Kia Carens opinie, oceny użytkowników, Kia Carens spalanie 1.8 (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Carens

1.8

Liczba ocen: 9

Średnia ocena:

7.89/10

Kia Carens spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 11.28/11.50 -.--
trasa 8.52/10.00 -.--
cykl mieszany 9.96/10.68 -.--

Carens

OCENY KII CARENS


Ogólna ocena:  

7/10


Auto średnie, ale jak za tą cenę super. Polecam jako rodzinny samochód. UWAGA unikać autoryzowanych serwisów, a szczególnie KIA-RM Filipowicz-Kraków. Wymieniałęm tam regler, okazało sie ze trzeba CAŁY(?) alternator, koszt 700+350!!!wymiana. Goście nie poinformowali mnie o 5 dniach potrz...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik super, od wymiany do wymiany, wylewam złociutki olej co 15 tysięcy. Czasem kiepsko wchodzi bieg (redukcja c V na IV) Zepsul mi sie regler przy 100tys
Opinia o komforcie:
Stanowczo za głośny powyzej 120km/h (w porównaniu do Nissan Primera 2002 sedan)
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń ogromna. Wygoda ? No chyba jakis kretyn projektował położenia przycisków. Można sie zabić w nocy zanim się znajdzie wycieraczkę tylnej szyby 0 możliwości aranżacji, tylne fotele sie tylko składają, ni ewiem czy d asię je zdemontować, duży minus. Karoseria super, po spo...
Opinia o układzie jezdnym:
Nie wiem czy to kwestia VAN, ale np stara toyota corolla prowadzi sie o niebo lepiej, ale Carens jest wysoki i moze w tym problem Hamulec reczny to porażka, pomysl jak w fiacie 125, w piecioletnim aucie sie przytarl i trzeba przeczyscic
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Jest ot jeden z (wielu już teraz) modeli motoryzacji koreańskiej za który nie muszą się wstydzić.
Opinia o układzie napędowym:
z wyprzedzaniem w różnych warunkach nie ma kłopotów.
Opinia o komforcie:
Przy niższych prędkościach jest dość cicho ale powyżej 90 km /h zaczyna się robić niezbyt przyjemnie. Radio trochę głośniej i jest O.K. :)
Opinia o nadwoziu:
Jakość użytych materiałów niestety pozostawia wiele do życzenia. Trochę trzeszczy i piszczy i nie mogę zlokalizować gdzie te stwory siedzą.
Opinia o układzie jezdnym:
Przy dużych prędkościach na autostradzie (Niemcy) powyżej 150 km/h mało precyzyjny układ kierowniczy. Próba przeprowadzona i nigdy więcej. :) W związku z brakiem wycieraczki tylnej szyby w moim egzemplarzu przy pogodzie deszczowej i na długich trasach ograniczona widoczność do tyłu. jed...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


TO AUTO JAK ZA TE PIENIĄDZE JEST NIESAMOWITE KUPIŁ BYM NAJCHĘTNIEJ NASTĘPNĄ WERSJĘ
Opinia o układzie napędowym:
NA PIĄTYM BIEGU MOŻNA JECHAĆ SWOBODNIE 40-TKĄ JAK NA TAKIE GABARYTY TE 110 KONI TO TROCHĘ MAŁO
Opinia o komforcie:
BARDZO FAJNIE WYBIERA NIERÓWNOŚCI DLA 4 DOROSŁYCH JEST DOSYĆ MIEJSCA NA DŁUŻĄ TRASĘ CO DO WYCISZENIA POWYŻEJ 110 SŁYCHAĆ SILNIK
Opinia o nadwoziu:
NIEMA CO WYMAGAĆ WKOŃCU TO KOREAŃCZYK JEŚLI CHODZI O JAKOŚĆ WYKOŃCZENIA NIEKTÓRE PRZYCISKI SĄ ZA BARDZO UKRYTE
Opinia o układzie jezdnym:
AUTO IDEALNE JAK NA POLSKIE DROGI TRZYMA SIĘ IDEALNIE JEDYNIE PRZY COFANIU NIEKTÓRZY MOGĄ MIEĆ PROBLEMY Z MAŁĄ WIDOCZNOŚCIĄ
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10



Opinia o układzie napędowym:
dobry silnik dość mocny z pełnym obciążeniem bez większych różnic w przyspieszeniu
Opinia o układzie jezdnym:
przy większych wiatrach falowanie samochodu reszta ok
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


bardzo dobry samochód, jego cena jest nieproporcjonalna do komfortu, osiągów i ładowności.
Opinia o układzie napędowym:
przy wyższych prędkościach przyspiesza dużo lepiej
» pełna opinia
 
1 2 z 2


ŚREDNIE OCENY KIA CARENS

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 55.56% głosów 5
Raczej tak 44.44% głosów 4
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
7.7/10
Układ kierowniczy
7.9/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
9.2/10
Skrzynia biegów
7.3/10
Silnik
9.0/10
Przyspieszenie 0-100km
6.8/10
Przyspieszenie 60-120km
6.9/10
Przyspieszenie 80-120km
7.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.7/10
Resorowanie z obciążeniem
8.6/10
Fotele przednie
9.3/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
6.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.4/10
Przestrzeń z tyłu
9.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
9.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.9/10
Możliwość aranżacji
7.2/10
Karoseria
8.1/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.2/10
Widocznośc do tyłu
8.0/10
Widoczność w lusterkach
9.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.3/10
Elektronika
7.6/10
Naprawy
Niezawodność
7.0/10
Koszty napraw
5.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 5
Niezawodność 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 3
Inne 1
Układ jezdny 1
Nic 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Kia Carens brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai Matrix.

  Kia

  Carens

  Hyundai

  Matrix

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Carens

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: olaf

liczba głosów: 28

Kia Carens 1800 0KM 2001r. van

Ocena ogólna
Auto średnie, ale jak za tą cenę super. Polecam jako rodzinny samochód. UWAGA unikać autoryzowanych serwisów, a szczególnie KIA-RM Filipowicz-Kraków. Wymieniałęm tam regler, okazało sie ze trzeba CAŁY(?) alternator, koszt 700+350!!!wymiana. Goście nie poinformowali mnie o 5 dniach potrzebnych na sprowadzenie części, na moje wyrzekania klient ztwierdził, ze bym się nie denerwował bo to STARE auto ( wtedy 4letnie) , rozumiem w domyśle ze oni naprawiaja młodsze (???). Teraz serwisuje w innym warsztacie i zamienniki sa w cenach OK. Koniecznie DOBRA instalacja gazowa, polecam BKZ Auto Gaz w Krakowie, Zero problemów z instalacją ( przejechałem od 70tys do 140tys

Układ napędowy
Silnik super, od wymiany do wymiany, wylewam złociutki olej co 15 tysięcy. Czasem kiepsko wchodzi bieg (redukcja c V na IV) Zepsul mi sie regler przy 100tys

Komfort
Stanowczo za głośny powyzej 120km/h (w porównaniu do Nissan Primera 2002 sedan)

Nadwozie
Przestrzeń ogromna. Wygoda ? No chyba jakis kretyn projektował położenia przycisków. Można sie zabić w nocy zanim się znajdzie wycieraczkę tylnej szyby 0 możliwości aranżacji, tylne fotele sie tylko składają, ni ewiem czy d asię je zdemontować, duży minus. Karoseria super, po spotkaniu z lampą na parkingu przez 2 lata nie znalazlem czasu na pomalowanie i ZERO rdzy !!

Układ jezdny
Nie wiem czy to kwestia VAN, ale np stara toyota corolla prowadzi sie o niebo lepiej, ale Carens jest wysoki i moze w tym problem Hamulec reczny to porażka, pomysl jak w fiacie 125, w piecioletnim aucie sie przytarl i trzeba przeczyscic

Wentylacja i ogrzewanie
Dobrze, ale musi isc klima, bez klimy przy 4 osobach szyby paryja jak jest chłodno

Pełna opinia o Kia Carens 1800 0KM 2001r. van »

Zobacz również opinie:

Kia Carens: kombi, mini-van, van

Kia Carens: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Kia Carens: 1.8, 2.0, 2.4

Kia Carens: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000