Kia Optima opinie, oceny użytkowników, Kia Optima spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Optima

Liczba ocen: 4

Średnia ocena: 8.25/10

Kia Optima spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
12.00/14.65
7.70
trasa
8.40/10.15
6.30
cykl mieszany
10.00/12.35
7.20

Oceny KII OPTIMA

Krzysztof2013-03-02

Ogólna ocena:

7/10

autko jest piekne ale niestety jakosc materialow nie jest w 100 % ok zobaczymy jak ASO podejdzie do wymainy chromow na klamkach i rdzewiajacego slupka odzielajacego tylko szybe drzwi
Opinia o układzie napędowym:
1.7 troche słaby ,skrzynia aut nie za bardzo sobie radzi ,nie jest cichy ,lepsza opcja byłby motor 2-2.5 i skrzynia 7 stopniowa wiecej mocy lepiej by jezdzil,spalanie w miescie ok 7,5 -8 przy delikatnej nodze jak troche ostrzej sie jezdzi potrafi nawet 10 lyknac
Opinia o komforcie:
mogłby byc cichszy,wada sa dziurawe polskie drogi,ktore bardzo czuc na 18 na autostradzie sunie jak po szynach
Opinia o nadwoziu:
nie za bardzo jest wygodne zapinanie pasow z przodu,bagaznik trzeba uwazac na nieosloniete uchwyty klapy aby nie zgniesc bagazu,skora na siedzeniach jest niezła ale wada ze w dziurki jak cos wleci trzeba uzywac igly lu czegos podobnego aby usunac,karoseria po zimie musze zareklamowac wszystkie kal...
Opinia o układzie jezdnym:
na polskie drogi polecam model na kołach 16 ,moj ma 18 strasznie twarde auto wszytko czuć

DavidU2011-02-18

Ogólna ocena:

10/10

świetne auto za małe pieniądze w porównaniu do niemieckiej konkurencji passat czy a6.
Opinia o układzie napędowym:
Genialny silnik zupełnie bezawaryjny!!! rozrząd na 2 łańcuchach a nie byle pasek. tylko zmiana oleju filtrów co ok 10-15 tys.km (koszt ok 250 zł.)a w skrzyni aut.(koszt ok 300 zł.)co 90tys.km. a na co dzień lać benzynę i śmiało do przodu

grzegorz2013-11-06

Ogólna ocena:

9/10

Używany dopiero rok ale pierwsza opinia(oby sie nie zmieniła) Rewelacyjny stosunek cena-jakość. Konkurencja daleko w tyle.

2013-04-10

Ogólna ocena:

7/10

Wersja auta amerykańska:do tej pory bez jakichkolwiek problemów.

Średnie oceny KIA OPTIMA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
75.00%
głosów 3
Raczej tak
0.00%
głosów 0
Trudno powiedzieć
25.00%
głosów 1
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.3/10
Układ kierowniczy
9.3/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
8.8/10
Napęd
Elastyczność
8.3/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
8.0/10
Przyspieszenie 60-120km
8.3/10
Przyspieszenie 80-120km
8.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.0/10
Resorowanie z obciążeniem
9.0/10
Fotele przednie
8.5/10
Fotele tylne
9.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.5/10
Wyciszenie
7.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.5/10
Przestrzeń z tyłu
9.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.8/10
Bagażnik
8.8/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.5/10
Możliwość aranżacji
8.8/10
Karoseria
8.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.3/10
Widocznośc do tyłu
8.5/10
Widoczność w lusterkach
9.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
9.0/10
Elektronika
9.3/10
Naprawy
Niezawodność
9.5/10
Koszty napraw
7.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
2
Niezawodność
1
Nadwozie
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Wnętrze
1
Widoczność
1
Nic
1
Inne
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Kia Optima brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Insignia.

Kia Optima

Kia Optima

Opel Insignia

Opel Insignia

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Optima

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Krzysztof

liczba głosów: 72

Kia Optima XL 1700 CRDI 136KM 2012r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna

autko jest piekne ale niestety jakosc materialow nie jest w 100 % ok zobaczymy jak ASO podejdzie do wymainy chromow na klamkach i rdzewiajacego slupka odzielajacego tylko szybe drzwi

Układ napędowy

1.7 troche słaby ,skrzynia aut nie za bardzo sobie radzi ,nie jest cichy ,lepsza opcja byłby motor 2-2.5 i skrzynia 7 stopniowa wiecej mocy lepiej by jezdzil,spalanie w miescie ok 7,5 -8 przy delikatnej nodze jak troche ostrzej sie jezdzi potrafi nawet 10 lyknac

Widoczność

nie potrafilem sie przyzwyczaic na poczatku do slabej widocznosci z przodu ,trzeba uwazac wynika to z lini samochodu ,w koncu cos za cos

Komfort

mogłby byc cichszy,wada sa dziurawe polskie drogi,ktore bardzo czuc na 18 na autostradzie sunie jak po szynach

Nadwozie

nie za bardzo jest wygodne zapinanie pasow z przodu,bagaznik trzeba uwazac na nieosloniete uchwyty klapy aby nie zgniesc bagazu,skora na siedzeniach jest niezła ale wada ze w dziurki jak cos wleci trzeba uzywac igly lu czegos podobnego aby usunac,karoseria po zimie musze zareklamowac wszystkie kalmki chrom ktory jest na nich wyglada jakby auto mialo z 10 lat wszystko sniedzieje,oraz na jednych tylnich drzwiach slupek miedzy szybami pojawily sie oznaki rowniez korozji

Układ jezdny

na polskie drogi polecam model na kołach 16 ,moj ma 18 strasznie twarde auto wszytko czuć

Naprawy

wymiemilem narazie olej po 15 tys a nie jak zalecaja po 30 koszt 600 zł ASO,z reszta zobaczymy

Wentylacja i ogrzewanie

w tej kwesti jest bardzo dobrze

Elektryka/elektronika

w lecie kilka razy wyswielacz zaszwankowal ,nie lubi wyskoiej temperatury ,co rowniez sie zdazalo przy systemie audio infinitii

Zobacz również opinie:

Kia Optima: sedan (limuzyna)

Kia Optima: , ,

Kia Optima:

Kia Optima: 2012, 2006, 2004