Ford Mondeo opinie, oceny użytkowników, Ford Mondeo spalanie 1994r. (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Mondeo

1994r.

Liczba ocen: 56

Średnia ocena:

7.63/10

Ford Mondeo spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.20/12.21 7.87
trasa 7.74/9.60 5.57
cykl mieszany 8.94/10.36 6.67

Mondeo

OCENY FORDA MONDEO


Ogólna ocena:  

9/10


Świetny samochód moim zdaniem. Super się prowadzi, bardziej komfortowy od większości kupowanych obecnie w naszym kraju nowych aut. Za taką cenę (5-6 tysięcy) warto nad nim pomyśleć. Wadą jest duże spalanie no i fakt, że stary samochód może się gdzieś zepsuć i wtedy kiszka ;p
Opinia o układzie napędowym:
2.0 DOHC na 5 biegu może jechać od 40 do 200 km/h, więc niby elastyczny jest, ale... jak chce się sprawnie przyspieszyć, to trzeba go rozkręcić do ponad 3000 obr/min - wtedy dostaje kopa. Biegi wchodzą precyzyjnie.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jest miękkie, przez co przy pełnym obciążeniu trzeba uważać na dziurach, żeby czegoś nie urwać. W moim modelu jest zestaw oryginalnych kubełkowych foteli robionych specjalnie na Szwajcarski rynek, więc nie wiem jak te oceny mają się do pozostałych egzemplarzy. W każdym ...
Opinia o nadwoziu:
Pozycja za kierownicą bez żadnych zastrzeżeń. Sama kierownica jest regulowana we wszystkich płaszczyznach. Fotel również ma regulację góra/dół oraz wyparcie pod część lędźwiową. W podłokietniku są nawet specjalne przegrody na kasety oraz... płyty CD (w 1994 roku!), dobrze przemy...
Opinia o układzie jezdnym:
Świetnie trzyma się drogi. W zakrętach bez załadunku lekko podsterowny, ale to chyba dobrze, bo przynajmniej niedoświadczonemu kierowcy nie zarzuci tyłem przy hamowaniu w zakręcie. W końcu bliżej mu do limzyny, niż sportowego samochodu. W hatchbacku ciężko wyczuć, gdzie kończy się ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Jest to samochód rodzinny, wygodny. Raczej na trasę nie na drogi polne czy utwardzone. nie planowałem go kupić ale teraz mam o nim całkiem inne zdanie ni z przed kupnem.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 1,6 w stosunku do masy auta trochę słaby. ale to też kwestia przyzwyczajenia i pracy skrzynią biegów
Opinia o komforcie:
Auto prowadzi się bardzo dobrze zarówno z kompletem jak i bez. Na oponach KLEBER jazda stała się cicha i przyjemna.
Opinia o nadwoziu:
Auto na ogół przestrzenne ale przy moich 188 wzrostu i 120kg wagi przydałoby się trochę więcej miejsca.Wnętrze jest tak wyposażone że jakakolwiek zmiana spowoduje jej zakłócenie.
Opinia o układzie jezdnym:
Użytkuję to auto już ponad 5 lat i oprócz normalnie zużywających się części nic się nie dzieje. Trochę mi się już opatrzył ale przy moich dojazdach do pracy po 200km tygodniowo (na gazie) nie mogę narzekać. Przejechałem już 135 tyś. i jeszcze kupiłem nowe opony letnie bo planuję...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Wada to blachy, ale jak niebył bity to niema strachu o blacy, chyba że nadkola,i troche częste zużywanie się przedniego zawieszenia. ZAlety-małe spalanie, Duża wygoda i przestronność.DOBRA LIMUZYNA ZA MAŁO KASE.
Opinia o układzie napędowym:
Przyśpieszenie raczej słabe, ale jak na starego dizla spoko, niejednemu by dał rade.Ale za to mało pali.
Opinia o komforcie:
Autem najlepiej sie podróżuje na dłuzsze trasy we 4 osoby, ze względu na silnik i na miejsce, ale bez problemu 5 osób pomieści.Wygodna jazda.
Opinia o nadwoziu:
Miejsca pod dostatkiem, wygodna limuzyna i przy tym tania.Karoseria?-słabe blachy rdzeiweje na tylnych nadkolach mocno.Ale jak ma sie dobry egzemplarz to warto to zrobic i dalej jeżdzić.
Opinia o układzie jezdnym:
Jak kupiłem to auto było w stanie bardzo dobrym, i w takim sprzedałem, przez 3lata zrobiłem 50tys km.Prowadzenie-bardzo dobre, tylko trzeba pilnować zawieszenia, żeby było wszystko zrobione na czas.A autko się odwdzięczy.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Troszkę za słaby silnik. Wygoda niesamowita, radość z jazdy całkiem niezła ale tym nie poszalejemy!!! 90KM to trochę za mało na auto ważące 1400KG. Rodzika chwali sobie wygodę i ciszę podczas jazdy
Opinia o układzie napędowym:
Silnik elastyczny ale zdecydowanie brakuje mu mocy podczas wyprzedzania, w mieście dobrze się jeździ. Na trasy polecam większy motor. Pracuje cicho i równo.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie OK. Ładnie łyka dziury i dobrze zachowuje się pod obciążeniem. Na tylnej kanapie sporo miejsca nawet dla 3 osób.
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze ogólnie OK jak na auto 17 letnie nić nie skrzypi, welur na fotelach bez przetarć. Karoseria gnije na tylnych nadkolach i przy wlewie paliwa, ale to chyba bolączka wszystkich fordów (brak ocynku blachy)
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się super, Wspomaganie mogło by być troszkę mocniejsze. Parkowanie trochę wymaga wprawy bo nie za dobrze widać kiedy kończy się bagażnik.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Przejechałem tym samochodem 70 tys km i byłem z niego bardzo zadowolony, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę/możliwości. Do pełni szczęścia brakowało tylko klimatyzacji. Nawet ASR działał bez zarzutu (zwłaszcza w zimie).
Opinia o układzie napędowym:
Średnio wypada w tej kategorii w porównaniu do nowych konstrukcji, ale jak na auto z 94 roku wg mnie układ jezdny sprawiał się całkiem nieźle.
Opinia o komforcie:
Za tą cenę nie widzę wygodniejszego samochodu.
Opinia o nadwoziu:
Największa bolączka tego modelu to ogniska rdzy na nadkolach i progach, co prawda niewielkie ale zawsze.
Opinia o układzie jezdnym:
Układ hamulcowy podatny na przegrzewanie co niestety przy automatycznej skrzyni biegów (brak hamowania silnikiem) np. w górach trochę irytowało.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 12


ŚREDNIE OCENY FORD MONDEO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 53.57% głosów 30
Raczej tak 39.29% głosów 22
Trudno powiedzieć 5.36% głosów 3
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 1.79% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.4/10
Układ kierowniczy
8.1/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
7.6/10
Napęd
Elastyczność
7.2/10
Skrzynia biegów
7.7/10
Silnik
7.6/10
Przyspieszenie 0-100km
6.6/10
Przyspieszenie 60-120km
6.8/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.0/10
Resorowanie z obciążeniem
7.4/10
Fotele przednie
8.6/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.3/10
Wyciszenie
7.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.8/10
Przestrzeń z tyłu
7.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
8.9/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
6.8/10
Karoseria
7.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.5/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.5/10
Elektronika
5.4/10
Naprawy
Niezawodność
5.2/10
Koszty napraw
4.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 25
Niezawodność 8
Spalanie 3
Nadwozie 3
Inne 2
Napęd 2
Wnętrze 1
Układ jezdny 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 10
Nic 9
Wentylacja i ogrzewanie 4
Napęd 4
Inne 4
Układ jezdny 3
Nadwozie 3
Komfort jazdy 1
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Mondeo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

  Ford

  Mondeo

  Volkswagen

  Passat

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Mondeo

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Daniel

liczba głosów: 66

Ford Mondeo 2000 DOHC 16V 136KM 1994r. hatchback

Ocena ogólna
Świetny samochód moim zdaniem. Super się prowadzi, bardziej komfortowy od większości kupowanych obecnie w naszym kraju nowych aut. Za taką cenę (5-6 tysięcy) warto nad nim pomyśleć. Wadą jest duże spalanie no i fakt, że stary samochód może się gdzieś zepsuć i wtedy kiszka ;p

Układ napędowy
2.0 DOHC na 5 biegu może jechać od 40 do 200 km/h, więc niby elastyczny jest, ale... jak chce się sprawnie przyspieszyć, to trzeba go rozkręcić do ponad 3000 obr/min - wtedy dostaje kopa. Biegi wchodzą precyzyjnie.

Widoczność
Olbrzymia, zawinięta na boki tylna szyba zapewnia idealną widoczność wstecz. Pomimo, że lusterka nie są "łamane", to czarny punkt praktycznie nie istnieje. Znowu porównanie do znienawidzonej przeze mnie Octavii - tam lewe lusterko jest łamane, ale prawe już nie i bardzo słabo w nim widać, przez co dwa razy o mało nie przytarłem jakiegoś gościa. W Mondeo coś takiego mi się nie zdarzyło, a jeżdżę nim dużo częściej.

Komfort
Zawieszenie jest miękkie, przez co przy pełnym obciążeniu trzeba uważać na dziurach, żeby czegoś nie urwać. W moim modelu jest zestaw oryginalnych kubełkowych foteli robionych specjalnie na Szwajcarski rynek, więc nie wiem jak te oceny mają się do pozostałych egzemplarzy. W każdym razie te nie mają sobie równych :D Wyciszenie jest niezłe, ale silnik słychać dość głośno, szczególnie na wysokich obrotach. Chociaż dźwięk jest miły dla ucha.

Nadwozie
Pozycja za kierownicą bez żadnych zastrzeżeń. Sama kierownica jest regulowana we wszystkich płaszczyznach. Fotel również ma regulację góra/dół oraz wyparcie pod część lędźwiową. W podłokietniku są nawet specjalne przegrody na kasety oraz... płyty CD (w 1994 roku!), dobrze przemyślany schowek na bilon oraz osłonki przeciwsłoneczne zasłaniające również tę część szyby nad lusterkiem wstecznym. Dbałość o takie rzeczy jest zaskakująca (np. w nowej skodzie octavii takich rzeczy nikt nie znajdzie :D ). Z przodu jest dużo miękkich materiałów, miłych w dotyku. Natomiast jeśli chodzi o wady... przede wszystkim plastik trzeszczy. Bolączką tych samochodów są nawiewy, które się wyłamują i w efekcie nie można regulować kierunku strumienia powietrza. Jeszcze miejsca łączenia miękkich plastików z twardymi - ten miękki zaczyna wyłazić spod spodu (to chyba efekt letniego słoneczka zaglądającego przez przednią szybę).

Układ jezdny
Świetnie trzyma się drogi. W zakrętach bez załadunku lekko podsterowny, ale to chyba dobrze, bo przynajmniej niedoświadczonemu kierowcy nie zarzuci tyłem przy hamowaniu w zakręcie. W końcu bliżej mu do limzyny, niż sportowego samochodu. W hatchbacku ciężko wyczuć, gdzie kończy się tylny zderzak, za to widoczność do tyłu jest doskonała.

Naprawy
W ciągu 2 lat użytkowania awarie dotyczyły tylko instalacji gazowej. Poza tym, to rozrząd, świece, oleje... to, co po prostu czasami trzeba wymienić. A, kupiłem samochód powypadkowy i ciekła chłodnica (na szczęście dało się zakleić). Ale to było uszkodzenie mechaniczne.

Wentylacja i ogrzewanie
Zimą bardzo szybko wewnątrz robi się cieplutko. Klimatyzacja mogłaby być bardziej wydajna. Przy 30 stopniach na zewnątrz i słonecznej pogodzie potrzeba około 10-15 minut na schłodzenie wnętrza.

Elektryka/elektronika
Jedyną awarią, jaka mi się przytrafiła, był przepalony bezpiecznik. W dodatku była to wina instalacji gazowej.

Pełna opinia o Ford Mondeo 2000 DOHC 16V 136KM 1994r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Ford Mondeo: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Ford Mondeo: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, napęd elektryczny

Ford Mondeo: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 3.0

Ford Mondeo: 2015, 2014, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1988, 1987, 1985