Ford Mondeo opinie, oceny użytkowników, Ford Mondeo spalanie (strona 5)

Opinie o samochodach Ford Mondeo

Liczba ocen: 636

Średnia ocena:

8.07/10

Ford Mondeo spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.99/11.48 7.77
trasa 7.48/9.18 5.88
cykl mieszany 8.70/10.21 6.80

Mondeo

OCENY FORDA MONDEO


Ogólna ocena:  

9/10


Generalnie naprawdę dobre auto. Duże wygodne i nowoczesne. Polecam dla rodziny kombi. Jeszcze nigdy nie miałęm problemu z załadunkiem pasażerów ani bagaży. No i automat - miodzio, mój pierwszy ale na pewno nie ostatni.
Opinia o układzie napędowym:
Automat - rewelacja. Zmienia cichutko i bardzo szybko. Silnik 2,3 benzyna w automacie jednak pije, w mieście trzeba się starać aby zejść poniżej 12 litrów. W trasie raczej zaponijcie o spalaniu poniżej 8,5 litra no chyba, że ktoś jeździ do 90km /h ale i tak nie wierzę.
Opinia o komforcie:
Super wyciszenie to niestety super szczelność - często jest gorąco we wnętrzu. A to wymusza włączanie klimy.
Opinia o nadwoziu:
Ogromna przestrzeń w środku na wszystkich miejscach. Wada to żartobliwy schowek naprzeciw pasażera z przodu - jak otworzycie to zrozumiecie. Duza ergonomia i komfort prowadzenia - od automatu redukują mi się mięśnie prawej ręki ;-)
Opinia o układzie jezdnym:
To duże auto - wyraźnie większe niż poprzedni model. Dużo bardziej komfortowe. Niestety mam warżenia, że poprzednio lepiej czułem drogę. Ten jest wyższy i nie ma takiego przełożenia jak wcześniej. Jednakże i tak bdb.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

4/10


Samochód BYŁ dobry 10-12 lat temu, teraz tylko może odpowiadać koneserom tego modelu. Nowsze wersje mają podobne mankamenty (korozja, wycieki), ale na pewno nie kupiłbym nowego Mondeo - za te pieniądze konkurencja daje więcej.
Opinia o układzie napędowym:
Główna bolączka silnika 1,8TD to wycieki - cieknie skąd tylko się da: pokrywa zaworów, turbosprężarka, pompa podciśnienia, uszczelnienie wału itd. Stara konstrukcja ma zaletę: jest w miarę prosta i odporna na gorsze paliwo.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie OK, części w miarę tanie, ale koszty napraw czasem wysokie. Nie nalezy stosować tanich zamienników, jeżeli już, to renomowanych producentów.
Opinia o nadwoziu:
Mało miejsca z tyłu (szczególnie przy pełnym wykorzystaniu miejsca z przodu), niewygodna kanapa po środku, niski otwór drzwi. Odporność na korozję - tragedia, pierwsze idą błotniki z tyłu, koniecznie stosować chlapacze z przodu i z tyłu.
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze trzyma się drogi, zawieszenie wystarczająco dobrze tłumi nierówności (warunek: wszystko musi byc sprawne), hamulce tarczowe na obydwu osiach skutecznie zatrzymują samochód, dobrze spisują się w górach
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10



Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność dość dobra. Skrzynia biegów przy szybkim przełączaniu potrafi "chaczyć". Przyspieszenie nie jest rewelacyjne - trzeba wkręcać na obroty jak japończyki - polecam dla dentystów i lubiących wiertarki.
Opinia o komforcie:
Resorowanie dobre zarówno obciążone jak i bez obciążenia. Lekkie kołysanie na zakrętach ale komfort jak na łódce. Fotele przednie podgrzewane wygodne może trochę za głębokie. Wyciszenie troszkę słabe powyżej 130 km/h. Ogólnie bardzo duży plus.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu dużo miejsca, z tyłu również. Ergonomia średnia, Bagażnik duży ale mały otwór. Jakoś matriałów średnia (trzeszczenie plastików "świerszcze").Karoseria bardzo podatna na rdzę.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się dość dobrze. Układ kierowniczy i "maglownica" - duży problem. Hamulce średnie. Parkowanie - kiepska widoczność, jeszcze gorszy promień skrętu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10



Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność dość dobra. Skrzynia biegów przy szybkim przełączaniu potrafi "chaczyć". Przyspieszenie nie jest rewelacyjne - trzeba wkręcać na obroty jak japończyki - polecam dla dentystów i lubiących wiertarki.
Opinia o komforcie:
Resorowanie dobre zarówno obciążone jak i bez obciążenia. Lekkie kołysanie na zakrętach ale komfort jak na łódce. Fotele przednie podgrzewane wygodne może trochę za głębokie. Wyciszenie troszkę słabe powyżej 130 km/h. Ogólnie bardzo duży plus.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu dużo miejsca, z tyłu również. Ergonomia średnia, Bagażnik duży ale mały otwór. Jakoś matriałów średnia (trzeszczenie plastików "świerszcze").Karoseria bardzo podatna na rdzę.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się dość dobrze. Układ kierowniczy i "maglownica" - duży problem. Hamulce średnie. Parkowanie - kiepska widoczność, jeszcze gorszy promień skrętu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


jak za te pieniadze, bardzo obszerne, pakowne, wygodne, i luksusowe (wersja ghia) auto. ciut za slaby silnik, ale mialo byc rodzinne kombi w dieslu, a nie scigacz. swietne hamulce. wygodne fotele. jechalem do francji 1700 km w jedna strone, i zero bolu plecow czy tego typu dolegliwosci. auto raczej ...
Opinia o układzie napędowym:
1 i 2 bieg za krotkie jak na osobowke. od 3 biegu zaczyna jechac. za to w trasie elastycznosc od 2000 obrotow/min wiecej niz zadowalajaca.
Opinia o komforcie:
wyciszenie super. najlatwiej to odczuc jadac z otwartymi szybami - silnik slychac jak cholera, za to po ich zamknieciu, no coz czuc, a raczej slychac ze to limuzyna.
Opinia o nadwoziu:
miejsca zarowno z przodu jak i z tymi az nadto. ergonamia bez zarzutu, szczegolnie fajny patent to sterowanie radiem w kierownicy. za to sporym mankemantem jest umiejscowienie wlacznika swiatel awaryjnych.
Opinia o układzie jezdnym:
troche jakby za ciezko kreci sie na postoju. ale auto barzdo dobrze trzyma sie drogi, w koncu to szeroki kombi, duzy docisk. jednak wykazuje lekka podsterowność (przod ucieka na zewnatrz) na szybko pokonywanych zakretach.
» pełna opinia


ŚREDNIE OCENY FORD MONDEO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 62.11% głosów 395
Raczej tak 27.20% głosów 173
Trudno powiedzieć 4.25% głosów 27
Raczej nie 3.93% głosów 25
Nie 2.52% głosów 16
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.8/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
8.2/10
Parkowanie
7.4/10
Napęd
Elastyczność
7.7/10
Skrzynia biegów
7.9/10
Silnik
8.2/10
Przyspieszenie 0-100km
7.2/10
Przyspieszenie 60-120km
7.5/10
Przyspieszenie 80-120km
7.7/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.4/10
Resorowanie z obciążeniem
8.2/10
Fotele przednie
8.8/10
Fotele tylne
8.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
7.7/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
8.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.7/10
Bagażnik
9.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
7.4/10
Karoseria
7.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.0/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
8.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.4/10
Elektronika
6.3/10
Naprawy
Niezawodność
6.1/10
Koszty napraw
5.1/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 218
Niezawodność 75
Spalanie 50
Układ jezdny 36
Napęd 31
Wnętrze 25
Nadwozie 21
Inne 15
Nic 9
Wentylacja i ogrzewanie 8
Widoczność 3
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 138
Spalanie 58
Inne 47
Nadwozie 43
Wentylacja i ogrzewanie 35
Napęd 28
Awaryjność 25
Układ jezdny 18
Komfort jazdy 14
Widoczność 13
Wnętrze 7

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Mondeo brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

  Ford

  Mondeo

  Volkswagen

  Passat

Zobacz również opinie:

Ford Mondeo: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Ford Mondeo: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, napęd elektryczny

Ford Mondeo: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 3.0

Ford Mondeo: 2015, 2014, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1988, 1987, 1985