Ford Mondeo opinie, oceny użytkowników, Ford Mondeo spalanie 1.6 (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Mondeo

1.6

Liczba ocen: 55

Średnia ocena:

7.89/10

Ford Mondeo spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.35/10.45 -.--
trasa 7.02/8.83 -.--
cykl mieszany 8.17/8.92 -.--

Mondeo

OCENY FORDA MONDEO


Ogólna ocena:  

10/10


Praktycznie przez cały czas użytkowania samochód nie wymagał żadnych napraw.W książce serwisowej też ich nie ma.Muszę jednak zaznaczyć, że wszelkie wymiany płynów eksploatacyjnych,filtrów itp są dokonywane na czas i są dobrej jakości.Na to nigdy nie żałuję pieniędzy bo się zwra...
Opinia o układzie napędowym:
Przy 4 dorosłych osobach i maksymalnie załadowanym bagażniku silnik 1,6 troszeczkę ma mało mocy zwłaszcza przy pokonywaniu dużych wzniesień.
Opinia o komforcie:
Bardzo wygodny,przestronny samochód.Przy rozłożonych fotelach uzyskujemy bardzo dużą przestrzeń ładunkową,jednak słychać wówczas delikatny hałas w środku.Nie ma tragedii ale jednak.Tak mają chyba wszystkie kombi - miałem kilka
Opinia o nadwoziu:
Rocznik 1996 a dopiero zaczyna delikatnie przebarwiać rdza.Nie ma kompletnie żadnych dziur.Blacha zdrowa,podwozie też.
Opinia o układzie jezdnym:
Z uwagi na gabaryty parkowanie czasem utrudnione.Bardzo dobra widoczność
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Jest to samochód rodzinny, wygodny. Raczej na trasę nie na drogi polne czy utwardzone. nie planowałem go kupić ale teraz mam o nim całkiem inne zdanie ni z przed kupnem.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 1,6 w stosunku do masy auta trochę słaby. ale to też kwestia przyzwyczajenia i pracy skrzynią biegów
Opinia o komforcie:
Auto prowadzi się bardzo dobrze zarówno z kompletem jak i bez. Na oponach KLEBER jazda stała się cicha i przyjemna.
Opinia o nadwoziu:
Auto na ogół przestrzenne ale przy moich 188 wzrostu i 120kg wagi przydałoby się trochę więcej miejsca.Wnętrze jest tak wyposażone że jakakolwiek zmiana spowoduje jej zakłócenie.
Opinia o układzie jezdnym:
Użytkuję to auto już ponad 5 lat i oprócz normalnie zużywających się części nic się nie dzieje. Trochę mi się już opatrzył ale przy moich dojazdach do pracy po 200km tygodniowo (na gazie) nie mogę narzekać. Przejechałem już 135 tyś. i jeszcze kupiłem nowe opony letnie bo planuję...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Przez ponad 5 lat użytkowania (byłam 2gim właścicielem) auto nigdy mnie nie zawiodło! Jedyną jego wadą był kiepski wydech, podatny na korozję. Poza tym, świetnie trzymał się drogi, łatwo się nim parkowało, duża dostępność dobrych jakościowo i przystępnych cenowo zamienników cz...
Opinia o układzie napędowym:
Ten akurat silnik, może nieco za słaby w stosunku do gabarytów/wagi auta. Jednak dosyć elastyczny, niezyt paliwożerny, jak się już "rozbujał", to super!
Opinia o komforcie:
Auto obszerne, dosyć twarde, ale dla mnie to akurat plus. Dobrze znosiło obciążenie.
Opinia o nadwoziu:
Nie mialam zastrzeżeń.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Troszkę za słaby silnik. Wygoda niesamowita, radość z jazdy całkiem niezła ale tym nie poszalejemy!!! 90KM to trochę za mało na auto ważące 1400KG. Rodzika chwali sobie wygodę i ciszę podczas jazdy
Opinia o układzie napędowym:
Silnik elastyczny ale zdecydowanie brakuje mu mocy podczas wyprzedzania, w mieście dobrze się jeździ. Na trasy polecam większy motor. Pracuje cicho i równo.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie OK. Ładnie łyka dziury i dobrze zachowuje się pod obciążeniem. Na tylnej kanapie sporo miejsca nawet dla 3 osób.
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze ogólnie OK jak na auto 17 letnie nić nie skrzypi, welur na fotelach bez przetarć. Karoseria gnije na tylnych nadkolach i przy wlewie paliwa, ale to chyba bolączka wszystkich fordów (brak ocynku blachy)
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się super, Wspomaganie mogło by być troszkę mocniejsze. Parkowanie trochę wymaga wprawy bo nie za dobrze widać kiedy kończy się bagażnik.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto godne polecenia
Opinia o układzie napędowym:
Silnik jest w miarę dynamiczny, dobrze współpracuje ze skrzynią biegów. Nie trzeba często zmieniać biegów.
Opinia o komforcie:
Fotele bardzo wygodne, zarówno z przodu jak i z tyłu. Jadąc z kompletem pasażerów odczuwa się to w prowadzeniu. Przy większych prędkościach słychać szum w aucie.
Opinia o nadwoziu:
W aucie jest dużo miejsca, bagażnik jest przeogromny. Jak na swoją niską cenę auto jest zrobione z dobrej jakości materiałów.
Opinia o układzie jezdnym:
Autko jak na swoje lata spisuje się bardzo dobrze. Widoczność w aucie dobra, prowadzenie pojazdu nie sprawia najmniejszego problemu. Samochód jak na swoje lata jest rewelacyjny. Zawieszenie jest miękkie, małe przechyły na zakrętach. Auto dobrze trzyma się nawierzchni. Wspomaganie auta pozwa...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 11


ŚREDNIE OCENY FORD MONDEO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 61.82% głosów 34
Raczej tak 27.27% głosów 15
Trudno powiedzieć 5.45% głosów 3
Raczej nie 3.64% głosów 2
Nie 1.82% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.6/10
Układ kierowniczy
8.3/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
7.5/10
Napęd
Elastyczność
6.7/10
Skrzynia biegów
7.6/10
Silnik
7.3/10
Przyspieszenie 0-100km
5.9/10
Przyspieszenie 60-120km
6.0/10
Przyspieszenie 80-120km
6.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.4/10
Resorowanie z obciążeniem
7.9/10
Fotele przednie
8.7/10
Fotele tylne
7.8/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.6/10
Wyciszenie
7.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.0/10
Przestrzeń z tyłu
8.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.5/10
Bagażnik
9.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.1/10
Możliwość aranżacji
7.1/10
Karoseria
7.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.3/10
Elektronika
6.4/10
Naprawy
Niezawodność
6.2/10
Koszty napraw
5.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 27
Niezawodność 9
Inne 2
Nadwozie 2
Wnętrze 2
Spalanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 14
Spalanie 7
Napęd 6
Inne 4
Nadwozie 4
Układ jezdny 3
Wentylacja i ogrzewanie 2

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Mondeo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

  Ford

  Mondeo

  Volkswagen

  Passat

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Mondeo

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Janusz

liczba głosów: 29

Ford Mondeo CLX 1600 DOHC 90KM 1994r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Jest to samochód rodzinny, wygodny. Raczej na trasę nie na drogi polne czy utwardzone. nie planowałem go kupić ale teraz mam o nim całkiem inne zdanie ni z przed kupnem.

Układ napędowy
Silnik 1,6 w stosunku do masy auta trochę słaby. ale to też kwestia przyzwyczajenia i pracy skrzynią biegów

Widoczność
Mnie pasuje.

Komfort
Auto prowadzi się bardzo dobrze zarówno z kompletem jak i bez. Na oponach KLEBER jazda stała się cicha i przyjemna.

Nadwozie
Auto na ogół przestrzenne ale przy moich 188 wzrostu i 120kg wagi przydałoby się trochę więcej miejsca.Wnętrze jest tak wyposażone że jakakolwiek zmiana spowoduje jej zakłócenie.

Układ jezdny
Użytkuję to auto już ponad 5 lat i oprócz normalnie zużywających się części nic się nie dzieje. Trochę mi się już opatrzył ale przy moich dojazdach do pracy po 200km tygodniowo (na gazie) nie mogę narzekać. Przejechałem już 135 tyś. i jeszcze kupiłem nowe opony letnie bo planuję je jeszcze zużyć. Auto ma trochę słabe hamulce jak na abs ale może to tylko moje odczucia. Hamowałem już kilka razy dość ostro i efekt był właściwy.

Naprawy
Koszty są wartością względną. Mogę zapłacić pieniądze ale nie lubię jak mechanik próbuje mnie naciągać. Dlatego korzystam z napraw koleżeńskich i na razie wychodzę na tym nie najgorzej.

Wentylacja i ogrzewanie
Auto ciepłe, dobrze wentylowane.

Elektryka/elektronika
Nie mogę nic powiedzieć ponieważ jak wcześniej pisałem nic oprócz świec i przewodów wysokiego napięcia nie wymieniałem

Pełna opinia o Ford Mondeo CLX 1600 DOHC 90KM 1994r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Ford Mondeo: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Ford Mondeo: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, napęd elektryczny

Ford Mondeo: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 3.0

Ford Mondeo: 2015, 2014, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1988, 1987, 1985