Ford Mondeo opinie, oceny użytkowników, Ford Mondeo spalanie 1998r. (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Mondeo

1998r.

Liczba ocen: 63

Średnia ocena:

7.87/10

Ford Mondeo spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.85/11.09 7.60
trasa 7.13/8.97 6.43
cykl mieszany 8.34/10.05 6.93

Mondeo

OCENY FORDA MONDEO


Ogólna ocena:  

3/10


Silnik - bezawaryjny, trwale zawieszenie, duży bagażnik. Reszta to porażka. Gdy auto ukończyło 3 lata pojawily sie pierwsze ogniska korozji. teraz jedynei na dachu nie widac plamek rdzy, całe nadwozie zjada rdza jak w polonezie :/ Auto jeździ na LPG sekwencyjnym i na LPG ma zrobione 155 tys k...
Opinia o układzie napędowym:
Jest to benzyna wiec elastyczność leży, skrzynai biegów chodzi bardzo opornie i haczy, na zimnym silniku drugiego biegu nie sopsób wbić. Silnik dostal naprawde w du**e bo każdego dnia wskazówka kilkanascie razy widzi czerwone pole i do te jpory jest bezawaryjny pomimo 210 tys km. Przez ten c...
Opinia o komforcie:
Bardzo fajne zawieszenie, trwałe, nie buja na nierownosciach, fotele tylne to porażka, ciasno, niewygodne.... wyciszenie wnetrza slabe. DO 120 km/h w miatre cicho a powyżej 180 km/h robi sie glosno tzn bardziej od dźwieku silnika przeszkadza szum wiatru oplywającego nadwozie :/
Opinia o nadwoziu:
Przestonność z przodu OK z tyłu to nieporozumienie jak na tak duże auto (wersja 5 drzwi) malo iejsca na kolana i malo miejsca nad glową. Jakość materałów cieniutka potrafiś skrzypieć i trzeszczeć na nierównosciach. KAROSERI JAK W POLONEZIE RDZA... RDZA... RDZA... Rdza atakuje w każdym ...
Opinia o układzie jezdnym:
Świetnie się prowadzi, dużo lepiej od Volvo S40 czy VW Passata B5, słabe hamulce :/
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


jestem zadowolony z mojego fordzika przez 4 lat jego uzytkowania praktycznie tylko wymienam podstawowe cześci takie jak oleje filtry nigdy mnie nie zawiódł jedynie co doczego mogę się przyczepić to rdzewiejące tylnie zderzaki , ale ten typ tak ma
Opinia o układzie napędowym:
co do elastyczności to faktycznie nie jest najlepiej trzeba często zmieniać biegi skrzynia haczy na pierwszym biegu ale mondeo tak mają przyspieszenie do 100 to 11,5 s mi wystarcza i przedewszystkim silnik jest cichy nawet przy dużych szyboksciach
Opinia o komforcie:
ford mają komfortowe zawieszenia tzw miękie i ktoś kto chce nim poszalec to bedzie zawiedziony auto wychyla się na zakretach co raczej nie zacheca do szybkiej jazdy na zakretach ,fotele są dobrze wyprofilowane i wygodne wyciszenia jak juz pisałem jest super
Opinia o nadwoziu:
przestrzeń z przodu jest zadawalająca z tyłu też nie ma co narzekać ergonaomia tu wszystko mam pod ręką bagażnik jest ogromny i 550 l i bez problemu pomieści podrózne bagaże . Materiały i wykaczenia mogłyby być jednak troszke lepsze czasami coś zgrzyta co może denerwować podczas jaz...
Opinia o układzie jezdnym:
auto prowadzi sie dobrze na długich trasach nie czuje się zmeczenia ,układ mógłby być bardziej precyzyjny i chodzi dosyć cieżko ,za to hamulce ma świetne z tym że ja mam wszedzie tarcze i moze dlatego . parkowanie nie sprawia mi problemu ford ma duży promień skretu
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10



Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność dość dobra. Skrzynia biegów przy szybkim przełączaniu potrafi "chaczyć". Przyspieszenie nie jest rewelacyjne - trzeba wkręcać na obroty jak japończyki - polecam dla dentystów i lubiących wiertarki.
Opinia o komforcie:
Resorowanie dobre zarówno obciążone jak i bez obciążenia. Lekkie kołysanie na zakrętach ale komfort jak na łódce. Fotele przednie podgrzewane wygodne może trochę za głębokie. Wyciszenie troszkę słabe powyżej 130 km/h. Ogólnie bardzo duży plus.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu dużo miejsca, z tyłu również. Ergonomia średnia, Bagażnik duży ale mały otwór. Jakoś matriałów średnia (trzeszczenie plastików "świerszcze").Karoseria bardzo podatna na rdzę.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się dość dobrze. Układ kierowniczy i "maglownica" - duży problem. Hamulce średnie. Parkowanie - kiepska widoczność, jeszcze gorszy promień skrętu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10



Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność dość dobra. Skrzynia biegów przy szybkim przełączaniu potrafi "chaczyć". Przyspieszenie nie jest rewelacyjne - trzeba wkręcać na obroty jak japończyki - polecam dla dentystów i lubiących wiertarki.
Opinia o komforcie:
Resorowanie dobre zarówno obciążone jak i bez obciążenia. Lekkie kołysanie na zakrętach ale komfort jak na łódce. Fotele przednie podgrzewane wygodne może trochę za głębokie. Wyciszenie troszkę słabe powyżej 130 km/h. Ogólnie bardzo duży plus.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu dużo miejsca, z tyłu również. Ergonomia średnia, Bagażnik duży ale mały otwór. Jakoś matriałów średnia (trzeszczenie plastików "świerszcze").Karoseria bardzo podatna na rdzę.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się dość dobrze. Układ kierowniczy i "maglownica" - duży problem. Hamulce średnie. Parkowanie - kiepska widoczność, jeszcze gorszy promień skrętu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Dał bym 10 ale niestety za te zabezpieczenie przed korozją odejmuję dwa punkty. A tak poza tym to nie ma sie do czego w tym samochodzie przyczepić!!!
Opinia o układzie napędowym:
Moim skromnym zdaniem na te masę samochodu to koni jest za mało i na światłach nie ma się po co ścigać bo jest się bez szans, ale w trasie przy prędkości 80 w gorę na 5 biegu zadziwia!!!
Opinia o komforcie:
Resorowanie ok podczas jazdy komfort bardzo dobry w sumie nie jeżdżę na tylnych siedzeniach ale z opinii kolegów z którymi podróżuję to tylko wsiąść i spać!
Opinia o nadwoziu:
Zabezpieczenie przed korozją dużo do życzenia chociaż nie jest aż tak źle tylko te tylne nadkola - masakra
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód godny polecenia 100% satysfakcji typowy, duży samochód rodzinny!!!
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 13


ŚREDNIE OCENY FORD MONDEO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 66.67% głosów 42
Raczej tak 23.81% głosów 15
Trudno powiedzieć 1.59% głosów 1
Raczej nie 6.35% głosów 4
Nie 1.59% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.4/10
Układ kierowniczy
8.2/10
Hamulce
7.7/10
Parkowanie
6.7/10
Napęd
Elastyczność
7.1/10
Skrzynia biegów
7.9/10
Silnik
8.2/10
Przyspieszenie 0-100km
6.7/10
Przyspieszenie 60-120km
6.9/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.4/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.7/10
Fotele tylne
7.6/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.7/10
Wyciszenie
7.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.9/10
Przestrzeń z tyłu
7.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
9.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.7/10
Możliwość aranżacji
7.3/10
Karoseria
6.5/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.5/10
Widoczność w lusterkach
7.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.9/10
Elektronika
6.1/10
Naprawy
Niezawodność
6.0/10
Koszty napraw
5.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 25
Niezawodność 13
Nadwozie 4
Spalanie 3
Układ jezdny 2
Inne 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Napęd 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 11
Nic 10
Spalanie 8
Inne 5
Układ jezdny 4
Awaryjność 3
Wentylacja i ogrzewanie 3
Napęd 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Mondeo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

  Ford

  Mondeo

  Volkswagen

  Passat

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Mondeo

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: jacek

liczba głosów: 89

Ford Mondeo 1800 115KM 1998r. kombi

Ocena ogólna
jestem zadowolony z mojego fordzika przez 4 lat jego uzytkowania praktycznie tylko wymienam podstawowe cześci takie jak oleje filtry nigdy mnie nie zawiódł jedynie co doczego mogę się przyczepić to rdzewiejące tylnie zderzaki , ale ten typ tak ma

Układ napędowy
co do elastyczności to faktycznie nie jest najlepiej trzeba często zmieniać biegi skrzynia haczy na pierwszym biegu ale mondeo tak mają przyspieszenie do 100 to 11,5 s mi wystarcza i przedewszystkim silnik jest cichy nawet przy dużych szyboksciach

Komfort
ford mają komfortowe zawieszenia tzw miękie i ktoś kto chce nim poszalec to bedzie zawiedziony auto wychyla się na zakretach co raczej nie zacheca do szybkiej jazdy na zakretach ,fotele są dobrze wyprofilowane i wygodne wyciszenia jak juz pisałem jest super

Nadwozie
przestrzeń z przodu jest zadawalająca z tyłu też nie ma co narzekać ergonaomia tu wszystko mam pod ręką bagażnik jest ogromny i 550 l i bez problemu pomieści podrózne bagaże . Materiały i wykaczenia mogłyby być jednak troszke lepsze czasami coś zgrzyta co może denerwować podczas jazdy, karoseria niestety jest narażona na korozje zwłaszcza tylnie błotniki

Układ jezdny
auto prowadzi sie dobrze na długich trasach nie czuje się zmeczenia ,układ mógłby być bardziej precyzyjny i chodzi dosyć cieżko ,za to hamulce ma świetne z tym że ja mam wszedzie tarcze i moze dlatego . parkowanie nie sprawia mi problemu ford ma duży promień skretu

Wentylacja i ogrzewanie
i tu mam małe kłopoty co do ogrzewania słabo się rozgrzewa auto potrzebuje duzszej chwili nim się rozgrzeje, i jak dojeżdzam już do pracy dobiero czuć ciepełyko z wentylacja nie mam kłopotów szyby mi nigdy nie parują

Pełna opinia o Ford Mondeo 1800 115KM 1998r. kombi »

Zobacz również opinie:

Ford Mondeo: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Ford Mondeo: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, napęd elektryczny

Ford Mondeo: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 3.0

Ford Mondeo: 2015, 2014, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1988, 1987, 1985