Mazda MPV opinie, oceny użytkowników, Mazda MPV spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Mazda MPV

Liczba ocen: 13

Średnia ocena:

8.31/10

Mazda MPV spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 12.73/15.75 11.00
trasa 10.07/11.80 8.00
cykl mieszany 11.37/13.90 10.00

MPV

OCENY MAZDY MPV


Ogólna ocena:  

9/10


Samochód jest bardzo udanym modelem który wyszedł z fabryki Mazdy.Praktycznie się nie psuje jeśli chodzi o poważniejsze awarie.Drobne niedociągnięcia można szybko i niedrogo naprawić.Jedyną awarią po 3 latach eksploatacji była wymiana podzespołu w układzie paliwowym,ze względu na zan...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje bardzo równo,dobra elastyczność silnika.Jedynym mankamentem jest turbo dziura na niższych obrotach.Od ok.1800 obr/min silnik żwawo wchodzi na obroty i samochód jak na te gabaryty dobrze przyśpiesza.
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jest na bardzo dobrym poziomie.Wyciszenie jak na silnik wysokoprężny na dobrym poziomie.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń na miejscach przednich bardzo dobra,obszerność wnętrza zadowoli najbardziej wymagających użytkowników.Najbardziej przydatna jest łatwa i szybka możliwość demontażu siedzeń trzeciego rzędu i powiększenia do bardzo dużych rozmiarów bagażnika.Jedynym bardzo wielkim mankamen...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie na wysokim poziomie,nie ma tendencji do,, nurkowania,, przy hamowaniu.Dobrze wybiera nierówności na polskich drogach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


jak dla mnie idealny samochód; choć mam go nie długo; mam nadzieję że pojeżdżę nim trochę; pozdrawiam
Opinia o układzie napędowym:
silnik diesla jest wystarczająco mocny do bezpiecznego podróżowania (przyspieszenia, elastyczność); jak trzeba to można wcisnąć do dechy; średnie spalanie w granicach od 7 do 8,5 na 100 km
Opinia o komforcie:
jazda nie sprawia problemów choć mogłoby być odrobinę ciszej (ale to nie przeszkadza bardzo)
Opinia o nadwoziu:
van z siedmioma osobnymi fotelami jest bardzo uniwersalnym samochodem; miejsca jest wystarczająco a możliwości aranżacji duże
Opinia o układzie jezdnym:
samochód dla małej i dużej rodziny; która chce podróżować wygodnie; mieć dużo miejsca; jak nie wewnątrz to na zewnątrz (przyczepka, bagażnik dachowy) no i oczywiście liczy się bezpieczeństwo (prowadzenie, hamulce itp.)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Pakowny, dość dynamiczny,elektronika nie sprawia kłopotów.Wygodne wsiadanie i pozycja kierowcy.Zwrotny, łatwe parkowanie. Niewygodne przeszkadzające pasy bezpieczeństwa,zauważalny brak lewych tylnych drzwi,mało schowków.Subiektywnie odczuwana paliwożerność.
Opinia o komforcie:
Pasy bezpieczeństwa na przednich fotelach za wysoko zamocowane w górnym punkcie.Niższym osobom prawdopodobnie przebiegają przez twarz!.
Opinia o nadwoziu:
Siedzenia dość ciężkie i słabo składalne.Przestawienie z wersji 7 osobowej na towarową uciążliwe i mało efektywne.Trzeszczące plastiki.Odporne na korozję.
Opinia o układzie jezdnym:
Przy uszkodzonych amortyzatorach tylnych pompowanych na naszych drogach nie da się jechać.Sprężyny tylne bardzo miękkie.Auto dość czułe na podmuchy wiatru.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto komfortowe i bezawaryjne, dla rodziny jak i małego biznesu.
Opinia o układzie napędowym:
zrywa pape z dachu, a serio samochód jakąś kwote a mina kierowców osobówek jak ich odstawiam bezcenna ;)
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jak w limuzynie w wszystkich trzech żędach,podatny na silne boczne podmuchy z racji gabaretu.
Opinia o nadwoziu:
Naprawde dopracowane wnętrze bez zbędnych wodotrysków.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się jak po szynach, hamulce mogły by być mocniejsze.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Bardzo pojemny wygodny i niezawodny samochód rodzinny 7 miejscowy. Odsuwane drzwi tylne to rewelacja!!! 7 wygodnych miejsc w fotelach w 3 rzędach a nie jakieś atrapy siedzeń wyjmowane z podłogi bagażnika.
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY MAZDA MPV

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 69.23% głosów 9
Raczej tak 15.38% głosów 2
Trudno powiedzieć 15.38% głosów 2
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
8.8/10
Hamulce
8.5/10
Parkowanie
7.2/10
Napęd
Elastyczność
8.3/10
Skrzynia biegów
7.8/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
8.2/10
Przyspieszenie 60-120km
8.3/10
Przyspieszenie 80-120km
8.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.2/10
Fotele tylne
8.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
7.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
8.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
7.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.2/10
Możliwość aranżacji
8.2/10
Karoseria
7.8/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
8.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.3/10
Elektronika
7.6/10
Naprawy
Niezawodność
7.6/10
Koszty napraw
6.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 2
Komfort jazdy 2
Napęd 1
Wnętrze 1
Niezawodność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 3
Awaryjność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mazda MPV brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai Trajet.

  Mazda

  MPV

  Hyundai

  Trajet

Najciekawsza opinia użytkownika o Mazdzie MPV

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Jan

liczba głosów: 18

Mazda MPV 2000 136KM 2003r. van

Ocena ogólna
Samochód jest bardzo udanym modelem który wyszedł z fabryki Mazdy.Praktycznie się nie psuje jeśli chodzi o poważniejsze awarie.Drobne niedociągnięcia można szybko i niedrogo naprawić.Jedyną awarią po 3 latach eksploatacji była wymiana podzespołu w układzie paliwowym,ze względu na zanieczyszczone paliwa na podrzędnych stacjach benzynowych.

Układ napędowy
Silnik pracuje bardzo równo,dobra elastyczność silnika.Jedynym mankamentem jest turbo dziura na niższych obrotach.Od ok.1800 obr/min silnik żwawo wchodzi na obroty i samochód jak na te gabaryty dobrze przyśpiesza.

Widoczność
Lusterka są bardzo dobre,pole widoczności dużo lepsze niż w samochodach francuskich.

Komfort
Komfort jazdy jest na bardzo dobrym poziomie.Wyciszenie jak na silnik wysokoprężny na dobrym poziomie.

Nadwozie
Przestrzeń na miejscach przednich bardzo dobra,obszerność wnętrza zadowoli najbardziej wymagających użytkowników.Najbardziej przydatna jest łatwa i szybka możliwość demontażu siedzeń trzeciego rzędu i powiększenia do bardzo dużych rozmiarów bagażnika.Jedynym bardzo wielkim mankamentem jest korozja która w szybkim tempie atakuje prawie każdy element karoserii pojazdu.

Układ jezdny
Prowadzenie na wysokim poziomie,nie ma tendencji do,, nurkowania,, przy hamowaniu.Dobrze wybiera nierówności na polskich drogach.

Wentylacja i ogrzewanie
Do ogrzewania nie mam żadnych zastrzeżeń,wnętrze w zimie nagrzewa się szybko i utrzymuje przez dłuższy czas.

Elektryka/elektronika
Elektronika bez żadnych zastrzeżeń.

Pełna opinia o Mazda MPV 2000 136KM 2003r. van »

Zobacz również opinie:

Mazda MPV: mini-van, van

Mazda MPV: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mazda MPV: 0.6, 0.65, 0.7, 0.8, 0.9, 1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6, 3.7, 3.8, 3.9, 4.0, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, 4.6, 4.7, 4.8, 4.9, 5.0, 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 5.7, 5.8, 5.9, 6.0, 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6, 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 7.6, 7.7, 7.8, 7.9, 8.0

Mazda MPV: 2005, 2004, 2003, 2000, 1999, 1996, 1994, 1991