Lancia Zeta opinie, oceny użytkowników, Lancia Zeta spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Lancia Zeta

Liczba ocen: 8

Średnia ocena:

8.00/10

Lancia Zeta spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 11.50/16.50 9.90
trasa 9.40/10.00 7.58
cykl mieszany 10.50/13.50 8.64

Zeta

OCENY LANCII ZETA


Ogólna ocena:  

8/10


Jeśli ktoś ma pytania to proszę. torunpiotr@wp.pl
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia w moim samochodzie trochę haczy,szczególnie drugi bieg no i na mrozie ciężko włożyć dwójkę ale to może być nie najlepsza eksploatacja poprzednich właścicieli pojazdu. Wymiana oleju troszkę pomogła.Ten samochód nie jest mistrzem sprintu np.spod świateł,ale dzięki dużej el...
Opinia o komforcie:
Wyciszenie jest super jak na diesla,VW niech się uczy od Włochów. W mojej Zecie mam skórę Alcantare siwietny materiał i łatwy w utrzymaniu czystości.
Opinia o nadwoziu:
Mogło być troszkę więcej uchwytów na kubki,w moim nie ma stolików za przednimi siedzeniami a szkoda bo dzieciakom by się przydały.Przy 7-miu fotelach bagażnik jest niewieli ok.180l.,ale coś za coś.
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie jest niezłe jak na lata 90-te i nie drogie w serwisowaniu. Wachacze regeneruje a końcówki kupuję tylko uznanych firm.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Polecam rodzinom typu 2+2 i więcej i osobom które prowadzą działalność gospodarczą.Może Lancia nie jest znana ale da państwu sporo radości z jazdy jeśli oczywiście nie jest zaniedbana lub zniszczona.Godne uwagi są tez benzyniaki ,ale trzeba do nich montować gaz,bo zrujnują kieszeń.No...
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia i silnik mają rodowód francuski.Zatem skrzynia nie jest zbyt precyzyjna i troszkę jakby nie pasowała do silnika.Przy moim przebiegu zaczyna lekko haczyć,szczególnie bieg I i II.
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jest znakomity ,materjały świetnej jakości.Spasowanie plastików też bez uwag.Sharan,Galaxy i Alhambra mogą się tylko zazdrościć wzornictwa wewnątrz kabiny.Diesla trochę słychać ,ale jechałem też Sharanem i w nim bardziej słychać i czuć mówię tu o wibracjach jaki si...
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód który mimo swoich gabarytów parkuje się tak prosto jak Fiata Pandę.Dużo gorzej jest zaparkować sedana lub kombi. Auto nie lubi kolein lepiej na naszych drogach przejść na rozmiar 195/65.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

2/10


auto wygodne ale nigdy wcześniej nie jeździłem w takim stresie; regularne problemy z układem paliwowym (wymieniona pompa w baku+ regeneracja pompy wtryskowej+ 3x wymieniany zacinający się elektrozawór pompy wtryskowej). Auto stawało i nie dało się uruchomić.Oczywiście absolutnie nikt nie...
Opinia o komforcie:
wyciszenie - do 120 względnie cicho, powyżej 120 dosyć głośno;przy pełnym obciążeniu zbyt mała moc silnika
Opinia o nadwoziu:
z przodu dużo miejsca, 2 rząd względnie wygodnie, 3 rząd ciasno -mało miejsca na nogi; bagażnika zasadniczo brak (przy 3 rzędach do tzw "bagażnika" mieszczą się w pionie 2 walizki + praktycznie brak możliwości pochylenia siedzeń 3 rzędu)
Opinia o układzie jezdnym:
duuuży promień skrętu, abs często wyskakiwał błąd i abs nie było
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Sprzedałem 20-letnią Zetę po 7 latach jedynie z powodu kaprysu sprawdzenia nowszej odmiany Phedry.
Opinia o układzie jezdnym:
Bezpieczne prowadzenie na dynamicznie pokonywanych zakrętach i przy dużych prędkościach. Świetnie radzi sobie na nie najlepszej jakości drogach. Wspomaganie kierownicy przyjemne i skuteczne.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
Po paru modyfikacjach można zwiekszyc moc przez podniesienie doładowania , wydech przelotowy , wałek rozrzadu sportowy , tłoki od wolnossacego i jest dobrze
Opinia o komforcie:
Wnetrze bogato wyposazone nic nie zgrzyta
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze trzyma sie na zakretach opony 225/45 R 17 sa ok obniżony
» pełna opinia
 
1 2 z 2


ŚREDNIE OCENY LANCIA ZETA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 62.50% głosów 5
Raczej tak 25.00% głosów 2
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 12.50% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.6/10
Układ kierowniczy
8.6/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
8.1/10
Napęd
Elastyczność
8.1/10
Skrzynia biegów
7.0/10
Silnik
7.1/10
Przyspieszenie 0-100km
6.9/10
Przyspieszenie 60-120km
6.6/10
Przyspieszenie 80-120km
6.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.8/10
Resorowanie z obciążeniem
8.8/10
Fotele przednie
9.1/10
Fotele tylne
8.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
8.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
7.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.6/10
Bagażnik
6.1/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.8/10
Możliwość aranżacji
9.1/10
Karoseria
8.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.6/10
Widocznośc do tyłu
8.6/10
Widoczność w lusterkach
8.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.5/10
Elektronika
5.8/10
Naprawy
Niezawodność
5.8/10
Koszty napraw
5.1/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 2
Niezawodność 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 2
Awaryjność 1
Spalanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Lancia Zeta brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Sharan.

  Lancia

  Zeta

  Volkswagen

  Sharan

Najciekawsza opinia użytkownika o Lancii Zeta

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 32

Lancia Zeta 2100 109KM 1997r. van

Ocena ogólna
Polecam rodzinom typu 2+2 i więcej i osobom które prowadzą działalność gospodarczą.Może Lancia nie jest znana ale da państwu sporo radości z jazdy jeśli oczywiście nie jest zaniedbana lub zniszczona.Godne uwagi są tez benzyniaki ,ale trzeba do nich montować gaz,bo zrujnują kieszeń.No i polecam następce czyli Lancie Phedre.

Układ napędowy
Skrzynia i silnik mają rodowód francuski.Zatem skrzynia nie jest zbyt precyzyjna i troszkę jakby nie pasowała do silnika.Przy moim przebiegu zaczyna lekko haczyć,szczególnie bieg I i II.

Komfort
Komfort jazdy jest znakomity ,materjały świetnej jakości.Spasowanie plastików też bez uwag.Sharan,Galaxy i Alhambra mogą się tylko zazdrościć wzornictwa wewnątrz kabiny.Diesla trochę słychać ,ale jechałem też Sharanem i w nim bardziej słychać i czuć mówię tu o wibracjach jaki silnik pracuje.

Układ jezdny
Samochód który mimo swoich gabarytów parkuje się tak prosto jak Fiata Pandę.Dużo gorzej jest zaparkować sedana lub kombi. Auto nie lubi kolein lepiej na naszych drogach przejść na rozmiar 195/65.

Naprawy
Części około silnikowe i około skrzyniowe najlepiej kupować orginalne.Wachacze można regenerować.Końcówki drążków kupować od najlepszych producentów.

Wentylacja i ogrzewanie
Spora kubatura wewnątrz pojazdu nie pozwala na błyskawiczne jej schłodzenie lub jej ogrzanie.

Elektryka/elektronika
Drobne ale nie za częste awarje elektryki.Chodzi głównie o podświetlanie klimatronica i wnętrza pojazdu. Poza tym wszystko o.k.

Pełna opinia o Lancia Zeta 2100 109KM 1997r. van »

Zobacz również opinie:

Lancia Zeta: kombi, van

Lancia Zeta: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Lancia Zeta: 2.0, 2.1

Lancia Zeta: 2001, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994