Ford C-Max opinie, oceny użytkowników, Ford C-Max spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Ford C-Max

Liczba ocen: 25

Średnia ocena:

8.48/10

Ford C-Max spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.05/14.00 6.45
trasa 7.30/9.00 4.70
cykl mieszany 8.08/11.50 5.40

C-Max

OCENY FORDA C-MAX


Ogólna ocena:  

7/10


Użytkowany samochód C-mac 1.6 TDCI to ogólnie udany model.Wygodny dla rodziny bardzo cichy,średni ekonomiczny ale apetyt w normie.Warto polecić każdemu kto ceniu sobie wygodę i ogromną funkcjonalność użytkową !!!!! .
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność samochodu zaskakuje wieloma pozytywnymi cechami ! Bardzo dobrze spasowana skrzynia biegów ,bez żadnych trudności biegi trafiają płynnie i cicho w zadaną pozycję. Silnik perfekcyjny z ogromną kulturą pracy całego zespołu pędnego. Trochę czasem mało mocy przy wyprzedzani...
Opinia o komforcie:
Komfort jazy bardzo pozytywny z kompletem pasażerów jak i bez nich.Fotele przednie właściwie pozwalają dobrać nizbędne parametry do figury /postury/ osoby natomiast fotele tylnie pozbawione są całkowicie regulacji co czyni czsem problem dla osób obszerniejszych. Kabina niezle wyciszona daj...
Opinia o nadwoziu:
Jak na klasę pojazdu to zaskakuje obszerne wnętrze z porzodu i dość duża przestrzeń dla pasażera z tyłu. Fotele z przodu mają zmienną geometrię siedzeń niestety fotele tylnie nie co jak wspomniałem wcześniej jest to poważny błąd konstruktora firmy Ford. Bagażnik w codziennym użyt...
Opinia o układzie jezdnym:
Doskonałe auto rodzinne.Bardzo oszczędny i funkcjonalny. Wyjątkowo stabilny w czasie jazdy. Trochę duży skręt zawracania ale to nie problem. Wygodny i bardzo bezpieczny dla rodzin z małymi dziecmi. Nigdy nie było żadnych problemów technicznych. Następny będzie tej samej marki i typu. ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Minivan nastawiony na kierowcę - to hasło dobrze oddaje C-Maxa. Przyjemność z prowadzenia dynamicznego rodzinnego auta które nie buja w zakrętach jak typowy minivan.
Opinia o układzie napędowym:
6-biegowa skrzynia to duży atut ale raczej na trasie, w mieście zmusza do częstszego machania lewarkiem.Dzięki 6 biegowej skrzyni 2 litrowy diesel to świetny kompan do częstych podrózy
Opinia o komforcie:
Resorowanie bez zarzutu,sportowo i komfortowo w jednym.Fotele przednie nieco za krótkie(mam 187 cm)z podparciem lędźwiowym. Wyciszenie wzorowe, podróż 180 km/h po autostradzie odbywa sie w spokoju i ciszy.
Opinia o nadwoziu:
Jak na minivana przystało tylnie fotele dają się przesuwac i łatwo wymontowywać.Dodatkowo C-MAX posiada opcję komfortowej podrózy dla 2-och pasażerów z tyłu, wówczas środkowe siedzenie składa się a dwa skrajne cofają się i zsuwają bardziej na środek.
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzenie ciut inaczej od zwykłego focusa ze względu na wysokość.Jednak nie przechyla się na zakrętach jak większość minivanów ani nie nurkuje przy hamowaniu. Parkowanie trudne gdyz nie widać początku samochodu, pomaga asystent parkowania
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Trochę za głośna praca silnika ale zależy to również od paliwa im lepsze paliwo silnik jest cichszy. Przyspieszenie jest dobre już na 4-ce śmiało od 60 do 120( po mieście ideał) dalej to już trzeba uważać, 5-ka po 120 jest bardzo szybka, 6-kę tak przy 160 ale u Nas nie ma gdzie.
Opinia o komforcie:
Przestronny, z różnymi potrzebnymi dodatkami - schowki. Pięć dorosłych osób z bagażami pod sufit i 1200 km to żaden problem. Klimatyzacja, dobra regulacja nagłośnienia, wygodne fotele z bajerami. Idealnie trzyma się drogi bez względu na wagę. Jedyny mankament to troszkę za głośno szu...
Opinia o nadwoziu:
W podróży małej, czy dużej jest to idealne auto dla rodziny/kilku osób. Schowków jest aż za dużo zaczynając od przodu, pasażerowie i tył. Fotele z tyłu składane w 10 sekund.
Opinia o układzie jezdnym:
Warunek podstawowy to dobre ogumienie (zawsze należy kupować nowe opony powyżej średniej klasy),wymieniać klocki dwa razy w roku. Wówczas jazda to sama przyjemność. Przy zużytych oponach jazda jest twarda, kierownica oporna i na zakrętach ostrożnie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Auto dla Kowalskiego: niezawodne,tanie w eksploatacji.Wymarzony samochód dla rodziców z 2 małych dzieci.
Opinia o układzie napędowym:
ocenę silnika obniża jego dość głośna praca.Zaletą silnika jest jego umiarkowany apetyt na paliwo.
Opinia o komforcie:
zawieszenie optymalne na polskie drogi tzn.na tyle trwałe, że dobrze znosi nasze kiepsie, nierówne drogi, ale nie ma nic za darmo tracimy komfort jazdy poruszając się autem np w pojedynkę.
Opinia o nadwoziu:
"Busowate" wnętrze z dużą ilością schowków nie jast pozbawione wad, z których największą jest kipska jakość dobranych plastików. Niewątpliwą zaletą przy tym jest łatwość w utrzymaniu czystości. Wymarzone wnętrze dla osób które mają małe dzieci.
Opinia o układzie jezdnym:
w opcji ustawienia układu kierowniczego są 3 możliwości: standartowe, sport i komfort.Każdy dobierze coś dla siebie, tymbardziej, że różnice po przestawieniu opcji ukł.kier. są odczuwalne.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


plusy:samochód wygodny, typu rodzinnego, w miarę ekonomiczny wady - zbyt niskie zawieszenie, przednia lewa belka za bardzo zasłania widoczność przy skręcie w lewo - niebezpieczne, przy przytkanym filtrze cząstek stałych gwałtowna utrata mocy - wyjątkowo niebezpieczne !!!, ,,łamiąca si...
Opinia o układzie napędowym:
minusy - zanim wskoczy na powyżej 1600 obrotów, słaby następnie płynnie przyspiesza
Opinia o komforcie:
twarde, stosunkowo małowygodne fotele, kwestia przyzwyczajenia,
Opinia o nadwoziu:
plastik...czasami coś skrzypi, ustaje i nie wiadomo co, irytujące
Opinia o układzie jezdnym:
plusy - trzyma sie jezdni minusy - duża średnica zakrętu, nie ma szans zawrócić na raz - w powiązaniu z hamulcem ręcznym na guzik to porażka
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 5


ŚREDNIE OCENY FORD C-MAX

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 68.00% głosów 17
Raczej tak 28.00% głosów 7
Trudno powiedzieć 4.00% głosów 1
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.2/10
Układ kierowniczy
9.1/10
Hamulce
8.9/10
Parkowanie
8.4/10
Napęd
Elastyczność
8.7/10
Skrzynia biegów
8.7/10
Silnik
8.9/10
Przyspieszenie 0-100km
8.1/10
Przyspieszenie 60-120km
8.4/10
Przyspieszenie 80-120km
8.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.4/10
Resorowanie z obciążeniem
8.4/10
Fotele przednie
8.6/10
Fotele tylne
7.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.3/10
Wyciszenie
7.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.3/10
Przestrzeń z tyłu
8.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
8.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.7/10
Możliwość aranżacji
8.9/10
Karoseria
8.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
8.2/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
8.2/10
Elektronika
7.9/10
Naprawy
Niezawodność
7.7/10
Koszty napraw
6.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Układ jezdny 6
Komfort jazdy 5
Niezawodność 1
Inne 1
Spalanie 1
Wnętrze 1
Napęd 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 5
Spalanie 2
Wnętrze 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Awaryjność 1
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford C-Max brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Focus C-Max.

  Ford

  C-Max

  Ford

  Focus C-Max

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie C-Max

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Tomasz Wiśniewski

liczba głosów: 39

Ford C-Max GHIA 1600 1.6 TDCI 110KM 2004r. mini-van

Ocena ogólna
Użytkowany samochód C-mac 1.6 TDCI to ogólnie udany model.Wygodny dla rodziny bardzo cichy,średni ekonomiczny ale apetyt w normie.Warto polecić każdemu kto ceniu sobie wygodę i ogromną funkcjonalność użytkową !!!!! .

Układ napędowy
Elastyczność samochodu zaskakuje wieloma pozytywnymi cechami ! Bardzo dobrze spasowana skrzynia biegów ,bez żadnych trudności biegi trafiają płynnie i cicho w zadaną pozycję. Silnik perfekcyjny z ogromną kulturą pracy całego zespołu pędnego. Trochę czasem mało mocy przy wyprzedzaniu choć przyśpieszenie zadawalające.

Widoczność
Widoczność z przodu jest zadawalająca czasem przeszkadzają słupki przednie być może to kwestia przyzwyczajenia.Do tyłu widoczność jest dobra.Przy manewrach do tyłu występuje czsami zjawisko trudnej oceny zbliżenia bezpiecznego na parkingach. Widoczność w lusterkach dobra.

Komfort
Komfort jazy bardzo pozytywny z kompletem pasażerów jak i bez nich.Fotele przednie właściwie pozwalają dobrać nizbędne parametry do figury /postury/ osoby natomiast fotele tylnie pozbawione są całkowicie regulacji co czyni czsem problem dla osób obszerniejszych. Kabina niezle wyciszona dająca zadowolonie w poruszaniu się tym samochodem.

Nadwozie
Jak na klasę pojazdu to zaskakuje obszerne wnętrze z porzodu i dość duża przestrzeń dla pasażera z tyłu. Fotele z przodu mają zmienną geometrię siedzeń niestety fotele tylnie nie co jak wspomniałem wcześniej jest to poważny błąd konstruktora firmy Ford. Bagażnik w codziennym użytkowaniu wystarczający lecz na wyprawę urlopową trochę skromny. Należy popracować nad lepszymi materiałami wykończeniowymi co poprawi wewnętrzą estetykę samochodu C-max. Istnieje duży potencjał w poprawie komfortu odbioru wzrokowego całej kabiny i zastosowanie elementów porawiajające dalszą funkcjonalność tego modelu. Karoseria powinna mieć dodatkowe wzmocnienie powłoki lakierniczej prze odpryskami z dróg oraz prze porysowanie na parkingach.

Układ jezdny
Doskonałe auto rodzinne.Bardzo oszczędny i funkcjonalny. Wyjątkowo stabilny w czasie jazdy. Trochę duży skręt zawracania ale to nie problem. Wygodny i bardzo bezpieczny dla rodzin z małymi dziecmi. Nigdy nie było żadnych problemów technicznych. Następny będzie tej samej marki i typu. Pozdrawiam wszystkich fanów C-maxa.

Naprawy
Ogólnie przy wymienionych ocenach samochód Fod C-max to bardzo udane autko, wygodne dla rodziny. Czasem usteki są bardzo uciążliwe i kosztowne co nie czyni go samochodem o bardzo pozytywnym użtkowaniu i eksploatacji. Ocena ostateczna to czwórka z + .

Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja nie jest mocną stroną C-max. Zbyt długo czeka się na chłodny nawiew z klimatyzacji a czasem przy pełnym załączeniu dmuchawy jest za głośno w kabinie. Ford nad tym drobiazgiem powinien podglądać firmy konkurencyjne.

Elektryka/elektronika
Nistety elektronika samochodu C-Max to problem jeszcze mocno wymagający poprawy.Potrafi zaskoczyć użytkownika w sytuacjach bardzo boleśnie i drogo !! Sawiatła samochodu za często ulegają przepaleniu/żarwóki/.

Pełna opinia o Ford C-Max GHIA 1600 1.6 TDCI 110KM 2004r. mini-van »

Zobacz również opinie:

Ford C-Max: hatchback, mini-van, van

Ford C-Max: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Ford C-Max: 1.6, 1.8, 1.9, 2.0

Ford C-Max: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003