Ford Focus opinie, oceny użytkowników, Ford Focus spalanie (strona 10)

Opinie o samochodach Ford Focus

Liczba ocen: 440

Średnia ocena:

8.12/10

Ford Focus spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.90/9.76 6.87
trasa 6.75/7.75 5.28
cykl mieszany 7.77/8.82 6.05

Focus

OCENY FORDA FOCUS


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Brakuje kontroli trakcji i na 1-ce chcąc z buta ruszyć ciężko opanować 280/300 Nm momentu obrotowego. W mieście chciałoby się mieć skrzynię 6 biegową-ciaśniejsze przełożenia biegów i nieco niższa 4-ka, bo co chwilę trzeba zrzucać na trójkę. Ale do tego można sie przyzwyczaić.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie pierwsza klasa. Super wygodne fotele o sportowej charakterystyce (wersja Platinium) Wyciszony jest dobrze, ale TDCI i tak jest dobrze słyszany w środku. CO ciekawe dieselowski klekot dobiego przy niskich prędkościach przy 120-150 km/h słychać przyjemny mruk silnika
Opinia o układzie jezdnym:
Trzyma się drogi jak żadne inne auto w tej klasie..
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Samochód jest niezawodny, wygodny i bezpieczny. Do mankamentów zaliczyłbym spore zużycie paliwa w warunkach miejskich oraz słabe wyciszenie.
Opinia o układzie napędowym:
Nie ma żadnych problemów z jazdą na 5 biegu z szybkością 60 km/h, auto dobrze przyspiesza na wysokich obrotach.
Opinia o komforcie:
Samochód jest byt głośny przy szybkości wyższej od 110-120 km/h, niewygodne sa w nim (twarde) tylne siedzenia.
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze auta jest wystarczająco obszerne zarówno z przodu jak i z tyłu, przełączniki są w zasięgu ręki kierowcy, a zegary dobrze widoczne.
Opinia o układzie jezdnym:
Świetnie trzyma się drogi, natychmiast reaguje na ruchy kierownicy, kierownica obraca się bardzo lekko, nie wynosi na zakrętach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Polecam foczkę mk1 ponieważ przy dobrej eksploatacji każdy użytkownik będzie zadowolony polecam 1,8 TDDI 90KM
Opinia o układzie napędowym:
Dynamiczny silniczek na 90 kucyków zbiera się pięknie nawet załadowany. W porównaniu do Vcety B 1,7TD 82koniki to Fordzik (Foczka mk1) to rakieta. Bardzo ekonomiczny.
Opinia o komforcie:
Polecam warto go kupić ja nigdy nie chciałem Forda a tu zaskoczenie kupiłem i jestem zadowolony.
Opinia o nadwoziu:
Polecam blachy ocynk cichutko pracuje wyciszenie świetne zawieszenie pracuje bez zarzutu.
Opinia o układzie jezdnym:
Świetne autko mimo opinii że ford nic nie wart. Jedynym minusem jest to że ma niskie zawieszenie i podjazd pod krawężniki jest utrudniony. Gdyby był wysokości Opla Vectry B było by cacy.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Na krótkie wakacje dla 4 osobowej rodziny. na trasie ekonomiczny przy średniej prędkosci 100 km/h pali 5,8 l.
Opinia o układzie napędowym:
Brakuje mocy przy wyprzedzaniu konieczne branie korekty przy decyzji o wyprzedzaniu.
Opinia o komforcie:
Fotele niewygodne dłuższa jazda (300km - 500km) odczuwalne zmęczenie i ból w plecach. przy 120km/h rozmowa telefoniczna utrudniona przy 140km/h nawet z zestawem.
Opinia o nadwoziu:
Po włożeniu fotelików i przy ustawieniu fotela dla osoby powyżej 180cm wzrostu - na nogi dzieci pozostaje ok 5 cm
Opinia o układzie jezdnym:
Większy opór niż w Oplu Combo. W okresie zimowym podczas hamowania czasem dobiegają odgłosy tak jakby metal tarł o tarcze - ale to prawdopodobnie wina okładzin. Słaba widoczność przy parkowaniu tyłem.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

3/10


Samochód średni jak przystało na Forda, nie wyróżnia się, nie wzbudza emocji. Dobrze się nim jeździ, jest stosunkowo tani i oszczędny. Mimo wielu wad i niedociągnień poleciłbym ten samochód.
Opinia o układzie napędowym:
Dynamika słaba, w korku trzeba co chwila zmieniać bieg, do wyprzedzania trzeba sie porządnie przygotować.
Opinia o komforcie:
Komfort nie istnieje, wyciszenie powyżej 160km/h beznadziejne.
Opinia o nadwoziu:
Miejsca jest wystarczająco jak na hatchbacka, również bagażnik pojemny. Praktyczność jest w porządku. Jakośc wykończenia i spasowania żenująca, tandetne plastiki, drzwi obite samym plastikiem - tragedia
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód świetnie się prowadzi. Bardzo dobrze trzyma się drogi, przyjemność z jazdy jak na tak oszczędny silnik jest bardzo wysoka.
» pełna opinia


ŚREDNIE OCENY FORD FOCUS

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 62.05% głosów 273
Raczej tak 27.73% głosów 122
Trudno powiedzieć 3.64% głosów 16
Raczej nie 3.41% głosów 15
Nie 3.18% głosów 14
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.1/10
Układ kierowniczy
8.9/10
Hamulce
8.5/10
Parkowanie
8.0/10
Napęd
Elastyczność
7.8/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.1/10
Przyspieszenie 0-100km
7.5/10
Przyspieszenie 60-120km
7.8/10
Przyspieszenie 80-120km
7.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.3/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.6/10
Wyciszenie
7.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.6/10
Przestrzeń z tyłu
7.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.5/10
Bagażnik
8.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.8/10
Możliwość aranżacji
7.3/10
Karoseria
7.5/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.5/10
Elektronika
6.5/10
Naprawy
Niezawodność
6.4/10
Koszty napraw
5.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 86
Układ jezdny 81
Niezawodność 55
Spalanie 50
Napęd 27
Wnętrze 12
Nadwozie 7
Nic 5
Widoczność 5
Inne 4
Wentylacja i ogrzewanie 2
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 80
Nadwozie 35
Inne 35
Wentylacja i ogrzewanie 34
Spalanie 32
Awaryjność 23
Widoczność 16
Komfort jazdy 13
Napęd 12
Wnętrze 11
Układ jezdny 4

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Focus brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Nissan Almera.

  Ford

  Focus

  Nissan

  Almera

Zobacz również opinie:

Ford Focus: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Ford Focus: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Ford Focus: 1.0, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.5

Ford Focus: 2012, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1994, 1991