Lada Samara opinie, oceny użytkowników, Lada Samara spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Lada Samara

Liczba ocen: 15

Średnia ocena:

6.80/10

Lada Samara spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.80/9.04 -.--
trasa 6.58/7.59 -.--
cykl mieszany 7.56/8.29 -.--

Samara

OCENY LADY SAMARA


Ogólna ocena:  

4/10


Jesli ktos nie ma kompleksow i nie obawia sie o swoj prestiz - idealne auto do codziennej walki na ulicach miast. Potezne i b. mocne zderzaki. Swietne auto. (wiem co pisze bo jezdze jeszcze avensisem i micra) Szkoda ze moje juz sie konczy. Niestety coraz trudniej o dobry serwis (lekcewazenie mech...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik b.elastyczny (po 2 zawory).Dosc dynamiczny. Niezawodny. Pali w kazdych warunkach. Wbrew obiegowej opini oszczedny. Bardzo szybko sie rozgrzewa. Skrzynia biegow chodzi lekko i precyzyjnie. Jedyna wada to wsteczny blisko jedynki - mozna sie pomylic no i tylko 4 biegi.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie dosc miekkie - idealne na miejskie dziury. Na szosie troszke gorzej ale do 100km/h OK. Swietnie wybiera nierownosci. Trwale i tanie w serwisowaniu. Fotele wygodne i cale pomimo 19 lat eksploatacji. Spory halas we wnetrzu. (Pow. 100km/h jak w bombowcu)
Opinia o nadwoziu:
Z tylu dosyc miejsca. Ergonomia w normie. Bagaznik nie za duzy. Tapicerka lubi pekac, - twarde plastiki ale fotele super.(jak na swoje lata) Karoseria wytrzymala 19 lat na powietrzu bez konserwacji. Stal czolgowa. A ze wyglad nienowoczesny? Kalasznikow tez nie wyglada ladnie...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie dosc precyzyjne i do 100km/h pewne. Powyzej zawieszenie za miekkie. Ze hamulce moga byc lepsze przekonalem sie dopiero jezdzac nowym autem zachodnim. Brak wspomagania ukl. kier. troche utrudnia parkowanie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Ogólnie Łada Samara jest samochodem godnym polecenia- szkoda, że wiele egzemplarzy dostępnych dzisiaj jest już zniszczona i zaniedbana. Kupując Samarę warto poszukać zadbanego auta- a na pewno jeszcze długo pojeździ.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 1.3 jest wystarczająco dynamiczny zarówno w miejskiej dżungli jak i na trasie.
Opinia o komforcie:
Samochód jest wygodny. Fotele są duże -wręcz kanapowe (bez trzymania bocznego) Przy większych prędkościach jest głośno- słychać też szumy wiatru. Ogólnie nawet dalsze trasy nie są męczące
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze jest obszerne. Materiały nie są najwyższej jakości i lubią trzeszczeć. Deska rozdzielcza nie jest piękna ale za to wygodna. Oparcie tylnej Kanapy kładzie się w całości.Zegary są czytelne, brakuje jedynie obrotomierza (ale wzamian mamy ekomomizer:)
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód miękki, bardzo wygodny. Szybka jazda powoduje bujanie się na nierównościach i pochgylanie w zakrętach. Raczej stworzony do wolniejszego, wygodnego przemieszczania. Brakuje wspomagania kierownicy. Hamulce dobre- nie można nic zarzucić.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Jestem zadowolony, trzeba jednak o auto dbać
Opinia o układzie napędowym:
zaskakująco dynamiczny silnik jak na pojemność 1,3, ale słaba elastycznośc powyżej 70 km/h. Skrzynia biegów bez większych zastrzeżeń, czasem haczy.
Opinia o komforcie:
siedzenia bez trzymania bocznego, męczące na trasie powyżej 100 km. Komfort jazdy sredni, wysoki hała s we wnętrzu
Opinia o nadwoziu:
przestrzeni jest adekwatnie dużo/mało do wielkości auta. Stosunkowo pojemny bagażnik, który łatwo można powiększyć. Przeszkadza wysoki próg, słabe spasowania materiałów (trzeba co jakiś czas poprawiać wkręty) i podatność na korozję (trzeba regularnie konserwować)
Opinia o układzie jezdnym:
Auto jest mało stabilne powyżej 100 km/h. Dobra trakcja na gorszych drogach, gorsza na nawierzchniach utwardzonych.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

3/10


moim zdaniem jest to samochód z którym przeciętny człowiek przy większości napraw poradzi sobie sam,tym bardziej że jest tego trochę
Opinia o układzie napędowym:
nagminne wycieki oleju przez co pękł pasek rozrządu i głowica była do naprawy sprzęgło było wymieniane po 70000 tyś.km a w skrzyni biegów słychać łożyska
Opinia o komforcie:
wyciszenie-co rok maks dwa tłumiki do wymiany
Opinia o nadwoziu:
z przodu miejsca pod dostatkiem wadą jest rdza
Opinia o układzie jezdnym:
szybko wybijają się łożyska,sprężyny tylne siadła listwa układu kierowniczego o ile to może być wina naszych dróg to pękające gumy przegubów już nie
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


przejechałem 245tys.km silnik nie był robiony,skrzynia tez.zadna półoska,łatwy w naprawie,bardzo tanie czesci,dobrze trzymał sie drogi przy duzej szybkosci.duzy bagaznik po złozeniu dzielonej tylniej kanapy,zawieszenie na nasze drogi,WADY;plastyki,blachy,tłumniki,Sprzedałem go młodemu to g...
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY LADA SAMARA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 66.67% głosów 10
Raczej tak 26.67% głosów 4
Trudno powiedzieć 6.67% głosów 1
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
6.7/10
Układ kierowniczy
6.4/10
Hamulce
7.3/10
Parkowanie
7.2/10
Napęd
Elastyczność
6.7/10
Skrzynia biegów
6.7/10
Silnik
7.6/10
Przyspieszenie 0-100km
6.7/10
Przyspieszenie 60-120km
6.2/10
Przyspieszenie 80-120km
5.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
6.7/10
Resorowanie z obciążeniem
6.8/10
Fotele przednie
6.4/10
Fotele tylne
6.3/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.1/10
Wyciszenie
5.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.5/10
Przestrzeń z tyłu
6.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
6.1/10
Bagażnik
6.5/10
Jakość materiałów i wykończenia
4.1/10
Możliwość aranżacji
5.2/10
Karoseria
5.5/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.1/10
Widocznośc do tyłu
7.3/10
Widoczność w lusterkach
5.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.3/10
Elektronika
4.7/10
Naprawy
Niezawodność
5.4/10
Koszty napraw
6.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 3
Napęd 3
Niezawodność 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Inne 2
Nic 2
Wnętrze 2
Nadwozie 2
Awaryjność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Lada Samara brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Skoda Favorit.

  Lada

  Samara

  Skoda

  Favorit

Najciekawsza opinia użytkownika o Ladzie Samara

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 102

Lada Samara samara 1300 0KM 1989r. hatchback

Ocena ogólna
Jesli ktos nie ma kompleksow i nie obawia sie o swoj prestiz - idealne auto do codziennej walki na ulicach miast. Potezne i b. mocne zderzaki. Swietne auto. (wiem co pisze bo jezdze jeszcze avensisem i micra) Szkoda ze moje juz sie konczy. Niestety coraz trudniej o dobry serwis (lekcewazenie mechanikow)i dobrej jakosci czesci.

Układ napędowy
Silnik b.elastyczny (po 2 zawory).Dosc dynamiczny. Niezawodny. Pali w kazdych warunkach. Wbrew obiegowej opini oszczedny. Bardzo szybko sie rozgrzewa. Skrzynia biegow chodzi lekko i precyzyjnie. Jedyna wada to wsteczny blisko jedynki - mozna sie pomylic no i tylko 4 biegi.

Widoczność
Widocznosc swietna w kazdym kierunku. Lusterka slabe.

Komfort
Zawieszenie dosc miekkie - idealne na miejskie dziury. Na szosie troszke gorzej ale do 100km/h OK. Swietnie wybiera nierownosci. Trwale i tanie w serwisowaniu. Fotele wygodne i cale pomimo 19 lat eksploatacji. Spory halas we wnetrzu. (Pow. 100km/h jak w bombowcu)

Nadwozie
Z tylu dosyc miejsca. Ergonomia w normie. Bagaznik nie za duzy. Tapicerka lubi pekac, - twarde plastiki ale fotele super.(jak na swoje lata) Karoseria wytrzymala 19 lat na powietrzu bez konserwacji. Stal czolgowa. A ze wyglad nienowoczesny? Kalasznikow tez nie wyglada ladnie...

Układ jezdny
Prowadzenie dosc precyzyjne i do 100km/h pewne. Powyzej zawieszenie za miekkie. Ze hamulce moga byc lepsze przekonalem sie dopiero jezdzac nowym autem zachodnim. Brak wspomagania ukl. kier. troche utrudnia parkowanie.

Wentylacja i ogrzewanie
Kiepski nadmuch na szybe przed kierowca. Brak filtra kabinowego powoduje ,ze z kratek czsem sypnie suchymi liscmi. Ogrzewanie OK.

Pełna opinia o Lada Samara samara 1300 0KM 1989r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Lada Samara: hatchback

Lada Samara: benzyna, benzyna+gaz

Lada Samara: 1.2, 1.3, 1.5

Lada Samara: 1999, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988