Kia Sportage opinie, oceny użytkowników, Kia Sportage spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Sportage

Liczba ocen: 31

Średnia ocena:

8.16/10

Kia Sportage spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.88/13.98 9.24
trasa 8.58/11.50 6.54
cykl mieszany 9.17/12.92 7.72

Sportage

OCENY KII SPORTAGE


Ogólna ocena:  

7/10


Po położeniu wosku i wypolerowaniu alusów oglądają się za nim małolaty ;)
Opinia o układzie napędowym:
Od auta podchodzącego pod terenowe nie oczekujmy sportowych zachowań. Drążek zmiany biegów lata jak szalony na boki - podobno da się to usunąć, ale jeszcze nie było na to czasu. Poza tym silnik pracuje ładnie zarówno na benzynie jak i LPG
Opinia o komforcie:
Po przeprowadzonym remoncie silnika i uszczelnieniu wydechu w aucie zrobiło się faktycznie cicho, wysokie zawieszenie pozwala na przyjemne przejazdy przez polskie kawałki asfaltu na dziurach :) Jazda z kompletem pasażerów - jak nie chrapią - jest ok :)
Opinia o nadwoziu:
Przy moim wzroście 185cm mieszczę się zarówno z przodu jak i z tyłu, ale koledze który ma 198cm z tyłu już jest trochę ciasno. Wszystkie potrzebne wyłączniki są w zasięgu rąk - nie ma problemu z obsługą. Lakier jak na mojej trzyma się bardzo dobrze, nie licząc kilku odprysków laki...
Opinia o układzie jezdnym:
Wspomaganie działa bardzo lekko, hamulce w wersji bez ABS - nie mam zastrzeżeń, auto prowadzi się przyjemnie, ale na zakrętach da się odczuć przechył budy na boki - w sumie nie ma co się dziwić - w końcu ma wysoko zawieszony punkt ciężkości.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Do tego do czego ja go potrzebuję - wypas. Brakuje mi blokady dyferencjału, ale z reduktorem jakoś idzie. Pali mało, miejsca w niej sporo. Tylko trzeba albo mieć kumatego mechanika albo jeździć do aso - w przeciwnym wypadku - na naprawy po baranach mechanikach wydamy masę pieniędzy.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo krótkie przełożenia. Ze sprzęgła można coś wyciągnąć, bo jak już turbina się załączy to ciągnie znośnie, ale to nie jest auto do tego...
Opinia o komforcie:
A pytacie na czarnym czy poza asfaltem? :) W środku fajnie i cicho. Zrobiłem nim raz ponad 5k km w 2 tygodnie i nic mnie nie bolało, więc komfort jest naprawdę przyzwoity.
Opinia o nadwoziu:
Jak dotąd odpukać, koroduje sama rama - nadwozie w 1 miejscu. A samochód ma 9lat, więc spoko. Większość życia garażowany - może tu leży przyczyna sukcesu. Koszmarny dostęp do bagażnika. W wersji elegance wykończenie i jakość znacznie lepsza niż standard.
Opinia o układzie jezdnym:
Układ kierowniczy nie jest na maglownicy - to terenówka wbrew pozorom. Jak na typ auta jest naprawdę nieźle. Po oblodzonej/zaśnieżonej nawierzchni - wypas. Prowadzenie poprawia wstawienie większych kapci - 230 jest ok.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Samochód ok, do domu dowiózł. serwisy do d..., są źle zarządzane, słaby kontakt z klientem.
Opinia o układzie napędowym:
Mimo wydaje się dużej mocy (128 KM) bardzo ciężko wyprzedzić. Auto nie jest przesadnie ciężkie (1490 kg), ale mocy wyraźnie za mało!!!
Opinia o komforcie:
Auto obciążone prowadzi się lepiej niż \\"puste\\", bardzo dobrze znosi nierówności, z tyłu mało miejsca na nogi dla pasażerów. Na terenowych oponach auto głośne w środku. Hałas daje się we znaki przy ponad 100 km/h.
Opinia o nadwoziu:
Minusem jest brak możliwości otwarcia bagażnika inaczej niż kluczykiem, Przełączniki są \\"pod ręką\\". Plus za wycieraczki, które mają \\"jeden impuls\\" przy odepchnięciu dźwigni.
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze trzyma się drogi, przechyla się na zakrętach (wysoko środek ciężkości. Hamulce wymagają regulacji (tylne) i są raczej przeciętne. Przy parkowaniu ok - dobra widoczność, przeciętna zwrotność.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Serdecznie polecam po 4 latach jestem w stanie dużo powiedzieć o tym aucie,dwie wadu duże spalanie i pewne problemy z zawieszeniem z przodu, ale naprawy tanie, okazało się że sporo części w serwisie oryginalnym jest tańszych niż w sklepach.Nie jest to samochód do wyścigów,ale jest to a...
Opinia o układzie napędowym:
silnik bez awaryjny, mimo że nie dbam o auto to nie chce się popsuć, z przyspieszeniem tak sobie i z szybkością równie,ale skrzynia jest tak skonstruowana ja jechałem max 145 i to niezły wyczyn, ale do 120 nie ma większych problemów.Nie jest to auto do wyścigów ale do bez awaryjnej jazd...
Opinia o układzie jezdnym:
bardzo dobra na nasze drogi w porównaniu z bmw serii 5 jakie posiadałem wręcz cudownie bezobsługowe
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Moja kijanka ma 4x4, w zime jest super.Natomiat kolega miał sportage bez 4x4,nawet nie wiedziałem ze takie są,to był niezły obciach jak takim autem się zakopał w śniegu,nie polecam.
Opinia o układzie napędowym:
silnik OK , tylko w zimę czasami przy dużych mrozach ciężko wchodził bieg wsteczny.Podczas jazdy trasą silnik jest dostatecznie dynamiczny, przez co bez obaw można szybko wyprzedzac
Opinia o komforcie:
Jak wcześniej wspomniałem to autko płynie. Jak na suva to nie jest żle.
Opinia o układzie jezdnym:
Po zakupie byłem mile zaskoczony,autko prowadzi się prawie jak limuzynę.Wszelkie nierówności miękko pokonuje,ono płynie a nie jedzie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 7


ŚREDNIE OCENY KIA SPORTAGE

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 70.97% głosów 22
Raczej tak 25.81% głosów 8
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 3.23% głosów 1
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.4/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
8.6/10
Napęd
Elastyczność
7.7/10
Skrzynia biegów
7.7/10
Silnik
8.1/10
Przyspieszenie 0-100km
7.3/10
Przyspieszenie 60-120km
7.4/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.1/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
8.5/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
7.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.8/10
Przestrzeń z tyłu
8.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
7.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.5/10
Możliwość aranżacji
7.5/10
Karoseria
8.1/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
9.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.9/10
Elektronika
7.7/10
Naprawy
Niezawodność
8.0/10
Koszty napraw
6.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 10
Spalanie 3
Niezawodność 3
Wentylacja i ogrzewanie 2
Inne 2
Układ jezdny 1
Widoczność 1
Nadwozie 1
Nic 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 5
Spalanie 4
Napęd 3
Inne 3
Wnętrze 2
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Kia Sportage brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai ix35.

  Kia

  Sportage

  Hyundai

  ix35

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Sportage

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: seweryn

liczba głosów: 38

Kia Sportage 2000 dohc 128KM 1998r. terenowy

Ocena ogólna
Samochód ok, do domu dowiózł. serwisy do d..., są źle zarządzane, słaby kontakt z klientem.

Układ napędowy
Mimo wydaje się dużej mocy (128 KM) bardzo ciężko wyprzedzić. Auto nie jest przesadnie ciężkie (1490 kg), ale mocy wyraźnie za mało!!!

Widoczność
W aucie siedzi się wysoko i dobrze widać do przodu i na boki. W bocznych lusterkach widoczność bardzo dobra. Minus - koło zapasowe zasłania widok w lusterku wstecznym.

Komfort
Auto obciążone prowadzi się lepiej niż \\"puste\\", bardzo dobrze znosi nierówności, z tyłu mało miejsca na nogi dla pasażerów. Na terenowych oponach auto głośne w środku. Hałas daje się we znaki przy ponad 100 km/h.

Nadwozie
Minusem jest brak możliwości otwarcia bagażnika inaczej niż kluczykiem, Przełączniki są \\"pod ręką\\". Plus za wycieraczki, które mają \\"jeden impuls\\" przy odepchnięciu dźwigni.

Układ jezdny
Dobrze trzyma się drogi, przechyla się na zakrętach (wysoko środek ciężkości. Hamulce wymagają regulacji (tylne) i są raczej przeciętne. Przy parkowaniu ok - dobra widoczność, przeciętna zwrotność.

Naprawy
W kosztach nie uwzględniam naprawy głównej silnika - na gazie jeździł poprzednik, a ja kupiłem auto krótko przed naprawą

Wentylacja i ogrzewanie
Klima i nawiew ok. Duży minus - parują przednie szyby boczne - ledwie widać lusterka - konieczność uchylenia okien lub włączenia klimy

Elektryka/elektronika
O ile elektryka działa bez problemów o tyle \\"elektronika\\" płata figle Zapale się kontrolka \\"check\\" - po drodze do serwisu gaśnie, po podłączeniu do komputera nie ma usterek w pamięci!!! Immobiliser działa na 4 - tzn za czwartm przekręceniem kluczyka. W serwisie powiedziano mi, że taki urok - mogą wymienić elektronikę za 3500 zł odpowiedzialną za immobiliser, a problem i tak nie zniknie.

Pełna opinia o Kia Sportage 2000 dohc 128KM 1998r. terenowy »

Zobacz również opinie:

Kia Sportage: cabrio, mini-van, terenowy, van

Kia Sportage: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Kia Sportage: 1.6, 1.7, 1.9, 2.0, 2.5, 2.7

Kia Sportage: 2012, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2001, 1999, 1998, 1997, 1996, 1994