Ford Fiesta opinie, oceny użytkowników, Ford Fiesta spalanie 1.3 (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Fiesta

1.3

Liczba ocen: 47

Średnia ocena:

7.11/10

Ford Fiesta spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 7.52/7.54 -.--
trasa 5.89/6.84 -.--
cykl mieszany 6.76/7.08 -.--

Fiesta

OCENY FORDA FIESTA


Ogólna ocena:  

8/10


Bardzo fajne autko za małe pieniądze, bardzo dobrze spisuje się jako pierwszy samochód. Z takich małych tanich samochodów jest chyba najlepszy jeśli chodzi o wyposażenie i silnik. Słabą stroną tego auta są tylko i wyłącznie blachy jeśli auto nie było dbane, jeśli ktoś szanował ten...
Opinia o układzie napędowym:
Jak na pojemność 1.3l jest naprawde czym pojechać i jak wyprzedzić. Silniczek bardzo dobrze daje sobie rade z tym nadwoziem. Jeśli mamy do wyboru silniki 1.1 a 1.3 to brać 1.3 bo różnica jest odczuwalna i spalanie takie samo.
Opinia o komforcie:
Ja akurat niezabardzo moge się wypowiadać na temat zawieszenia tego auta bo w mojej sztuce jeździłem na seryjnym jakieś 2 tygodnie, teraz jest nisko i twardo :)
Opinia o nadwoziu:
Bolączką fiesty są rdzewiejące blachy jeśli ktoś nie dbał o samochód, najbardzoej narażonym elementem jest wlew paliwa. Jeśli ktoś dbał o samochód ten problem nie występuje.
Opinia o układzie jezdnym:
Jedyną wadą układu kierowniczego jest krzyżak kolumny kierowniczej który trzeba wymieniać przynajmniej raz na rok. Nie jest to droga sprawa bo koszt naprawde dobrego krzyżaka to ok. 80zł a wymiana jest banalnie prosta.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Polecam jako auto miejskie, dobry stosunek jakości i oferowanych możliwości do ceny. Tylko wybierzcie inny silnik. Ten zdecydowanie nie daje rady.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo mała moc silnika i kiepskie osiągi oraz elastyczność, ale za to w miarę niskie spalanie.
Opinia o komforcie:
Dobre zawieszenie, trwałe i niskie koszty części zamiennych, przeciętne wyciszenie wnętrza.
Opinia o nadwoziu:
W pięciodrzwiowej wersji jest naprawdę dużo miejsca w środku. Bagażnik również oferuje przy tym dużą i pakowną przestrzeń. Wnętrze jak na te lata ładne, bez fajerwerków, ale na dobrym poziomie, plastiki jak w autach tej klasy twarde, ale nie drażnią tandetnym wyglądem. Nic nie skrzy...
Opinia o układzie jezdnym:
Mimo zainstalowanego wspomagania kierownica chodzi ciężej niż podobnej klasy autach miejskich, poza tym standard - prowadzenie i hamulce na dobrym poziomie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


jak na mój pierwszy samochodzik to piękne wspomnienie. Nie nawalał, wszędzie dowiózł, ale te niedogodności związane z małym luksusem to drobiazg, fiesta 17 latka to juz przyjaciel a nie auto.
Opinia o układzie napędowym:
Biegi wchodziły ogólnie poprawnie, czasami jedynka sie zacinała i ruszłam z dłójki, silnik klekocze, ale co wymagac od 17 latka, a przyspieszenie, jak się chciało to i BMW dała rade, zipiąc i z małą zapaścia :)
Opinia o komforcie:
gadała głośno, bo lubiła:)z pełnym obciążeniem dawała rade, trzeba ja było tylko rozruszać.
Opinia o nadwoziu:
dla mnie byla jak limuzyna ;) wystarczało, gorzej z 3 osobami, ale nikt nie narzekał.
Opinia o układzie jezdnym:
Moja fiestka była nie do zdarcia, raz latem nie chciała odpalić, za 15 razem odpalila i juz jeździła dobrze. Proste auto samemu można reperowac drobiazgi. Nie miala ABSów, klimy, i wielu innych luksusów ale wspominam ja z sentymentem. Mały bolidek, wszędzie sie zmieścila i jak chciala to ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Bardzo dobre bezawaryjne auto .
Opinia o układzie napędowym:
* Większych problemów z wypszedzaniem nie ma , ale nie jest to rakieta. * Silnik chodzi równiutko i cicho.
Opinia o komforcie:
* Kupując Forda musimy wiedzieć , że zawsze będzie miał twarde zawieszenie. * Auto jest stosunkowo małe , ale wewnątrz czujemy się komfortowo. * Fordoskie radio sterowane w kierownicy , to naprawdę miłe rozwiązanie.
Opinia o nadwoziu:
* Wystarczająca przestrzeń do komfortowego prowadzenia. * Siedzenie tylne raczej dla dwóch osób. * Bagażnik nie jest największy , ale wystarczający dla małej rodziny. * Panuje opinia , że blachy są mało odporne na korozję , ALE JA SIĘ Z TYM NIE ZGADZAM.
Opinia o układzie jezdnym:
* Obciążony trzyma się drogi wyśmienicie. * Prowadzi się przyjemnie - bardzo dobre wspomaganie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Fajny samochód tylko musi być podkręcony jak mój bo seria nie ma wyglądu i nie da się nią jeżdzić!
Opinia o układzie napędowym:
Lekko podkręcony.
Opinia o komforcie:
Do wyciszenia nie wliczam nagłośnienia.
Opinia o nadwoziu:
Brak rdzy.
Opinia o układzie jezdnym:
Jest to samochód po tuningu, dlatego zaznaczylem wysokie właściwości układu kierowniczego i prowadzenia auta, parkowanie niestety trochę gorzej ponieważ auto jest bardzo niskie.Mozna obejrzeć na :http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=412955869 lub http://www.najauto.pl/profil/ogloszeni...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 10


ŚREDNIE OCENY FORD FIESTA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 42.55% głosów 20
Raczej tak 40.43% głosów 19
Trudno powiedzieć 10.64% głosów 5
Raczej nie 2.13% głosów 1
Nie 4.26% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
7.7/10
Układ kierowniczy
7.4/10
Hamulce
7.7/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
6.7/10
Skrzynia biegów
7.4/10
Silnik
6.6/10
Przyspieszenie 0-100km
5.6/10
Przyspieszenie 60-120km
5.6/10
Przyspieszenie 80-120km
5.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.0/10
Resorowanie z obciążeniem
6.5/10
Fotele przednie
7.4/10
Fotele tylne
6.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.0/10
Wyciszenie
6.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.5/10
Przestrzeń z tyłu
5.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.3/10
Bagażnik
6.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.6/10
Możliwość aranżacji
6.0/10
Karoseria
5.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.4/10
Widocznośc do tyłu
7.5/10
Widoczność w lusterkach
7.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.7/10
Elektronika
4.5/10
Naprawy
Niezawodność
4.7/10
Koszty napraw
4.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 7
Niezawodność 5
Spalanie 5
Napęd 4
Widoczność 4
Układ jezdny 4
Wentylacja i ogrzewanie 2
Nadwozie 1
Wnętrze 1
Nic 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 4
Układ jezdny 4
Nic 4
Nadwozie 4
Komfort jazdy 3
Napęd 3
Inne 2
Wentylacja i ogrzewanie 2
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Fiesta brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Corsa.

  Ford

  Fiesta

  Opel

  Corsa

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Fiesta

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Michał

liczba głosów: 23

Ford Fiesta Mark IV Facelift 1300 60KM 2000r. hatchback

Ocena ogólna
Polecam jako auto miejskie, dobry stosunek jakości i oferowanych możliwości do ceny. Tylko wybierzcie inny silnik. Ten zdecydowanie nie daje rady.

Układ napędowy
Bardzo mała moc silnika i kiepskie osiągi oraz elastyczność, ale za to w miarę niskie spalanie.

Widoczność
Widoczność bardzo dobra, duże szyby, lusterka dobrze spełniają swoje zadanie. Bardzo dobre auto do parkowania, tylko tak jak wspomniałem cały efekt psuje ciężko chodząca kierownica.

Komfort
Dobre zawieszenie, trwałe i niskie koszty części zamiennych, przeciętne wyciszenie wnętrza.

Nadwozie
W pięciodrzwiowej wersji jest naprawdę dużo miejsca w środku. Bagażnik również oferuje przy tym dużą i pakowną przestrzeń. Wnętrze jak na te lata ładne, bez fajerwerków, ale na dobrym poziomie, plastiki jak w autach tej klasy twarde, ale nie drażnią tandetnym wyglądem. Nic nie skrzypi ani nie trzeszczy!

Układ jezdny
Mimo zainstalowanego wspomagania kierownica chodzi ciężej niż podobnej klasy autach miejskich, poza tym standard - prowadzenie i hamulce na dobrym poziomie.

Naprawy
Mało awaryjne auto. Największą wadą auta jest układ elektryczny i elektronika.

Wentylacja i ogrzewanie
Przy dużym mrozie dmuchawa strasznie długo się nie nagrzewa, ale za to potem w środku błyskawicznie robi się (aż za) ciepło. Klimatyzacja latem sprawuje się na przyzwoitym poziomie.

Elektryka/elektronika
Chyba najsłabsza strona auta, najczęściej psuje się fabryczny alarm, przepalają się bezpieczniki, ogólnie dużo zabawy jest z tym, ale naprawy na szczęście są dosyć tanie.

Pełna opinia o Ford Fiesta Mark IV Facelift 1300 60KM 2000r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Ford Fiesta: coupe, hatchback, kombi, mini-van, pick-up, sedan (limuzyna), van

Ford Fiesta: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Ford Fiesta: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.6, 1.8, 2.0

Ford Fiesta: 2012, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1987