Jaguar X-Type opinie, oceny użytkowników, Jaguar X-Type spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Jaguar X-Type

Liczba ocen: 15

Średnia ocena:

8.80/10

Jaguar X-Type spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 12.85/17.00 7.84
trasa 9.27/11.75 5.77
cykl mieszany 10.77/14.75 6.90

X-Type

OCENY JAGUARA X-TYPE


Ogólna ocena:  

8/10


Ja z zakupu jestem zadowolony,jeśli finanse pozwolą przesiadę się na jaguara,ale chciałbym klasę wyżej
Opinia o układzie napędowym:
Duże dość ciężkie auto,silnik mógłby mieć z 20 KM więcej,co z pewnością miałoby wpływ na osiągi,ale nie ma co narzekać,do wyprzedzania mocy wystarcza,do ścigania z pod świateł?-nie ten typ auta,choć nie jednego mógłby wprawić w zdziwienie.Jak na sportowy charakter marki silnik ...
Opinia o komforcie:
do 110-120 w środku dość cicho-poprawnie.Powyżej szumy z opływu powietrza dają się we znaki uszom.Komfort resorowania z/bez pasażerów dość porównywalny,chociaż z kompletem jeździ się pewniej w zakrętach.Niestety stuki zawieszenia się zdarzają-ale to nie jest raczej wada konstrukcji...
Opinia o nadwoziu:
Z przodu po odsuniętych fotelach miejsca wystarczająco dużo zwłaszcza po stronie pasażera-tam pełen komfort.Ja mam ponad 1,90 wzrostu więc muszę trochę kombinować z ustawieniem fotela na wysokość i ustawieniem kierownicy,ale to drobny mankament rekompensowany prestiżem auta.Z tyłu-to r...
Opinia o układzie jezdnym:
Przy dobrych oponach wyśmienita kontrola kierunku jazdy,pewne prowadzenie w zakrętach,prawidłowa reakcja na ruchy kierownicą.Trzeba włożyć nieco siły w czasie gwałtowniejszego hamowania-dla kobiet nie polecam/,niemniej nie ma obawy czy auto się zatrzyma.Dobre działanie ABS.Parkowanie tył...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Autko mam niecały rok.jestem z niego bardzo zadowolony duzy komfort i dobre prowadzenie i trzymanie sie drogi.raz sie przejedziesz to sam to samo stwierdzisz.I ma niezle kopytko =)) Pozdro
Opinia o układzie napędowym:
Autko ma kopyto od 0 do 130km robi naprawde w bardzo szybkim tempie.Skazowka dopiero zaczyna isc powoli od 222km wiec predkosc mowi sama za siebie jak sie odpycha.Odglos silnika podkreca jeszcze bardziej V6 =))
Opinia o komforcie:
Tu moge powiedziec,ze autko w srodku sprawia wrazenie duzego.Z przodu jest duzo miejsc ja mierze 195cm wiec sporo i sie mieszcze i mam jeszcze troche luzu.Jedynym minusem sa siedzienia z tylu przy jezdzie w 4 osoby jest wygodnie ale w 5 to juz jest scisk
Opinia o nadwoziu:
Jak juz wspomnialem wczesniej z tylu nie ma miejsca na 3 osoby dorosle zbytnio. Bagaznik jest spory i wysarczy na wyjazd na wakacje 4 sobowej rodziny.Jakos materialu i wykonczenie mowi osobie sama nazwa narki drewno i skura
Opinia o układzie jezdnym:
Autkiem bardzo wygodnie sie [rowadzi nawet moge powiedziec,ze jak na szynach! układ 4x4 bardz pomaga i jest przyjemny w prowadzeniu,autko czuc co sie nim dzieje
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Dobry na rodzinne wakacje. Wygodny na dalekie trasy. Kupiony w Anglii, ceny jaguarów naprawdę przyjemne(zarówno nowych jak i używanych). tak mam kierownicę z prawej strony ale też mi to nie przeszkadza, większość czasu spędzam na angielskich drogach ale w Europie też mi to nie przeszkadza...
Opinia o układzie napędowym:
Jak na 130KM to całkiem dynamiczne autko. Ma swój temperament
Opinia o komforcie:
do 120km/h miła cisza we wnętrzu. Powyżej 130km/h zaczyna sie szum wiatru dochodzący z zewnątrz, nieco uciążliwe przy dłuzszej jeździe. Fotele wygodne dużo miejsca ( może nie jestem olbrzymem 172cm).
Opinia o nadwoziu:
Tylna kanapa składana pozwala na przewożenie większych przedmiotów, wysoki próg załadunku czasami to nieco utrudnia. Ogólnie dużo przestrzeni we wnętrzu.
Opinia o układzie jezdnym:
Parkuję używając czujników gdyż przez małą tylną szybę, umieszczoną wysoko, nic nie widać. Samo prowadzenie to czysta przyjemność
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


ładny samochód, bardzo charakterystyczny wygląd zwracajacy uwage swą stylistyką, bardzo dobrze trzyma się drogi za sprawą troszkę twardszego niż w innych limuzynach zawieszenia, co się odczuwa na miejskich dziurawych rogach, drogi serwis, ale to w końcu Jaguar - nie dla każdego
Opinia o układzie napędowym:
nie ma nic piękniejszego jak automatyczna skrzynia biegów, a jeśli ktos jeszcze potrafi w automacie korzystać z ręczej ( nie pomyliłem się - ręczej ) redukcji biegów to \\"odejście\\" samochodu jest natychmiastowe i nie da się tego porównać z manualem ..
Opinia o komforcie:
w X-typie jest stosunkowo mało miejsca z tyłu, ale ten model z zaąłozenia był przeznaczony dla kierowcy i pasażera a nie jako samochód rodzinny
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Autko kupilem z mieszanymi uczuciami kazdy smial sie ze mnie ze kupilem forda lecz naprawde bylem z niego zadowolony i jezdzil bym do dzisiaj gdybym nie wpadl nim w poslisg i nie dachowalbym przy predkosci 160 km/h a i w tym momencie auto mnie nie zawiodlo wyszedlem z tego bez najmniejszego zadrapa...
Opinia o układzie napędowym:
skrzynia chodzi bez zazutu silnik dynamiczny przyspiesza nieodczuwalnie lagodnie
Opinia o układzie jezdnym:
Jaguar x- type naprawde prowadzi sie swietnie zawieszenie sztywne jak na limuzyne,latwo sie prowadzi polecam dla kobiet w ciazy
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY JAGUAR X-TYPE

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 80.00% głosów 12
Raczej tak 13.33% głosów 2
Trudno powiedzieć 6.67% głosów 1
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.5/10
Układ kierowniczy
9.2/10
Hamulce
8.9/10
Parkowanie
8.2/10
Napęd
Elastyczność
8.7/10
Skrzynia biegów
8.4/10
Silnik
9.2/10
Przyspieszenie 0-100km
8.4/10
Przyspieszenie 60-120km
8.7/10
Przyspieszenie 80-120km
8.7/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.6/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
9.1/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
8.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.7/10
Przestrzeń z tyłu
6.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.8/10
Bagażnik
8.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.4/10
Możliwość aranżacji
6.2/10
Karoseria
9.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.3/10
Widoczność w lusterkach
8.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.5/10
Elektronika
6.3/10
Naprawy
Niezawodność
6.7/10
Koszty napraw
4.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 4
Spalanie 3
Niezawodność 2
Inne 1
Układ jezdny 1
Nic 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 5
Spalanie 2
Widoczność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Jaguar X-Type brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Rover 75.

  Jaguar

  X-Type

  Rover

  75

Najciekawsza opinia użytkownika o Jaguarze X-Type

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: jarek

liczba głosów: 25

Jaguar X-Type 2000 130KM 2006r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Ja z zakupu jestem zadowolony,jeśli finanse pozwolą przesiadę się na jaguara,ale chciałbym klasę wyżej

Układ napędowy
Duże dość ciężkie auto,silnik mógłby mieć z 20 KM więcej,co z pewnością miałoby wpływ na osiągi,ale nie ma co narzekać,do wyprzedzania mocy wystarcza,do ścigania z pod świateł?-nie ten typ auta,choć nie jednego mógłby wprawić w zdziwienie.Jak na sportowy charakter marki silnik troszkę za bardzo fordowski:-)

Widoczność
jw

Komfort
do 110-120 w środku dość cicho-poprawnie.Powyżej szumy z opływu powietrza dają się we znaki uszom.Komfort resorowania z/bez pasażerów dość porównywalny,chociaż z kompletem jeździ się pewniej w zakrętach.Niestety stuki zawieszenia się zdarzają-ale to nie jest raczej wada konstrukcji lecz stanu naszych dróg.Po zimie strasznie trzeszczą gumy zawieszenia!!! No tak ale to angielskie autko i raczej nie przyzwyczajone do naszych zim.Z przodu miejsca dużo,fotele wygodne,choć jak dla mnie nieco krótkie siedzisko-ale to raczej wina mojego wzrostu:-)W mojej wersji brak regulacji odcinka lędźwiowego-wielka szkoda.Po długiej jeździe potrzebny masaż pleców:-)Tylna kanapa bez podłokietnika-duży błąd moim zdaniem,oraz bez możliwości złożenia-jeszcze większy.

Nadwozie
Z przodu po odsuniętych fotelach miejsca wystarczająco dużo zwłaszcza po stronie pasażera-tam pełen komfort.Ja mam ponad 1,90 wzrostu więc muszę trochę kombinować z ustawieniem fotela na wysokość i ustawieniem kierownicy,ale to drobny mankament rekompensowany prestiżem auta.Z tyłu-to raczej pomyłka.Auta klasy kompakt maja więcej miejsca,kanapa prawie pod kątem prostym.Dla dzieci ok.Dla dorosłych na podwózkę ok,na długą jazdę?-muszą być twardzi.Jakość wykończenia bardzo dobra,miłe w dotyku plastiki i...piękna skóra,łatwa do czyszczenia.Prawdziwe drewno w tej klasie rzadko spotykane,ergonomia prawidłowa.Możliwość aranżacji? to nie jest dobre pytanie.Ja nie mam firmowej nawigacji,wiec kombinowałem bardzo gdzie ja zamontować-znalazłem-w miejscu poduszki pasażera-więc używam tylko w czasie samotnej jazdy ze względu na bezpieczeństwo.Próba racjonalnego umieszczenia CB zakończyła się fiaskiem.Mam je co prawda w aucie,ale raczej nie dodaje mu prestiżu ale trąci tandetą-jedyne miejsce to podłokietnik między przednimi fotelami:/ nie mówię też o regulacji CB bo to tylko w trakcie postoju lub przy pomocy pasażera

Układ jezdny
Przy dobrych oponach wyśmienita kontrola kierunku jazdy,pewne prowadzenie w zakrętach,prawidłowa reakcja na ruchy kierownicą.Trzeba włożyć nieco siły w czasie gwałtowniejszego hamowania-dla kobiet nie polecam/,niemniej nie ma obawy czy auto się zatrzyma.Dobre działanie ABS.Parkowanie tyłem-tragedia-sytuację ratują dobre ,duże lusterka boczne,ale niestety trzeba cofać z dużym wyczuciem.Z miejsca kierowcy nie widać tyłu samochodu.

Naprawy
cóż za markę sie płaci

Wentylacja i ogrzewanie
Nagrzewanie w czasie zimy-hmm 20-30 km wtedy jest ciepło.Niestety wyjątkowo ciężkie do opanowania zaparowywanie przedniej szyby.

Pełna opinia o Jaguar X-Type 2000 130KM 2006r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Jaguar X-Type: hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Jaguar X-Type: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Jaguar X-Type: 2.0, 2.1, 2.5, 3.0

Jaguar X-Type: 2009, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001