Jaguar X-Type opinie, oceny użytkowników, Jaguar X-Type spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Jaguar X-Type

Liczba ocen: 15

Średnia ocena: 8.80/10

Jaguar X-Type spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
12.85/17.00
7.84
trasa
9.27/11.75
5.77
cykl mieszany
10.77/14.75
6.90

Oceny JAGUARA X-TYPE

jarek2010-02-22

Ogólna ocena:

8/10

Ja z zakupu jestem zadowolony,jeśli finanse pozwolą przesiadę się na jaguara,ale chciałbym klasę wyżej
Opinia o układzie napędowym:
Duże dość ciężkie auto,silnik mógłby mieć z 20 KM więcej,co z pewnością miałoby wpływ na osiągi,ale nie ma co narzekać,do wyprzedzania mocy wystarcza,do ścigania z pod świateł?-nie ten typ auta,choć nie jednego mógłby wprawić w zdziwienie.Jak na sportowy charakter marki silnik ...
Opinia o komforcie:
do 110-120 w środku dość cicho-poprawnie.Powyżej szumy z opływu powietrza dają się we znaki uszom.Komfort resorowania z/bez pasażerów dość porównywalny,chociaż z kompletem jeździ się pewniej w zakrętach.Niestety stuki zawieszenia się zdarzają-ale to nie jest raczej wada konstrukcji...
Opinia o nadwoziu:
Z przodu po odsuniętych fotelach miejsca wystarczająco dużo zwłaszcza po stronie pasażera-tam pełen komfort.Ja mam ponad 1,90 wzrostu więc muszę trochę kombinować z ustawieniem fotela na wysokość i ustawieniem kierownicy,ale to drobny mankament rekompensowany prestiżem auta.Z tyłu-to r...
Opinia o układzie jezdnym:
Przy dobrych oponach wyśmienita kontrola kierunku jazdy,pewne prowadzenie w zakrętach,prawidłowa reakcja na ruchy kierownicą.Trzeba włożyć nieco siły w czasie gwałtowniejszego hamowania-dla kobiet nie polecam/,niemniej nie ma obawy czy auto się zatrzyma.Dobre działanie ABS.Parkowanie tył...

2008-02-15

Ogólna ocena:

10/10

Autko mam niecały rok.jestem z niego bardzo zadowolony duzy komfort i dobre prowadzenie i trzymanie sie drogi.raz sie przejedziesz to sam to samo stwierdzisz.I ma niezle kopytko =)) Pozdro
Opinia o układzie napędowym:
Autko ma kopyto od 0 do 130km robi naprawde w bardzo szybkim tempie.Skazowka dopiero zaczyna isc powoli od 222km wiec predkosc mowi sama za siebie jak sie odpycha.Odglos silnika podkreca jeszcze bardziej V6 =))
Opinia o komforcie:
Tu moge powiedziec,ze autko w srodku sprawia wrazenie duzego.Z przodu jest duzo miejsc ja mierze 195cm wiec sporo i sie mieszcze i mam jeszcze troche luzu.Jedynym minusem sa siedzienia z tylu przy jezdzie w 4 osoby jest wygodnie ale w 5 to juz jest scisk
Opinia o nadwoziu:
Jak juz wspomnialem wczesniej z tylu nie ma miejsca na 3 osoby dorosle zbytnio. Bagaznik jest spory i wysarczy na wyjazd na wakacje 4 sobowej rodziny.Jakos materialu i wykonczenie mowi osobie sama nazwa narki drewno i skura
Opinia o układzie jezdnym:
Autkiem bardzo wygodnie sie [rowadzi nawet moge powiedziec,ze jak na szynach! układ 4x4 bardz pomaga i jest przyjemny w prowadzeniu,autko czuc co sie nim dzieje

2010-07-17

Ogólna ocena:

9/10

Dobry na rodzinne wakacje. Wygodny na dalekie trasy. Kupiony w Anglii, ceny jaguarów naprawdę przyjemne(zarówno nowych jak i używanych). tak mam kierownicę z prawej strony ale też mi to nie przeszkadza, większość czasu spędzam na angielskich drogach ale w Europie też mi to nie przeszkadza...
Opinia o układzie napędowym:
Jak na 130KM to całkiem dynamiczne autko. Ma swój temperament
Opinia o komforcie:
do 120km/h miła cisza we wnętrzu. Powyżej 130km/h zaczyna sie szum wiatru dochodzący z zewnątrz, nieco uciążliwe przy dłuzszej jeździe. Fotele wygodne dużo miejsca ( może nie jestem olbrzymem 172cm).
Opinia o nadwoziu:
Tylna kanapa składana pozwala na przewożenie większych przedmiotów, wysoki próg załadunku czasami to nieco utrudnia. Ogólnie dużo przestrzeni we wnętrzu.
Opinia o układzie jezdnym:
Parkuję używając czujników gdyż przez małą tylną szybę, umieszczoną wysoko, nic nie widać. Samo prowadzenie to czysta przyjemność

2008-02-12

Ogólna ocena:

8/10

ładny samochód, bardzo charakterystyczny wygląd zwracajacy uwage swą stylistyką, bardzo dobrze trzyma się drogi za sprawą troszkę twardszego niż w innych limuzynach zawieszenia, co się odczuwa na miejskich dziurawych rogach, drogi serwis, ale to w końcu Jaguar - nie dla każdego
Opinia o układzie napędowym:
nie ma nic piękniejszego jak automatyczna skrzynia biegów, a jeśli ktos jeszcze potrafi w automacie korzystać z ręczej ( nie pomyliłem się - ręczej ) redukcji biegów to \\"odejście\\" samochodu jest natychmiastowe i nie da się tego porównać z manualem ..
Opinia o komforcie:
w X-typie jest stosunkowo mało miejsca z tyłu, ale ten model z zaąłozenia był przeznaczony dla kierowcy i pasażera a nie jako samochód rodzinny

tomek2010-11-12

Ogólna ocena:

10/10

Autko kupilem z mieszanymi uczuciami kazdy smial sie ze mnie ze kupilem forda lecz naprawde bylem z niego zadowolony i jezdzil bym do dzisiaj gdybym nie wpadl nim w poslisg i nie dachowalbym przy predkosci 160 km/h a i w tym momencie auto mnie nie zawiodlo wyszedlem z tego bez najmniejszego zadrapa...
Opinia o układzie napędowym:
skrzynia chodzi bez zazutu silnik dynamiczny przyspiesza nieodczuwalnie lagodnie
Opinia o układzie jezdnym:
Jaguar x- type naprawde prowadzi sie swietnie zawieszenie sztywne jak na limuzyne,latwo sie prowadzi polecam dla kobiet w ciazy

Średnie oceny JAGUAR X-TYPE

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
80.00%
głosów 12
Raczej tak
13.33%
głosów 2
Trudno powiedzieć
6.67%
głosów 1
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.5/10
Układ kierowniczy
9.2/10
Hamulce
8.9/10
Parkowanie
8.2/10
Napęd
Elastyczność
8.7/10
Skrzynia biegów
8.4/10
Silnik
9.2/10
Przyspieszenie 0-100km
8.4/10
Przyspieszenie 60-120km
8.7/10
Przyspieszenie 80-120km
8.7/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.6/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
9.1/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
8.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.7/10
Przestrzeń z tyłu
6.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.8/10
Bagażnik
8.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.4/10
Możliwość aranżacji
6.2/10
Karoseria
9.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.3/10
Widoczność w lusterkach
8.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.5/10
Elektronika
6.3/10
Naprawy
Niezawodność
6.7/10
Koszty napraw
4.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
4
Spalanie
3
Niezawodność
2
Układ jezdny
1
Nic
1
Napęd
1
Inne
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
5
Spalanie
2
Komfort jazdy
1
Widoczność
1
Wentylacja i ogrzewanie
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Jaguar X-Type brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Jaguar S-Type.

Jaguar X-Type

Jaguar X-Type

Jaguar S-Type

Jaguar S-Type

Najciekawsza opinia użytkownika o Jaguarze X-Type

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 83

Jaguar X-Type SE 2000 130KM 2004r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna

Dobry na rodzinne wakacje. Wygodny na dalekie trasy. Kupiony w Anglii, ceny jaguarów naprawdę przyjemne(zarówno nowych jak i używanych). tak mam kierownicę z prawej strony ale też mi to nie przeszkadza, większość czasu spędzam na angielskich drogach ale w Europie też mi to nie przeszkadza, co najwyżej żadziej wyprzedzam.

Układ napędowy

Jak na 130KM to całkiem dynamiczne autko. Ma swój temperament

Widoczność

Tylna szyba mała i wysoko umieszczona.

Komfort

do 120km/h miła cisza we wnętrzu. Powyżej 130km/h zaczyna sie szum wiatru dochodzący z zewnątrz, nieco uciążliwe przy dłuzszej jeździe. Fotele wygodne dużo miejsca ( może nie jestem olbrzymem 172cm).

Nadwozie

Tylna kanapa składana pozwala na przewożenie większych przedmiotów, wysoki próg załadunku czasami to nieco utrudnia. Ogólnie dużo przestrzeni we wnętrzu.

Układ jezdny

Parkuję używając czujników gdyż przez małą tylną szybę, umieszczoną wysoko, nic nie widać. Samo prowadzenie to czysta przyjemność

Naprawy

Wymiana pompy wspomagania kierownicy w Anglii ok 400 funtów, wymiana chłodnicy wody w Polsce 2100zł. Jako ciekawostkę podam ukradziono mi osłony spryskiwaczy reflektorów w Polsce. Mozna je nabyć tylko w zestawie z kawałkiem dyszy koszt dwóch takich w Polsce to 560zł w Anglii kupiłem je za 65 funtów (nowe od autoryzowanego dealera Jaguara). Części w Anglii są ogólnie tańsze, większa też dostępność używanych. Przykładowo na ebayu kupiłem grill za 40 funtów z przesyłką cena z serwisu w Gdańsku 1050zł. Ogólnie koszty napraw da sie przeżyć jak stać cię na takie autko to stać cię również na naprawy.

Wentylacja i ogrzewanie

Nagrzanie wnętrza zimą zajmuje nieco czasu, ale ogólnie jest dobrze. Trzeba przejechać jakieś 10km i robi się przyjemnie.

Elektryka/elektronika

Zimą lepiej nie składać lusterek

Zobacz również opinie:

Jaguar X-Type: hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Jaguar X-Type: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Jaguar X-Type: 2.0, 2.1, 2.5, 3.0

Jaguar X-Type: 2009, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001