Kia Sportage opinie, oceny użytkowników, Kia Sportage spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Sportage

Liczba ocen: 31

Średnia ocena:

8.16/10

Kia Sportage spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.88/13.98 9.24
trasa 8.58/11.50 6.54
cykl mieszany 9.17/12.92 7.72

Sportage

OCENY KII SPORTAGE


Ogólna ocena:  

7/10


Po położeniu wosku i wypolerowaniu alusów oglądają się za nim małolaty ;)
Opinia o układzie napędowym:
Od auta podchodzącego pod terenowe nie oczekujmy sportowych zachowań. Drążek zmiany biegów lata jak szalony na boki - podobno da się to usunąć, ale jeszcze nie było na to czasu. Poza tym silnik pracuje ładnie zarówno na benzynie jak i LPG
Opinia o komforcie:
Po przeprowadzonym remoncie silnika i uszczelnieniu wydechu w aucie zrobiło się faktycznie cicho, wysokie zawieszenie pozwala na przyjemne przejazdy przez polskie kawałki asfaltu na dziurach :) Jazda z kompletem pasażerów - jak nie chrapią - jest ok :)
Opinia o nadwoziu:
Przy moim wzroście 185cm mieszczę się zarówno z przodu jak i z tyłu, ale koledze który ma 198cm z tyłu już jest trochę ciasno. Wszystkie potrzebne wyłączniki są w zasięgu rąk - nie ma problemu z obsługą. Lakier jak na mojej trzyma się bardzo dobrze, nie licząc kilku odprysków laki...
Opinia o układzie jezdnym:
Wspomaganie działa bardzo lekko, hamulce w wersji bez ABS - nie mam zastrzeżeń, auto prowadzi się przyjemnie, ale na zakrętach da się odczuć przechył budy na boki - w sumie nie ma co się dziwić - w końcu ma wysoko zawieszony punkt ciężkości.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Do tego do czego ja go potrzebuję - wypas. Brakuje mi blokady dyferencjału, ale z reduktorem jakoś idzie. Pali mało, miejsca w niej sporo. Tylko trzeba albo mieć kumatego mechanika albo jeździć do aso - w przeciwnym wypadku - na naprawy po baranach mechanikach wydamy masę pieniędzy.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo krótkie przełożenia. Ze sprzęgła można coś wyciągnąć, bo jak już turbina się załączy to ciągnie znośnie, ale to nie jest auto do tego...
Opinia o komforcie:
A pytacie na czarnym czy poza asfaltem? :) W środku fajnie i cicho. Zrobiłem nim raz ponad 5k km w 2 tygodnie i nic mnie nie bolało, więc komfort jest naprawdę przyzwoity.
Opinia o nadwoziu:
Jak dotąd odpukać, koroduje sama rama - nadwozie w 1 miejscu. A samochód ma 9lat, więc spoko. Większość życia garażowany - może tu leży przyczyna sukcesu. Koszmarny dostęp do bagażnika. W wersji elegance wykończenie i jakość znacznie lepsza niż standard.
Opinia o układzie jezdnym:
Układ kierowniczy nie jest na maglownicy - to terenówka wbrew pozorom. Jak na typ auta jest naprawdę nieźle. Po oblodzonej/zaśnieżonej nawierzchni - wypas. Prowadzenie poprawia wstawienie większych kapci - 230 jest ok.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Samochód ok, do domu dowiózł. serwisy do d..., są źle zarządzane, słaby kontakt z klientem.
Opinia o układzie napędowym:
Mimo wydaje się dużej mocy (128 KM) bardzo ciężko wyprzedzić. Auto nie jest przesadnie ciężkie (1490 kg), ale mocy wyraźnie za mało!!!
Opinia o komforcie:
Auto obciążone prowadzi się lepiej niż \\"puste\\", bardzo dobrze znosi nierówności, z tyłu mało miejsca na nogi dla pasażerów. Na terenowych oponach auto głośne w środku. Hałas daje się we znaki przy ponad 100 km/h.
Opinia o nadwoziu:
Minusem jest brak możliwości otwarcia bagażnika inaczej niż kluczykiem, Przełączniki są \\"pod ręką\\". Plus za wycieraczki, które mają \\"jeden impuls\\" przy odepchnięciu dźwigni.
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze trzyma się drogi, przechyla się na zakrętach (wysoko środek ciężkości. Hamulce wymagają regulacji (tylne) i są raczej przeciętne. Przy parkowaniu ok - dobra widoczność, przeciętna zwrotność.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Serdecznie polecam po 4 latach jestem w stanie dużo powiedzieć o tym aucie,dwie wadu duże spalanie i pewne problemy z zawieszeniem z przodu, ale naprawy tanie, okazało się że sporo części w serwisie oryginalnym jest tańszych niż w sklepach.Nie jest to samochód do wyścigów,ale jest to a...
Opinia o układzie napędowym:
silnik bez awaryjny, mimo że nie dbam o auto to nie chce się popsuć, z przyspieszeniem tak sobie i z szybkością równie,ale skrzynia jest tak skonstruowana ja jechałem max 145 i to niezły wyczyn, ale do 120 nie ma większych problemów.Nie jest to auto do wyścigów ale do bez awaryjnej jazd...
Opinia o układzie jezdnym:
bardzo dobra na nasze drogi w porównaniu z bmw serii 5 jakie posiadałem wręcz cudownie bezobsługowe
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Moja kijanka ma 4x4, w zime jest super.Natomiat kolega miał sportage bez 4x4,nawet nie wiedziałem ze takie są,to był niezły obciach jak takim autem się zakopał w śniegu,nie polecam.
Opinia o układzie napędowym:
silnik OK , tylko w zimę czasami przy dużych mrozach ciężko wchodził bieg wsteczny.Podczas jazdy trasą silnik jest dostatecznie dynamiczny, przez co bez obaw można szybko wyprzedzac
Opinia o komforcie:
Jak wcześniej wspomniałem to autko płynie. Jak na suva to nie jest żle.
Opinia o układzie jezdnym:
Po zakupie byłem mile zaskoczony,autko prowadzi się prawie jak limuzynę.Wszelkie nierówności miękko pokonuje,ono płynie a nie jedzie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 7


ŚREDNIE OCENY KIA SPORTAGE

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 70.97% głosów 22
Raczej tak 25.81% głosów 8
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 3.23% głosów 1
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.4/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
8.6/10
Napęd
Elastyczność
7.7/10
Skrzynia biegów
7.7/10
Silnik
8.1/10
Przyspieszenie 0-100km
7.3/10
Przyspieszenie 60-120km
7.4/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.1/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
8.5/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
7.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.8/10
Przestrzeń z tyłu
8.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
7.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.5/10
Możliwość aranżacji
7.5/10
Karoseria
8.1/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
9.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.9/10
Elektronika
7.7/10
Naprawy
Niezawodność
8.0/10
Koszty napraw
6.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 10
Niezawodność 3
Spalanie 3
Inne 2
Wentylacja i ogrzewanie 2
Nadwozie 1
Nic 1
Układ jezdny 1
Widoczność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 5
Spalanie 4
Inne 3
Napęd 3
Wnętrze 2
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Kia Sportage brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai ix35.

  Kia

  Sportage

  Hyundai

  ix35

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Sportage

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Grzybeq

liczba głosów: 28

Kia Sportage I 2000 DOHC 125KM 1999r. terenowy

Ocena ogólna
Po położeniu wosku i wypolerowaniu alusów oglądają się za nim małolaty ;)

Układ napędowy
Od auta podchodzącego pod terenowe nie oczekujmy sportowych zachowań. Drążek zmiany biegów lata jak szalony na boki - podobno da się to usunąć, ale jeszcze nie było na to czasu. Poza tym silnik pracuje ładnie zarówno na benzynie jak i LPG

Widoczność
Lusterka duże, z tyłu widok przysłania trochę "plecak", ale bez niego te auto nie miałoby wyglądu. Widok z przodu - bez zastrzeżeń.

Komfort
Po przeprowadzonym remoncie silnika i uszczelnieniu wydechu w aucie zrobiło się faktycznie cicho, wysokie zawieszenie pozwala na przyjemne przejazdy przez polskie kawałki asfaltu na dziurach :) Jazda z kompletem pasażerów - jak nie chrapią - jest ok :)

Nadwozie
Przy moim wzroście 185cm mieszczę się zarówno z przodu jak i z tyłu, ale koledze który ma 198cm z tyłu już jest trochę ciasno. Wszystkie potrzebne wyłączniki są w zasięgu rąk - nie ma problemu z obsługą. Lakier jak na mojej trzyma się bardzo dobrze, nie licząc kilku odprysków lakieru po kolizjach z kamieniami.

Układ jezdny
Wspomaganie działa bardzo lekko, hamulce w wersji bez ABS - nie mam zastrzeżeń, auto prowadzi się przyjemnie, ale na zakrętach da się odczuć przechył budy na boki - w sumie nie ma co się dziwić - w końcu ma wysoko zawieszony punkt ciężkości.

Naprawy
Kupiony z uszkodzoną głowicą zalaną chemią uszczelniającą, która przestała trzymać po zimie. Wymiana głowicy na 2gą używaną + wymiana uszczelniaczy trzonków zaworów + sprawdzenie szczelności + planowanie + uszczelka pod głowicę - 1600zł. Demontaż, wymiana głowicy, złożenie - 10h roboty.

Wentylacja i ogrzewanie
Wentylator pracuje jak sieczkarnia, grzeje dobrze, ale wieje średnio. Podobnie jest z klimą - wieje lodowatym ale słabo.

Elektryka/elektronika
Z mojej obserwacji kable są średnio uszczelnione i po tych 12 latach widać spękania igielitu. Gryzonie na szczęście nie jedzą kabli, bynajmniej nie na widoku. Elektronika - jak na razie ok.

Pełna opinia o Kia Sportage I 2000 DOHC 125KM 1999r. terenowy »

Zobacz również opinie:

Kia Sportage: cabrio, mini-van, terenowy, van

Kia Sportage: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Kia Sportage: 1.6, 1.7, 1.9, 2.0, 2.5, 2.7

Kia Sportage: 2012, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2001, 1999, 1998, 1997, 1996, 1994