Ford Mondeo opinie, oceny użytkowników, Ford Mondeo spalanie 1999r. (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Mondeo

1999r.

Liczba ocen: 43

Średnia ocena:

7.84/10

Ford Mondeo spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.68/12.79 7.88
trasa 7.65/9.81 6.12
cykl mieszany 8.81/11.36 6.92

Mondeo

OCENY FORDA MONDEO


Ogólna ocena:  

9/10


rozrząd bezobsługowy na łańcuchu, pompa wody z boku silnika,
Opinia o układzie napędowym:
silnik widlasty daje sobie nieźle radę z autem ważącym 1560 kg. elastyczność dobra bez porównania do silników rzędowych. przyspieszenie zadowalające w pełni jak na kombi, nie jest to sportowe coupe. przydałby się tempomat. ogólnie ok :-)
Opinia o komforcie:
krótkie siedziska przednich foteli mogą trochę przeszkadzać w trasie wysokiemu kierowcy.Elektryczna regulacja fotela kierowcy może się uszkodzić przez plastikowy trybik w mechanizmie, wymiana na metalowy dostępny np. na allegro eliminuje usterkę na zawsze.
Opinia o nadwoziu:
tapicerka i skórzana kierownica bez przetarć przy normalnym użytkowaniu i przebiegu 245 tys. Na dolnych krawędziach przednich błotników delikatny rdzawy nalot dlatego że nie ma przednich chlapaczy i innych osłon, poza tym nic się nie dzieje.
Opinia o układzie jezdnym:
dobrze wygląda i nieźle jeździ na fabrycznych kołach: 205/55/16. po zakupie wymieniłem elementy gumowo metalowe na wahaczach (tylko) i polskie drogi już je ponadrywały. Na szczęście części nie są drogie. Mały promień skrętu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Oceniłem Forda Mondeo wysoko, a to za sprawą, że jestem bardzo z niego zadowolony, jedynie może się zdecyduję na wymianę na nowszy model. Tyle o aucie, którym obecnie jeżdżę, nie wiem, jak sprawuje się taki model, użytkowany w naszym kraju po 2,3 latach. Prawda jest taka,że auto bez na...
Opinia o układzie napędowym:
Moje auto turbo włącza się przy 2000obr/minute, jeżdżę na paliwie Vipower Diesel, auto ma niesamowite przyspieszenie od 78 km/h przy prędkości od 120km/h i więcej wciska w fotel.
Opinia o komforcie:
Auto wygodne,przestronne, nie odczuwalne z obciążeniem, mogło by być bardziej wyciszone (szum opon)
Opinia o nadwoziu:
Jedynie małe zastrzeżenie do tapicerki obiciowej foteli.
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzi się super, przy wyprzedzaniu z prędkością 180km/h auto jest stabilne, nie wibruje od podmuchu powietrza auta wyprzedzanego.Hamulce pozwalają,na pewną, a czasami brawurową jazdę. Parkowanie, oceniłem po wyżej średniego, ponieważ mógłby być lepszy skręt.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Bardzo chwalę sobie Mondeo MkII w tej wersji silnikowej, z nadwoziem kombi. To bardzo uniwersalny samochód i mało usterkowy. Nigdy mnie nie zawiódł jakąś nieprzewidzianą awarią w trasie, daleko od domu.
Opinia o układzie napędowym:
silnik 2,5 to bardzo elastyczna jednostka napędowa. Mógłby być trochę cichszy
Opinia o komforcie:
samochód jest dość głośny wewnątrz, ale jest to też wina naszych polskich dróg, pełnych dziur i nierównosci
Opinia o nadwoziu:
dużo miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu.Dobra aranżacja wnętrza i dobór materiałów, zwłaszcza w wersji Ghia
Opinia o układzie jezdnym:
samochód prowadzi się bardzo dobrze.Po wymianie na nowe wszystkich elementów metalowo-gumowych w zawieszeniu i klocków hamulcowych wraz z płynem z układem jezdnym nie ma najmniejszych problemów
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
nie jest to samochód do szybkich zrywów i ścigania spod świateł. natomiast w trasie nie ma zbyt duzych problemów z brakiem mocy oczywiscie przy rozważnej jeździe.
Opinia o komforcie:
samochod bardzo wygodny zarówno w trsie jaki i w miescie. jazda z obciażniem nie jest prawie wogole odczuwalna. mogłobybyc lepsze wygluszenie wnetrza.
Opinia o nadwoziu:
w wersji kombi jest to bardzo pojemne i ergonomiczne auto. jakosc materialów zaskakujaco dobra. siedzenia mimo tylu kilometrów nie przetarte. karoseria bez oznak korozji(poza błotnikiem ktory wymienialem na własna reke i sam malowałem)
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzi się lekko i przyjemnie, hamulce działaja perfekcyjnie abs w zime to bardzo przydatny wynalazek. parkuje sie stosunkowo łatwo jak na te dlugość auta.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Polecam ten samochód jako sam. rodzinny. Na pewno nie, jako środek transportu np. do pracy (do 30 km. ) Chyba, że kogoś stać na taki luksus ! Dużo pali - bo jest D U Ż Y !!!
Opinia o układzie napędowym:
Silnik naprawdę elastyczny.! Skrzynka trochę oporna,ale gra z silnikiem. Silnik zapewnia odpowiednie przyspieszenie na poszczególnych biegach.
Opinia o komforcie:
Resorowanie ??? Różnie to bywa.Nie jest żle. Pasażerowie mają dość swobody w czasie jazdy. Najcichszy nie jest, ale przy wysokich obrotach.
Opinia o nadwoziu:
ogólnie nie jest żle.!
Opinia o układzie jezdnym:
No jest to duży samochód. Napewno wygodny, wręcz komfortowy.Nie prawdą jest, że Ford g...o wort ! Przy swojej cenie, jest alternatywą do Mercedesów w swojej klasie. POLECAM. Jest to mój 2 Ford Mondeo. Następny, też będzie Mondeo. Pewnie Combi. Pozdrawiam wszystkich użytkowników F.M...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 9


ŚREDNIE OCENY FORD MONDEO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.14% głosów 25
Raczej tak 30.23% głosów 13
Trudno powiedzieć 2.33% głosów 1
Raczej nie 4.65% głosów 2
Nie 4.65% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.7/10
Układ kierowniczy
8.3/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
7.0/10
Napęd
Elastyczność
7.2/10
Skrzynia biegów
7.6/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
6.9/10
Przyspieszenie 60-120km
7.1/10
Przyspieszenie 80-120km
7.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.2/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.5/10
Fotele tylne
8.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
7.2/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
8.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.6/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.8/10
Możliwość aranżacji
7.0/10
Karoseria
6.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.0/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
8.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.0/10
Elektronika
6.1/10
Naprawy
Niezawodność
5.6/10
Koszty napraw
5.1/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 12
Niezawodność 8
Napęd 5
Spalanie 3
Nadwozie 2
Wentylacja i ogrzewanie 2
Nic 1
Układ jezdny 1
Inne 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 9
Nadwozie 7
Inne 4
Wentylacja i ogrzewanie 3
Spalanie 3
Widoczność 2
Komfort jazdy 1
Awaryjność 1
Napęd 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Mondeo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

  Ford

  Mondeo

  Volkswagen

  Passat

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Mondeo

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Robert

liczba głosów: 94

Ford Mondeo 2500 170KM 1999r. kombi

Ocena ogólna
rozrząd bezobsługowy na łańcuchu, pompa wody z boku silnika,

Układ napędowy
silnik widlasty daje sobie nieźle radę z autem ważącym 1560 kg. elastyczność dobra bez porównania do silników rzędowych. przyspieszenie zadowalające w pełni jak na kombi, nie jest to sportowe coupe. przydałby się tempomat. ogólnie ok :-)

Widoczność
lusterka mogły być troszkę większe ale nie ma tragedii :-)

Komfort
krótkie siedziska przednich foteli mogą trochę przeszkadzać w trasie wysokiemu kierowcy.Elektryczna regulacja fotela kierowcy może się uszkodzić przez plastikowy trybik w mechanizmie, wymiana na metalowy dostępny np. na allegro eliminuje usterkę na zawsze.

Nadwozie
tapicerka i skórzana kierownica bez przetarć przy normalnym użytkowaniu i przebiegu 245 tys. Na dolnych krawędziach przednich błotników delikatny rdzawy nalot dlatego że nie ma przednich chlapaczy i innych osłon, poza tym nic się nie dzieje.

Układ jezdny
dobrze wygląda i nieźle jeździ na fabrycznych kołach: 205/55/16. po zakupie wymieniłem elementy gumowo metalowe na wahaczach (tylko) i polskie drogi już je ponadrywały. Na szczęście części nie są drogie. Mały promień skrętu.

Naprawy
ceny części porównywalne do innych marek.

Wentylacja i ogrzewanie
klimatronic działa bez zarzutu. ogrzewanie również.

Elektryka/elektronika
z elektryką nie miałem przez dwa lata żadnych problemów poza tym nie działały i nie działają silniczki do regulacji przednich świateł, jedyny minus do zrobienia. spaliła mi się tylko postojówka z przodu.

Pełna opinia o Ford Mondeo 2500 170KM 1999r. kombi »

Zobacz również opinie:

Ford Mondeo: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Ford Mondeo: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, napęd elektryczny

Ford Mondeo: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 3.0

Ford Mondeo: 2015, 2014, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1988, 1987, 1985