Kia Rio opinie, oceny użytkowników, Kia Rio spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Rio

Liczba ocen: 45

Średnia ocena:

8.36/10

Kia Rio spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.35/9.33 6.20
trasa 6.51/8.43 4.76
cykl mieszany 7.56/8.80 5.51

Rio

OCENY KII RIO


Ogólna ocena:  

8/10


auto za stosunkowo nie wielkie pieniądze jest warte polecenia
Opinia o układzie napędowym:
silnik wysokoobrotowy na pełnym syntetyku spisuje się ekstra nawet w tegoroczne silne mrozy bez problemowo skrzynia biegów gdy jest duży mróz no to jest problem bo nie można włączyć jedynki ale lekkim rozgrzaniu oleju wszystko wraca do normy.
Opinia o komforcie:
przy pustym aucie zawieszenie jest ok natomiast z pasażerami no to już trzeba uważać na dziury bo bardzo dobija.wyciszenie auta jest niezłe komfort jazdy z przodu dobry a z tyłu troszke gorszy ale znośny.
Opinia o nadwoziu:
z przodu miejsca jest wystarczającą natomiast z tyłu trzy osoby to już jest problem bo jest ciasno.bagażnik jest bardzo wielki karoseria najczęściej rdza wychodzi na klapie bagażnika.
Opinia o układzie jezdnym:
auto prowadzi się super układ kierowniczy bez problemowy hamulce są jak brzytwa natomiast zawieszenie troszeczke za miękkie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Bardzo dobry, dynamiczny, ekonomiczny i mało awaryjny samochód za rozsądną cenę.
Opinia o układzie napędowym:
czasem ciężko wchodzi wsteczny bieg i pojawia się tzw. turbodziura
Opinia o komforcie:
Dobrą strona Rio jest prawy podłokietnik dla kierowcy
Opinia o nadwoziu:
Plastiki o jakości typowej jak w autach klasy średniej niższej. Szyba przednia podatna na porysowanie, ale to chyba we wszystkich tańszych samochodach tak jest. Co do korozji to pojawiły się rudawe ślady widoczne od spodu auta; trzeba chyba będzie zakonserwować. Ale i tak to jest nic w por...
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobre hamulce - tarczowe z przodu i tyłu. Podczas jazdy nie radzę w ogóle używać hamulca ręcznego, bo jest za ostry i możemy nagle zmienić kierunek jazdy.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


JEDYNYM MINUSEM TEJ MARKI TO BARDZO DROGIE USŁUGI SERWISOWE NP WYMIANA ROZRZĄDU NA LUTY 2010 TO KOSZT 1400ZŁ.MECHANIK ZROBI TO ZA 80ZŁ + ORYGINALNE CZĘŚCI KUPIONE W SKLEPIE INTERNETOWYM 360ZŁ. 960ZŁ W KIESZENI.
Opinia o układzie napędowym:
KRÓTKIE BIEGI,DYNAMICZNY SILNIK,BARDZO CICHA PRACA.
Opinia o komforcie:
ZAWIESZENIE OK.FOTELE WYGODNE.DOBRE WYCISZENIE.
Opinia o nadwoziu:
Z PRZODU DUŻO MIEJSCA.Z TYŁU BARDZO MAŁO JEST PROBLEM Z NOGAMI,ALE ZA TO BAGAŻNIK REWELACJA JAK W KOMBI.OBSŁUGA MA JEDEN MINUS MIANOWICIE STEROWANIE WYCIERACZKI I SPRYSKIWACZA TYLNEJ SZYBY JEST W BARDZO NIEDOGODNYM MIEJSCU.KIEPSKA JAKOŚĆ OBIĆ SIEDZEŃ.KAROSERIA OK ODPORNA NA KOROZJE.
Opinia o układzie jezdnym:
REWELACYJNIE TRZYMA SIĘ DROGI,BARDZO ŁATWO SIĘ MANEWRUJE NA CIASNYCH PARKINGACH, BARDZO DOBRZE TRZYMA SIĘ NA ŚLIZGIEJ NAWIERZCHNI ZIMĄ.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Samochód wygodny, komfortowe zawieszenie ( Troszkę za słabo trzyma się drogi )Bezawaryjny i bardzo cichy we wnetrzu ( jeżdzę też slużbowym Fordem i nie ma porównania na korzyść Kia. Silnik jak na swe parametry mocny radzi sobie świetnie na trudnych górskich drogach duża zwrotnoęć. Ś...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuję bardzo dobrze jest elastyczny cichy. Świetnie radzi sobie na trudnych górskich drogach w Alpach jak i na autostradach i w ruchu miejskim. Mankament to zacinająca sie skrzynia biegów szczeólnie na pierwszym biegu i wstecznym.
Opinia o komforcie:
Bardzo wygodne wnętrzne. I dla foteli z przodu jak i z tyłu. Pasażerownie jak jeden mąż chwalą komfort jazdy. Autko do 140 km bardzo ciche.
Opinia o nadwoziu:
Bez uwag.
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie miękkie dla mnie idealne bo daje komfort jazdy. Ale już nie tak dobrze trzyma siedrogi. Trochę dokuczają przechyły na zakrętach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Ładny, mocny silnik, przestrzenny i można kupić za rozsądne pieniądze ;]
Opinia o układzie napędowym:
Silnik jest elastyczny, prawie wcale go nie słychać, bieg wsteczny czasami ciężko wchodzi ale jest ok. Ogólnie silnik jak na ta pojemność bardzo silny (ok 10s do 100km/h). Przyśpieszyć można bez problemu na każdym biegu ;]
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jak dla mnie optymalne, nie zbyt miękkie, ani twarde, nie dobija na nierównościach, wnętrze dość wyciszone, fotele natomiast nie są rewelacyjne ale wygodne ;]
Opinia o nadwoziu:
Jest ok
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód bardzo dobrze sprawdza się w mieście. Bardzo dobrze hamuje, nie mam najmniejszych zastrzeżeń ;] Super się prowadzi, precyzyjnie a obroty kierownicą przychodzą z łatwością.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 9


ŚREDNIE OCENY KIA RIO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 68.89% głosów 31
Raczej tak 28.89% głosów 13
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 2.22% głosów 1
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.4/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
8.4/10
Skrzynia biegów
8.2/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
7.7/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
7.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
7.7/10
Fotele przednie
7.8/10
Fotele tylne
7.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.5/10
Wyciszenie
7.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.7/10
Przestrzeń z tyłu
7.2/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
8.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.4/10
Możliwość aranżacji
6.8/10
Karoseria
7.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.0/10
Widocznośc do tyłu
8.0/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.6/10
Elektronika
7.4/10
Naprawy
Niezawodność
8.0/10
Koszty napraw
6.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 16
Napęd 8
Komfort jazdy 4
Spalanie 3
Inne 3
Nadwozie 2
Nic 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 15
Komfort jazdy 6
Spalanie 6
Inne 5
Wentylacja i ogrzewanie 2
Wnętrze 1
Układ jezdny 1
Napęd 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Kia Rio brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai i30.

  Kia

  Rio

  Hyundai

  i30

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Rio

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 12

Kia Rio 1500 96KM 2001r. hatchback

Ocena ogólna
auto za stosunkowo nie wielkie pieniądze jest warte polecenia

Układ napędowy
silnik wysokoobrotowy na pełnym syntetyku spisuje się ekstra nawet w tegoroczne silne mrozy bez problemowo skrzynia biegów gdy jest duży mróz no to jest problem bo nie można włączyć jedynki ale lekkim rozgrzaniu oleju wszystko wraca do normy.

Widoczność
ogólnie widoczność w tym modelu jest bardzo dobra natomiast lustro lewe (najważniejsze moim zdaniem ) jest bardzo kiepsko małe nie dzielone z martwym punktem prawe troche lepsze(dzielone)

Komfort
przy pustym aucie zawieszenie jest ok natomiast z pasażerami no to już trzeba uważać na dziury bo bardzo dobija.wyciszenie auta jest niezłe komfort jazdy z przodu dobry a z tyłu troszke gorszy ale znośny.

Nadwozie
z przodu miejsca jest wystarczającą natomiast z tyłu trzy osoby to już jest problem bo jest ciasno.bagażnik jest bardzo wielki karoseria najczęściej rdza wychodzi na klapie bagażnika.

Układ jezdny
auto prowadzi się super układ kierowniczy bez problemowy hamulce są jak brzytwa natomiast zawieszenie troszeczke za miękkie.

Naprawy
po dwóch latach użytkowania auta nic jeszcze nie wymieniałem auto jest naprawde bez awaryjne.

Wentylacja i ogrzewanie
zimą jest dobrze bo krótkiej chwili już czuje się zmianę temperatury natomiast latem (moje auto ma klime)już po paru sekundach jest chłodno.pochwalić.

Elektryka/elektronika
do tej pory odpukać nie miałem żadnych problemów z elektryką.

Pełna opinia o Kia Rio 1500 96KM 2001r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Kia Rio: hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Kia Rio: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Kia Rio: 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8

Kia Rio: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000