Ford Orion opinie, oceny użytkowników, Ford Orion spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Orion

Liczba ocen: 17

Średnia ocena:

7.76/10

Ford Orion spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.76/9.82 6.23
trasa 8.40/7.02 5.10
cykl mieszany 7.60/8.48 5.56

Orion

OCENY FORDA ORION


Ogólna ocena:  

8/10


Jak na auto z takim przebiegiem i w takim wieku ok. Żadnych większych problemów. Pilnować zawieszenia i ustawienia zaworów i będzie ok. Przejechałem już n im ponad 25 tys. w ciągu 5 miesięcy. Nie oszczędzam samochodu (jeżdżę po Wawie i sporo po Polsce) i jeszcze mnie nie zawiódł. Jed...
Opinia o układzie napędowym:
zbyt mały silnik do tak dużego samochodu. Auto zdecydowanie dla cierpliwych, jednak jeśli ktoś nie boi się wysokich obrotów można trochę pojeździć ;)
Opinia o komforcie:
Zawieszenie ok. (jeżeli zadbane) Żadnych problemów. Fotele wgodne, chociarz regulowane tylko w dwóch płaszczyznach. W środku niestety głośno (słychać mocno opony, szczególnie zimówki)
Opinia o nadwoziu:
Auto naprawdę przestronne. Bagażnik olbrzymi. W środku mnóstwo miejsca. Zegar czytelne i dobrze widoczne w każdych warunkach. Z karoserią - mam problem w ocenie bo w moim orionie lekko zjedzone tylne nadkola i podłoga z przodu - ale jak na 21 lat to w sumie ok.
Opinia o układzie jezdnym:
Po wymianie amortyzatorów super trzyma się drogi nawet w ostrych zakrętach przy prędkości ok 90km/h jes zupełnie ok. Niestety na parkingu pod supermarkietem koszmar - brak wspomagania i zwrotność małego czołgu
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


nizsza ocena z powodu podatnosci na korozje.
Opinia o układzie napędowym:
elastycznosc...no coz , w tym samochodzie po prostu takie zjawisko nie wystepuje. auto jedzie bo musi.po odpaleniu rano chodzi jak betoniarka strasznie glosny motor , i to tyle na temat silnika.malo pali.skrzynia biegow lubi haczyc podczas szybkich redukcji .
Opinia o komforcie:
resorowanie ok. troche sztywno zestrojony ale to cena dobrego prowadzenia.fotele przednie wygodne ale male bardzo trwala taspicerka. jazda z pasazerami to pomylka auto w ogole nie przyspiesza.resorowanie z kompletem pasazerow oceniam dobrze.
Opinia o nadwoziu:
przestrzeni jest sporo na przednich fotelach z tylu to samo pod warunkiem ze z przodu sie dza niewysokie osoby. bagaznik ogromny i ustawny minus za zawiasy wnikajace do wnetrza bagaznika , po zlozeniu siedzen niemal plaska powierzchnia.mozliuwosci przewozowe ogromne naprawde mozna w niego duzo wlozy...
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzi sie bardzo dobrze , jest sztywny nie byja na boki. nizsza ocena za psujace sie przekladnie kierownicze. koszt wymiany 500(po regeneracji)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10



Opinia o układzie napędowym:
silnik 8-zaworowy +gaźnik i rocznik 90 więc wiadomo że z audi tt niema szans ale z polonezami jak najbardziej
Opinia o komforcie:
jest miekki, prawie jak pneumatyk przednie fotele mają sporo możliwości regulacji, po pełnym obciążeniu robi sie "ciężki", przy ok 2500-3000 o/min bardziej słychaćwetylator niż silnik
Opinia o nadwoziu:
bagażnik wydaje sie być bardzo duży ale niestety krótka klapa kufra wszysko psuje (lepsze rozwiązanie w escorcie)
Opinia o układzie jezdnym:
auto trzyma sie drogi po obciążeniu na nierównej drodze może dobijać zawieszenie
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


wada której bym sie czepił to zbyt wolna praca rozrusznika jak na diesla i jak zimny to troche cięzko uruchamia sie a zaleta taka szczególna tego auta czym mozna sie pochwalic jest wycieraczka tylnej szyby co rzadko jest w sedanie a przydatna rzecza jak dla mnie :)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10



Opinia o układzie napędowym:
Troszeczke za maly silnik jak do tak duzego samochodu, ale wazne ze jedzie do przodu:)
Opinia o układzie jezdnym:
Jak na te lata to nie ma co narzekac.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY FORD ORION

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 41.18% głosów 7
Raczej tak 52.94% głosów 9
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 5.88% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
7.9/10
Układ kierowniczy
6.8/10
Hamulce
8.2/10
Parkowanie
7.2/10
Napęd
Elastyczność
7.1/10
Skrzynia biegów
7.9/10
Silnik
7.9/10
Przyspieszenie 0-100km
5.2/10
Przyspieszenie 60-120km
5.9/10
Przyspieszenie 80-120km
6.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
6.4/10
Fotele przednie
8.2/10
Fotele tylne
8.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.8/10
Wyciszenie
6.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.4/10
Przestrzeń z tyłu
7.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.5/10
Możliwość aranżacji
7.6/10
Karoseria
6.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.2/10
Widocznośc do tyłu
8.6/10
Widoczność w lusterkach
8.2/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
3.2/10
Elektronika
3.3/10
Naprawy
Niezawodność
3.1/10
Koszty napraw
3.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 3
Spalanie 3
Układ jezdny 2
Niezawodność 2
Nadwozie 2
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 4
Napęd 3
Wentylacja i ogrzewanie 2
Nic 2
Spalanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Orion brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Mazda 626.

  Ford

  Orion

  Mazda

  626

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Orion

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: kalor

liczba głosów: 36

Ford Orion 1800 d 65KM 1991r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
nizsza ocena z powodu podatnosci na korozje.

Układ napędowy
elastycznosc...no coz , w tym samochodzie po prostu takie zjawisko nie wystepuje. auto jedzie bo musi.po odpaleniu rano chodzi jak betoniarka strasznie glosny motor , i to tyle na temat silnika.malo pali.skrzynia biegow lubi haczyc podczas szybkich redukcji .

Widoczność
widocznosc bez zastrzezen.

Komfort
resorowanie ok. troche sztywno zestrojony ale to cena dobrego prowadzenia.fotele przednie wygodne ale male bardzo trwala taspicerka. jazda z pasazerami to pomylka auto w ogole nie przyspiesza.resorowanie z kompletem pasazerow oceniam dobrze.

Nadwozie
przestrzeni jest sporo na przednich fotelach z tylu to samo pod warunkiem ze z przodu sie dza niewysokie osoby. bagaznik ogromny i ustawny minus za zawiasy wnikajace do wnetrza bagaznika , po zlozeniu siedzen niemal plaska powierzchnia.mozliuwosci przewozowe ogromne naprawde mozna w niego duzo wlozyc robilem tym samochodem przeprowadzke.RDZA!

Układ jezdny
prowadzi sie bardzo dobrze , jest sztywny nie byja na boki. nizsza ocena za psujace sie przekladnie kierownicze. koszt wymiany 500(po regeneracji)

Wentylacja i ogrzewanie
slaba wentylacja na zaparowane szyby dluuugo musi dmuchac.

Pełna opinia o Ford Orion 1800 d 65KM 1991r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Ford Orion: sedan (limuzyna)

Ford Orion: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Ford Orion: 1.3, 1.4, 1.6, 1.8

Ford Orion: 1995, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987