Ford Fusion opinie, oceny użytkowników, Ford Fusion spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Fusion

Liczba ocen: 48

Średnia ocena:

7.83/10

Ford Fusion spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.07/7.30 5.85
trasa 6.28/6.90 4.60
cykl mieszany 7.16/7.00 5.50

Fusion

OCENY FORDA FUSION


Ogólna ocena:  

8/10


Przede wszystkim zauroczyłem się w jego uniwersalności. Jest wysoki, więc wypady na bezdroża, do lasu, czy niekontrolowane zjazdy na pobocze przebiegają bezstresowo. Na szosie i autostradzie jest równie fajnie. Sztywno, dość pewnie, bezpiecznie. Cenie fakt, że wspomaganie nie wspomaga nas ...
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność silnika na dobrym poziomie. Po mieście da się jeździć spokojnie na czwartym biegu. Jeśli chcemy od auta czegoś więcej, musimy mieć na obrotomierzu 3000 rpm. Silnik robi wrażenie wyrywnego. Dość energicznie i nieliniowo reaguje na wciśnięcia gazu. Moim zdaniem w takich aut...
Opinia o komforcie:
Niestety - w tej kategorii nie jest za dobrze, aczkolwiek tragedii nie ma. Do 3000rpm silnik zwyczajnie sobie cichutko mruczy. Gdy nie przyspieszamy, w ogóle go nie słychać. Dodam, że dźwięk silnika jest bardzo przyjemny, czysty i pozbawiony niepotrzebnych rezonansów z wydechu. Od 2800rpm, g...
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeni w autku nie brakuje. Brakuje za to co najmniej jednej otwartej wnęki w desce rozdzielczej, gdzie można byłoby położyć cokolwiek. Tak, by można było sięgnąć po to w czasie jazdy, a nie patrzeć w dół. Poza tym mankamentem, jest fajnie. Schowek swą pojemnością onieśmiela n...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie jak na auto o tym prześwicie można uznać za bardzo dobre. Jadąc nim można zapomnieć że prowadzimy dosyć wysokiego UAVa. To zapewne zasługa sztywno zestrojonego zawieszenia.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Czy kupiłbym ponownie ten samochód: tak (POMIJAJĄC KOROZJĘ NADWOZIA. Mechanicznie nie było problemów. Dobrze się prowadzi (silnik odpowiedni do masy), dobra widoczność, dość wygodny nawet w długich trasach.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik ma małą moc (68 KM) -więc nie ma co oczekiwać cudów. Jednakże wysoki moment obrotowy pozwala na plynną jazdę, płynne ruszanie i dość dobre przyspieszanie. W mojej opinii silnik dość dobrze dopasowany do masy i wielkości samochodu (poprzeni samochód Skoda Felicia kombi z silniki...
Opinia o komforcie:
Jak na diesla -jest cicho wewnątrz. Fotele przednie wygodne. Wysokie zawieszenie -to też wygoda wsiadania i wysiadania
Opinia o nadwoziu:
Samochód nie należy do dużych (mini-van): nie jest za obszerny i nie ma za dużo miejsca na przednich siedzeniach jeśli ma ktoś siedzieć na tylnich równocześnie. Ale dla średniego wzrostu (1,78 m) wystarcza i jest całkiem wygodnie (nawet 12 godzinna jazda w 4 osoby nie męczy nikogo). Bag...
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze trzyma się nawierzchni, mały promień skrętu. wysokie zawieszeni pozwala na pokonywanie nierówności, jazdy po nieutwardzonych drogach
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Idealna propozycja dla rodziny typu 2+2/(+3). Wysokie zawieszenie, niski próg bagażowy, małe spalanie, przestronne wnętrze, niska awaryjność, bezobsługowość, wygoda podróżowania, można tak dłużej ... Krótko: P O L E C A M !!!!!
Opinia o układzie napędowym:
Silnik TDCi słaby ale oszczędny, "ciężko" ruszyć z miejsca zwłaszcza przy pierwszych jazdach (fele 15"!), w trasie co najmniej (!!!) zadowalająco choć przyspieszenie dalej "pod psem" (silnik 1,6/1,8 TDCi byłby rewelką!), bezobsługowy napęd o ile przestrzega się ...
Opinia o komforcie:
Tragiczne wyciszenie (można "nadrobić to" samemu), niezłe resorowanie daje stabilny tor jazdy nawet na zakrętach przy większych prędkościach, zdecydowanie plusem ABS i kontrola trakcji, jazda z kompletem bezproblemowa - pojemne wnętrze
Opinia o nadwoziu:
Przestronny, wygodny, z ogromną ilością schowków, gorzej z tyłu, jakość mat. zadowalająca, ograniczona aranżacja w standarcie, niespotykana linia nadwozia (dla niektórych to nieporozumienie, dla innych powód do dumy - po prostu trzeba GO pokochać)
Opinia o układzie jezdnym:
Wygodny w manewrach (choć "nieco" mniej zwrotny niż by się chciało przy parkowaniu w mieście), lekkie prowadzenie, posłuszny woli kierowcy, wydajny ABS, dobre hamulce, mało awaryjny,
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Wymiana głowicy na gwarancji- wyciek płynu na zewnątrz. Pompa wody w zasadzie powinna tez być wymieniona w trakcie gwarancji. Ogólnie brak awarii. Jest OK!
Opinia o układzie napędowym:
Aby było dobrze trzeba utrzymywać 3-3,5 tys obr/min. Skrzynia biegów trochę haczy. Duzy opór powietrza ogranicza przyspieszenia. Typowe auto uzytkowe bez ambicji sportowych.
Opinia o komforcie:
Resorowanie twarde bez dodatkowych dżwieków, z obciązeniem nie dobija a duzy prześwit daje spokój przy naszych dziurach. Fotele przednie płaskie, zero trzymania bocznego. Wyciszenie dobre szczególnie przy spokojnej jeżdzie.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń z przodu i z tyłu wystarczajaca dla osób do 176cm.Ergonomia dobra, bagażnik mały ale mozna składac tylne siedzenia/dzielone/. Jakośc materiałów kiepska,nieudana klapka schowka,trzaski elementów plastikowych.Obecnie luzne elementy /wygłuszające?/ w drzwiach.
Opinia o układzie jezdnym:
Niskoprofilowe opony pogarszają komfort jazdy ale polepszają jazde na zakrętach. Trochę jednak za twardo.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Samochód z którego jestem zadowolony ja i moja rodzina. Jeżdzimy nim wszędzie i nie mamy z nim najmniejszych problemów. Nadaje się zarówno na sam. miejski jak i natrasę , czy na wyprawy do lasu lub nad jezioro.
Opinia o układzie napędowym:
Nie jest to ścigacz , ale dynamika pozwala na swobodne , bezproblemowe wyprzedzanie, Silnik i skrzynia bez zastrzeżeń.
Opinia o komforcie:
Auto wygodne - dużo przestrzeni. Idealna widoczność
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń , schowki , bagaznik - DLA MNIE BOMBA
Opinia o układzie jezdnym:
* Trzyma się drogi bardzo dobrze. * Zawieszenie twarde jak to w Fordzie. * Bardzo dobre wspomaganie. * Idealna widoczność. * Zawieszenie wysokie pozwala na swobodny podjazd pod krawężniki , czy jazdę drogami leśnymi i polnymi.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 10


ŚREDNIE OCENY FORD FUSION

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 60.42% głosów 29
Raczej tak 25.00% głosów 12
Trudno powiedzieć 4.17% głosów 2
Raczej nie 2.08% głosów 1
Nie 8.33% głosów 4
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.2/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
8.8/10
Napęd
Elastyczność
6.4/10
Skrzynia biegów
7.3/10
Silnik
7.5/10
Przyspieszenie 0-100km
6.9/10
Przyspieszenie 60-120km
6.9/10
Przyspieszenie 80-120km
6.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.3/10
Resorowanie z obciążeniem
7.5/10
Fotele przednie
7.5/10
Fotele tylne
7.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.7/10
Wyciszenie
6.4/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.3/10
Przestrzeń z tyłu
7.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
8.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.6/10
Możliwość aranżacji
7.1/10
Karoseria
7.1/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
8.3/10
Widoczność w lusterkach
8.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.0/10
Elektronika
7.1/10
Naprawy
Niezawodność
7.3/10
Koszty napraw
5.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 11
Komfort jazdy 5
Układ jezdny 3
Napęd 2
Wnętrze 2
Nadwozie 2
Spalanie 2
Inne 2
Nic 1
Widoczność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 7
Nadwozie 6
Napęd 3
Komfort jazdy 3
Wnętrze 3
Wentylacja i ogrzewanie 2
Spalanie 1
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Fusion brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Fiesta.

  Ford

  Fusion

  Ford

  Fiesta

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Fusion

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Darek

liczba głosów: 27

Ford Fusion 1600 100KM 2003r. hatchback

Ocena ogólna
Przede wszystkim zauroczyłem się w jego uniwersalności. Jest wysoki, więc wypady na bezdroża, do lasu, czy niekontrolowane zjazdy na pobocze przebiegają bezstresowo. Na szosie i autostradzie jest równie fajnie. Sztywno, dość pewnie, bezpiecznie. Cenie fakt, że wspomaganie nie wspomaga nas przesadnie. Tylko tyle, by łatwo nam się kręciło. Ale nie tyle, byśmy mogli robić to jednym palcem. Dzięki temu czujemy, co aktualnie droga chce zrobić z naszym samochodem. Jedynie promień skrętu, sory, ale mógłby być nieco mniejszy. Takim czymś jak Nubira w kombi parkuje mi się lepiej i szybciej.

Układ napędowy
Elastyczność silnika na dobrym poziomie. Po mieście da się jeździć spokojnie na czwartym biegu. Jeśli chcemy od auta czegoś więcej, musimy mieć na obrotomierzu 3000 rpm. Silnik robi wrażenie wyrywnego. Dość energicznie i nieliniowo reaguje na wciśnięcia gazu. Moim zdaniem w takich autach prosi się szósty bieg. Jazda z prędkością powyżej 130 kmh wiąże się z dość dużymi obrotami silnika i hałasem. Byłoby też ekonomiczniej. Biegi zestopniowane dość równo i dobrze. ECU dość dobrze radzi sobie z nieprzewidzianymi obciążeniami silnika na biegu jałowym. Pełzanie w korku nie wymaga szczególnej uwagi, by nie zgasić silnika. Za to klimatyzacja delikatnie, aczkolwiek odczuwalnie zabiera żwawość silnikowi.

Widoczność
Z przodu - nic do zarzucenia. Słupki - wiadomo, muszą być grube, ale tu nie przesadzono. Z tyłu kierowcy bez intuicji i wyobraźni mogą mieć problem - grube słupki narożne skutecznie zasłaniają co nieco. Lusterka boczne nieco maławe, raz już nadziałem się na martwy punkt.

Komfort
Niestety - w tej kategorii nie jest za dobrze, aczkolwiek tragedii nie ma. Do 3000rpm silnik zwyczajnie sobie cichutko mruczy. Gdy nie przyspieszamy, w ogóle go nie słychać. Dodam, że dźwięk silnika jest bardzo przyjemny, czysty i pozbawiony niepotrzebnych rezonansów z wydechu. Od 2800rpm, gdy silnik rozwija swoje skrzydła, zaczyna się robić dość głośno. Ale silnik, to tylko jedna z wielu rzeczy która wydaje dźwięki w tym samochodzie. Zaczynając od niepokojącego świergotu i klekotania skrzyni biegów (niczym diesel), wyraźnego wycia drugiego biegu (to akurat mi się podoba, podobnie jak baaaardzo wyraźne syknięcie otwierającej się przepustnicy), a kończąc na piszczącej tylnej klapie i skrzypiącym fotelu kierowcy. Jeśli chodzi o resorowanie pojazdu - niestety miękko nie jest. Przód jest do zniesienia, ale tył dosłownie wali po nierównościach jakby zawieszenie miał zespawane. Na pewno odrobina miękkości by mu nie zaszkodziła, a prowadzenie nie pogorszyłoby się tak znacznie. Czyli ogólem - jest twardo, ale coś za coś. W zakrętach nie musimy się za to bać.

Nadwozie
Przestrzeni w autku nie brakuje. Brakuje za to co najmniej jednej otwartej wnęki w desce rozdzielczej, gdzie można byłoby położyć cokolwiek. Tak, by można było sięgnąć po to w czasie jazdy, a nie patrzeć w dół. Poza tym mankamentem, jest fajnie. Schowek swą pojemnością onieśmiela nie jedno auto. Mamy schowek pod siedzeniem pasażera, oraz mały pod kierownicą. Bagażnik jak na takie auto jest sporawy, a do tego oświetlony. Otwór bagażnika jest baardzo duży. Materiały wykończeniowe - nie są najgorsze, widziałem jeszcze dwa razy gorsze. Deska rozdzielcza w miarę ładna i przemyślana. Nie przemyślano tylko obsługi nawiewu, a w szczególności klimatyzacji. To wszystko jest po prostu za nisko. Jeśli chodzi o zewnątrz - za cienki i za słaby lakier! Za to rdza nigdzie nie została dostrzeżona.

Układ jezdny
Prowadzenie jak na auto o tym prześwicie można uznać za bardzo dobre. Jadąc nim można zapomnieć że prowadzimy dosyć wysokiego UAVa. To zapewne zasługa sztywno zestrojonego zawieszenia.

Naprawy
Koszty części nie rozpieszczają. Nie miałem okazji jeszcze niczego wymieniać, ale wystarczy zrobić sobie spacer po Allegro albo sklepach z częściami do Forda. Można się złapać za głowę.

Wentylacja i ogrzewanie
Na początku byłem rozczarowany klimą. Okazało się że coś spieprzono przy odgrzybianiu i wymianie filtra kabinowego. Po poprawce - poezja. Jest po prostu tak jak się tego oczekuje.

Elektryka/elektronika
Od czasu do czasu coś się zawiesza, auto sporadycznie nie chce "odburzyć". Po wyjęciu kluczyka, oddaleniu go od stacyjki i ponownym włożeniu, jakby ręką odjął. Tylna wycieraczka przestała działać. Rozbiórka + czyszczenie silnika załatwiło sprawę. Sama instalacja wygląda dość kiepsko - w komorze silnika 40cm nad ziemią wiszą niezaizolowane niczym kostki łączące wiązki. Same wiązki przy kostce też nie są jakoś szczególnie zabezpieczone.

Pełna opinia o Ford Fusion 1600 100KM 2003r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Ford Fusion: coupe, hatchback, kombi, liftback, mini-van, van

Ford Fusion: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Ford Fusion: 1.3, 1.4, 1.6

Ford Fusion: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003