Ford Mondeo opinie, oceny użytkowników, Ford Mondeo spalanie 2004r. (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Mondeo

2004r.

Liczba ocen: 41

Średnia ocena: 8.15/10

Ford Mondeo spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
10.43/-.--
7.67
trasa
8.02/-.--
5.68
cykl mieszany
9.57/-.--
6.49

Oceny FORDA MONDEO

2010-02-18

Ogólna ocena:

9/10

Mondeo daje dużo satysfakcji z posiadania , obsługi jak i samej jazdy. Auto wielozadaniowe i wszędzie sie sprawdza
Opinia o układzie napędowym:
Tutaj zdania mogą być podzielone ale to ze względu na doświadczenie i temperament kierowcy. To Mondeo wyposażone jest w 6-cio biegową skrzynię i konstrukcyjnie założono że gałką od biegów trzeba sie napracować aby wykorzystać pełne możliwości silnika i auta. Silnik pracuje bez zast...
Opinia o komforcie:
Samochód nie ma tendencji do dobijania na nierównościach nawet z kompletem pasażerów zapewnia właściwy komfort podróży na długich trasach, jest dobrze wyciszony co pozwala w pełni korzystać z walorów fabrycznego sprzętu audio a z drugiej strony na wychwytywanie każdych innych hałasó...
Opinia o nadwoziu:
Ten zakres oceny samochodu również dopracowany w każdym szczególe: schowki. podłokietniki, siedzenia i ich regulacja jak i aranżacje, regulacja kierownicy, rozmieszczenie i czytelność przełączników dostosowana do wszelkich gustów. W 6-cio letnim samochodzie nic sie nie dzieje z tapicerk...
Opinia o układzie jezdnym:
Mondeo prowadzi sie lekko i przyjemnie, zawieszenie dopracowane nawet do realiów naszych dróg co sprawia że nad autem panuje sie pewnie. Układ kierowniczy pracuje precyzyjnie ale wymaga pewnego trzymania kierownicy gdyż 'niespodzianki dróg" powoduję przy lekkim trzymaniu kierownicy zmian...

2010-07-14

Ogólna ocena:

9/10

Nie mam żadnych zastzreżeń co do eksploatacji, nie zaskoczyła mnie zadna awarja, wlewam paliwo, odpalam i jadę oczywiście wykonując zalecane przez producenta przeglądy okresowe, z posiadanego pojazdu jestem zadowolony. No jedynym mankamentem jest twrde zawieszenie no ale za to doskonale trzy...
Opinia o układzie napędowym:
Posiadam wersję z 5 stopniową skrzynią biegów i czasami brakuje mnie "tego" 6? Nowym nabywcom radzę kupować wersję z 6 stopniową skrznią biegów.
Opinia o nadwoziu:
Po 5 latach eksploatacji, uszczelki gumowe szyb bocznych uległy "korozji" i należało je wymienić, nie wiem czy to świadczy o jakości gumy?, czy też wykonania i użytych klejów?
Opinia o układzie jezdnym:
bardzo dobrze trzyma się na zakrętach przy dość sporych prędkościach nie odczuwa się siły odśrodkowej.

2008-05-05

Ogólna ocena:

9/10

najlepszy samochod jaki mialem prawie nie zniszczalny
Opinia o układzie napędowym:
1.8 benzyna nie nalezy do najszybszych ale wolny tez nie jest (210 km/h!) 80 % czasu spedzam jezdzac po miescie i tam ten silnik sprawuje sie znakomicie
Opinia o komforcie:
przy pelnym obciazeniu potrzebuje troche czasu zeby sie rozpedzic i zatrzymac. bardzo komfortowy - szczegolnie dla rodziny z dziecmi - bagaznik - ogromny !!
Opinia o nadwoziu:
ogromna ilosc przestrzeni - szczegolnie bagaznik - przejechalem 60 -70 tys km juz i nie mam zastrzezen co do komfortu jazdy oraz do jakosci
Opinia o układzie jezdnym:
duze auto ale widocznosc przy parkowaniu super na autostradzie cichutko w srodku, nawet w okolicach 180 -200km

2010-07-16

Ogólna ocena:

9/10


Opinia o układzie napędowym:
zbiera się bardzo szybko gdyż jest to silnik z turbo, wysokoprężny na 2 wałkach rozrządu i pompo wtryskami co niektórzy narzekają, a ja sobie chwale, jeśli miałbym zmienić to tylko na nowszy model tej marki
Opinia o komforcie:
bez zarzutów, w ogóle nie czuć obciążenie przy przyspieszaniu, tylko przy hamowaniu droga troszkę się wydłuża
Opinia o nadwoziu:
trochę mi się tył nie podoba ale liczy się wygoda
Opinia o układzie jezdnym:
super auto przede wszystkim wygodne, prowadzi się świetni( płynie po drodze) z tego względu że ma każde koło niezależne, można porównywać z mercem 124, dynamiczne, jeśli tylko to kombi jest bardzo pojemne

2010-07-16

Ogólna ocena:

9/10


Opinia o układzie napędowym:
zbiera się bardzo szybko gdyż jest to silnik z turbo, wysokoprężny na 2 wałkach rozrządu i pompo wtryskami co niektórzy narzekają, a ja sobie chwale, jeśli miałbym zmienić to tylko na nowszy model tej marki
Opinia o komforcie:
bez zarzutów, w ogóle nie czuć obciążenie przy przyspieszaniu, tylko przy hamowaniu droga troszkę się wydłuża
Opinia o nadwoziu:
trochę mi się tył nie podoba ale liczy się wygoda
Opinia o układzie jezdnym:
super auto przede wszystkim wygodne, prowadzi się świetni( płynie po drodze) z tego względu że ma każde koło niezależne, można porównywać z mercem 124, dynamiczne, jeśli tylko to kombi jest bardzo pojemne

Średnie oceny FORD MONDEO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
56.10%
głosów 23
Raczej tak
29.27%
głosów 12
Trudno powiedzieć
7.32%
głosów 3
Raczej nie
2.44%
głosów 1
Nie
4.88%
głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.0/10
Układ kierowniczy
8.8/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
8.2/10
Skrzynia biegów
8.1/10
Silnik
8.3/10
Przyspieszenie 0-100km
8.1/10
Przyspieszenie 60-120km
8.4/10
Przyspieszenie 80-120km
8.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.6/10
Resorowanie z obciążeniem
8.4/10
Fotele przednie
9.0/10
Fotele tylne
9.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.4/10
Wyciszenie
8.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
9.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.7/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.4/10
Możliwość aranżacji
8.0/10
Karoseria
7.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.5/10
Widocznośc do tyłu
8.1/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.2/10
Elektronika
7.0/10
Naprawy
Niezawodność
6.2/10
Koszty napraw
5.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
12
Spalanie
6
Niezawodność
3
Nadwozie
2
Wentylacja i ogrzewanie
2
Układ jezdny
1
Inne
1
Nic
1
Wnętrze
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
11
Awaryjność
4
Inne
2
Napęd
2
Komfort jazdy
1
Widoczność
1
Układ jezdny
1
Spalanie
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Ford Mondeo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

Ford Mondeo

Ford Mondeo

Volkswagen Passat

Volkswagen Passat

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Mondeo

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 39

Ford Mondeo X-Trend 2000 2,0 TDci 116KM 2004r. hatchback

Ocena ogólna

Mondeo daje dużo satysfakcji z posiadania , obsługi jak i samej jazdy. Auto wielozadaniowe i wszędzie sie sprawdza

Układ napędowy

Tutaj zdania mogą być podzielone ale to ze względu na doświadczenie i temperament kierowcy. To Mondeo wyposażone jest w 6-cio biegową skrzynię i konstrukcyjnie założono że gałką od biegów trzeba sie napracować aby wykorzystać pełne możliwości silnika i auta. Silnik pracuje bez zastzreżeń i bez wachania reaguje na polecenia prawej nogi pod warunkiem że do odpowiedniej prędkości dopasowany jest właściwy bieg. Silnik jest dynamiczny i po przekroczeniu 1700obr/min ożywa po raz drugi i robi sie "szatan". Przy spełnianiu wyżej opisanych warunków stwierdzam że układ napędowy jest właściwy do tego auta choć właśnie od kierowcy wymaga pewnych nawyków.

Widoczność

Para , szron szybko znikają ze szyb i lusterek. Lusterka odpowiednie również przy parkowaniu.

Komfort

Samochód nie ma tendencji do dobijania na nierównościach nawet z kompletem pasażerów zapewnia właściwy komfort podróży na długich trasach, jest dobrze wyciszony co pozwala w pełni korzystać z walorów fabrycznego sprzętu audio a z drugiej strony na wychwytywanie każdych innych hałasów typu zmiana nawierzchni.

Nadwozie

Ten zakres oceny samochodu również dopracowany w każdym szczególe: schowki. podłokietniki, siedzenia i ich regulacja jak i aranżacje, regulacja kierownicy, rozmieszczenie i czytelność przełączników dostosowana do wszelkich gustów. W 6-cio letnim samochodzie nic sie nie dzieje z tapicerką a korozja=0.

Układ jezdny

Mondeo prowadzi sie lekko i przyjemnie, zawieszenie dopracowane nawet do realiów naszych dróg co sprawia że nad autem panuje sie pewnie. Układ kierowniczy pracuje precyzyjnie ale wymaga pewnego trzymania kierownicy gdyż 'niespodzianki dróg" powoduję przy lekkim trzymaniu kierownicy zmianę toru jazdy. Układ hamulcowy zasadniczy jak i pomocniczy oraz działanie ABS bez zastrzeżeń. Parkowanie nie sprawia trudności pod warunkiem że miejsce do parkowania odpowiada gabarytom auta.

Naprawy

Wymieniłem klocki hamulcowe z przodu oraz olej i filtry co nie ma nic wspólnego z awaryjnością. Zużycie oleju niewiarygodne 0,5 l/ 10 000km. Zakres obsługi ograniczony do minimum co szczególnie cenią kobiety.

Wentylacja i ogrzewanie

Klimatronic = "zarządź co chcesz a ja ci to zaraz wykonam" Jak słońce zajdzie za chmury to w Mondeo go tez nie będzie -poza tum wszystko.

Elektryka/elektronika

Ponad rok i nic sie nie dzieje - nawet nie przepaliła sie żadna żarówka. Wszystko 100% działa!

Zobacz również opinie:

Ford Mondeo: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Ford Mondeo: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, napęd elektryczny

Ford Mondeo: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 3.0

Ford Mondeo: 2015, 2014, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1988, 1987, 1985