Kia Sportage opinie, oceny użytkowników, Kia Sportage spalanie 2001r. (strona 1)

Opinie o samochodach Kia Sportage

2001r.

Liczba ocen: 2

Średnia ocena: 6.50/10

Kia Sportage spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
12.00/-.--
8.00
trasa
9.00/-.--
6.40
cykl mieszany
10.00/-.--
7.10

Oceny KII SPORTAGE

Michał2011-02-07

Ogólna ocena:

6/10

Do tego do czego ja go potrzebuję - wypas. Brakuje mi blokady dyferencjału, ale z reduktorem jakoś idzie. Pali mało, miejsca w niej sporo. Tylko trzeba albo mieć kumatego mechanika albo jeździć do aso - w przeciwnym wypadku - na naprawy po baranach mechanikach wydamy masę pieniędzy.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo krótkie przełożenia. Ze sprzęgła można coś wyciągnąć, bo jak już turbina się załączy to ciągnie znośnie, ale to nie jest auto do tego...
Opinia o komforcie:
A pytacie na czarnym czy poza asfaltem? :) W środku fajnie i cicho. Zrobiłem nim raz ponad 5k km w 2 tygodnie i nic mnie nie bolało, więc komfort jest naprawdę przyzwoity.
Opinia o nadwoziu:
Jak dotąd odpukać, koroduje sama rama - nadwozie w 1 miejscu. A samochód ma 9lat, więc spoko. Większość życia garażowany - może tu leży przyczyna sukcesu. Koszmarny dostęp do bagażnika. W wersji elegance wykończenie i jakość znacznie lepsza niż standard.
Opinia o układzie jezdnym:
Układ kierowniczy nie jest na maglownicy - to terenówka wbrew pozorom. Jak na typ auta jest naprawdę nieźle. Po oblodzonej/zaśnieżonej nawierzchni - wypas. Prowadzenie poprawia wstawienie większych kapci - 230 jest ok.

2008-05-13

Ogólna ocena:

7/10


Opinia o komforcie:
to jest cabrio, więc co tu pisać o wyciszeniu :)
Opinia o układzie jezdnym:
posiadane opony to 225, więc nie ma co się dziwić, że nie prowadzi się auta lekko, zwłaszcza kiedy wpadnie się w koleiny - wtedy jest dosyć niebezpiecznie.

Średnie oceny KIA SPORTAGE

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
50.00%
głosów 1
Raczej tak
50.00%
głosów 1
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
5.5/10
Układ kierowniczy
6.5/10
Hamulce
7.5/10
Parkowanie
10.0/10
Napęd
Elastyczność
7.5/10
Skrzynia biegów
7.0/10
Silnik
6.5/10
Przyspieszenie 0-100km
5.5/10
Przyspieszenie 60-120km
5.5/10
Przyspieszenie 80-120km
6.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
6.0/10
Resorowanie z obciążeniem
7.0/10
Fotele przednie
6.5/10
Fotele tylne
5.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
5.5/10
Wyciszenie
6.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.0/10
Przestrzeń z tyłu
8.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
4.5/10
Bagażnik
4.5/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.0/10
Możliwość aranżacji
3.5/10
Karoseria
7.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
10.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.5/10
Widocznośc do tyłu
7.0/10
Widoczność w lusterkach
9.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.5/10
Elektronika
7.0/10
Naprawy
Niezawodność
7.5/10
Koszty napraw
5.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Wentylacja i ogrzewanie
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Kia Sportage brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai ix35.

Kia Sportage

Kia Sportage

Hyundai ix35

Najciekawsza opinia użytkownika o Kii Sportage

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Michał

liczba głosów: 35

Kia Sportage Elegance 2000 86KM 2001r. terenowy

Ocena ogólna

Do tego do czego ja go potrzebuję - wypas. Brakuje mi blokady dyferencjału, ale z reduktorem jakoś idzie. Pali mało, miejsca w niej sporo. Tylko trzeba albo mieć kumatego mechanika albo jeździć do aso - w przeciwnym wypadku - na naprawy po baranach mechanikach wydamy masę pieniędzy.

Układ napędowy

Bardzo krótkie przełożenia. Ze sprzęgła można coś wyciągnąć, bo jak już turbina się załączy to ciągnie znośnie, ale to nie jest auto do tego...

Widoczność

Ogromne, niemal pionowe szyby, wielkie lusterka - czegóż chcieć więcej.

Komfort

A pytacie na czarnym czy poza asfaltem? :) W środku fajnie i cicho. Zrobiłem nim raz ponad 5k km w 2 tygodnie i nic mnie nie bolało, więc komfort jest naprawdę przyzwoity.

Nadwozie

Jak dotąd odpukać, koroduje sama rama - nadwozie w 1 miejscu. A samochód ma 9lat, więc spoko. Większość życia garażowany - może tu leży przyczyna sukcesu. Koszmarny dostęp do bagażnika. W wersji elegance wykończenie i jakość znacznie lepsza niż standard.

Układ jezdny

Układ kierowniczy nie jest na maglownicy - to terenówka wbrew pozorom. Jak na typ auta jest naprawdę nieźle. Po oblodzonej/zaśnieżonej nawierzchni - wypas. Prowadzenie poprawia wstawienie większych kapci - 230 jest ok.

Naprawy

UWAGA: MUSISZ mieć dobrego mechanika. NIGDY nie prowadź kijka do bylekogo bo więcej zepsuje próbując otworzyć niż naprawi - cała masa złych doświadczeń. Trzeba dbać. Jak dbasz - nie ma dramatu - nie dbasz - zabulisz. Części niestety drogie, więc dbać warto.

Wentylacja i ogrzewanie

Wentylacja super, ogrzewanie - przy -25 można sobie zrobić prawie saunę. Przy tej temperaturze powietrza niestety tylko do 90km/h.

Elektryka/elektronika

Spoko, ale trzeba zaglądać. Po drobnej konserwacji i zabezpieczeniu można brodzić.

Zobacz również opinie:

Kia Sportage: cabrio, mini-van, terenowy, van

Kia Sportage: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Kia Sportage: 1.6, 1.7, 1.9, 2.0, 2.5, 2.7

Kia Sportage: 2012, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2001, 1999, 1998, 1997, 1996, 1994