Hyundai Santa Fe opinie, oceny użytkowników, Hyundai Santa Fe spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Hyundai Santa Fe

Liczba ocen: 24

Średnia ocena:

8.33/10

Hyundai Santa Fe spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 15.50/16.50 9.17
trasa 12.00/12.75 7.33
cykl mieszany 13.75/15.25 8.33

Santa Fe

OCENY HYUNDAIA SANTA FE


Ogólna ocena:  

9/10


Auto super, każdy może mieć swój gust – może przydał by się bardziej awangardowy środek i jak jest montowane radio z nawigacją i kamerą to brakuje sterowania radiem z kierownicy.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik moim zdaniem ma najwyższą kulturę pracy z pośród wszystkich 4 cylindrowych rzędowych silników diesla, jakim jeździłem. Jest znakomicie wyciszony, bezawaryjny i nie wrażliwy, na jakość paliw na polskich stacjach benzynowych. Automatyczna 5 biegowa skrzynia jest wystarczająca do te...
Opinia o komforcie:
Komfort to najmocniejsza strona tego auta. I choć koreańska marka jest niedoceniana to naprawdę warto wykonać jazdę próbną. Wyciszenie, przestrzeń zarówno szerokość jak i miejsce na nogi i głowy – to naprawdę przestronne i wygodne auto pyzatym świetnie wyciszone
Opinia o nadwoziu:
Bagażnik ma funkcje podwójnego dna gdzie można przewozić wiele drobiazgów, siedzenia tylne łatwo się składają i robi się z autka mała ciężarówka. Zawieszenie też dobrze radzi sobie z przewożeniem płytek i innych potrzebnych materiałów do remontu domu. Moje auto ma ciemną tapicerk...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się bardzo dobrze, pomimo gabarytów jest mało wrażliwe na podmuchy wiatru. Układ kierowniczy bez zastrzeżeń, auto jest zwrotne. Hamulce skuteczne. Mój egzemplarz wyposażony jest w kamerę cofania i czujniki parkowania z tyłu, więc z parkowaniem nie ma najmniejszych kłopotó...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Super auto za niezłą kase, każde zadenie jest do zrobienia, może trochę głośniej niż w osobówce ale one nie bujają się na takich oponach. Polecam
Opinia o układzie napędowym:
Napewno nie jest to wyścigówka ale większośc tych podstawowych wersji zostaje w tyle. Jedynie o czym trzeba pamietać to ze to jest turbo i poniżej 1700 obr/min jest ospały
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy super, nie straszne nasze dziury, trochę się przechyla przy zaostrej jeżdzie , ale ogólnie mały czołg który nakazuje respekt innych
Opinia o nadwoziu:
Wprawdzie nowy model kładzie na kolana, ale i poprzednikowi nie brakuje urody i bynajmniej wcale nie musi to być ML czy Land .....
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód naprawde wielozadaniowy, prowadzi się jak osobówka z małą poprawką na środek ciężkości co może nauczyc pokory w ostrych zakrętach. Idealny na zimę i do przyczepy. Na nartach wszyscy szukali miejsca na parkingu , a nim parkowałem w zaspie pod wyciągiem. Nie jest to auto do rai...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Wydaje mi sie, ze na tyle szczegolowo opisalem poszczegolne kategorie - ze tu moge odpuscic :)
Opinia o układzie napędowym:
3,3 V6 to jest jedyny sluszny silnik do tego auta. A jak komus automat za malo dynamicvzny - to na tiptroniku objedzie silniejsze automaty. 5-biegowa skrzynia zmienia plynnie, cicho i bez jakichkolwiek szarpniec.
Opinia o komforcie:
"Puste" auto troche skacze na polskich dziurach i poprzecznych nierownosciach. Koleiny go nie ruszaja. Fotelom z przodu brak bocznych podparc. Przy normalnej jezdzie nie wie sie czy silnik pracuje, do 120 - zero halasow i szumow. Przy 200 km/h - troche gorzej, ale i tak lepiej niz w kilku ...
Opinia o nadwoziu:
Auto ma 3.rok, wiec nadwozie nie koroduje. Rozmieszcenie wskaznikow OK - wszystko w zasiegu reki i wwzroku ( w porownaniu do niemieckich SUV-ow, wrecz idealne. Wresja limited na wykonczenie, skóra, welurem i dobrze spasowanymi plastikami. Nie mam zastrzezen.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto w wersji amerykanskiej - hamulce tragiczne, parkowanie bez kamery - mocno utrudnione. Ale da sie nim dynamicznie pokonywac zakrety, a uklad kierowniczy pracuje lekko i precyzyjnie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Rewelacyjny Koreański SUV !Doceniony już przez użytkowników z Europy zachodniej. W Polsce docenimy go dopiero za parę lat.
Opinia o układzie napędowym:
Fantastyczny motor ! Potrafi szybko rozpędzić prawie 1,8tonowego suv .
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy doskonały. Miejsca dla kierowcy i pasażerów full.Przyjemny pomruk diesla Mercedesa nie przeszkadza nawet przy 150km/h.
Opinia o nadwoziu:
Tutaj Koreańczycy zawiesili wysoko poprzeczkę.Nie ma się do czego przyczepić.
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód w czasie jazdy prowadzi się super, bardzo dobry układ kierowniczy. Parkowanie nie nastręcza żadnych problemów.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Samochód sprowadziłem z Francji w 2010 r. zprzebiegiem 127 T km , teraz ma 163- jak na razie bez większych problemów. Wkurza czasem sprzęgło wiskotyczne. Najlepsze rozwiązanie to dołączany napęd. Nie jest to typowa terenówa ale jak na razie nie było problemów z zawiechą w terenie
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia biegów 1-bieg trudności przy włączaniu na zimnym silniku.4- bieg czasami sprawiał wrażenie, że zaraz się wyłączy.
Opinia o komforcie:
Skóra fajna ale czasami w zimie ZIMNO W PLECY !!!
Opinia o nadwoziu:
W zimie trzeba doliczyć do wyjazdu 15 min na odśnieżenie całej karoserii.
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie dość miękkie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 5


ŚREDNIE OCENY HYUNDAI SANTA FE

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 83.33% głosów 20
Raczej tak 8.33% głosów 2
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 4.17% głosów 1
Nie 4.17% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.1/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
7.4/10
Parkowanie
8.0/10
Napęd
Elastyczność
8.1/10
Skrzynia biegów
8.3/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
7.6/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
7.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.9/10
Resorowanie z obciążeniem
8.0/10
Fotele przednie
8.1/10
Fotele tylne
8.2/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.2/10
Wyciszenie
8.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
9.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
8.2/10
Karoseria
8.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.5/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
8.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.9/10
Elektronika
7.9/10
Naprawy
Niezawodność
8.0/10
Koszty napraw
7.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 4
Komfort jazdy 4
Nadwozie 2
Napęd 2
Niezawodność 1
Inne 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 6
Inne 4
Układ jezdny 3
Napęd 1
Awaryjność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Hyundai Santa Fe brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai Tucson.

  Hyundai

  Santa Fe

  Hyundai

  Tucson

Najciekawsza opinia użytkownika o Hyundaiu Santa Fe

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Ryszard

liczba głosów: 49

Hyundai Santa Fe 4WD 2000 2.0CRDi 113KM 2002r. terenowy

Ocena ogólna
Super auto za niezłą kase, każde zadenie jest do zrobienia, może trochę głośniej niż w osobówce ale one nie bujają się na takich oponach. Polecam

Układ napędowy
Napewno nie jest to wyścigówka ale większośc tych podstawowych wersji zostaje w tyle. Jedynie o czym trzeba pamietać to ze to jest turbo i poniżej 1700 obr/min jest ospały

Widoczność
Pozycja za kierownicą jest wysoka co daje komort dalekij widoznośc, pzy skretach moga przeszkadzać słupki, ale ogó.lnie nie najgorze. Do tyłu to bynajmniej dla mnie to bajka, duże lustra zapewniaja bardzo dobrą widiczność

Komfort
Komfort jazdy super, nie straszne nasze dziury, trochę się przechyla przy zaostrej jeżdzie , ale ogólnie mały czołg który nakazuje respekt innych

Nadwozie
Wprawdzie nowy model kładzie na kolana, ale i poprzednikowi nie brakuje urody i bynajmniej wcale nie musi to być ML czy Land .....

Układ jezdny
Samochód naprawde wielozadaniowy, prowadzi się jak osobówka z małą poprawką na środek ciężkości co może nauczyc pokory w ostrych zakrętach. Idealny na zimę i do przyczepy. Na nartach wszyscy szukali miejsca na parkingu , a nim parkowałem w zaspie pod wyciągiem. Nie jest to auto do railly crossu alez wieloma przszkodami daje spokojnie radę i do tego te nasze wysokie krawężniki, dla niego bajka. Polecam !!!

Naprawy
według zaleceń zdarza sę wymiana sprzegła, w moim przypadku wyglało prawie jak nowe tylko że przypaliłem je nawet wiem kiedy. Rpzrząd to typowe asekurandstwo

Wentylacja i ogrzewanie
Silnik bardzo szybko ma swoją temperature pracy tak i ciepełko jest szybciutko, nawet i 30 jak ktoś lubi. Jeżeli mamy climetronik to wszystko robi tak jak lubimy i to dość szybko

Elektryka/elektronika
Nie wiem czy może być lepiej ale zakładem że tak. Nigdy żaden z ukladów nie zaiódł, a za 3 lata jedynie żarówka mijania się przepaliła

Pełna opinia o Hyundai Santa Fe 4WD 2000 2.0CRDi 113KM 2002r. terenowy »

Zobacz również opinie:

Hyundai Santa Fe: kombi, terenowy

Hyundai Santa Fe: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Hyundai Santa Fe: 1.9, 2.0, 2.2, 2.4, 3.3

Hyundai Santa Fe: 2010, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 1996