Ford Transit opinie, oceny użytkowników, Ford Transit spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Ford Transit

Liczba ocen: 39

Średnia ocena:

7.79/10

Ford Transit spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 15.00/15.50 9.09
trasa 14.00/14.00 8.00
cykl mieszany 14.50/14.50 8.56

Transit

OCENY FORDA TRANSIT


Ogólna ocena:  

9/10


autko godne uwagi małe nakłady związane z eksplatacją
Opinia o układzie napędowym:
UWAGA ten model transita nie lubi zamienników chodzi mi o silnik trzeba kupować orginalne częśći oceniłem transita wysoko jeżeli chodzi o przyśpieszenie i moment obrotowy. Ponieważ zmieniłem kolektol wydechowy wstawiłem turbo ze starszego silnika i interkuler od audi 2,5tdi do tego zaśle...
Opinia o komforcie:
transit ma pare minusów jeden z nich to słabe wyciszenie silnika, ale coś za coś jest głośny ale tani w eksplatacji praktycznie bez awaryjny. Najlepsze było jak sąsiad kupił ravke 4x4 stan super praktycznie igła parkuje w garażu. Przyszła zima i sąsiad zaczoł pchać z góry toyote żeb...
Opinia o nadwoziu:
To jest następny minus transita karoseria ale jak dba się konserwacje podwozia założenie czterech chlapaczy i plastikowych nadkoli to nie ma zbytnio problemu. Po zastanowieniu się popatrzcie na dukato, kraftera, LT, czy sprintera nowe auta a zgnite, korozje widać wszędzie najlepiej pod plast...
Opinia o układzie jezdnym:
Autko super,jeżeli ustawimy geometrie auta w wyspecjalizowanym warsztacie nawet przy przeglądzie technicznym to mamy z głowy problem na pare dobrych lat. Można puścić kierownice na prostej drodze i auto jedzie prosto nie zbacza z toru jazdy. Żaden fiat, citroen czy sprinter nie prowadzi się ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


W firmie mamy cztery Transity, jeden z silnikiem 115km i to jest porażka, Jak ładujesz dużo to tylko 140konny. Nie licząc tych nieszczęsnych hamulców to auto rewelacyjne. Mogę polecić ten samochód z czystym sumieniem.
Opinia o układzie napędowym:
Tu nie widzę problemu, nawet przeładowany bez problemu auto daje radę. Szósty bieg na trasie spisuje się super, dzięki temu bardzo ekonomiczny.
Opinia o komforcie:
Samochód pod względem zawieszenia bez zarzutu, pod dużym ciężarem czuć obciążenie ale do wytrzymania.
Opinia o nadwoziu:
Miejsce dla kierowcy dobrze zagospodarowane, wszystko pod ręką, dużo schowków bardzo przydatnych.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie tego samochodu to bajka, rewelacyjnie trzyma się drogi, dobre wspomaganie. Po 50000 słychać jakieś stuki w układzie kierowniczym, lecz na serwisie stwierdzili, że tak ma być. Hamulce to inna bajka, gdy samochód jest nie przeładowany to jest ok lecz jak ma na sobie 2-3tony to ko...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Transita oceniam na 8 z plusem części tanie ,auto mało awaryjne jak się dba,wymieniać olej pilnować płynów raz na rok pojechać do mechanika na przegląd i będzie służyć latami.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik Diesla TDCI 125KM,spisuje się znakomicie elastyczny na każdym biegu przyspieszenie jak na busa zadowalające
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jak na polskie drogi dość dobre,wygodne fotele ,bez porównania z masterami i movano tam fotel to jak taboret:)Do 120 km/h w kabinie słyszymy szum kół, później do 170 tragedii nie ma ale można by lepiej wyciszyć.
Opinia o nadwoziu:
Jak na busa nie mam zastrzeżeń,dla osoby do 180cm wygodnie.schowek zbyt mały,ale mamy podstawę na napoje:)Materiał (plastik)możne być to tylko bus.Zegary czytelne, wszystko pod ręką.
Opinia o układzie jezdnym:
Transit prowadzi się znakomicie,precyzyjny układ kierowniczy, servo doskonałe,hamulce dobre ale przy dużych prędkościach uwaga!Parkowanie to już tylko wprawa:)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Wady: mała moc silnika, mała ładowność Zalety : niskie koszty eksploatacji ,zwinność na parkingach , wygodny do biwakowania. Trzy osoby mogą się wyspać a dwie mają luz.
Opinia o układzie napędowym:
Wadą jest mała moc silnika. Pierwsze biegi właściwie służą do rozpędzenia auta. Jedzie się normalnie na 5 biegu. Już od 60 km/h czy to pusty czy załadowany zaczyna jechać,
Opinia o komforcie:
Wyciszenie - masakra. Ale to jest być może przypadłość związana z wiekiem- przebiegiem.
Opinia o nadwoziu:
Największą wadą tych samochodów jest karoseria. O ile do silnika można się przyzwyczaić to blacha - trzy masakry. Rdza po kilku latach zżera w postępie geometrycznym.
Opinia o układzie jezdnym:
moje auto nie jest przedłużane, więc parkuje się nim wygodnie. Zaletą są duże lusterka zewnętrzne, które pozwalają świetnie parkować tyłem. Dość mały promień skrętu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Następny będzie znowu TRANSIT
Opinia o układzie napędowym:
Silnik bardzo elastyczny 5 bieg i prędkosc 50 km/h samochód bez problemu radzi sobie przyspiesza bez koniecznośći zmiany biegu, skrzynia super pracuje cóz przyspieszenie słabe z ładunkiem czy bez ten silnik radzi sobie super, nie mniej jednak stary 2,5d 70km był bardziej elastyczny, wytr...
Opinia o komforcie:
Z przodu maximum wygody fotele pompowane z podłokietnikami - rewelacja z tyl;u mniej wygodnie - w tym modelu można bez problemu rozmawiac - w starym transice trzeba było głośno gadac
Opinia o nadwoziu:
cóz najpiękniejszy nie jest, ale to nie wada wadą jest to że paskudnie łapię się go rudy kolor zwłaszcza nadkola - słaba blacha
Opinia o układzie jezdnym:
Transit niski krótki przeszklony prowadzi się bardzo dobrze układ kierowniczy przyjemny wspomaganie znacznie ułatwia jazde, przedtem miałem starsza wersje transita nowy o wiele lwlepiej się prowadzi
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 8


ŚREDNIE OCENY FORD TRANSIT

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.97% głosów 23
Raczej tak 28.21% głosów 11
Trudno powiedzieć 2.56% głosów 1
Raczej nie 7.69% głosów 3
Nie 2.56% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.4/10
Układ kierowniczy
8.2/10
Hamulce
7.9/10
Parkowanie
8.0/10
Napęd
Elastyczność
7.6/10
Skrzynia biegów
7.8/10
Silnik
8.1/10
Przyspieszenie 0-100km
6.8/10
Przyspieszenie 60-120km
6.9/10
Przyspieszenie 80-120km
7.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.4/10
Resorowanie z obciążeniem
8.2/10
Fotele przednie
7.9/10
Fotele tylne
5.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.9/10
Wyciszenie
5.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.2/10
Przestrzeń z tyłu
7.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
8.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.1/10
Możliwość aranżacji
7.4/10
Karoseria
5.8/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
6.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.1/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.5/10
Elektronika
6.0/10
Naprawy
Niezawodność
6.2/10
Koszty napraw
5.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 11
Komfort jazdy 10
Napęd 3
Inne 2
Nic 2
Spalanie 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 10
Nic 6
Wentylacja i ogrzewanie 4
Napęd 3
Spalanie 2
Inne 1
Komfort jazdy 1
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Ford Transit brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Transporter.

  Ford

  Transit

  Volkswagen

  Transporter

Najciekawsza opinia użytkownika o Fordzie Transit

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Patison

liczba głosów: 30

Ford Transit 2000 125KM 2004r. bus

Ocena ogólna
Transita oceniam na 8 z plusem części tanie ,auto mało awaryjne jak się dba,wymieniać olej pilnować płynów raz na rok pojechać do mechanika na przegląd i będzie służyć latami.

Układ napędowy
Silnik Diesla TDCI 125KM,spisuje się znakomicie elastyczny na każdym biegu przyspieszenie jak na busa zadowalające

Komfort
Zawieszenie jak na polskie drogi dość dobre,wygodne fotele ,bez porównania z masterami i movano tam fotel to jak taboret:)Do 120 km/h w kabinie słyszymy szum kół, później do 170 tragedii nie ma ale można by lepiej wyciszyć.

Nadwozie
Jak na busa nie mam zastrzeżeń,dla osoby do 180cm wygodnie.schowek zbyt mały,ale mamy podstawę na napoje:)Materiał (plastik)możne być to tylko bus.Zegary czytelne, wszystko pod ręką.

Układ jezdny
Transit prowadzi się znakomicie,precyzyjny układ kierowniczy, servo doskonałe,hamulce dobre ale przy dużych prędkościach uwaga!Parkowanie to już tylko wprawa:)

Naprawy
Naprawy dwie koszt 370zł nie wliczając wymiany klocków hamulcowych ,wymiany oleju i filtrów.

Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja taka sobie może mam coś uszkodzone ale podczas opadów deszczu muszę włączyć 3 bieg lub klimatyzacje na 1 lub 2 wtedy mam odparowane szyby.

Elektryka/elektronika
Przez dwa lata codziennej eksploatacji wymieniony został czujnik położenia wałka ,koszt 90zł

Pełna opinia o Ford Transit 2000 125KM 2004r. bus »

Zobacz również opinie:

Ford Transit: bus, kombi, mini-van, van

Ford Transit: olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Ford Transit: 2.0, 2.2, 2.4, 2.5

Ford Transit: 2010, 2009, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1992, 1991, 1989, 1987