Fiat Tipo opinie, oceny użytkowników, Fiat Tipo spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Fiat Tipo

Liczba ocen: 30

Średnia ocena:

7.20/10

Fiat Tipo spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.04/9.77 6.35
trasa 6.95/7.85 5.05
cykl mieszany 7.93/8.35 5.70

Tipo

OCENY FIATA TIPO


Ogólna ocena:  

7/10


polecam dla "młodych" kierowców szaleć się nie da ale da się nauczyć myśleć i płynnie jeździć. dla bardziej doświadczonych polecam 1,6
Opinia o układzie napędowym:
jak pisałem 1,4 to miód na początki teraz jak mojej po odebraniu przez nią prawo jazdy dałem moje 1,4 mam 1,6 jeżdżę dużo już ponad 5 lat i 1,6 mi w zupałności wystarcza 90 kucy na tą masę całkowicie wystarcza do "sprawnej" jazdy.oceny zaznaczam są dla 1,4 !!!
Opinia o komforcie:
Jeżdzi się ok kiedyś zrobiłem trasę Brzesko Warszawa i z powrotem w prawie 24 h i plecy tyłek czy ręce ok w miarę się jeszcze czułem :-)
Opinia o nadwoziu:
z przodu przestrzeni ok przy pedałach ok i jednocześnie wszystko pod ręka zaznaczam że mam 188 wzrostu a mimo to udało mi się dopasować autko że było jak szyte na mnie.
Opinia o układzie jezdnym:
Autko fajne małe gabarytami oferuje jednak dośyć pokażną ilość miejsca w środku . Dostęp do przycisków i dziwigni kokpitu miodzio wszystko miałem tam gdzie się tego spodziewałem sszukając tego pierwszy raz po wejściu do auta. wcześniej miałem caro 1,5 i to autko z tym śilnikiem je...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Ogólnie OK.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik muszę powiedziec nawet dośc elastyczny. Biegi wchodzą dobrze, ładnie wkręca się w obroty, ale przy wyprzedaniu raczej doradzam zmianę biegu na niższy. Silnik jak silnik sie dba to sie jeździ.
Opinia o komforcie:
Resorowanie ok jak się ma sprawne zawieszenie. Fotele !!!!! Ja osobiście czuje się jak na fotelu w domu, a przy tym w miarę dobre trzymanie boczne (chciałbym nadmienic że mam fotel regulowany w 3 płaszczyznach + trzymanie boczne i podparcie kręgosłupa). Komplet pasażerów + silnik 1,4 = el...
Opinia o nadwoziu:
Naprawdę sporo miejsca. Obsługa urządzeń ok. Bagażnik jak na gabaryty samochodu znośny. Plastik fantastik. Karoseria bez ocynku i tak się nieźle trzyma o ile auto bezwypadkowe. P.S. TYLNA KLAPA NIGDY NIE PRZERDZEWIEJE JEST Z TWORZYWA.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się nawet całkiem dobrze. Układ kierowniczy bez wspomagania (taki mam ja) do bani, można nie chodzic na siłownię, biceps urośnie. Przed hamowaniem pomyśl, ja generalnie polecam zmianę na tarcze 256mm te 240mm hamują chyba tylko dla zabawy. Parkowanie - przyjemne tylko ze wspo...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
Jednostka w miarę elastyczna, pracuje całkiem kulturalnie, skrzynia dobrze zestrojona. z mocą szaleństwa nie ma (gaźnik + LPG) niemniej 150 km/h przekroczyłem. Zważywszy na znikomą awaryjność jest to mocna strona tego auta.
Opinia o komforcie:
Resorowanie nie należy do mocnych stron Tipo. Fotele w miare wygodne, za to wyciszenie kiepskie.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu na prawdę dużo miejsca - idealny dla wysokich kierwowców, z tyłu też nie ma na co narzekać. Przyciski i pokrętła wygodnie rozmieszczone, wielofunkcyjne dźwigienki kierunkowskazów - wszystko pod ręką. Radio mogłoby być wyżej. materiały wykończeniowe nie powalają ale są odp...
Opinia o układzie jezdnym:
Tipo świetnie trzyma na zakrętach, zawieszenie twarde, daje odczuć jakośc naszych dróg, hamulce bez rewelacji - trzeba wykazać się techniką. Auto zwrotne jednak na prkingu bez wspomagania trzeba się napocić.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Samochod bardzo dobrze sie prowadzi jest dynamiczny i malo pali, czasem zdazaja sie usterki ale jak sie jezdzi to i trzeba naprawiac. Blacha dobrze sie trzyma pod warunkiem ze sie o nia dba i nie ma powypadkowej historii.
Opinia o układzie napędowym:
Ekonomiczny a zarazem wystarczajaco szybki, krotkie przelozenia pozwalaja na dosc dynamiczne przyspieszanie.
Opinia o komforcie:
posiadalem model 3 drzwiowy - bardzo duzo miejsca z przodu z tylu troche mniej, fotel orginalnie poprawione i wyprofilowane duzo lepsze trzymanie w zakretach i wiekszy zakres regulacji
Opinia o układzie jezdnym:
Z uwagi na to że posiadałem wersje GT (niższy i twardszy zawias)Samchod ten naprawdde bardzo dobrze sie prowadzil, dzieki 4 tarczowym hamulcom i ukladowi ABS prawie stawal w miejscu
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


auto sluży mi jako cieżarówka; przez oststni rok dostał wiecej niż przez całe 20 lat po zlozeniu tylnich siedzeń można naprawde duzo zaladować
Opinia o układzie napędowym:
silnik dynamiczny, na gazie czy na paliwie chodzi tak samo
Opinia o komforcie:
jest głośny w środku ale idzie sie przyzwyczaić
Opinia o nadwoziu:
radio zbyt nisko, bez pilota trzeba sie schylać by coś przełączyć wszystkie włączniki mądrze wbudowane w 2 pałąki przy kierownicy - nie trzeba ręki odrywać by coś włączyć karoseria ocynk - po 20latach lekka rdza na lewym nadkolu
Opinia o układzie jezdnym:
zaczyna skrzypić pompa wspomagania ale chyba z mojej winy bo mialem czarny olej...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY FIAT TIPO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 53.33% głosów 16
Raczej tak 30.00% głosów 9
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 6.67% głosów 2
Nie 10.00% głosów 3
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.2/10
Układ kierowniczy
7.1/10
Hamulce
7.1/10
Parkowanie
7.4/10
Napęd
Elastyczność
7.2/10
Skrzynia biegów
7.2/10
Silnik
7.7/10
Przyspieszenie 0-100km
6.3/10
Przyspieszenie 60-120km
6.3/10
Przyspieszenie 80-120km
6.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.2/10
Resorowanie z obciążeniem
6.8/10
Fotele przednie
7.7/10
Fotele tylne
7.6/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.7/10
Wyciszenie
5.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.7/10
Przestrzeń z tyłu
8.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
7.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
5.8/10
Możliwość aranżacji
6.3/10
Karoseria
7.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.6/10
Widocznośc do tyłu
8.0/10
Widoczność w lusterkach
7.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.9/10
Elektronika
4.9/10
Naprawy
Niezawodność
5.0/10
Koszty napraw
5.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 5
Nadwozie 5
Wnętrze 3
Komfort jazdy 3
Spalanie 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Układ jezdny 1
Widoczność 1
Napęd 1
Nic 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Inne 5
Nic 4
Wentylacja i ogrzewanie 2
Spalanie 2
Napęd 1
Awaryjność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Fiat Tipo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Fiat Uno.

  Fiat

  Tipo

  Fiat

  Uno

Najciekawsza opinia użytkownika o Fiacie Tipo

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 39

Fiat Tipo 1400 16v 0KM 1991r. hatchback

Ocena ogólna
polecam dla "młodych" kierowców szaleć się nie da ale da się nauczyć myśleć i płynnie jeździć. dla bardziej doświadczonych polecam 1,6

Układ napędowy
jak pisałem 1,4 to miód na początki teraz jak mojej po odebraniu przez nią prawo jazdy dałem moje 1,4 mam 1,6 jeżdżę dużo już ponad 5 lat i 1,6 mi w zupałności wystarcza 90 kucy na tą masę całkowicie wystarcza do "sprawnej" jazdy.oceny zaznaczam są dla 1,4 !!!

Widoczność
nie potrzeba komentarza widać wszystko i zawsze .

Komfort
Jeżdzi się ok kiedyś zrobiłem trasę Brzesko Warszawa i z powrotem w prawie 24 h i plecy tyłek czy ręce ok w miarę się jeszcze czułem :-)

Nadwozie
z przodu przestrzeni ok przy pedałach ok i jednocześnie wszystko pod ręka zaznaczam że mam 188 wzrostu a mimo to udało mi się dopasować autko że było jak szyte na mnie.

Układ jezdny
Autko fajne małe gabarytami oferuje jednak dośyć pokażną ilość miejsca w środku . Dostęp do przycisków i dziwigni kokpitu miodzio wszystko miałem tam gdzie się tego spodziewałem sszukając tego pierwszy raz po wejściu do auta. wcześniej miałem caro 1,5 i to autko z tym śilnikiem jeżdzi pi razy oko tak samo. Dobre dla "świerzych" kierowców których nie chcemy wsadzać w malucha teraz jeżdzi nim moja panna miesiąc temu odebrała prawko i bała się "dużych" nadwozi a teraz dała by za niego obie ręce ja przeszedłem na 1,6 sedicivalvoe i to już autko spokojnie do jazdy dla kogoś kto już trochę km nabił na tacho . moc ok 90 kucy i gaz spalania na lpg niewielkie a 90 do tej masy idzie dobrze

Wentylacja i ogrzewanie
tylko dłuższą chwilkę tak z 5-7 km zajmuje rozgrzanie silnika w zimie a potem można w środku majorkę zrobić i w koszulce jechać

Pełna opinia o Fiat Tipo 1400 16v 0KM 1991r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Fiat Tipo: coupe, hatchback, sedan (limuzyna)

Fiat Tipo: benzyna, turbo diesel, benzyna+gaz

Fiat Tipo: 1.4, 1.6, 1.9, 2.0

Fiat Tipo: 2003, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989