7.10

Sedici

OCENY FIATA SEDICI


Ogólna ocena:  

8/10


Samochod sie podoba znajomym, rodzinie nawet bardzo. Kolezanki bardzo pozytywnie reaguja na jego widok ;) bardzo fajnie sie prowadzi, przed tym samochodem jezdzilem felicia z 99, corolla z 97, corolla z 2002, lanosem, octavia z 2010, hyundaiem i30 z 2014 i przyznam ze komfort jazdy najlepszy jest w ...
Opinia o układzie napędowym:
Jak na polskie warunki to przyspieszenie przecietne. W miescie i tak najwiecej zalezy od techniki jazdy, ja nigdy nie zostaje na swiatlach chyba ze obok na pasie jest auto klase wyzej i kierowca taki jak ja co sie szybko zbiera a nie wrzuca dopiero bieg jak sie zielone zaswieci. Rozpedzilem go do 16...
Opinia o komforcie:
Powyzej 100km/h silink slychac dosc dobrze, na szczescie system audio daje rade i daje sie to zagluszyc :) fotele faktycznie mogly by byc lepeij wyprofilowane. Ogolnie ze auto wyzej zawieszone to komfort jazdy duzo wiekszy niz w zwyklym kompakcie.
Opinia o nadwoziu:
Na minus to niestety plastiki ktore troche trzeszcza. Wnetrze "plaskie" tzn trzeba kombinowac co gdzie schowac lub jak przytrzymac. Z przodu dosc duzo miejsca, nie jest idealnie ale nie ma sie tez do czego szczegolnie przyczepic siedzac na miejscu kierowcy.
Opinia o układzie jezdnym:
Fajnie sie prowadzi na wyboistych drogach, mimo ze niewielki na dlugosc ale dosc szeroki- nie jest idealny do parkowania ale tez nie ma specjalnie na co narzekac
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

3/10


Autko fajne ale brak funkcji wyłaczania świateł mijania po wyłaczeniu silnika praktycznie dyskwalifikuje to autko. Dodatkowo po rozładowaniu akumulatora nic nie można zrobić bo bagażnik jest zamknięty i nie można go otworzyć. Dodatkową wadą jest tylko jeden kluczyk z pilotem, można za...
Opinia o układzie napędowym:
Nie jestem rajdowcem, zatem nie interesuje mnie przyspieszenie, natomiast przy niskich obrotach na \\\"2\\\" silnik jest bardzo słaby. Trudno mi było się przestawić z \\\"Puntka\\\"
Opinia o komforcie:
Na razie nie mam istotnych zastrzeżeń, ale siedzenie dla kierowcy mogłoby być wygodniejsze.
Opinia o nadwoziu:
Beznadziejnie zeschowkami przy kierowcy. Praktycznie nie wiadomo co zrobić z okularami, telefonem itp. Schowek poziomy!!! To chyba impotent ergonomi wymyslił. Przy lekkim przyspieszeniu schowek jest opróżniany....!!!!
Opinia o układzie jezdnym:
Zbyt duży promień skrętu
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Wcześniej jeździłem maluchami, Pandą, Skodą Felicją, Puntem, Astrą i Vektrą, ale dopiero jazda samochodem Sedici z napedem 4 x 4 daje mi najwiece przyjemności.
Opinia o układzie napędowym:
Dość duży zapas mocy - bardzo zrywny przy wyprzedzaniu. I bieg dość trudno wchodzi z II biegu, ale z neutral OK. VI bieg rewelacyjny nie tylko na autostradę, ale na zwykłą drogę też, bo jest dość elastyczny.
Opinia o komforcie:
jedyna wada, to słabe wyciszenie silnika, przy wyższych obrotach jest dość głośny. Dużo przyjemnosci z jazdy, zawieszenie dość twarde, ale bardzo odporne na nasze dziurawe drogi.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze się trzyma w zakrętach, a przy napędzie ustawionym na AUTO, wręcz fenomenalnie. W warunkach zimowych niezastąpiony, radzi sobie bardzo dobrze przy nawet bardzo trudnych i zaśnieżonych wzniesieniach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Spełnia moje oczekiwania, może się podobać, ekonomiczny - może trochę brak "kopa" w silniku.
Opinia o układzie napędowym:
To nie auto do ścigania się - nie ma "kopa". Silnik elastyczny - trudno go zadławić. Przy zimnym silniku wsteczny trzeba "wbijać".
Opinia o komforcie:
Przednie fotele za krótkie (podparcie ud). Komfort jazdy jak w zwykłym osobowym - docenia się zawieszenie na wyboistej, dziurawej drodze.
Opinia o nadwoziu:
Karoseria - odporna na drobne stłuczki i otarcia(dużo twardych, wysokich plastików). Mały, ale pakowny bagażnik, wystarczy dla 4 osób (w tym 1 kobieta)na tygodniowy wyjazd. Ewentualnie 3 osoby + narty.
Opinia o układzie jezdnym:
W zimie na śniegu/błocie śniegowym przy hamowaniu auto zachowywało się jakby miało płozy (szer. opon 205 mm)- więc trzeba uważać pomimo ABS i napędu na 4 koła. Napęd na 4 koła w kopnym śniegu - nieoceniony.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Całkiem niezłe oryginalne auto. Oczywiście można rozpocząć koncert życzeń, co mogłoby być inaczej urządzone, ale dla mnie najważniejsza jest niezawodność, a to mam jak dotychczas w 100%. Mogłoby jedynie nieco mniej palić.
Opinia o układzie napędowym:
Ok, chociaż lepiej pracuje na wysokich obrotach.
Opinia o komforcie:
Dosyć twarde zawieszenie, jednak na przednich siedzeniach się tego nie odczuwa. Wysokie zawieszenie sprawia, że przy parkowaniu nie trzeba obawiać się krawężników.
Opinia o nadwoziu:
Ogólnie ok. Mógłby mieć lepszy komputer, z większym wyświetlaczem i większą liczbą funkcji.
Opinia o układzie jezdnym:
Ogólnie bez zastrzeżeń.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY FIAT SEDICI

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 70.59% głosów 12
Raczej tak 17.65% głosów 3
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 11.76% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.8/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
8.7/10
Napęd
Elastyczność
7.5/10
Skrzynia biegów
7.0/10
Silnik
7.9/10
Przyspieszenie 0-100km
7.6/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
7.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.2/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.2/10
Fotele tylne
6.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.5/10
Wyciszenie
6.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.8/10
Przestrzeń z tyłu
7.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.2/10
Bagażnik
6.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.6/10
Możliwość aranżacji
7.2/10
Karoseria
9.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.2/10
Widocznośc do tyłu
8.4/10
Widoczność w lusterkach
9.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
9.0/10
Elektronika
8.8/10
Naprawy
Niezawodność
9.1/10
Koszty napraw
7.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Napęd 6
Nadwozie 1
Układ jezdny 1
Nic 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Spalanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 4
Nic 2
Wnętrze 2
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Fiat Sedici brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Suzuki SX4.

  Fiat

  Sedici

  Suzuki

  SX4

Najciekawsza opinia użytkownika o Fiacie Sedici

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Leszek

liczba głosów: 97

Fiat Sedici 1.9 z DPF Emotion 1900 1.9 z DPF 120KM 2009r. roadster

Ocena ogólna
Wcześniej jeździłem maluchami, Pandą, Skodą Felicją, Puntem, Astrą i Vektrą, ale dopiero jazda samochodem Sedici z napedem 4 x 4 daje mi najwiece przyjemności.

Układ napędowy
Dość duży zapas mocy - bardzo zrywny przy wyprzedzaniu. I bieg dość trudno wchodzi z II biegu, ale z neutral OK. VI bieg rewelacyjny nie tylko na autostradę, ale na zwykłą drogę też, bo jest dość elastyczny.

Widoczność
Trzeba sie przyzwyczaić do dość szerokich słupków przednich i mieć świadomośc martwego pola widzenia z tego powodu, ale poza tym jest OK.

Komfort
jedyna wada, to słabe wyciszenie silnika, przy wyższych obrotach jest dość głośny. Dużo przyjemnosci z jazdy, zawieszenie dość twarde, ale bardzo odporne na nasze dziurawe drogi.

Układ jezdny
Bardzo dobrze się trzyma w zakrętach, a przy napędzie ustawionym na AUTO, wręcz fenomenalnie. W warunkach zimowych niezastąpiony, radzi sobie bardzo dobrze przy nawet bardzo trudnych i zaśnieżonych wzniesieniach.

Naprawy
Nic jeszcze konkretnego mi się nie zepsuło - jedyne naprawy gwarancyjne, to te związane z estetyką i korozją przewodów w układzie chłodzenia silnika.

Wentylacja i ogrzewanie
Pomijając dość długi czas nagrzewania się silnika diesel, wentylacja i ogrzewanie przy klimatyzacji automatycznej spisuje sie bez zarzutu.

Elektryka/elektronika
Bez wiekszych uwag - jedyne zastrzeżenia, to brak kontrolki świateł krótkich i nie gaśnięcie ich wraz z wyłączeniem stacyjki, tak jak we wszystkich Fiatach, tylko rozwiazanie japońskie - swiatła trzeba wyłączyc wyłącznikiem.

Pełna opinia o Fiat Sedici 1.9 z DPF Emotion 1900 1.9 z DPF 120KM 2009r. roadster »

Zobacz również opinie:

Fiat Sedici: coupe, hatchback, inne, kombi, mini-van, roadster, terenowy

Fiat Sedici: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Fiat Sedici: 1.6, 1.9, 2.0

Fiat Sedici: 2010, 2009, 2008, 2006, 1999