Lancia Zeta opinie, oceny użytkowników, Lancia Zeta spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Lancia Zeta

Liczba ocen: 8

Średnia ocena: 8.00/10

Lancia Zeta spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
11.50/16.50
9.90
trasa
9.40/10.00
7.58
cykl mieszany
10.50/13.50
8.64

Oceny LANCII ZETA

2010-02-24

Ogólna ocena:

8/10

Jeśli ktoś ma pytania to proszę. torunpiotr@wp.pl
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia w moim samochodzie trochę haczy,szczególnie drugi bieg no i na mrozie ciężko włożyć dwójkę ale to może być nie najlepsza eksploatacja poprzednich właścicieli pojazdu. Wymiana oleju troszkę pomogła.Ten samochód nie jest mistrzem sprintu np.spod świateł,ale dzięki dużej el...
Opinia o komforcie:
Wyciszenie jest super jak na diesla,VW niech się uczy od Włochów. W mojej Zecie mam skórę Alcantare siwietny materiał i łatwy w utrzymaniu czystości.
Opinia o nadwoziu:
Mogło być troszkę więcej uchwytów na kubki,w moim nie ma stolików za przednimi siedzeniami a szkoda bo dzieciakom by się przydały.Przy 7-miu fotelach bagażnik jest niewieli ok.180l.,ale coś za coś.
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie jest niezłe jak na lata 90-te i nie drogie w serwisowaniu. Wachacze regeneruje a końcówki kupuję tylko uznanych firm.

2009-07-11

Ogólna ocena:

8/10

Polecam rodzinom typu 2+2 i więcej i osobom które prowadzą działalność gospodarczą.Może Lancia nie jest znana ale da państwu sporo radości z jazdy jeśli oczywiście nie jest zaniedbana lub zniszczona.Godne uwagi są tez benzyniaki ,ale trzeba do nich montować gaz,bo zrujnują kieszeń.No...
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia i silnik mają rodowód francuski.Zatem skrzynia nie jest zbyt precyzyjna i troszkę jakby nie pasowała do silnika.Przy moim przebiegu zaczyna lekko haczyć,szczególnie bieg I i II.
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jest znakomity ,materjały świetnej jakości.Spasowanie plastików też bez uwag.Sharan,Galaxy i Alhambra mogą się tylko zazdrościć wzornictwa wewnątrz kabiny.Diesla trochę słychać ,ale jechałem też Sharanem i w nim bardziej słychać i czuć mówię tu o wibracjach jaki si...
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód który mimo swoich gabarytów parkuje się tak prosto jak Fiata Pandę.Dużo gorzej jest zaparkować sedana lub kombi. Auto nie lubi kolein lepiej na naszych drogach przejść na rozmiar 195/65.

Jupi2011-09-13

Ogólna ocena:

2/10

auto wygodne ale nigdy wcześniej nie jeździłem w takim stresie; regularne problemy z układem paliwowym (wymieniona pompa w baku+ regeneracja pompy wtryskowej+ 3x wymieniany zacinający się elektrozawór pompy wtryskowej). Auto stawało i nie dało się uruchomić.Oczywiście absolutnie nikt nie...
Opinia o komforcie:
wyciszenie - do 120 względnie cicho, powyżej 120 dosyć głośno;przy pełnym obciążeniu zbyt mała moc silnika
Opinia o nadwoziu:
z przodu dużo miejsca, 2 rząd względnie wygodnie, 3 rząd ciasno -mało miejsca na nogi; bagażnika zasadniczo brak (przy 3 rzędach do tzw "bagażnika" mieszczą się w pionie 2 walizki + praktycznie brak możliwości pochylenia siedzeń 3 rzędu)
Opinia o układzie jezdnym:
duuuży promień skrętu, abs często wyskakiwał błąd i abs nie było

Arkadiusz2014-11-05

Ogólna ocena:

10/10

Sprzedałem 20-letnią Zetę po 7 latach jedynie z powodu kaprysu sprawdzenia nowszej odmiany Phedry.
Opinia o układzie jezdnym:
Bezpieczne prowadzenie na dynamicznie pokonywanych zakrętach i przy dużych prędkościach. Świetnie radzi sobie na nie najlepszej jakości drogach. Wspomaganie kierownicy przyjemne i skuteczne.

ahned2010-08-18

Ogólna ocena:

8/10


Opinia o układzie napędowym:
Po paru modyfikacjach można zwiekszyc moc przez podniesienie doładowania , wydech przelotowy , wałek rozrzadu sportowy , tłoki od wolnossacego i jest dobrze
Opinia o komforcie:
Wnetrze bogato wyposazone nic nie zgrzyta
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze trzyma sie na zakretach opony 225/45 R 17 sa ok obniżony

Średnie oceny LANCIA ZETA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
62.50%
głosów 5
Raczej tak
25.00%
głosów 2
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
12.50%
głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.6/10
Układ kierowniczy
8.6/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
8.1/10
Napęd
Elastyczność
8.1/10
Skrzynia biegów
7.0/10
Silnik
7.1/10
Przyspieszenie 0-100km
6.9/10
Przyspieszenie 60-120km
6.6/10
Przyspieszenie 80-120km
6.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.8/10
Resorowanie z obciążeniem
8.8/10
Fotele przednie
9.1/10
Fotele tylne
8.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
8.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
7.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.6/10
Bagażnik
6.1/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.8/10
Możliwość aranżacji
9.1/10
Karoseria
8.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.6/10
Widocznośc do tyłu
8.6/10
Widoczność w lusterkach
8.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.5/10
Elektronika
5.8/10
Naprawy
Niezawodność
5.8/10
Koszty napraw
5.1/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
2
Niezawodność
1
Nadwozie
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
2
Awaryjność
1
Spalanie
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Lancia Zeta brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Sharan.

Lancia Zeta

Lancia Zeta

Volkswagen Sharan

Volkswagen Sharan

Najciekawsza opinia użytkownika o Lancii Zeta

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Jupi

liczba głosów: 38

Lancia Zeta 2000 2.0 JTD 109KM 2001r. van

Ocena ogólna

auto wygodne ale nigdy wcześniej nie jeździłem w takim stresie; regularne problemy z układem paliwowym (wymieniona pompa w baku+ regeneracja pompy wtryskowej+ 3x wymieniany zacinający się elektrozawór pompy wtryskowej). Auto stawało i nie dało się uruchomić.Oczywiście absolutnie nikt nie potrafił odnaleźć przyczyny,więc "naprawy" ciągnęły się tygodniami, a koszty - w skrócie nigdy za nic w tym aucie nie zapłaciłem mniej niż 1000pln. Jak widzę napis JTD lub HDI dostaję mdłości. TO nie są samochody do Polandii.

Komfort

wyciszenie - do 120 względnie cicho, powyżej 120 dosyć głośno;przy pełnym obciążeniu zbyt mała moc silnika

Nadwozie

z przodu dużo miejsca, 2 rząd względnie wygodnie, 3 rząd ciasno -mało miejsca na nogi; bagażnika zasadniczo brak (przy 3 rzędach do tzw "bagażnika" mieszczą się w pionie 2 walizki + praktycznie brak możliwości pochylenia siedzeń 3 rzędu)

Układ jezdny

duuuży promień skrętu, abs często wyskakiwał błąd i abs nie było

Naprawy

non stop problemy z układem paliwowym; kosmiczne koszty napraw; wyjeżdżając w trasę zero pewności czy dojadę do celu; ostatecznie pękło koło rozrządu (metalowe), co doprowadziło do ogromnych uszkodzeń silnika (silnik 16V HDI- baaardzo kolizyjny w przypadku uszkodzenia rozrządu) Koszt naprawy przekraczał wartość samochodu

Wentylacja i ogrzewanie

klima najlepsza jaką spotkałem

Elektryka/elektronika

regularnie migające kontrolki, bardzo słaba jakość wiązki elektrycznej

Zobacz również opinie:

Lancia Zeta: kombi, van

Lancia Zeta: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Lancia Zeta: 2.0, 2.1

Lancia Zeta: 2001, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994