Kia Sportage opinie, oceny użytkowników, Kia Sportage spalanie 1999r. (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Sportage

1999r.

Liczba ocen: 1

Średnia ocena: 7.00/10

Kia Sportage spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
10.00/14.00
-.--
trasa
14.00/12.00
-.--
cykl mieszany
10.00/13.50
-.--

Oceny KII SPORTAGE

2012-08-07

Ogólna ocena:

7/10

Po położeniu wosku i wypolerowaniu alusów oglądają się za nim małolaty ;)
Opinia o układzie napędowym:
Od auta podchodzącego pod terenowe nie oczekujmy sportowych zachowań. Drążek zmiany biegów lata jak szalony na boki - podobno da się to usunąć, ale jeszcze nie było na to czasu. Poza tym silnik pracuje ładnie zarówno na benzynie jak i LPG
Opinia o komforcie:
Po przeprowadzonym remoncie silnika i uszczelnieniu wydechu w aucie zrobiło się faktycznie cicho, wysokie zawieszenie pozwala na przyjemne przejazdy przez polskie kawałki asfaltu na dziurach :) Jazda z kompletem pasażerów - jak nie chrapią - jest ok :)
Opinia o nadwoziu:
Przy moim wzroście 185cm mieszczę się zarówno z przodu jak i z tyłu, ale koledze który ma 198cm z tyłu już jest trochę ciasno. Wszystkie potrzebne wyłączniki są w zasięgu rąk - nie ma problemu z obsługą. Lakier jak na mojej trzyma się bardzo dobrze, nie licząc kilku odprysków laki...
Opinia o układzie jezdnym:
Wspomaganie działa bardzo lekko, hamulce w wersji bez ABS - nie mam zastrzeżeń, auto prowadzi się przyjemnie, ale na zakrętach da się odczuć przechył budy na boki - w sumie nie ma co się dziwić - w końcu ma wysoko zawieszony punkt ciężkości.

Średnie oceny KIA SPORTAGE

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
100.00%
głosów 1
Raczej tak
0.00%
głosów 0
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.0/10
Układ kierowniczy
8.0/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
9.0/10
Napęd
Elastyczność
6.0/10
Skrzynia biegów
4.0/10
Silnik
7.0/10
Przyspieszenie 0-100km
6.0/10
Przyspieszenie 60-120km
6.0/10
Przyspieszenie 80-120km
6.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.0/10
Resorowanie z obciążeniem
9.0/10
Fotele przednie
9.0/10
Fotele tylne
9.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.0/10
Wyciszenie
7.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.0/10
Przestrzeń z tyłu
5.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
5.0/10
Bagażnik
5.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
5.0/10
Możliwość aranżacji
8.0/10
Karoseria
8.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
4.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
10.0/10
Widocznośc do tyłu
7.0/10
Widoczność w lusterkach
9.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.0/10
Elektronika
8.0/10
Naprawy
Niezawodność
8.0/10
Koszty napraw
6.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Kia Sportage brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai ix35.

Kia Sportage

Kia Sportage

Hyundai ix35

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Sportage

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 50

Kia Sportage I 2000 DOHC 125KM 1999r. terenowy

Ocena ogólna

Po położeniu wosku i wypolerowaniu alusów oglądają się za nim małolaty ;)

Układ napędowy

Od auta podchodzącego pod terenowe nie oczekujmy sportowych zachowań. Drążek zmiany biegów lata jak szalony na boki - podobno da się to usunąć, ale jeszcze nie było na to czasu. Poza tym silnik pracuje ładnie zarówno na benzynie jak i LPG

Widoczność

Lusterka duże, z tyłu widok przysłania trochę "plecak", ale bez niego te auto nie miałoby wyglądu. Widok z przodu - bez zastrzeżeń.

Komfort

Po przeprowadzonym remoncie silnika i uszczelnieniu wydechu w aucie zrobiło się faktycznie cicho, wysokie zawieszenie pozwala na przyjemne przejazdy przez polskie kawałki asfaltu na dziurach :) Jazda z kompletem pasażerów - jak nie chrapią - jest ok :)

Nadwozie

Przy moim wzroście 185cm mieszczę się zarówno z przodu jak i z tyłu, ale koledze który ma 198cm z tyłu już jest trochę ciasno. Wszystkie potrzebne wyłączniki są w zasięgu rąk - nie ma problemu z obsługą. Lakier jak na mojej trzyma się bardzo dobrze, nie licząc kilku odprysków lakieru po kolizjach z kamieniami.

Układ jezdny

Wspomaganie działa bardzo lekko, hamulce w wersji bez ABS - nie mam zastrzeżeń, auto prowadzi się przyjemnie, ale na zakrętach da się odczuć przechył budy na boki - w sumie nie ma co się dziwić - w końcu ma wysoko zawieszony punkt ciężkości.

Naprawy

Kupiony z uszkodzoną głowicą zalaną chemią uszczelniającą, która przestała trzymać po zimie. Wymiana głowicy na 2gą używaną + wymiana uszczelniaczy trzonków zaworów + sprawdzenie szczelności + planowanie + uszczelka pod głowicę - 1600zł. Demontaż, wymiana głowicy, złożenie - 10h roboty.

Wentylacja i ogrzewanie

Wentylator pracuje jak sieczkarnia, grzeje dobrze, ale wieje średnio. Podobnie jest z klimą - wieje lodowatym ale słabo.

Elektryka/elektronika

Z mojej obserwacji kable są średnio uszczelnione i po tych 12 latach widać spękania igielitu. Gryzonie na szczęście nie jedzą kabli, bynajmniej nie na widoku. Elektronika - jak na razie ok.

Zobacz również opinie:

Kia Sportage: cabrio, mini-van, terenowy, van

Kia Sportage: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Kia Sportage: 1.6, 1.7, 1.9, 2.0, 2.5, 2.7

Kia Sportage: 2012, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2001, 1999, 1998, 1997, 1996, 1994