Ford Fusion opinie, oceny użytkowników, Ford Fusion spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Fusion

Liczba ocen: 49

Średnia ocena: 7.86/10

Ford Fusion spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
8.07/7.30
5.85
trasa
6.29/6.90
4.60
cykl mieszany
7.17/7.00
5.50

Oceny FORDA FUSION

2011-06-21

Ogólna ocena:

8/10

Przede wszystkim zauroczyłem się w jego uniwersalności. Jest wysoki, więc wypady na bezdroża, do lasu, czy niekontrolowane zjazdy na pobocze przebiegają bezstresowo. Na szosie i autostradzie jest równie fajnie. Sztywno, dość pewnie, bezpiecznie. Cenie fakt, że wspomaganie nie wspomaga nas ...
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność silnika na dobrym poziomie. Po mieście da się jeździć spokojnie na czwartym biegu. Jeśli chcemy od auta czegoś więcej, musimy mieć na obrotomierzu 3000 rpm. Silnik robi wrażenie wyrywnego. Dość energicznie i nieliniowo reaguje na wciśnięcia gazu. Moim zdaniem w takich aut...
Opinia o komforcie:
Niestety - w tej kategorii nie jest za dobrze, aczkolwiek tragedii nie ma. Do 3000rpm silnik zwyczajnie sobie cichutko mruczy. Gdy nie przyspieszamy, w ogóle go nie słychać. Dodam, że dźwięk silnika jest bardzo przyjemny, czysty i pozbawiony niepotrzebnych rezonansów z wydechu. Od 2800rpm, g...
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeni w autku nie brakuje. Brakuje za to co najmniej jednej otwartej wnęki w desce rozdzielczej, gdzie można byłoby położyć cokolwiek. Tak, by można było sięgnąć po to w czasie jazdy, a nie patrzeć w dół. Poza tym mankamentem, jest fajnie. Schowek swą pojemnością onieśmiela n...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie jak na auto o tym prześwicie można uznać za bardzo dobre. Jadąc nim można zapomnieć że prowadzimy dosyć wysokiego UAVa. To zapewne zasługa sztywno zestrojonego zawieszenia.

2010-02-04

Ogólna ocena:

8/10

Czy kupiłbym ponownie ten samochód: tak (POMIJAJĄC KOROZJĘ NADWOZIA. Mechanicznie nie było problemów. Dobrze się prowadzi (silnik odpowiedni do masy), dobra widoczność, dość wygodny nawet w długich trasach.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik ma małą moc (68 KM) -więc nie ma co oczekiwać cudów. Jednakże wysoki moment obrotowy pozwala na plynną jazdę, płynne ruszanie i dość dobre przyspieszanie. W mojej opinii silnik dość dobrze dopasowany do masy i wielkości samochodu (poprzeni samochód Skoda Felicia kombi z silniki...
Opinia o komforcie:
Jak na diesla -jest cicho wewnątrz. Fotele przednie wygodne. Wysokie zawieszenie -to też wygoda wsiadania i wysiadania
Opinia o nadwoziu:
Samochód nie należy do dużych (mini-van): nie jest za obszerny i nie ma za dużo miejsca na przednich siedzeniach jeśli ma ktoś siedzieć na tylnich równocześnie. Ale dla średniego wzrostu (1,78 m) wystarcza i jest całkiem wygodnie (nawet 12 godzinna jazda w 4 osoby nie męczy nikogo). Bag...
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze trzyma się nawierzchni, mały promień skrętu. wysokie zawieszeni pozwala na pokonywanie nierówności, jazdy po nieutwardzonych drogach

2010-02-24

Ogólna ocena:

9/10

Idealna propozycja dla rodziny typu 2+2/(+3). Wysokie zawieszenie, niski próg bagażowy, małe spalanie, przestronne wnętrze, niska awaryjność, bezobsługowość, wygoda podróżowania, można tak dłużej ... Krótko: P O L E C A M !!!!!
Opinia o układzie napędowym:
Silnik TDCi słaby ale oszczędny, "ciężko" ruszyć z miejsca zwłaszcza przy pierwszych jazdach (fele 15"!), w trasie co najmniej (!!!) zadowalająco choć przyspieszenie dalej "pod psem" (silnik 1,6/1,8 TDCi byłby rewelką!), bezobsługowy napęd o ile przestrzega się ...
Opinia o komforcie:
Tragiczne wyciszenie (można "nadrobić to" samemu), niezłe resorowanie daje stabilny tor jazdy nawet na zakrętach przy większych prędkościach, zdecydowanie plusem ABS i kontrola trakcji, jazda z kompletem bezproblemowa - pojemne wnętrze
Opinia o nadwoziu:
Przestronny, wygodny, z ogromną ilością schowków, gorzej z tyłu, jakość mat. zadowalająca, ograniczona aranżacja w standarcie, niespotykana linia nadwozia (dla niektórych to nieporozumienie, dla innych powód do dumy - po prostu trzeba GO pokochać)
Opinia o układzie jezdnym:
Wygodny w manewrach (choć "nieco" mniej zwrotny niż by się chciało przy parkowaniu w mieście), lekkie prowadzenie, posłuszny woli kierowcy, wydajny ABS, dobre hamulce, mało awaryjny,

2008-02-11

Ogólna ocena:

8/10

Wymiana głowicy na gwarancji- wyciek płynu na zewnątrz. Pompa wody w zasadzie powinna tez być wymieniona w trakcie gwarancji. Ogólnie brak awarii. Jest OK!
Opinia o układzie napędowym:
Aby było dobrze trzeba utrzymywać 3-3,5 tys obr/min. Skrzynia biegów trochę haczy. Duzy opór powietrza ogranicza przyspieszenia. Typowe auto uzytkowe bez ambicji sportowych.
Opinia o komforcie:
Resorowanie twarde bez dodatkowych dżwieków, z obciązeniem nie dobija a duzy prześwit daje spokój przy naszych dziurach. Fotele przednie płaskie, zero trzymania bocznego. Wyciszenie dobre szczególnie przy spokojnej jeżdzie.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń z przodu i z tyłu wystarczajaca dla osób do 176cm.Ergonomia dobra, bagażnik mały ale mozna składac tylne siedzenia/dzielone/. Jakośc materiałów kiepska,nieudana klapka schowka,trzaski elementów plastikowych.Obecnie luzne elementy /wygłuszające?/ w drzwiach.
Opinia o układzie jezdnym:
Niskoprofilowe opony pogarszają komfort jazdy ale polepszają jazde na zakrętach. Trochę jednak za twardo.

Adam2009-08-16

Ogólna ocena:

9/10

Samochód z którego jestem zadowolony ja i moja rodzina. Jeżdzimy nim wszędzie i nie mamy z nim najmniejszych problemów. Nadaje się zarówno na sam. miejski jak i natrasę , czy na wyprawy do lasu lub nad jezioro.
Opinia o układzie napędowym:
Nie jest to ścigacz , ale dynamika pozwala na swobodne , bezproblemowe wyprzedzanie, Silnik i skrzynia bez zastrzeżeń.
Opinia o komforcie:
Auto wygodne - dużo przestrzeni. Idealna widoczność
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń , schowki , bagaznik - DLA MNIE BOMBA
Opinia o układzie jezdnym:
* Trzyma się drogi bardzo dobrze. * Zawieszenie twarde jak to w Fordzie. * Bardzo dobre wspomaganie. * Idealna widoczność. * Zawieszenie wysokie pozwala na swobodny podjazd pod krawężniki , czy jazdę drogami leśnymi i polnymi.

Średnie oceny FORD FUSION

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
61.22%
głosów 30
Raczej tak
24.49%
głosów 12
Trudno powiedzieć
4.08%
głosów 2
Raczej nie
2.04%
głosów 1
Nie
8.16%
głosów 4
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.2/10
Układ kierowniczy
8.4/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
8.7/10
Napęd
Elastyczność
6.4/10
Skrzynia biegów
7.3/10
Silnik
7.6/10
Przyspieszenie 0-100km
6.9/10
Przyspieszenie 60-120km
6.9/10
Przyspieszenie 80-120km
6.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.3/10
Resorowanie z obciążeniem
7.5/10
Fotele przednie
7.5/10
Fotele tylne
7.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.8/10
Wyciszenie
6.4/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.3/10
Przestrzeń z tyłu
7.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
8.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.6/10
Możliwość aranżacji
7.1/10
Karoseria
7.1/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
8.3/10
Widoczność w lusterkach
8.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.0/10
Elektronika
7.1/10
Naprawy
Niezawodność
7.3/10
Koszty napraw
5.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność
12
Komfort jazdy
5
Układ jezdny
3
Napęd
2
Wnętrze
2
Nadwozie
2
Spalanie
2
Inne
2
Widoczność
1
Nic
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
7
Nadwozie
6
Wnętrze
4
Komfort jazdy
3
Napęd
3
Wentylacja i ogrzewanie
2
Spalanie
1
Inne
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Ford Fusion brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Fiesta.

Ford Fusion

Ford Fusion

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Fusion

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 115

Ford Fusion 1400 16V 80KM 2003r. kombi

Ocena ogólna

Wymiana głowicy na gwarancji- wyciek płynu na zewnątrz. Pompa wody w zasadzie powinna tez być wymieniona w trakcie gwarancji. Ogólnie brak awarii. Jest OK!

Układ napędowy

Aby było dobrze trzeba utrzymywać 3-3,5 tys obr/min. Skrzynia biegów trochę haczy. Duzy opór powietrza ogranicza przyspieszenia. Typowe auto uzytkowe bez ambicji sportowych.

Widoczność

Widocznść dobra, wzmocniona wysokim usytuowaniem kierowcy.

Komfort

Resorowanie twarde bez dodatkowych dżwieków, z obciązeniem nie dobija a duzy prześwit daje spokój przy naszych dziurach. Fotele przednie płaskie, zero trzymania bocznego. Wyciszenie dobre szczególnie przy spokojnej jeżdzie.

Nadwozie

Przestrzeń z przodu i z tyłu wystarczajaca dla osób do 176cm.Ergonomia dobra, bagażnik mały ale mozna składac tylne siedzenia/dzielone/. Jakośc materiałów kiepska,nieudana klapka schowka,trzaski elementów plastikowych.Obecnie luzne elementy /wygłuszające?/ w drzwiach.

Układ jezdny

Niskoprofilowe opony pogarszają komfort jazdy ale polepszają jazde na zakrętach. Trochę jednak za twardo.

Wentylacja i ogrzewanie

Średnia wydajność ogrzewania, duży szum wentylacji. Wygodne ustawianie strumienia powietrza.

Zobacz również opinie:

Ford Fusion: coupe, hatchback, kombi, liftback, mini-van, van

Ford Fusion: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Ford Fusion: 1.3, 1.4, 1.6

Ford Fusion: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003