Mazda MPV opinie, oceny użytkowników, Mazda MPV spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Mazda MPV

Liczba ocen: 15

Średnia ocena:

8.00/10

Mazda MPV spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 12.73/14.53 10.30
trasa 10.07/10.53 7.55
cykl mieszany 11.37/12.27 9.00

MPV

OCENY MAZDY MPV


Ogólna ocena:  

9/10


Samochód jest bardzo udanym modelem który wyszedł z fabryki Mazdy.Praktycznie się nie psuje jeśli chodzi o poważniejsze awarie.Drobne niedociągnięcia można szybko i niedrogo naprawić.Jedyną awarią po 3 latach eksploatacji była wymiana podzespołu w układzie paliwowym,ze względu na zan...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje bardzo równo,dobra elastyczność silnika.Jedynym mankamentem jest turbo dziura na niższych obrotach.Od ok.1800 obr/min silnik żwawo wchodzi na obroty i samochód jak na te gabaryty dobrze przyśpiesza.
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jest na bardzo dobrym poziomie.Wyciszenie jak na silnik wysokoprężny na dobrym poziomie.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń na miejscach przednich bardzo dobra,obszerność wnętrza zadowoli najbardziej wymagających użytkowników.Najbardziej przydatna jest łatwa i szybka możliwość demontażu siedzeń trzeciego rzędu i powiększenia do bardzo dużych rozmiarów bagażnika.Jedynym bardzo wielkim mankamen...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie na wysokim poziomie,nie ma tendencji do,, nurkowania,, przy hamowaniu.Dobrze wybiera nierówności na polskich drogach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


jak dla mnie idealny samochód; choć mam go nie długo; mam nadzieję że pojeżdżę nim trochę; pozdrawiam
Opinia o układzie napędowym:
silnik diesla jest wystarczająco mocny do bezpiecznego podróżowania (przyspieszenia, elastyczność); jak trzeba to można wcisnąć do dechy; średnie spalanie w granicach od 7 do 8,5 na 100 km
Opinia o komforcie:
jazda nie sprawia problemów choć mogłoby być odrobinę ciszej (ale to nie przeszkadza bardzo)
Opinia o nadwoziu:
van z siedmioma osobnymi fotelami jest bardzo uniwersalnym samochodem; miejsca jest wystarczająco a możliwości aranżacji duże
Opinia o układzie jezdnym:
samochód dla małej i dużej rodziny; która chce podróżować wygodnie; mieć dużo miejsca; jak nie wewnątrz to na zewnątrz (przyczepka, bagażnik dachowy) no i oczywiście liczy się bezpieczeństwo (prowadzenie, hamulce itp.)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

2/10


Taką istotną rzeczą tego samochodu są boczne drzwi. Ułatwiają łatwe i bezpieczne wychodzenie dzieci oraz załadónek np.zakupów.
Opinia o układzie napędowym:
Zmiana biegów jest łatwa, pomimo dużej dzwigni biegów.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie świetnie tłumi drgania.Moim zdaniem jazda z kompletem pasażerów,czyli z pełnym obciążeniem jest jeszcze bardziej stabilna.
Opinia o nadwoziu:
W mojej Mazdzie jest komplet 7-miu skórzanych foteli.Są wygodne,łatwo dopasowują się do sylwetki człowieka.Plastiki są wysokiej jakości i mimo upływu lat nie zdradzają swojego wieku.Większość tych aut ma problem z pojawiającą się rdzą(z właszcza na nadkolach)moja jest czysta pod ty...
Opinia o układzie jezdnym:
Jest to auto dla dużej rodziny.Przede wszystkim komfortowe i bezpieczne w prowadzeniu.Prawie 2 tony nie mają znaczenia,ponieważ dynamika startu jest zachowana.Spalanie przy benzynie waha się od 8-12 litrów.Na gazie wygląda to tak samo.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Pakowny, dość dynamiczny,elektronika nie sprawia kłopotów.Wygodne wsiadanie i pozycja kierowcy.Zwrotny, łatwe parkowanie. Niewygodne przeszkadzające pasy bezpieczeństwa,zauważalny brak lewych tylnych drzwi,mało schowków.Subiektywnie odczuwana paliwożerność.
Opinia o komforcie:
Pasy bezpieczeństwa na przednich fotelach za wysoko zamocowane w górnym punkcie.Niższym osobom prawdopodobnie przebiegają przez twarz!.
Opinia o nadwoziu:
Siedzenia dość ciężkie i słabo składalne.Przestawienie z wersji 7 osobowej na towarową uciążliwe i mało efektywne.Trzeszczące plastiki.Odporne na korozję.
Opinia o układzie jezdnym:
Przy uszkodzonych amortyzatorach tylnych pompowanych na naszych drogach nie da się jechać.Sprężyny tylne bardzo miękkie.Auto dość czułe na podmuchy wiatru.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto komfortowe i bezawaryjne, dla rodziny jak i małego biznesu.
Opinia o układzie napędowym:
zrywa pape z dachu, a serio samochód jakąś kwote a mina kierowców osobówek jak ich odstawiam bezcenna ;)
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jak w limuzynie w wszystkich trzech żędach,podatny na silne boczne podmuchy z racji gabaretu.
Opinia o nadwoziu:
Naprawde dopracowane wnętrze bez zbędnych wodotrysków.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się jak po szynach, hamulce mogły by być mocniejsze.
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY MAZDA MPV

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 66.67% głosów 10
Raczej tak 20.00% głosów 3
Trudno powiedzieć 13.33% głosów 2
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.9/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
7.3/10
Napęd
Elastyczność
8.4/10
Skrzynia biegów
7.7/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
8.1/10
Przyspieszenie 60-120km
8.2/10
Przyspieszenie 80-120km
8.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.1/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
8.4/10
Fotele tylne
8.2/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.3/10
Wyciszenie
7.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.2/10
Przestrzeń z tyłu
8.7/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.2/10
Bagażnik
7.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.2/10
Możliwość aranżacji
8.3/10
Karoseria
7.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.7/10
Elektronika
7.9/10
Naprawy
Niezawodność
7.9/10
Koszty napraw
6.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 2
Komfort jazdy 2
Niezawodność 2
Widoczność 1
Napęd 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 4
Nadwozie 1
Awaryjność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mazda MPV brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai Trajet.

  Mazda

  MPV

  Hyundai

  Trajet

Najciekawsza opinia użytkownika o Mazdzie MPV

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: mariusz

liczba głosów: 65

Mazda MPV 2000 KM 2001r. van

Ocena ogólna
Taką istotną rzeczą tego samochodu są boczne drzwi. Ułatwiają łatwe i bezpieczne wychodzenie dzieci oraz załadónek np.zakupów.

Układ napędowy
Zmiana biegów jest łatwa, pomimo dużej dzwigni biegów.

Widoczność
Widoczność jest bardzo dobra.

Komfort
Zawieszenie świetnie tłumi drgania.Moim zdaniem jazda z kompletem pasażerów,czyli z pełnym obciążeniem jest jeszcze bardziej stabilna.

Nadwozie
W mojej Mazdzie jest komplet 7-miu skórzanych foteli.Są wygodne,łatwo dopasowują się do sylwetki człowieka.Plastiki są wysokiej jakości i mimo upływu lat nie zdradzają swojego wieku.Większość tych aut ma problem z pojawiającą się rdzą(z właszcza na nadkolach)moja jest czysta pod tym w zględem.Być może jest to spowodowane dobrym zabezpieczeniem tych miejsc.

Układ jezdny
Jest to auto dla dużej rodziny.Przede wszystkim komfortowe i bezpieczne w prowadzeniu.Prawie 2 tony nie mają znaczenia,ponieważ dynamika startu jest zachowana.Spalanie przy benzynie waha się od 8-12 litrów.Na gazie wygląda to tak samo.

Naprawy
Ta technologia jest naprawde niezawodna.Części są dosyć drogie.Można znaleść zamienniki.

Wentylacja i ogrzewanie
Klimatyzacja jest rozdzielona na przód kabiny pasażerów oraz tył w ostatnim rzędzie siedzeń.Nie ma z nią problemów.Dodatkowym atutem tego samochodu jest webasto.

Elektryka/elektronika
Mam ten samochód od 3-ch lat i jeszcze nie zaopserwowałem problemów z układem elektronicznym.

Pełna opinia o Mazda MPV 2000 KM 2001r. van »

Zobacz również opinie:

Mazda MPV: mini-van, van

Mazda MPV: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mazda MPV: 2.0, 2.3, 2.5, 3.0

Mazda MPV: 2005, 2004, 2003, 2001, 2000, 1999, 1996, 1994, 1991