Ford Orion opinie, oceny użytkowników, Ford Orion spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Orion

Liczba ocen: 17

Średnia ocena: 7.76/10

Ford Orion spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
10.76/9.82
6.23
trasa
8.40/7.02
5.10
cykl mieszany
7.60/8.48
5.56

Oceny FORDA ORION

2008-02-18

Ogólna ocena:

8/10

Jak na auto z takim przebiegiem i w takim wieku ok. Żadnych większych problemów. Pilnować zawieszenia i ustawienia zaworów i będzie ok. Przejechałem już n im ponad 25 tys. w ciągu 5 miesięcy. Nie oszczędzam samochodu (jeżdżę po Wawie i sporo po Polsce) i jeszcze mnie nie zawiódł. Jed...
Opinia o układzie napędowym:
zbyt mały silnik do tak dużego samochodu. Auto zdecydowanie dla cierpliwych, jednak jeśli ktoś nie boi się wysokich obrotów można trochę pojeździć ;)
Opinia o komforcie:
Zawieszenie ok. (jeżeli zadbane) Żadnych problemów. Fotele wgodne, chociarz regulowane tylko w dwóch płaszczyznach. W środku niestety głośno (słychać mocno opony, szczególnie zimówki)
Opinia o nadwoziu:
Auto naprawdę przestronne. Bagażnik olbrzymi. W środku mnóstwo miejsca. Zegar czytelne i dobrze widoczne w każdych warunkach. Z karoserią - mam problem w ocenie bo w moim orionie lekko zjedzone tylne nadkola i podłoga z przodu - ale jak na 21 lat to w sumie ok.
Opinia o układzie jezdnym:
Po wymianie amortyzatorów super trzyma się drogi nawet w ostrych zakrętach przy prędkości ok 90km/h jes zupełnie ok. Niestety na parkingu pod supermarkietem koszmar - brak wspomagania i zwrotność małego czołgu

2008-02-24

Ogólna ocena:

6/10

nizsza ocena z powodu podatnosci na korozje.
Opinia o układzie napędowym:
elastycznosc...no coz , w tym samochodzie po prostu takie zjawisko nie wystepuje. auto jedzie bo musi.po odpaleniu rano chodzi jak betoniarka strasznie glosny motor , i to tyle na temat silnika.malo pali.skrzynia biegow lubi haczyc podczas szybkich redukcji .
Opinia o komforcie:
resorowanie ok. troche sztywno zestrojony ale to cena dobrego prowadzenia.fotele przednie wygodne ale male bardzo trwala taspicerka. jazda z pasazerami to pomylka auto w ogole nie przyspiesza.resorowanie z kompletem pasazerow oceniam dobrze.
Opinia o nadwoziu:
przestrzeni jest sporo na przednich fotelach z tylu to samo pod warunkiem ze z przodu sie dza niewysokie osoby. bagaznik ogromny i ustawny minus za zawiasy wnikajace do wnetrza bagaznika , po zlozeniu siedzen niemal plaska powierzchnia.mozliuwosci przewozowe ogromne naprawde mozna w niego duzo wlozy...
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzi sie bardzo dobrze , jest sztywny nie byja na boki. nizsza ocena za psujace sie przekladnie kierownicze. koszt wymiany 500(po regeneracji)

2008-02-11

Ogólna ocena:

7/10


Opinia o układzie napędowym:
silnik 8-zaworowy +gaźnik i rocznik 90 więc wiadomo że z audi tt niema szans ale z polonezami jak najbardziej
Opinia o komforcie:
jest miekki, prawie jak pneumatyk przednie fotele mają sporo możliwości regulacji, po pełnym obciążeniu robi sie "ciężki", przy ok 2500-3000 o/min bardziej słychaćwetylator niż silnik
Opinia o nadwoziu:
bagażnik wydaje sie być bardzo duży ale niestety krótka klapa kufra wszysko psuje (lepsze rozwiązanie w escorcie)
Opinia o układzie jezdnym:
auto trzyma sie drogi po obciążeniu na nierównej drodze może dobijać zawieszenie

2009-01-28

Ogólna ocena:

10/10

wada której bym sie czepił to zbyt wolna praca rozrusznika jak na diesla i jak zimny to troche cięzko uruchamia sie a zaleta taka szczególna tego auta czym mozna sie pochwalic jest wycieraczka tylnej szyby co rzadko jest w sedanie a przydatna rzecza jak dla mnie :)

2008-02-11

Ogólna ocena:

7/10


Opinia o układzie napędowym:
Troszeczke za maly silnik jak do tak duzego samochodu, ale wazne ze jedzie do przodu:)
Opinia o układzie jezdnym:
Jak na te lata to nie ma co narzekac.

Średnie oceny FORD ORION

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
41.18%
głosów 7
Raczej tak
52.94%
głosów 9
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
5.88%
głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
7.9/10
Układ kierowniczy
6.8/10
Hamulce
8.2/10
Parkowanie
7.2/10
Napęd
Elastyczność
7.1/10
Skrzynia biegów
7.9/10
Silnik
7.9/10
Przyspieszenie 0-100km
5.2/10
Przyspieszenie 60-120km
5.9/10
Przyspieszenie 80-120km
6.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
6.4/10
Fotele przednie
8.2/10
Fotele tylne
8.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.8/10
Wyciszenie
6.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.4/10
Przestrzeń z tyłu
7.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.5/10
Możliwość aranżacji
7.6/10
Karoseria
6.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.2/10
Widocznośc do tyłu
8.6/10
Widoczność w lusterkach
8.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
3.2/10
Elektronika
3.3/10
Naprawy
Niezawodność
3.1/10
Koszty napraw
3.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
3
Spalanie
3
Układ jezdny
2
Niezawodność
2
Nadwozie
2
Napęd
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie
4
Napęd
3
Nic
2
Wentylacja i ogrzewanie
2
Spalanie
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Ford Orion brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Mazda 626.

Ford Orion

Ford Orion

Mazda 626

Mazda 626

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Orion

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 40

Ford Orion 1800 d 65KM 1991r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna

nizsza ocena z powodu podatnosci na korozje.

Układ napędowy

elastycznosc...no coz , w tym samochodzie po prostu takie zjawisko nie wystepuje. auto jedzie bo musi.po odpaleniu rano chodzi jak betoniarka strasznie glosny motor , i to tyle na temat silnika.malo pali.skrzynia biegow lubi haczyc podczas szybkich redukcji .

Widoczność

widocznosc bez zastrzezen.

Komfort

resorowanie ok. troche sztywno zestrojony ale to cena dobrego prowadzenia.fotele przednie wygodne ale male bardzo trwala taspicerka. jazda z pasazerami to pomylka auto w ogole nie przyspiesza.resorowanie z kompletem pasazerow oceniam dobrze.

Nadwozie

przestrzeni jest sporo na przednich fotelach z tylu to samo pod warunkiem ze z przodu sie dza niewysokie osoby. bagaznik ogromny i ustawny minus za zawiasy wnikajace do wnetrza bagaznika , po zlozeniu siedzen niemal plaska powierzchnia.mozliuwosci przewozowe ogromne naprawde mozna w niego duzo wlozyc robilem tym samochodem przeprowadzke.RDZA!

Układ jezdny

prowadzi sie bardzo dobrze , jest sztywny nie byja na boki. nizsza ocena za psujace sie przekladnie kierownicze. koszt wymiany 500(po regeneracji)

Wentylacja i ogrzewanie

slaba wentylacja na zaparowane szyby dluuugo musi dmuchac.

Zobacz również opinie:

Ford Orion: sedan (limuzyna)

Ford Orion: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Ford Orion: 1.3, 1.4, 1.6, 1.8

Ford Orion: 1995, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987