Opinie o samochodach Mazda 323

Liczba ocen: 215

Średnia ocena:

GwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdka

8.49

Mazda 323 spalanie (l/100km)

benzyna / gaz diesel

OSTATNIE OCENY MAZDA 323

Mazda 323 F (BA) 2.0 KF - 2.0 V6 DOHC 24V 144KM 1997r. 165 000km

Jan Markowski2008-02-09

Ogólna ocena:

w 2005 remont silnika - na własne życzenie w 2008 remont zawieszenia - na życzenie polskich drogowców ;))) ale z takimi rzeczami trzeba się liczyć mając każdy samochód. A mazda jest naprawdę super !!! » pełna opinia

Mazda 323 BG 1.7 0KM 1992r. 325 000km

Andrzej2008-07-30

Ogólna ocena:

Autko na 9. Jak się uda dostać zadbany model ze zdrową blachą (lub zrobi remont blacharski samemu) to pojeździ jeszcze długo. Przy dbaniu o bieżące wymiany będzie służył dłużej niż niejedno nowe daewoo.
Opinia o układzie napędowym:
Diesel wolnossący - 325000 na liczniku a chodzi w miarę cicho (jak na starego diesla), równiutko, nie szarpie, pali zawsze i wszędzie od pierwszego razu (nawet w spore mrozy - zaprzecza obiegowej opinii o trudnościach w zapaleniu diesla zimą). Ferrari to nie jest więc nie spodziewajmy się cu...
Opinia o komforcie:
Auto jest szerokie więc 4 osoby podróżują wygodnie choć z tyłu lepiej jak siedzą niskie bo miejsca na nogi nie ma zbyt wiele. Do 100km/h jest dość cicho. Przy 150km/h trzeba na prawdę głośno mieć radio.
Opinia o nadwoziu:
Japończyki z początku lat 90. rdzewieją. Nadkola, pokrywa bagażnika, dach nad przednią szybą i podłoga. Trudno znaleźć egzemplarz ze "zdrową" blachą. Na przednich fotelach na prawdę wygodnie - siedzi się nisko, wszystko pod ręką, bagażnik całkiem spory, plastiki nie powal...
Opinia o układzie jezdnym:
Autko prowadzi się bardzo dobrze - niskie i szerokie dobrze trzyma w zakrętach. Niestety nie ma wspomagania więc parkowanie nie należy do najłatwiejszych. » pełna opinia

Mazda 323 1.6 100KM 1994r. 145km

Adrian Procek2009-07-10

Mazda 323 C 1.5 BA 65KM 1996r. 139 000km

2009-05-16

Mazda 323 C 1.5 88KM 1996r. 141 000km

2009-07-08

Ogólna ocena:

nie zamienię na inne na pewno w najbliższym czasie jeśli będzie się spisywać jak do tej pory:)
Opinia o układzie jezdnym:
Świetnie się prowadzi (jak dla mnie lepiej niż Audi 80 z którego się przesiadłam:)choć to inna klasa aut » pełna opinia

Mazda 323 F 1.5 DOHC 96KM 1997r. 186 000km

Zygmunt2008-02-05

Opinia o układzie napędowym:
Za mały silnik do tego auta » pełna opinia

Mazda 323 Family 2.0 16V 90KM 1999r. 232 000km

Leszek2008-11-19

Ogólna ocena:

Auto bardzo solidnie wykonane i dobrze wyposażone. Mało awaryjne, drogie materiały eksploatacyjne
Opinia o układzie napędowym:
Silnik jest dynamiczny, stosunkowo nie klekocze ale przy wyższych obrotach jest głośny.
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy nie najlepszy z powodu twardości zawieszenia.
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze bez zastrzeżeń, możliwe ogniska korozji na błotnikach, w moim modelu wystąpiło jedno niegroźne.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto wyśmienicie się prowadzi i super trzyma drogi. Zawieszenie jednak jest bardzo twarde. » pełna opinia

Mazda 323 1.6 16V 95KM 1993r. 290 000km

Janusz2008-06-03

1 2 3 4 5 z 27

ŚREDNIE OCENY MAZDA 323

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 80.00% głosów 172
Fotele przednie
8.4
Fotele tylne
7.7
Jazda z kompletem pasażerów
7.1
Niezawodność
6.5
Koszty napraw
4.6
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 86
Inne 7
Wentylacja i ogrzewanie 2
Nic 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 50
Układ jezdny 5
Awaryjność 4
Wnętrze 2

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mazda 323 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Honda Civic.

Mazda

użytkownik: Abdul

liczba głosów: 4

Mazda 323 F 2000 V6 144KM 1995r. hatchback

Ocena ogólna
Ogólnie autko super ponadczasowy wygląd zadowalające osiągi przyzwoite zarazem spalaonie jak na 2 litry prawi 150 kucy i silnik V6

Układ napędowy
Elastyczność silnika po prostu boska można na 4 biegu praktycznie jeździć nonstop. silnik pracuje równo w końcu to V6. Skrzynia i silnik współgraja idealnie. Dynamika silnika super jak na ten rocznik to idzie jak rakieta. Przyspiesza na każdym biegu nawet na 5 tce czuć moc.

Widoczność
Widoczność do przodu jest dosyć dobra., czego nie można powiedzieć o tyle dosyć płasko poprowadzona linia tylnej klapy nie daje zbyt dobrej widoczności dlatego też nauczyłem się parkować na lusterka. Dla mniej wprawnych kierowców parkowanie tyłem może stanowić nie lada wyzwanie

Komfort
Zawieszenie nie wiem ja w seri ja mam obniżone i bardzo sztywne można się przyzwyczaić. Głośność słychać wiatr powyżej 130 km/h no niestety szyby bez ramokwe taka wada. Auto dosyć wygodne.

Nadwozie
Miejsca jst wystarczająco jak na gabaret auta. Schowkóe w wersji po lifcie jest gorzej przed liftem bardzo fajne schowki w drzwiach. Wykończenie jak na 14 letnie auto spoko. Zabezpieczenie korozyjne dosyć dobre chociaż ruda najczęściej zaczyna brać tylne nadkola doły drzwi i dół tylnej klapy.Siedzenia dzielone przewoziłem nią meble z blecka dałem rade :) Ergonomia jak to na japończyka znakomita wszystko pod ręką i tam gdzie ma być

Układ jezdny
układ jezdny pracuje bardzo dobrze samochód prowadzi się przyzwoicie > ja mam niestety samochód obniżony więc na naszych pięknych drogach czuć każdą dziure na równej nawierzchni jazda jak po szynach

Naprawy
Z poważnych napraw raczej nie zdażyło się z awari pęknięty przewód wspomagania koszt naprawy około 100 pln Reszta naprawy eksploatacyjne części które się zużywają. Na naszych wspaniałych polskich drogach

Wentylacja i ogrzewanie
Wnętrze nagrzewa się dosyć szybko zimą. Latem klima działa poprawnie może nei chłodzi jak w nowych autach ale daje radę.

Elektryka/elektronika
Wszystkie elementy elektryczne ddziałają poprawnie szyby dach antena luterka wszystko chodzi i nie miałem z tym żadnych problemów czasami przepali sie jakiś bezpieczniek na wskutek jakiegoś przepięcia

Pełna opinia o Mazda 323 F 2000 V6 144KM 1995r. hatchback »

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Gabriel Lipski

liczba głosów: 2

Mazda 323 323f 1500 88KM 1996r. liftback

Ocena ogólna
super wygląd, kiepski silnik 1,5 , moim zdaniem optymalnym dla tego samochodu jest 1,8 , bardzo dobre prowadzenie -autko " klei się" do asfaltu ,

Układ napędowy
mając silnik 1500 nie można mówić o przyspieszeniu nawet średnim, skrzynia (manualna) super, silnik oznaczony symbolem z5 spędza sen z powiek wielu posiadaczom - branie ponadprzeciętnych ilości oleju ( ja zdecydowałem się na remont , niestety po przejechaniu ok. 10 tys. km problem zaczął się od nowa - ok 2000 zł. zbędnego wydatku , na taki fakt być może miało wpływ to że pierścienie których użyłem przy remoncie były nieoryginalne(zamienniki),samochód aby ciągnął potrzebuje wysokich obrotów , ale i tak nie są to nawet przyzwoite osiagi

Widoczność
wysoko uniesiony tył w połączeniu niską pozycją kierowcy utrudni widoczność z wewnętrznego lusterka, dla mnie nie stanowiło to większego problemu

Komfort
zawieszenie auta sztywne - ja takie lubię , słaby silnik 1,5 czyni auto bardzo "mulastym " z kompletem pasażerów, we wnętrzu słychać szumy powietrza i opon, fotele bez zarzutu - może tapicerka materiałowa ulega szybkiemu zużyciu od nap w spodniach jeansowych na tylnych kieszeniach

Nadwozie
jak na ogólną wielkość auta nie można mieć nic do zarzucenia pod kątem ilości proponowanego miejsca dla podróżnych , zarówno z przodu jak i z tyłu (trochę ciaśniej), jak to w japończykach ergonomia bez zarzutu-wszystko pod ręką, bagażnik mały, co najwyżej średnia jakość tapicerki materiałowej na siedzeniach,moim zdaniem jedno z ładniejszych aut pseudo sportowych -super dostęp do tylnych siedzeń dzięki dodatkowym drzwiom - w tego typu autach rzadkość, dobra jakość blach - nie było problemu z korozją

Układ jezdny
Chciałbym ,aby każde następne auto prowadziło się tak jak "efka", super prowadzenie na który ma wpływ stosunkowo duży roztaw osi , duży promień zawracania.

Wentylacja i ogrzewanie
szybko rozgrzewające sie ogrzewanie , wydajne nawiewy , problem z parowaniem przedniej szyby w deszczowe dni

Pełna opinia o Mazda 323 323f 1500 88KM 1996r. liftback »

Zobacz również opinie:

Mazda 323: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna), terenowy

Mazda 323: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mazda 323: 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0

Mazda 323: 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1984