Kia Picanto opinie, oceny użytkowników, Kia Picanto spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Picanto

Liczba ocen: 13

Średnia ocena:

8.69/10

Kia Picanto spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 6.16/8.20 5.50
trasa 4.86/6.40 3.80
cykl mieszany 5.72/7.70 4.60

Picanto

OCENY KII PICANTO


Ogólna ocena:  

8/10


jedyne czego mi brak to większej mocy silnika i przydałby się jeszcze jeden szósty bieg do jazdy w trasie,ale jak na to co ma to autko jest dobrze- jestem zadowolona i jeszcze trochę nim pojeżdzę.Ogólnie cichy, zwrotny ,wmiarę żwawy, dużo miejsca w środku ...
Opinia o układzie napędowym:
silnik pracuje cicho, dobra zmiana biegów - miekko,dobre przyspieszenie na początku, potem coraz gorzej ale chyba dlatego że mała moc silnika, ogólnie nie narzekam
Opinia o komforcie:
auto jak a tą klasę jest wygodne i ciche wewnątrz, przy zabraniu 3 dorosłych facetów każdy ok 90 kg wagi czuje się obciążenie - podbija na nierównościach, jeżdząc we dwoje wszystko o.k.
Opinia o nadwoziu:
autko przestronne, wszystko pod ręką, dużo schowków na drobiazgi, przeszkadza plastik na boczkach ale można dostrzec zalety tego rozwiązania - łatwo się czyści :-), materiały klasy standardowej jak w innych autach typu Fiat,Scoda, łatwo się czyszczą. Bagażnik ma...
Opinia o układzie jezdnym:
auto dobrze się prowadzi, jest skrętne, mocne hamulce, b.łatwo zaparkować
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


taki prawie Japończyk,mógłby być troche miększy,ale to da sie zrobić
Opinia o układzie napędowym:
mały silnik to i wymagania muszą mieć małą "korektę",do miasta super,odczucia sa ,że przyspiesza szybciej niż w rzeczywistości,skrzynia pracuje bardzo poprawnie
Opinia o komforcie:
auto sztywne,mięknie dopiero pod obciążeniem,całkiem poprawne fotele,auto ciche
Opinia o nadwoziu:
całkiem swobodnie jak na tą klasę przewiezie 4 osoby-zwłaszcza w porównaniu z pandą,bagażnik?brak :) ,dużo plastiku,ale sa wersje "wypasione",deska ma ciekawy styl,jest skierowana do kierowcy,nic nie trzeszczy,karoseria delikatna-zwłaszcza lakier-to wada
Opinia o układzie jezdnym:
małe,poręczne auto,sztywne,nawet troche za bardzo,ale dzięki temu klei się do drogi-jak na swoja klasę oczywiście
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Kręcenie się nim po mieście, to sama przyjemność. Ale jeżeli komuś zdarzyło się prowadzić seicento, nawet z silnikiem 1.1 przez 500 km w jedną stronę, doceni też jego zalety w trasie :)
Opinia o układzie napędowym:
Od 0-60 km/h całkiem nieźle, potem już gorzej. Wyprzedzanie wyłącznie na 3. biegu.
Opinia o komforcie:
Powyżej 100 km/h robi się trochę głośno. W jeździe miejskiej nie słychać, że to w ogóle ma jakiś silnik.
Opinia o nadwoziu:
Jeżeli kierowca raczej woli siedzieć wysoko, niż leżeć, to samochód mu się spodoba. Nie ma problemu, co zrobić z kolanami (jak np. w pandzie). Bagażnik na jedną bardzo dużą torbę podróżną albo tygodniowe zakupy w hipermarkecie. Tylne siedzenia dzielone, składane dosłownie dwoma ruc...
Opinia o układzie jezdnym:
Świetnie trzyma się toru jazdy na zakręcie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


autko jak na swoją klase jest ok godne polecenia idealne w mieście na trase troche brakuje mocy ale na spokojną jazde wystarczy
Opinia o układzie napędowym:
Auto dość zwinnie przyspiesza jak na swoją klase lecz po włączeniu klimy czuć różnice w mocy
Opinia o komforcie:
Z kompletem pasażerów czuć różnice w prowadzeniu lecz z drugiej strony nie jest to auto sportowe :)
Opinia o nadwoziu:
co do jakości to w moim przypadku jest bardzo dobrze. Skórzane fotele i boczki na drzwiach odmieniają ten samochód. Karoseria ok. a co do bagażnka...no cóż... 5 siatek z zakupami wejdzie. Z drugiej strony po złożeniu siedzeń lodówke się przewiezie
Opinia o układzie jezdnym:
mięki pedał hamulca
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Gdyby nie zbyt twarde zawieszenie, byłby samochodem idealnym.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo elastyczny silnik - ale czego się można spodziewać po pojemności 1 litra?
Opinia o komforcie:
Auto ciche lecz zawieszenie jak na nasze drogi powinno być bardziej bardziej elastyczne.
Opinia o nadwoziu:
Siedzenia wygodne i bardzo ergonomiczne. Bardzo szybkie opuszczanie oparcia i podnoszenie siedzenia w celu zwiększenia powierzchni bagażnika. Sam bagażnik adekwatny do wielkości całego auta.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze sie prowadzi a z uwagi na wspomaganie parkowanie jest bezproblemowe. Bardzo mały skręt. Stworzony dla kobiet.
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY KIA PICANTO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 69.23% głosów 9
Raczej tak 30.77% głosów 4
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.1/10
Układ kierowniczy
9.2/10
Hamulce
9.0/10
Parkowanie
9.5/10
Napęd
Elastyczność
7.6/10
Skrzynia biegów
8.5/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
6.7/10
Przyspieszenie 60-120km
6.3/10
Przyspieszenie 80-120km
6.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.0/10
Resorowanie z obciążeniem
8.2/10
Fotele przednie
8.9/10
Fotele tylne
7.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.5/10
Wyciszenie
7.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
7.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
5.2/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.3/10
Możliwość aranżacji
7.6/10
Karoseria
8.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.5/10
Widocznośc do tyłu
8.9/10
Widoczność w lusterkach
9.6/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.9/10
Elektronika
7.9/10
Naprawy
Niezawodność
7.9/10
Koszty napraw
5.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 6
Widoczność 1
Inne 1
Napęd 1
Układ jezdny 1
Komfort jazdy 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Napęd 2
Nic 2
Wnętrze 1
Inne 1
Spalanie 1
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Kia Picanto brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Fiat Panda.

  Kia

  Picanto

  Fiat

  Panda

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Picanto

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Urszula

liczba głosów: 16

Kia Picanto city 900 standard 445KM 2005r. hatchback

Ocena ogólna
jedyne czego mi brak to większej mocy silnika i przydałby się jeszcze jeden szósty bieg do jazdy w trasie,ale jak na to co ma to autko jest dobrze- jestem zadowolona i jeszcze trochę nim pojeżdzę.Ogólnie cichy, zwrotny ,wmiarę żwawy, dużo miejsca w środku ze nie czuję się jak sardynka w puszce, doskonały w mieście .

Układ napędowy
silnik pracuje cicho, dobra zmiana biegów - miekko,dobre przyspieszenie na początku, potem coraz gorzej ale chyba dlatego że mała moc silnika, ogólnie nie narzekam

Widoczność
wszystko o.k. nic nie ogranicza widoczności.

Komfort
auto jak a tą klasę jest wygodne i ciche wewnątrz, przy zabraniu 3 dorosłych facetów każdy ok 90 kg wagi czuje się obciążenie - podbija na nierównościach, jeżdząc we dwoje wszystko o.k.

Nadwozie
autko przestronne, wszystko pod ręką, dużo schowków na drobiazgi, przeszkadza plastik na boczkach ale można dostrzec zalety tego rozwiązania - łatwo się czyści :-), materiały klasy standardowej jak w innych autach typu Fiat,Scoda, łatwo się czyszczą. Bagażnik mały więc duże zakupy trzeba pakować na tył - ale łatwo zaparkować pod sklepem:-).Łatwo jednak położyć tylnefotele i wtedy zyskujemy całkiem sporo przestrzeni z tyłu - można tak przewieżć np.rower. Jak na razie nie zauważyłam minimalnej rdzy gdziekolwiek,ale może dlatego że auto ma 5 lat.

Układ jezdny
auto dobrze się prowadzi, jest skrętne, mocne hamulce, b.łatwo zaparkować

Naprawy
auto 5 razy w tyg. stoi w Warszawie w korkach ok. 2,5 godz.i wtedy głównie trzymam nogę na sprzęgle więc podobno przy tym przebiegu i takiej jeżdzie to normalne.Naprawę w autoryzowanym serwisie wykonano w ciągu 1 doby ,biorąc pod uwagę cenę kompetu sprzęgła naprawa nie była droga.

Wentylacja i ogrzewanie
wszystko jest ok.,zimą ciepełko w środku, dosyć szybko się nagrzewa. Wentylacja dobra,szyby nie parują.

Elektryka/elektronika
nie miałam z tym żadnych problemów.

Pełna opinia o Kia Picanto city 900 standard 445KM 2005r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Kia Picanto: hatchback, mini-van

Kia Picanto: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Kia Picanto: 0.9, 1.0, 1.1

Kia Picanto: 2011, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004