Kia Clarus opinie, oceny użytkowników, Kia Clarus spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Clarus

Liczba ocen: 23

Średnia ocena:

7.96/10

Kia Clarus spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.93/12.50 -.--
trasa 6.86/9.64 -.--
cykl mieszany 8.61/11.11 -.--

Clarus

OCENY KII CLARUS


Ogólna ocena:  

9/10


Świetne rodzinne auto. Polecam jak ktoś ma 2-3 dzieci, zwłaszcza małych. Będzie zadowolony z komfortu jazdy, wielkości auta, kosztów utrzymania i z ceny, bo cena do jakości jest świetna. Ja nie żałuję swojego wyboru, poza standardowymi wymianami nic się w aucie złego nie dzieje. Mankam...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik sprawuje się świetnie, cichy, równa praca. Skrzynia biegów chodzi dosyć płynnie, chociaż ma skłonności, że bieg nie wbije się od razu. Przyśpieszenie to wada tego auta. Żeby dobrze się rozpędzić trzeba długo cisnąć na biegach. Najlepiej idzie na "3". No ale to aut...
Opinia o komforcie:
Komfort to największa zaleta tego autka. Fotele świetnie dopasowane. Samochód nie jest sztywny ani za miękki dzięki czemu niemal sunie po drodze.
Opinia o nadwoziu:
Mnóstwo przestrzeni z przodu jak i z tyłu. Bagażnik bardzo pojemny, a po złożeniu tylnych foteli zmieniamy auto niemal w dostawczaka (lub w wygodne łóżko :P) Tapicerka welurowa z dobrego materiału (w moim 10 letnim aucie niemal nie widać śladów użytkowania)
Opinia o układzie jezdnym:
Autko przy tak dużych gabarytach trzyma się bardzo dobrze drogi. Dobre zawieszenie sprawia, że nie odczuwa się tak bardzo naszych nierównych dróg. Co do hamulców, "brzytwa", potrafią w moment zatrzymać.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Wygodny i fajny w prowadzeniu samochód. Tani w zakupie i eksploatacji. Raczej polecałbym silnik 2 litrowy z powodu masy samochodu. Na miasto dla sprawnego kierowcy z powodu gabarytów.
Opinia o układzie napędowym:
Niby elastyczny ale za słaba moc do masy. Z niskich obrotów wchodzi elastycznie ale w "pilnej potrzebie" nie dasz rady jak nie masz wysokich obrotów. Pracuje bardzo dobrze jak jest "kręcony" powyżej 4 tys. obr. ale to nie na miasto. Skrzynia biegów za mało precyzyjna (z pi...
Opinia o komforcie:
Zawieszenie w sam raz, nie za twarde i nie za miękkie. Obciążony trochę jest nisko i może zawadzić o progi zwalniające. Fotele wygodne, ale przy wsiadaniu i wysiadaniu trochę trudności z powodu, że jest nisko. Piękna pozycja za kierownicą i ogólne odczucia z prowadzenia. Bardzo głośny...
Opinia o nadwoziu:
Ogólnie bardzo dobrze.
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze trzyma się nawierzchni. Dobrze wchodzi w zakręty bo nie ma przechyłów. Wspomaganie trochę słabe jeśli chodzi o miasto, ale nie jest źle.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Auto komfortowe, z dobrym przyspieszeniem i bezawaryjne.
Opinia o układzie napędowym:
Napęd bardzo elastyczny a przyspieszenie wzorowe do 100 km.
Opinia o komforcie:
Jest to auto dość miękkie. Dla 4 niezbyt ciężkich osób (do 60kg)jazda jest komfortowa. Jednak jeśli sa to osby solidnej postury trzeba uważać na większe nierówności drogi. Wyciszenie jest OK. Jednak powyżej 100km/h są problemy ze słuchaniem radia.
Opinia o nadwoziu:
Bardzo wygodne i obszerne auto. Wykończenie welurowe i plastki bardzo przyjemne.
Opinia o układzie jezdnym:
Przy prędkościach powyżej 100 km/h lekko wynosi na ostrych zakrętach. Hamulce działaja sprawnie, ale trzeba mieć trochę siły żeby je wcisnąć (raczej auto dla mężczyzn). Parkowanie dzięki dobrej widoczności i małym promieniu skrętu bezproblemowe.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


wygodne autko, z ładną stylistyką nadwozia nie często spotykane w Polsce, wysoki komfort za przystępną cenę
Opinia o układzie napędowym:
silnik to największy atut tego auta, w końcu mazda 626, elastyczny chociaż skrzynia biegów poprawnie bez większych rewelacji szczególnie przy niskich biegach
Opinia o komforcie:
powyżej 100 km jest trochę za głośno, z obciążeniem trzeba uważać na polskich drogach
Opinia o nadwoziu:
największe auto jakim jechałem dużo miejsca dla kierowcy, chociaż siedzenia mogłoby lepiej trzymać
Opinia o układzie jezdnym:
w mojej opinii auto bardzo dobrze trzyma się drogi i jest niesamowicie wygodne na długie trasy. z parkowaniem trochę są kłopoty z racji na gabaryty
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Generalnie w porządku.Drażnią jednak szczegóły np.schodząca farba z ramion wycieraczek czy zmatowiałe szkło przednich lamp.
Opinia o układzie napędowym:
Mam wersję kombi (cięższa i inne opory powietrza) i brakuje mu troszkę mocy. Zadowalająco jest na wyższych obrotach.
Opinia o komforcie:
Słabe wyciszenie wnętrza dokuczliwe powyżej 100 km/h.Hałas owiewanego powietrza i silnika.Środkowe siedzenie na tylnej kanapie niewygodne.
Opinia o nadwoziu:
Mało schowków.Jakość wykończenia taka sobie.
Opinia o układzie jezdnym:
Wspomaganie mogłoby być mocniejsze. Gobrze trzyma się drogi mimo bradzo miękkiego zawieszenia.Hamulce w porządku.Bolesny brak ABS.Parkowanie utrudnione ze względu na długi przód.Dobra widoczność.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 5


ŚREDNIE OCENY KIA CLARUS

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 52.17% głosów 12
Raczej tak 26.09% głosów 6
Trudno powiedzieć 13.04% głosów 3
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 8.70% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.7/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
8.2/10
Parkowanie
7.7/10
Napęd
Elastyczność
8.0/10
Skrzynia biegów
7.7/10
Silnik
8.3/10
Przyspieszenie 0-100km
7.8/10
Przyspieszenie 60-120km
7.7/10
Przyspieszenie 80-120km
7.7/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.5/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.7/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
6.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
9.2/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.9/10
Bagażnik
8.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.1/10
Możliwość aranżacji
7.6/10
Karoseria
7.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.1/10
Widocznośc do tyłu
8.3/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.3/10
Elektronika
5.3/10
Naprawy
Niezawodność
5.6/10
Koszty napraw
4.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 8
Niezawodność 5
Nadwozie 2
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 4
Nic 2
Napęd 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Układ jezdny 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Kia Clarus brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Daewoo Leganza.

  Kia

  Clarus

  Daewoo

  Leganza

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Clarus

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Tomasz

liczba głosów: 18

Kia Clarus 1800 116KM 2000r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Wygodny i fajny w prowadzeniu samochód. Tani w zakupie i eksploatacji. Raczej polecałbym silnik 2 litrowy z powodu masy samochodu. Na miasto dla sprawnego kierowcy z powodu gabarytów.

Układ napędowy
Niby elastyczny ale za słaba moc do masy. Z niskich obrotów wchodzi elastycznie ale w "pilnej potrzebie" nie dasz rady jak nie masz wysokich obrotów. Pracuje bardzo dobrze jak jest "kręcony" powyżej 4 tys. obr. ale to nie na miasto. Skrzynia biegów za mało precyzyjna (z pierwszego na drugi bieg).

Komfort
Zawieszenie w sam raz, nie za twarde i nie za miękkie. Obciążony trochę jest nisko i może zawadzić o progi zwalniające. Fotele wygodne, ale przy wsiadaniu i wysiadaniu trochę trudności z powodu, że jest nisko. Piękna pozycja za kierownicą i ogólne odczucia z prowadzenia. Bardzo głośny przy szybszej jeździe (już powyżej 100 km/h - ale mam tłumik końcowy "usportowiony").

Nadwozie
Ogólnie bardzo dobrze.

Układ jezdny
Dobrze trzyma się nawierzchni. Dobrze wchodzi w zakręty bo nie ma przechyłów. Wspomaganie trochę słabe jeśli chodzi o miasto, ale nie jest źle.

Naprawy
Części raczej nie drogie. Naprawy nie skomplikowane.

Wentylacja i ogrzewanie
Jednak filtry przeciwpyłkowe osłabiają nawiew (są nowe). Klimatyzacja rozwiązuje parowanie szyb.

Elektryka/elektronika
Miałem zwarcie sterownika szyb. Trochę dymu i smrodu. Przełącznik wewnątrz się przytopił, ale nie zapalił. W razie pożaru brak możliwości ugaszenia (wewnątrz drzwi)

Pełna opinia o Kia Clarus 1800 116KM 2000r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Kia Clarus: kombi, sedan (limuzyna)

Kia Clarus: benzyna, benzyna+gaz

Kia Clarus: 1.8, 2.0

Kia Clarus: 2000, 1999, 1998, 1997, 1996