Mazda MPV opinie, oceny użytkowników, Mazda MPV spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Mazda MPV

Liczba ocen: 13

Średnia ocena:

8.31/10

Mazda MPV spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 12.73/15.75 11.00
trasa 10.07/11.80 8.00
cykl mieszany 11.37/13.90 10.00

MPV

OCENY MAZDY MPV


Ogólna ocena:  

9/10


Samochód jest bardzo udanym modelem który wyszedł z fabryki Mazdy.Praktycznie się nie psuje jeśli chodzi o poważniejsze awarie.Drobne niedociągnięcia można szybko i niedrogo naprawić.Jedyną awarią po 3 latach eksploatacji była wymiana podzespołu w układzie paliwowym,ze względu na zan...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje bardzo równo,dobra elastyczność silnika.Jedynym mankamentem jest turbo dziura na niższych obrotach.Od ok.1800 obr/min silnik żwawo wchodzi na obroty i samochód jak na te gabaryty dobrze przyśpiesza.
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jest na bardzo dobrym poziomie.Wyciszenie jak na silnik wysokoprężny na dobrym poziomie.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń na miejscach przednich bardzo dobra,obszerność wnętrza zadowoli najbardziej wymagających użytkowników.Najbardziej przydatna jest łatwa i szybka możliwość demontażu siedzeń trzeciego rzędu i powiększenia do bardzo dużych rozmiarów bagażnika.Jedynym bardzo wielkim mankamen...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie na wysokim poziomie,nie ma tendencji do,, nurkowania,, przy hamowaniu.Dobrze wybiera nierówności na polskich drogach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


jak dla mnie idealny samochód; choć mam go nie długo; mam nadzieję że pojeżdżę nim trochę; pozdrawiam
Opinia o układzie napędowym:
silnik diesla jest wystarczająco mocny do bezpiecznego podróżowania (przyspieszenia, elastyczność); jak trzeba to można wcisnąć do dechy; średnie spalanie w granicach od 7 do 8,5 na 100 km
Opinia o komforcie:
jazda nie sprawia problemów choć mogłoby być odrobinę ciszej (ale to nie przeszkadza bardzo)
Opinia o nadwoziu:
van z siedmioma osobnymi fotelami jest bardzo uniwersalnym samochodem; miejsca jest wystarczająco a możliwości aranżacji duże
Opinia o układzie jezdnym:
samochód dla małej i dużej rodziny; która chce podróżować wygodnie; mieć dużo miejsca; jak nie wewnątrz to na zewnątrz (przyczepka, bagażnik dachowy) no i oczywiście liczy się bezpieczeństwo (prowadzenie, hamulce itp.)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Pakowny, dość dynamiczny,elektronika nie sprawia kłopotów.Wygodne wsiadanie i pozycja kierowcy.Zwrotny, łatwe parkowanie. Niewygodne przeszkadzające pasy bezpieczeństwa,zauważalny brak lewych tylnych drzwi,mało schowków.Subiektywnie odczuwana paliwożerność.
Opinia o komforcie:
Pasy bezpieczeństwa na przednich fotelach za wysoko zamocowane w górnym punkcie.Niższym osobom prawdopodobnie przebiegają przez twarz!.
Opinia o nadwoziu:
Siedzenia dość ciężkie i słabo składalne.Przestawienie z wersji 7 osobowej na towarową uciążliwe i mało efektywne.Trzeszczące plastiki.Odporne na korozję.
Opinia o układzie jezdnym:
Przy uszkodzonych amortyzatorach tylnych pompowanych na naszych drogach nie da się jechać.Sprężyny tylne bardzo miękkie.Auto dość czułe na podmuchy wiatru.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto komfortowe i bezawaryjne, dla rodziny jak i małego biznesu.
Opinia o układzie napędowym:
zrywa pape z dachu, a serio samochód jakąś kwote a mina kierowców osobówek jak ich odstawiam bezcenna ;)
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jak w limuzynie w wszystkich trzech żędach,podatny na silne boczne podmuchy z racji gabaretu.
Opinia o nadwoziu:
Naprawde dopracowane wnętrze bez zbędnych wodotrysków.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się jak po szynach, hamulce mogły by być mocniejsze.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Bardzo pojemny wygodny i niezawodny samochód rodzinny 7 miejscowy. Odsuwane drzwi tylne to rewelacja!!! 7 wygodnych miejsc w fotelach w 3 rzędach a nie jakieś atrapy siedzeń wyjmowane z podłogi bagażnika.
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY MAZDA MPV

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 69.23% głosów 9
Raczej tak 15.38% głosów 2
Trudno powiedzieć 15.38% głosów 2
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
8.8/10
Hamulce
8.5/10
Parkowanie
7.2/10
Napęd
Elastyczność
8.3/10
Skrzynia biegów
7.8/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
8.2/10
Przyspieszenie 60-120km
8.3/10
Przyspieszenie 80-120km
8.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
8.2/10
Fotele tylne
8.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
7.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
8.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
7.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.2/10
Możliwość aranżacji
8.2/10
Karoseria
7.8/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
8.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.3/10
Elektronika
7.6/10
Naprawy
Niezawodność
7.6/10
Koszty napraw
6.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 2
Komfort jazdy 2
Napęd 1
Wnętrze 1
Niezawodność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 3
Awaryjność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mazda MPV brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai Trajet.

  Mazda

  MPV

  Hyundai

  Trajet

Najciekawsza opinia użytkownika o Mazdzie MPV

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 26

Mazda MPV 2000 136KM 2004r. van

Ocena ogólna
jak dla mnie idealny samochód; choć mam go nie długo; mam nadzieję że pojeżdżę nim trochę; pozdrawiam

Układ napędowy
silnik diesla jest wystarczająco mocny do bezpiecznego podróżowania (przyspieszenia, elastyczność); jak trzeba to można wcisnąć do dechy; średnie spalanie w granicach od 7 do 8,5 na 100 km

Widoczność
widoczność jest dość dobra; choć ze względu na rozmiary zawsze jest problem z widocznością do tyłu (małe samochody - są za wąskie; w pewnym ustawieniu są niewidoczne w żadnym lusterku)

Komfort
jazda nie sprawia problemów choć mogłoby być odrobinę ciszej (ale to nie przeszkadza bardzo)

Nadwozie
van z siedmioma osobnymi fotelami jest bardzo uniwersalnym samochodem; miejsca jest wystarczająco a możliwości aranżacji duże

Układ jezdny
samochód dla małej i dużej rodziny; która chce podróżować wygodnie; mieć dużo miejsca; jak nie wewnątrz to na zewnątrz (przyczepka, bagażnik dachowy) no i oczywiście liczy się bezpieczeństwo (prowadzenie, hamulce itp.)

Naprawy
jak na razie to nie wymieniałem nic; ale jestem przed wymianą rozrządu i wiem że to nie mały koszt w ASO około 2500-3000 zł;

Wentylacja i ogrzewanie
mój van-ik posiada dogrzewanie silnika także po kilku kilometrach robi się cieplutko (zimą); poza tym ma osobny nawiew na tylną część samochodu z możliwością obsługi przez pasażerów 3 rzędu; klima działa poprawnie (latem jest milutko)

Elektryka/elektronika
co do elektroniki to nie mam zastrzeżeń; wszystko działa jak powinno

Pełna opinia o Mazda MPV 2000 136KM 2004r. van »

Zobacz również opinie:

Mazda MPV: mini-van, van

Mazda MPV: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mazda MPV: 2.0, 2.3, 2.5, 3.0

Mazda MPV: 2005, 2004, 2003, 2000, 1999, 1996, 1994, 1991