Ford Fiesta opinie, oceny użytkowników, Ford Fiesta spalanie 1.3 (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Fiesta

1.3

Liczba ocen: 47

Średnia ocena:

7.11/10

Ford Fiesta spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 7.52/7.54 -.--
trasa 5.89/6.84 -.--
cykl mieszany 6.76/7.08 -.--

Fiesta

OCENY FORDA FIESTA


Ogólna ocena:  

8/10


Bardzo fajne autko za małe pieniądze, bardzo dobrze spisuje się jako pierwszy samochód. Z takich małych tanich samochodów jest chyba najlepszy jeśli chodzi o wyposażenie i silnik. Słabą stroną tego auta są tylko i wyłącznie blachy jeśli auto nie było dbane, jeśli ktoś szanował ten...
Opinia o układzie napędowym:
Jak na pojemność 1.3l jest naprawde czym pojechać i jak wyprzedzić. Silniczek bardzo dobrze daje sobie rade z tym nadwoziem. Jeśli mamy do wyboru silniki 1.1 a 1.3 to brać 1.3 bo różnica jest odczuwalna i spalanie takie samo.
Opinia o komforcie:
Ja akurat niezabardzo moge się wypowiadać na temat zawieszenia tego auta bo w mojej sztuce jeździłem na seryjnym jakieś 2 tygodnie, teraz jest nisko i twardo :)
Opinia o nadwoziu:
Bolączką fiesty są rdzewiejące blachy jeśli ktoś nie dbał o samochód, najbardzoej narażonym elementem jest wlew paliwa. Jeśli ktoś dbał o samochód ten problem nie występuje.
Opinia o układzie jezdnym:
Jedyną wadą układu kierowniczego jest krzyżak kolumny kierowniczej który trzeba wymieniać przynajmniej raz na rok. Nie jest to droga sprawa bo koszt naprawde dobrego krzyżaka to ok. 80zł a wymiana jest banalnie prosta.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Polecam jako auto miejskie, dobry stosunek jakości i oferowanych możliwości do ceny. Tylko wybierzcie inny silnik. Ten zdecydowanie nie daje rady.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo mała moc silnika i kiepskie osiągi oraz elastyczność, ale za to w miarę niskie spalanie.
Opinia o komforcie:
Dobre zawieszenie, trwałe i niskie koszty części zamiennych, przeciętne wyciszenie wnętrza.
Opinia o nadwoziu:
W pięciodrzwiowej wersji jest naprawdę dużo miejsca w środku. Bagażnik również oferuje przy tym dużą i pakowną przestrzeń. Wnętrze jak na te lata ładne, bez fajerwerków, ale na dobrym poziomie, plastiki jak w autach tej klasy twarde, ale nie drażnią tandetnym wyglądem. Nic nie skrzy...
Opinia o układzie jezdnym:
Mimo zainstalowanego wspomagania kierownica chodzi ciężej niż podobnej klasy autach miejskich, poza tym standard - prowadzenie i hamulce na dobrym poziomie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


jak na mój pierwszy samochodzik to piękne wspomnienie. Nie nawalał, wszędzie dowiózł, ale te niedogodności związane z małym luksusem to drobiazg, fiesta 17 latka to juz przyjaciel a nie auto.
Opinia o układzie napędowym:
Biegi wchodziły ogólnie poprawnie, czasami jedynka sie zacinała i ruszłam z dłójki, silnik klekocze, ale co wymagac od 17 latka, a przyspieszenie, jak się chciało to i BMW dała rade, zipiąc i z małą zapaścia :)
Opinia o komforcie:
gadała głośno, bo lubiła:)z pełnym obciążeniem dawała rade, trzeba ja było tylko rozruszać.
Opinia o nadwoziu:
dla mnie byla jak limuzyna ;) wystarczało, gorzej z 3 osobami, ale nikt nie narzekał.
Opinia o układzie jezdnym:
Moja fiestka była nie do zdarcia, raz latem nie chciała odpalić, za 15 razem odpalila i juz jeździła dobrze. Proste auto samemu można reperowac drobiazgi. Nie miala ABSów, klimy, i wielu innych luksusów ale wspominam ja z sentymentem. Mały bolidek, wszędzie sie zmieścila i jak chciala to ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Bardzo dobre bezawaryjne auto .
Opinia o układzie napędowym:
* Większych problemów z wypszedzaniem nie ma , ale nie jest to rakieta. * Silnik chodzi równiutko i cicho.
Opinia o komforcie:
* Kupując Forda musimy wiedzieć , że zawsze będzie miał twarde zawieszenie. * Auto jest stosunkowo małe , ale wewnątrz czujemy się komfortowo. * Fordoskie radio sterowane w kierownicy , to naprawdę miłe rozwiązanie.
Opinia o nadwoziu:
* Wystarczająca przestrzeń do komfortowego prowadzenia. * Siedzenie tylne raczej dla dwóch osób. * Bagażnik nie jest największy , ale wystarczający dla małej rodziny. * Panuje opinia , że blachy są mało odporne na korozję , ALE JA SIĘ Z TYM NIE ZGADZAM.
Opinia o układzie jezdnym:
* Obciążony trzyma się drogi wyśmienicie. * Prowadzi się przyjemnie - bardzo dobre wspomaganie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Fajny samochód tylko musi być podkręcony jak mój bo seria nie ma wyglądu i nie da się nią jeżdzić!
Opinia o układzie napędowym:
Lekko podkręcony.
Opinia o komforcie:
Do wyciszenia nie wliczam nagłośnienia.
Opinia o nadwoziu:
Brak rdzy.
Opinia o układzie jezdnym:
Jest to samochód po tuningu, dlatego zaznaczylem wysokie właściwości układu kierowniczego i prowadzenia auta, parkowanie niestety trochę gorzej ponieważ auto jest bardzo niskie.Mozna obejrzeć na :http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=412955869 lub http://www.najauto.pl/profil/ogloszeni...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 10


ŚREDNIE OCENY FORD FIESTA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 42.55% głosów 20
Raczej tak 40.43% głosów 19
Trudno powiedzieć 10.64% głosów 5
Raczej nie 2.13% głosów 1
Nie 4.26% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
7.7/10
Układ kierowniczy
7.4/10
Hamulce
7.7/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
6.7/10
Skrzynia biegów
7.4/10
Silnik
6.6/10
Przyspieszenie 0-100km
5.6/10
Przyspieszenie 60-120km
5.6/10
Przyspieszenie 80-120km
5.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.0/10
Resorowanie z obciążeniem
6.5/10
Fotele przednie
7.4/10
Fotele tylne
6.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.0/10
Wyciszenie
6.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.5/10
Przestrzeń z tyłu
5.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.3/10
Bagażnik
6.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.6/10
Możliwość aranżacji
6.0/10
Karoseria
5.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.4/10
Widocznośc do tyłu
7.5/10
Widoczność w lusterkach
7.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.7/10
Elektronika
4.5/10
Naprawy
Niezawodność
4.7/10
Koszty napraw
4.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 7
Niezawodność 5
Spalanie 5
Napęd 4
Widoczność 4
Układ jezdny 4
Wentylacja i ogrzewanie 2
Nadwozie 1
Wnętrze 1
Nic 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Układ jezdny 4
Nic 4
Nadwozie 4
Spalanie 4
Komfort jazdy 3
Napęd 3
Wentylacja i ogrzewanie 2
Inne 2
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Fiesta brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Corsa.

  Ford

  Fiesta

  Opel

  Corsa

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Fiesta

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Jerzy

liczba głosów: 18

Ford Fiesta 1300 0KM 1994r. hatchback

Ocena ogólna
jak na mój pierwszy samochodzik to piękne wspomnienie. Nie nawalał, wszędzie dowiózł, ale te niedogodności związane z małym luksusem to drobiazg, fiesta 17 latka to juz przyjaciel a nie auto.

Układ napędowy
Biegi wchodziły ogólnie poprawnie, czasami jedynka sie zacinała i ruszłam z dłójki, silnik klekocze, ale co wymagac od 17 latka, a przyspieszenie, jak się chciało to i BMW dała rade, zipiąc i z małą zapaścia :)

Widoczność
małe autko to i widoczność dobra

Komfort
gadała głośno, bo lubiła:)z pełnym obciążeniem dawała rade, trzeba ja było tylko rozruszać.

Nadwozie
dla mnie byla jak limuzyna ;) wystarczało, gorzej z 3 osobami, ale nikt nie narzekał.

Układ jezdny
Moja fiestka była nie do zdarcia, raz latem nie chciała odpalić, za 15 razem odpalila i juz jeździła dobrze. Proste auto samemu można reperowac drobiazgi. Nie miala ABSów, klimy, i wielu innych luksusów ale wspominam ja z sentymentem. Mały bolidek, wszędzie sie zmieścila i jak chciala to śmigala 120/h, co prawda trzęsła sie wtedy i szalała, ale nie zawiodła nigdy. a i 5 osób wygodnie sie w nim rozsiadało :)

Naprawy
wymieniałam tylko hamulce, amorki, drążek kierowniczy. Ponoć układ kierowniczy byl do wymiany cały, ale drążek wystarczył i jeździła bez stuków. Oczywiście w zawieszeniu półosie tez był do wymiany.

Wentylacja i ogrzewanie
Szybko ogrzewała w mrozy i chłodziła latem, nie było awarii z wentylacją

Elektryka/elektronika
jaka elektronika w fieście, światła działały to wszystko grało :)

Pełna opinia o Ford Fiesta 1300 0KM 1994r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Ford Fiesta: coupe, hatchback, kombi, mini-van, pick-up, sedan (limuzyna), van

Ford Fiesta: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Ford Fiesta: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.6, 1.8, 2.0

Ford Fiesta: 2012, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1987