Ford Mondeo opinie, oceny użytkowników, Ford Mondeo spalanie 2003r. (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Mondeo

2003r.

Liczba ocen: 44

Średnia ocena:

8.11/10

Ford Mondeo spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.42/12.50 7.73
trasa 7.24/9.50 5.84
cykl mieszany 8.44/11.50 6.65

Mondeo

OCENY FORDA MONDEO


Ogólna ocena:  

8/10


Już miałem zmienić ten samochód na nowy ale ze względu na to że jest bardzo ekonomiczny jeszcze troche nim pojeżdżę.
Opinia o układzie napędowym:
Dość szybko psują się wtryskiwacze. W moim fordzie stało się to ok 80tys gdy serwis zalecił ich wymianę. ponieważ to dość duży koszt odkładałem wymianę i do dzisiaj jeżdżę na tych uszkodzonych (kolej 80tys). Samochód stracił trochę mocy ale jest bardzo ekonomiczny - na autostrad...
Opinia o komforcie:
Przy nieobciążonym samochodzie podskakuje na nierównościach tył auta. Wymiana amortyzatorów nie poprawia komfortu. Efektem wtórnym tego zjawiska jest nierówne zużywanie się opon co powoduje wibracje podczas jazdy. Mnei wrażliwi kierowcy mogą ich jednak nie odczuwać.
Opinia o układzie jezdnym:
Hamulce bardzo skuteczne aczkolwiek wymagające dość dużej siły nacisku. Wadą jest dość szybkie zanieczyszczanie się zacisków z tyłu-sugeruję sprawdzać to przy kazdym przeglądzie. Należy montować bardzo dobrej jakości klocki i tarcze. Samochód jest szybki i ciężki więc słąbej j...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Obszerny, dynamiczny, oszczedny moze ma jakies wady, np. brak lampki w podsufitce nad tylnym siedzeniem ale mozna latwo samemu podlaczyc. Trzeba uwazac na rdze, na sczescie delikatnie na rantach drzwi. Kola dwumasowe, sprzegla czy wtryski to juz sa elemety newralgiczne dla kazdego diesla. Osobiscie...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik cichy, wysoka kultura pracy, dobra dynamika do 100 kmh, niesamowita elastycznosc i ciag do przodu w zakresie od 80 kmh w góre. Wyprzedzanie tym autem jest pewne, do wyprzedzenia wystarczy naprawde maly dystans. Czuc moc.
Opinia o komforcie:
Nie ma sie specjalnie do czego przyczepic. Przy 120 kmh slychac mocno szum powietrza przy przednich , bocznych szybach. Poza tym ok.
Opinia o nadwoziu:
Miejsca az nadto zarowno z przodu jak i z tyłu, wygoda niepodwazalna, 5 osob podrozuje swobodnie. Karoseria gorzej, wylazi ruda na rantach drzwi, wystarczy oczyscic i zabezpieczyc ale nie powinno miec to miejsca w XXI wieku.
Opinia o układzie jezdnym:
Słupki nieco ograniczaja widocznosc, auto dlugie ale szybko sie go wyczuwa.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Nie licz na szybki start ze świateł, ale przyspieszenia powyżej 90km/h na 5-tym biegu wystarczające. W górach "benzyny" nie mają szans.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo dobra elastyczność silnika 6-sty bieg to jest na prawdę rewelacja. Zapinam od 120km/h i śmiga że aż miło. Nawet przy prędkościach do 160km/h, włączonej klimie i średnim obciążeniu spalanie nie przekraczało 7 litrów ON
Opinia o komforcie:
Trochę słabo trzymają na zakrętach fotele. silnik trochę "grzechocze" jak to diesel, ale ja nie posiadam plastikowej pokrywy silnika. Po rozgrzaniu OK
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń wewnątrz znakomita. Miałem możliwość jechania w długiej trasie - pasażerowie z tyłu byli zachwyceni ilością miejsca na nogi. Bagażnik - nie musisz zastanawiać się co gdzie poukladać - po prostu wrzuca się wszystko jak leci - ma się wrażenie, że miejsca nigdy nie zabrak...
Opinia o układzie jezdnym:
Znakomite prowadzenie, trzyma się na łukach jak przyklejony, tył czasem podskakuje, ale z obciążeniem jest OK Zawieszenie odpowiednie do tego typu auta, nie za twarde i nie za miękkie
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Jestem super zadowolony z Mondeo a aut już troche miałem i niemieckie i francuskie i japonskie.
Opinia o układzie napędowym:
W tym dziale z mojej strony same plusy silniczek super elastyczny bardzo chetnie wchodzi na obroty i ładnie ciągnie.
Opinia o komforcie:
W porownaniu do Passata twardego jak traktor tutaj jest pełen kompromis pomiedzy komfortem a bezpieczenstwem jazdy.
Opinia o nadwoziu:
Ilosc miejsca jest zaskakujaco duża autko bardzo obszerne jakosc materiałow na wysokim poziomie nic nie skrzypi ładnie spasowane. Zastrzezenia tylko do karoseri ale jak sie nie dba to sie nie ma wystarczy poswiecic jeden dzien i zapuscic drzwi odpowiednimi srodkami i po kłopocie.
Opinia o układzie jezdnym:
Układ kierowniczy jak i zawieszenie to poezja trzyma sie drogi super, jazda w zakretach pod pełną kontrolą. Hamulce sa ok choc działaja z lekkim opuznieniem ale pod pełną kontrolą co do parkowania to autko swoje gabaryty posiada ale dla chcącego nic trudnego.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Jeździłem różnymi samochodami. Porównując w tej klasie aut, to żaden passat czy audi a4 nie dorówna Mondeo. Większość ludzi, uważają fordy za psujące się graty. Jednakże sami nigdy nie mieli samochodu tej marki i nie wiedzą co stracili.
Opinia o układzie napędowym:
Jak dla mnie zbyt krótkie przełożenia na biegach od 1 do 3. Za to 330Nm sprawia, że jazda tym samochodem to czysta przyjemność.
Opinia o komforcie:
Samochód idealny na polskie drogi. Zawieszenie bardzo wytrzymałe(żadnych problemów nie było). Fotele tylne mogły by być nieco wygodniejsze, czuć to szczególnie przy ostrym przyspieszaniu.
Opinia o nadwoziu:
Wygoda obsługi owszem jest, ale samochód nie posiada wielu często przydatnych schowków. Mały minus przy karoserii z uwagi na pojawienie się lekkiego podrdzewienia na drzwiach.
Opinia o układzie jezdnym:
Co do parkowania to brałem pod uwagę jego \"skrętność\" i widoczność. Wielu kierowców za pewne nie dało by nim sobie rady na parkingu.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 9


ŚREDNIE OCENY FORD MONDEO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 65.91% głosów 29
Raczej tak 20.45% głosów 9
Trudno powiedzieć 6.82% głosów 3
Raczej nie 6.82% głosów 3
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.3/10
Układ kierowniczy
9.0/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
7.5/10
Napęd
Elastyczność
8.7/10
Skrzynia biegów
8.6/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
8.0/10
Przyspieszenie 60-120km
8.4/10
Przyspieszenie 80-120km
8.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.5/10
Resorowanie z obciążeniem
8.6/10
Fotele przednie
9.1/10
Fotele tylne
8.8/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.8/10
Wyciszenie
8.2/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.6/10
Przestrzeń z tyłu
9.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.1/10
Bagażnik
9.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.3/10
Możliwość aranżacji
7.8/10
Karoseria
7.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.4/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.6/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.9/10
Elektronika
6.7/10
Naprawy
Niezawodność
5.9/10
Koszty napraw
5.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 9
Napęd 7
Układ jezdny 6
Niezawodność 5
Inne 2
Spalanie 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 10
Nadwozie 4
Napęd 4
Inne 3
Wentylacja i ogrzewanie 2
Wnętrze 2
Awaryjność 1
Spalanie 1
Układ jezdny 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Mondeo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

  Ford

  Mondeo

  Volkswagen

  Passat

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Mondeo

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: SW

liczba głosów: 102

Ford Mondeo 2000 TDCi 130KM 2003r. kombi

Ocena ogólna
Już miałem zmienić ten samochód na nowy ale ze względu na to że jest bardzo ekonomiczny jeszcze troche nim pojeżdżę.

Układ napędowy
Dość szybko psują się wtryskiwacze. W moim fordzie stało się to ok 80tys gdy serwis zalecił ich wymianę. ponieważ to dość duży koszt odkładałem wymianę i do dzisiaj jeżdżę na tych uszkodzonych (kolej 80tys). Samochód stracił trochę mocy ale jest bardzo ekonomiczny - na autostradach spala 5,6 przy 140-150 km/h w mieście nie przekracza 7l. DOWIEDZIAŁEM SIĘ TEŻ ŻE TAK SZYBKIE USZKODZENIA WTRYSKÓW POWODUJE WADLIWIE SKONSTRUOWANA POMPA, KTÓRA WYTWARZA OPIŁKI METALOWE PODCZAS PRACY. MOŻE SIĘ ZDARZYĆ, ŻE WYMIANA WTRYSKÓW POPRAWI SYTUACJĘ NA KRÓTKO. NIEOFICJALNE INFO OD PRACOWNIKA FORDA.

Komfort
Przy nieobciążonym samochodzie podskakuje na nierównościach tył auta. Wymiana amortyzatorów nie poprawia komfortu. Efektem wtórnym tego zjawiska jest nierówne zużywanie się opon co powoduje wibracje podczas jazdy. Mnei wrażliwi kierowcy mogą ich jednak nie odczuwać.

Układ jezdny
Hamulce bardzo skuteczne aczkolwiek wymagające dość dużej siły nacisku. Wadą jest dość szybkie zanieczyszczanie się zacisków z tyłu-sugeruję sprawdzać to przy kazdym przeglądzie. Należy montować bardzo dobrej jakości klocki i tarcze. Samochód jest szybki i ciężki więc słąbej jakości klocki mogą się spalić przy ostrym hamowaniu.

Naprawy
tylko proste naprawy warto wykonywać w zwykłych warsztatach. Poważniejsze rzeczy sugeruję naprawiac w serwisie autoryzowanym pomimo dużych kosztów. wymiana kompletnego sprzęgła z kołem dwumasowym kosztuje ponad 5 tys zł. ale właśnie przy tej naprawie nie należy kombinować z zamiennikami i tanimi warsztatami.

Wentylacja i ogrzewanie
Jak kazdy nowy diesel bardzo powoli nagrzzewa się zimą. Jeżdżac np. do pracy 10 km raczej się nie wygrzejemy.

Elektryka/elektronika
Nie było większych problemów.

Pełna opinia o Ford Mondeo 2000 TDCi 130KM 2003r. kombi »

Zobacz również opinie:

Ford Mondeo: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Ford Mondeo: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, napęd elektryczny

Ford Mondeo: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 3.0

Ford Mondeo: 2015, 2014, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1988, 1987, 1985