Hyundai Santa Fe opinie, oceny użytkowników, Hyundai Santa Fe spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Hyundai Santa Fe

Liczba ocen: 28

Średnia ocena: 8.39/10

Hyundai Santa Fe spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
15.50/16.50
9.17
trasa
12.00/12.75
7.33
cykl mieszany
13.75/15.25
8.33

Oceny HYUNDAIA SANTA FE

Adam2008-08-08

Ogólna ocena:

9/10

Auto super, każdy może mieć swój gust – może przydał by się bardziej awangardowy środek i jak jest montowane radio z nawigacją i kamerą to brakuje sterowania radiem z kierownicy.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik moim zdaniem ma najwyższą kulturę pracy z pośród wszystkich 4 cylindrowych rzędowych silników diesla, jakim jeździłem. Jest znakomicie wyciszony, bezawaryjny i nie wrażliwy, na jakość paliw na polskich stacjach benzynowych. Automatyczna 5 biegowa skrzynia jest wystarczająca do te...
Opinia o komforcie:
Komfort to najmocniejsza strona tego auta. I choć koreańska marka jest niedoceniana to naprawdę warto wykonać jazdę próbną. Wyciszenie, przestrzeń zarówno szerokość jak i miejsce na nogi i głowy – to naprawdę przestronne i wygodne auto pyzatym świetnie wyciszone
Opinia o nadwoziu:
Bagażnik ma funkcje podwójnego dna gdzie można przewozić wiele drobiazgów, siedzenia tylne łatwo się składają i robi się z autka mała ciężarówka. Zawieszenie też dobrze radzi sobie z przewożeniem płytek i innych potrzebnych materiałów do remontu domu. Moje auto ma ciemną tapicerk...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się bardzo dobrze, pomimo gabarytów jest mało wrażliwe na podmuchy wiatru. Układ kierowniczy bez zastrzeżeń, auto jest zwrotne. Hamulce skuteczne. Mój egzemplarz wyposażony jest w kamerę cofania i czujniki parkowania z tyłu, więc z parkowaniem nie ma najmniejszych kłopotó...

Ryszard2008-04-30

Ogólna ocena:

9/10

Super auto za niezłą kase, każde zadenie jest do zrobienia, może trochę głośniej niż w osobówce ale one nie bujają się na takich oponach. Polecam
Opinia o układzie napędowym:
Napewno nie jest to wyścigówka ale większośc tych podstawowych wersji zostaje w tyle. Jedynie o czym trzeba pamietać to ze to jest turbo i poniżej 1700 obr/min jest ospały
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy super, nie straszne nasze dziury, trochę się przechyla przy zaostrej jeżdzie , ale ogólnie mały czołg który nakazuje respekt innych
Opinia o nadwoziu:
Wprawdzie nowy model kładzie na kolana, ale i poprzednikowi nie brakuje urody i bynajmniej wcale nie musi to być ML czy Land .....
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód naprawde wielozadaniowy, prowadzi się jak osobówka z małą poprawką na środek ciężkości co może nauczyc pokory w ostrych zakrętach. Idealny na zimę i do przyczepy. Na nartach wszyscy szukali miejsca na parkingu , a nim parkowałem w zaspie pod wyciągiem. Nie jest to auto do rai...

2011-07-03

Ogólna ocena:

8/10

Wydaje mi sie, ze na tyle szczegolowo opisalem poszczegolne kategorie - ze tu moge odpuscic :)
Opinia o układzie napędowym:
3,3 V6 to jest jedyny sluszny silnik do tego auta. A jak komus automat za malo dynamicvzny - to na tiptroniku objedzie silniejsze automaty. 5-biegowa skrzynia zmienia plynnie, cicho i bez jakichkolwiek szarpniec.
Opinia o komforcie:
"Puste" auto troche skacze na polskich dziurach i poprzecznych nierownosciach. Koleiny go nie ruszaja. Fotelom z przodu brak bocznych podparc. Przy normalnej jezdzie nie wie sie czy silnik pracuje, do 120 - zero halasow i szumow. Przy 200 km/h - troche gorzej, ale i tak lepiej niz w kilku ...
Opinia o nadwoziu:
Auto ma 3.rok, wiec nadwozie nie koroduje. Rozmieszcenie wskaznikow OK - wszystko w zasiegu reki i wwzroku ( w porownaniu do niemieckich SUV-ow, wrecz idealne. Wresja limited na wykonczenie, skóra, welurem i dobrze spasowanymi plastikami. Nie mam zastrzezen.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto w wersji amerykanskiej - hamulce tragiczne, parkowanie bez kamery - mocno utrudnione. Ale da sie nim dynamicznie pokonywac zakrety, a uklad kierowniczy pracuje lekko i precyzyjnie.

2011-01-01

Ogólna ocena:

10/10

Rewelacyjny Koreański SUV !Doceniony już przez użytkowników z Europy zachodniej. W Polsce docenimy go dopiero za parę lat.
Opinia o układzie napędowym:
Fantastyczny motor ! Potrafi szybko rozpędzić prawie 1,8tonowego suv .
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy doskonały. Miejsca dla kierowcy i pasażerów full.Przyjemny pomruk diesla Mercedesa nie przeszkadza nawet przy 150km/h.
Opinia o nadwoziu:
Tutaj Koreańczycy zawiesili wysoko poprzeczkę.Nie ma się do czego przyczepić.
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód w czasie jazdy prowadzi się super, bardzo dobry układ kierowniczy. Parkowanie nie nastręcza żadnych problemów.

2011-02-14

Ogólna ocena:

8/10

Samochód sprowadziłem z Francji w 2010 r. zprzebiegiem 127 T km , teraz ma 163- jak na razie bez większych problemów. Wkurza czasem sprzęgło wiskotyczne. Najlepsze rozwiązanie to dołączany napęd. Nie jest to typowa terenówa ale jak na razie nie było problemów z zawiechą w terenie
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia biegów 1-bieg trudności przy włączaniu na zimnym silniku.4- bieg czasami sprawiał wrażenie, że zaraz się wyłączy.
Opinia o komforcie:
Skóra fajna ale czasami w zimie ZIMNO W PLECY !!!
Opinia o nadwoziu:
W zimie trzeba doliczyć do wyjazdu 15 min na odśnieżenie całej karoserii.
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie dość miękkie.

Średnie oceny HYUNDAI SANTA FE

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
78.57%
głosów 22
Raczej tak
7.14%
głosów 2
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
3.57%
głosów 1
Nie
10.71%
głosów 3
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.2/10
Układ kierowniczy
8.6/10
Hamulce
7.6/10
Parkowanie
8.2/10
Napęd
Elastyczność
8.2/10
Skrzynia biegów
8.5/10
Silnik
8.3/10
Przyspieszenie 0-100km
7.8/10
Przyspieszenie 60-120km
8.1/10
Przyspieszenie 80-120km
8.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.1/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.3/10
Fotele tylne
8.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.3/10
Wyciszenie
8.2/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
9.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.1/10
Bagażnik
9.1/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.1/10
Możliwość aranżacji
8.3/10
Karoseria
8.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.6/10
Widocznośc do tyłu
8.1/10
Widoczność w lusterkach
8.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
8.1/10
Elektronika
8.1/10
Naprawy
Niezawodność
7.6/10
Koszty napraw
7.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
5
Spalanie
4
Nadwozie
2
Napęd
2
Inne
2
Niezawodność
1
Wnętrze
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
6
Inne
5
Układ jezdny
3
Awaryjność
2
Napęd
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Hyundai Santa Fe brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai Tucson.

Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa Fe

Hyundai Tucson

Hyundai Tucson

Najciekawsza opinia użytkownika o Hyundaiu Santa Fe

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 105

Hyundai Santa Fe limited 3300 242KM 2008r. terenowy

Ocena ogólna

Wydaje mi sie, ze na tyle szczegolowo opisalem poszczegolne kategorie - ze tu moge odpuscic :)

Układ napędowy

3,3 V6 to jest jedyny sluszny silnik do tego auta. A jak komus automat za malo dynamicvzny - to na tiptroniku objedzie silniejsze automaty. 5-biegowa skrzynia zmienia plynnie, cicho i bez jakichkolwiek szarpniec.

Widoczność

Podcieta dio gory szyba tylnia i tylnie-boczne, utrudniaja obserwacje drogi przy cvofaniu. Lusterka boczne moglyby byc wieksze lub dzielone, bo wytsepuje martwa strefa.

Komfort

"Puste" auto troche skacze na polskich dziurach i poprzecznych nierownosciach. Koleiny go nie ruszaja. Fotelom z przodu brak bocznych podparc. Przy normalnej jezdzie nie wie sie czy silnik pracuje, do 120 - zero halasow i szumow. Przy 200 km/h - troche gorzej, ale i tak lepiej niz w kilku moich poprzednich SUV-ach.

Nadwozie

Auto ma 3.rok, wiec nadwozie nie koroduje. Rozmieszcenie wskaznikow OK - wszystko w zasiegu reki i wwzroku ( w porownaniu do niemieckich SUV-ow, wrecz idealne. Wresja limited na wykonczenie, skóra, welurem i dobrze spasowanymi plastikami. Nie mam zastrzezen.

Układ jezdny

Auto w wersji amerykanskiej - hamulce tragiczne, parkowanie bez kamery - mocno utrudnione. Ale da sie nim dynamicznie pokonywac zakrety, a uklad kierowniczy pracuje lekko i precyzyjnie.

Naprawy

Niczego jeszcze nie naprawialem. Z tego co sprawdzalem w cennikach - ceny czesci sa o ok. 20% nizsze niz do japonczykow i porownywalnych aut niemieckich.

Wentylacja i ogrzewanie

Grzeje kiedy ma grzac - chlodzi tak samo. Wydajnosc dobra - dla mnie moglyby byc troche inaczej rozmieszczone nawiewy deski rozdzielczej.

Elektryka/elektronika

Co to sa zwarcia????, awarie elektroniczne???

Zobacz również opinie:

Hyundai Santa Fe: kombi, terenowy

Hyundai Santa Fe: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Hyundai Santa Fe: 1.9, 2.0, 2.2, 2.4, 3.3

Hyundai Santa Fe: 2016, 2010, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 1996