Kia Opirus opinie, oceny użytkowników, Kia Opirus spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Opirus

Liczba ocen: 3

Średnia ocena:

9.33/10

Kia Opirus spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 16.30/19.50 -.--
trasa 11.80/14.25 -.--
cykl mieszany 12.70/15.75 -.--

Opirus

OCENY KII OPIRUS


Ogólna ocena:  

10/10


Dowodem na to, że samochód nie posiada wad, jest to że użytkuję go od 11 lat i nie mam zamiaru go sprzedawać. Po prostu się to nie opłaca. Nie kupię auta mniej awaryjnego i bardziej wygodnego. Sprzedaż jest również nieopłacalna, ponieważ polski rynek jest zalany Opirusami z zachodnich ...
Opinia o układzie napędowym:
Sinik bardzo dynamiczny, skrzynia biegów działa rewelacyjnie, bez żadnych przerw. Elektroniczny pedał gazu, reaguje błyskawicznie.
Opinia o komforcie:
Resorowanie komfortowe. Po 11 latach nic nie zmieniane. Elektroniczna modulacja zawieszenia funkcjonuje bez zastrzeżeń i można dzięki niej uzyskać nieosiągalną w innych samochodach, wygodę. W kabinie - nieskazitelna cisza.
Opinia o nadwoziu:
Samochód o rzadko spotykanej przestrzeni w środku.
Opinia o układzie jezdnym:
Najbardziej dopracowana i najmniej zawodna limuzyna, jaką jeździłem. W porównaniu do Mercedasa E, którym poprzednio jeździłem, Opirus jest większy bardziej komfortowy i zdecydowanie bardziej zaawansowany technologicznie ( porównując je do Mercedesów z tego samego roku produkcji). Układ ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Niewątpliwie luksus, na jaki niewielu stać(za tą cenę).Jazda sprawnym Opirusem to marzenie.(za wyjątkiem dźwięku zesp. napędowego.)Za to trzeba płacić, ale zasilanie gazem zmniejsza tę wadę.
Opinia o układzie napędowym:
Automat. skrzynianie zmusza do wysiłków, ale zdarzają się krótkie "dziury" w przyspieszaniu.Trochę dziwne brzmienie b.dużo pali.Przyspieszenie w sumie dobre-przy takiej mocy.
Opinia o komforcie:
Wszystko jest b. dobre,ale nie zupełnie tak, jak na limuzynę(prawie klasa wyższa) przystoi. Być może czas już na przegląd.
Opinia o nadwoziu:
Sam. b. duży,wygodny,może w wersjach podstawowych, jak na klasę, nie bardzo doposażony.Aranżacja w tej klasie nawet nie przystoi.Po 6 latach pierwsze małe ogniska rdzy bez poprzednich uszkodzeń.
Opinia o układzie jezdnym:
wysoki, ciążki samochód- do "dostojnej" jazdy,jazda wolna-dość "miękka" kierownica.Hamulce dobre, ale z automatem zatrzymanie się "w miejscu" niemożliwe.Parkowanie, jak na gabaryty, b. dobre
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Gwarancja 5 lat!!!!!!!!!!!
Opinia o układzie napędowym:
W moim wieku wystarczy ten silnik.
Opinia o komforcie:
Naprawdę niezła "bryka"!
Opinia o nadwoziu:
I ten kolor.........,super.
Opinia o układzie jezdnym:
Polecam ceniącym wygody i niezawodność!
» pełna opinia
 
1 z 1
 


ŚREDNIE OCENY KIA OPIRUS

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 66.67% głosów 2
Raczej tak 33.33% głosów 1
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.3/10
Układ kierowniczy
9.3/10
Hamulce
9.0/10
Parkowanie
9.7/10
Napęd
Elastyczność
10.0/10
Skrzynia biegów
9.3/10
Silnik
9.0/10
Przyspieszenie 0-100km
10.0/10
Przyspieszenie 60-120km
10.0/10
Przyspieszenie 80-120km
10.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.7/10
Resorowanie z obciążeniem
9.7/10
Fotele przednie
9.7/10
Fotele tylne
9.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.7/10
Wyciszenie
9.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
10.0/10
Przestrzeń z tyłu
10.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.7/10
Bagażnik
9.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.3/10
Możliwość aranżacji
10.0/10
Karoseria
9.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.7/10
Widocznośc do tyłu
9.0/10
Widoczność w lusterkach
9.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.3/10
Elektronika
6.3/10
Naprawy
Niezawodność
5.7/10
Koszty napraw
5.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 2
Inne 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 1
Spalanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Kia Opirus brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai XG.

  Kia

  Opirus

  Hyundai

  XG

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Opirus

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 88

Kia Opirus 3500 205KM 2004r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Niewątpliwie luksus, na jaki niewielu stać(za tą cenę).Jazda sprawnym Opirusem to marzenie.(za wyjątkiem dźwięku zesp. napędowego.)Za to trzeba płacić, ale zasilanie gazem zmniejsza tę wadę.

Układ napędowy
Automat. skrzynianie zmusza do wysiłków, ale zdarzają się krótkie "dziury" w przyspieszaniu.Trochę dziwne brzmienie b.dużo pali.Przyspieszenie w sumie dobre-przy takiej mocy.

Widoczność
po doposażeniu w czujniki cofania problemy znikają.

Komfort
Wszystko jest b. dobre,ale nie zupełnie tak, jak na limuzynę(prawie klasa wyższa) przystoi. Być może czas już na przegląd.

Nadwozie
Sam. b. duży,wygodny,może w wersjach podstawowych, jak na klasę, nie bardzo doposażony.Aranżacja w tej klasie nawet nie przystoi.Po 6 latach pierwsze małe ogniska rdzy bez poprzednich uszkodzeń.

Układ jezdny
wysoki, ciążki samochód- do "dostojnej" jazdy,jazda wolna-dość "miękka" kierownica.Hamulce dobre, ale z automatem zatrzymanie się "w miejscu" niemożliwe.Parkowanie, jak na gabaryty, b. dobre

Naprawy
rzadki samochód, niektórzy mech.podchodzą do niego jak "pies do jeża".Niejasna jest też sprawa tańszych zamienników.To skutkuje w kosztach.

Wentylacja i ogrzewanie
zupełnie poprawna

Elektryka/elektronika
jak zwykle w sam. klasy średniej - nie dopracowana jakość szczegółów.Częste przepalanie się żarówek, lub złe kontaktowanie (!)

Pełna opinia o Kia Opirus 3500 205KM 2004r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Kia Opirus: sedan (limuzyna)

Kia Opirus: benzyna, benzyna+gaz

Kia Opirus: 3.5

Kia Opirus: 2006, 2004