Ford S-Max opinie, oceny użytkowników, Ford S-Max spalanie 2013r. (strona 1)

Opinie o samochodach Ford S-Max

2013r.

Liczba ocen: 1

Średnia ocena: 8.00/10

Ford S-Max spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
12.00/-.--
-.--
trasa
9.60/-.--
-.--
cykl mieszany
10.90/-.--
-.--

Oceny FORDA S-MAX

Artur2013-10-03

Ogólna ocena:

8/10

Duze rodzinne auto bardzo ciche i wygodne z automatem ktory dziala rewelacyjnie czesto nie wiem na ktorym biegu jadę. Swietny silnik Ecoboost dynamiczny 203km dla ludzi z werwą Wspaniale wlasciwosci jezdne - nie ma odczuc plywania czy kanapowozu. To moj pierwszy miniwan i chyba juz nie wroce do ...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik Ecoboost z turbo to bajka. W poprzednim Mondeo mialem niby 2. 3 litra benzyne ale bez turbo. Przyspieszenie nieporownywalnie lepsze w Smax i co wazne plynne. Najlepsze jednak to cisza we wnetrzu - po prostu bardzo szczelny i wyciszony + generalnie nieglosny silnik.
Opinia o komforcie:
Tylne siedzenia dosc twarde. Generalnie niepolecam niskich opon robi sie zbyt twardo. Ja mam standardowe 17cali. Wyciszenie super.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeni wszedzie wiecej niz w Mondeo a on byl duzy w porownaniu do konkurencyjnych Passatow czy avensis.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi sie bardzo podobnie do Mondeo ( pare lat jezdzilem Mondeo kombi wczesniej). Jest wyzszy wiec lekki przechyl na zakretach ale duzo mniejszy niz sie spodziewalem. Generalnie dosc sztywny i to mi odpowiada. Absolutnie nie jest to bus w stylu Scenic. Duzo blizej mu w prowadzeniu do zwyklego se...

Średnie oceny FORD S-MAX

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
100.00%
głosów 1
Raczej tak
0.00%
głosów 0
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.0/10
Układ kierowniczy
9.0/10
Hamulce
7.0/10
Parkowanie
7.0/10
Napęd
Elastyczność
9.0/10
Skrzynia biegów
10.0/10
Silnik
10.0/10
Przyspieszenie 0-100km
9.0/10
Przyspieszenie 60-120km
9.0/10
Przyspieszenie 80-120km
9.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.0/10
Resorowanie z obciążeniem
8.0/10
Fotele przednie
8.0/10
Fotele tylne
6.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
10.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.0/10
Przestrzeń z tyłu
9.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
9.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
7.0/10
Karoseria
7.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
2.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.0/10
Widocznośc do tyłu
8.0/10
Widoczność w lusterkach
10.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
8.0/10
Elektronika
8.0/10
Naprawy
Niezawodność
9.0/10
Koszty napraw
9.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Napęd
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Wentylacja i ogrzewanie
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Ford S-Max brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Touran.

Ford S-Max

Ford S-Max

Volkswagen Touran

Volkswagen Touran

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie S-Max

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Artur

liczba głosów: 35

Ford S-Max PlatiniumX 2000 Ecoboost 203KM 2013r. mini-van

Ocena ogólna

Duze rodzinne auto bardzo ciche i wygodne z automatem ktory dziala rewelacyjnie czesto nie wiem na ktorym biegu jadę. Swietny silnik Ecoboost dynamiczny 203km dla ludzi z werwą Wspaniale wlasciwosci jezdne - nie ma odczuc plywania czy kanapowozu. To moj pierwszy miniwan i chyba juz nie wroce do kombi Z parkowaniem nie ma problemow ale zamowcie czujniki cofania, zmierzylem gi do Mondeo roznice w dlugosci i szerokoszci to tylko 2-3cm. Jedyna wada niestety niewydolna dmuchawa.

Układ napędowy

Silnik Ecoboost z turbo to bajka. W poprzednim Mondeo mialem niby 2. 3 litra benzyne ale bez turbo. Przyspieszenie nieporownywalnie lepsze w Smax i co wazne plynne. Najlepsze jednak to cisza we wnetrzu - po prostu bardzo szczelny i wyciszony + generalnie nieglosny silnik.

Widoczność

To duze auto ale dobrze przeszklone i jest ok. Uwaga na przyciemniane szyby w nocy - naprawde ograniczaja czesciowo widocznosc do tylu i na boki.

Komfort

Tylne siedzenia dosc twarde. Generalnie niepolecam niskich opon robi sie zbyt twardo. Ja mam standardowe 17cali. Wyciszenie super.

Nadwozie

Przestrzeni wszedzie wiecej niz w Mondeo a on byl duzy w porownaniu do konkurencyjnych Passatow czy avensis.

Układ jezdny

Prowadzi sie bardzo podobnie do Mondeo ( pare lat jezdzilem Mondeo kombi wczesniej). Jest wyzszy wiec lekki przechyl na zakretach ale duzo mniejszy niz sie spodziewalem. Generalnie dosc sztywny i to mi odpowiada. Absolutnie nie jest to bus w stylu Scenic. Duzo blizej mu w prowadzeniu do zwyklego sedana.

Naprawy

Na razie nic.

Wentylacja i ogrzewanie

To naprawde duzy minus. Szczelnosc auta daje cisze ale we wnetrzu robi sie latem bez specjalnych upalow goraco. To niewiarygodne ale sprawdzalem wielokrotnie ze aby w ogole jechac bez spocenia musialem wlączać klimatyzacje gdy termometr pokazywal 22 stopnie na zewnatrz. Chyba nie do tego jest klimatyzacja aby dzialala stale. W mondeo wlaczalem wklime przy wyraznie wyzszych temperaturach. Pewnym wytlumaczeniem są prawdopodobnie przyciemniane szyby. Mam wrazenie ze wspaniale trzymaja gorace powietrze we wnetrzu. Dmuchawa daje slaby nadmuch. Przy ustawieniu na ok trzy czwarte jej mozliwosci dmucha jak Mondeo przy moze 40% mocy.

Elektryka/elektronika

Bezproblemowo

Zobacz również opinie:

Ford S-Max: bus, mini-van, van

Ford S-Max: benzyna, olej napędowy, turbo diesel

Ford S-Max: 1.8, 2.0, 2.2, 2.5

Ford S-Max: 2013, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 1997