Honda Civic opinie, oceny użytkowników, Honda Civic spalanie 1997r. (strona 1)

Opinie o samochodach Honda Civic

1997r.

Liczba ocen: 45

Średnia ocena:

8.93/10

Honda Civic spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.21/9.31 6.00
trasa 6.21/7.69 5.00
cykl mieszany 7.29/8.58 5.50

Civic

OCENY HONDY CIVIC


Ogólna ocena:  

10/10


Wad prawie żadnych (poza widocznością do tyłu) zalet całe mnóstwo
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia biegów dobrze spasowana ale problemy od czasu do czasu pojawiają się z biegiem wstecznym (wchodzi za drugim razem). Silnik ewidentnie lubi wysokie obroty, od trzech tysięcy obrotów zaczyna łapać drugi oddech a powyżej pięciu tysięcy dostaje niezłego kopa i tak aż do siedmiu tysi...
Opinia o komforcie:
Po 4 godzinach podróży zaczyna boleć tyłek Resorowanie wzorowe jak na taki samochód spokojnie w 5 osób można podróżować w ciszy o ile nie przekracza się 130 km/h
Opinia o nadwoziu:
Nawet wysokie osoby nie powinny narzekać na brak miejsca . Ergonomia bez zarzutu wszystko na swoim miejscu. Bagażnik wystarczający powyżej 400L, przy czym można złożyć asymetryczne tylne siedzenia lub tez w 10 min. wymontować je całkowicie. Jakość materiałów tez niewiele ma do życzeni...
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód może nie prowadzi się tak dobrze jak bmw ale zastrzeżeń co do niego mieć nie można. Uwaga kłopoty z parkowaniem , słaba widoczność do tyłu , pomóc może czujnik cofania
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Autko jest super. Oprócz jednej awarii silniczka krokowego i wymian typu olej, filtry, płyny itp. nic się nie dzieje. Jakaś pierdółka zabrudziła się w silniczku krokowym (naprawa 20 zł). Awaria w sumie była bardzo upierdliwa bo samochód szalał z obrotami (od 1000 do 2500) na wolnych obro...
Opinia o układzie napędowym:
Porsche to może nie jest ale radzi sobie i w mieście i na trasie :) Samochód kocha wprost wysokie obroty :) Honda to Honda
Opinia o komforcie:
Jazda w 4 osoby + bagaż męczy ale w sumie nic dziwnego bo chyba każde auto tak ma. Fotele wygodne. Może trochę głośny ale ja lubię słyszeć jak silnik mruczy na wysokich obrotach. Na wolnych obrotach nie słychać w ogóle silnika.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu jak to z przodu. Zaskoczony byłem ilością miejsca z tyłu. Pozytywnie oczywiście. Bagażnik nic specjalnego ale po złożeniu tylnej kanapy można bez problemu przewieźć stół. Karoseria w ocynku więc pomimo 11 lat nic nie kwitnie :)
Opinia o układzie jezdnym:
Małe sprytne autko.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Auto daje bardzo dużo przyjemności z jazdy. Ma ładne, smukłe nadwozie i silnik z zacięciem sportowym, pozwalający na dynamiczną jazdę w górnym zakresie prędkości obrotowej. Spory bagażnik i składane siedzenia. Niska awaryjność i niewygórowana cena z racji wieku (i przebiegu). Mniej k...
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność silników hondy z uwagi na przypadający wysoko maksymalny moment obrotowy wypada dość kiepsko, ale które auta teraz nie odetną przy 7 tys. obr/min??? Awaryjność silnika prawie zerowa.
Opinia o komforcie:
Siedzenia nie trzymają dobrze podczas jazdy na zakrętach, ale nie niszczą się łatwo. Dość sztywne zawieszenie, niewielkie przechyły przy braniu zakrętów.
Opinia o nadwoziu:
Właściwie pod tym względem bez zarzutu.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto dość pokaźnych rozmiarów, więc komfort parkowania bez czujników jest średni, na szczęście widoczność dosyć dobra.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Oprócz korozji blacharki nadkoli bez zarzutu.
Opinia o układzie napędowym:
Dynamiczny, ekonomiczny silnik.Bardzo dobrze reaguje na wyższych obrotach.Pozwala dobrze czuć się na drodze i osiągać zupełnie przyzwoitą prędkość.
Opinia o komforcie:
Samochód twardo resorowany, co pozwala czuć się pewniej na zakrętach.Fotele dobrze wyprofilowane, wygodne, dostatecznie dużo miejsca.Wyciszenie przyzwoite, przy jeździe z prędkością ponad 120km/h znaczny szum ale wszystko w granicach pozwalających cieszyć się jazdą.
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze wygodne i dość obszerne jak na tę klasę samochodów.Nadwozie o ładnej sylwetce,starzeje się z godnością:)Wykończenie przyzwoite, mała ilość schowków. Blacharka bez zarzutu za wyjątkiem okolic tylnych nadkoli,które atakuje korozja.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze trzyma się drogi,świetnie zachowuje się w zakrętach.Dobra widoczność przy parkowaniu, dobry promień skrętu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10



Opinia o układzie napędowym:
Silnik trwały, dynamiczny, ekonomiczny, suchutki bez żadnych wycieków. Prawie 200000 bez remontu silnika (zaczął brać olej).
Opinia o komforcie:
Fotele wygodne, możliwość regulacji lędźwiowej poduszki. Przy zbyt dużym obciążeniu - problem z zatrzymaniem :)
Opinia o nadwoziu:
Jedynym zauważalnym minusem jest korozja wszystkich czterech nadkoli. Podwozie w stanie nie naruszonym.
Opinia o układzie jezdnym:
Dwu krotna wymiana górnych przednich wachaczy. Pomimo iż samochód nie był obniżany, bardzo dobrze trzyma się drogi. Niestety hamulce są nie efektywne pomimo czterech tarcz.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 9


ŚREDNIE OCENY HONDA CIVIC

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 93.33% głosów 42
Raczej tak 4.44% głosów 2
Trudno powiedzieć 2.22% głosów 1
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.2/10
Układ kierowniczy
9.0/10
Hamulce
8.6/10
Parkowanie
8.2/10
Napęd
Elastyczność
8.2/10
Skrzynia biegów
8.3/10
Silnik
9.4/10
Przyspieszenie 0-100km
8.3/10
Przyspieszenie 60-120km
8.3/10
Przyspieszenie 80-120km
8.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.2/10
Resorowanie z obciążeniem
7.5/10
Fotele przednie
8.5/10
Fotele tylne
8.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.1/10
Wyciszenie
7.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.5/10
Przestrzeń z tyłu
7.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.4/10
Bagażnik
7.8/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.2/10
Możliwość aranżacji
7.4/10
Karoseria
7.7/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
8.6/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.5/10
Elektronika
6.6/10
Naprawy
Niezawodność
6.6/10
Koszty napraw
4.8/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 24
Napęd 7
Komfort jazdy 4
Spalanie 3
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 13
Nadwozie 5
Inne 4
Wentylacja i ogrzewanie 2
Wnętrze 2
Widoczność 1
Układ jezdny 1
Spalanie 1
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Honda Civic brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Toyota Auris.

  Honda

  Civic

  Toyota

  Auris

Najciekawsza opinia użytkownika o Hondzie Civic

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 31

Honda Civic 1500 vtec 114KM 1997r. hatchback

Ocena ogólna
Wad prawie żadnych (poza widocznością do tyłu) zalet całe mnóstwo

Układ napędowy
Skrzynia biegów dobrze spasowana ale problemy od czasu do czasu pojawiają się z biegiem wstecznym (wchodzi za drugim razem). Silnik ewidentnie lubi wysokie obroty, od trzech tysięcy obrotów zaczyna łapać drugi oddech a powyżej pięciu tysięcy dostaje niezłego kopa i tak aż do siedmiu tysięcy, przy czym silnik brzmi jak rasowy, aby wyprzedzać swobodnie należy redukować do 3 lub 4 biegu. 5 bieg tylko i wyłącznie służy do ekonomicznej jazdy

Widoczność
Jak już wcześniej wspomniałem widoczność do tyłu jest zła , dobrze jest zainwestować w chociaż najprostsze czujniki cofania za około 200 - 300 zł. Po za tym widoczność w pozostałe kierunki jest dobra

Komfort
Po 4 godzinach podróży zaczyna boleć tyłek Resorowanie wzorowe jak na taki samochód spokojnie w 5 osób można podróżować w ciszy o ile nie przekracza się 130 km/h

Nadwozie
Nawet wysokie osoby nie powinny narzekać na brak miejsca . Ergonomia bez zarzutu wszystko na swoim miejscu. Bagażnik wystarczający powyżej 400L, przy czym można złożyć asymetryczne tylne siedzenia lub tez w 10 min. wymontować je całkowicie. Jakość materiałów tez niewiele ma do życzenia. Karoseria pomimo ponad 10 lat nadal wygląda interesująco

Układ jezdny
Samochód może nie prowadzi się tak dobrze jak bmw ale zastrzeżeń co do niego mieć nie można. Uwaga kłopoty z parkowaniem , słaba widoczność do tyłu , pomóc może czujnik cofania

Naprawy
samochód 12 lat 191000 km 14000 km w ciągu 5 miesięcy in nic Nic dodać nic ująć Krótko , od przeglądu do przeglądu Poprzedni właściciel też nie miał żadnych problemów z pokonaniem 177000 Wielki ukłon dla HONDY za bezawaryjność

Wentylacja i ogrzewanie
Klimatyzacja działa sprawnie (o ile jest) W zimie wnętrze zagrzewa się po przejechaniu 3 do 4 kilometrów

Elektryka/elektronika
Pomimo 12 lat wszystko działa bez zarzutu łącznie z elektrycznym szyberdachem

Pełna opinia o Honda Civic 1500 vtec 114KM 1997r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Honda Civic: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Honda Civic: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Honda Civic: 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 2.0, 2.2

Honda Civic: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1986, 1985, 1980